Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Social-liberalii de la Chisinau s-au saturat de VoroninPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :496
Thursday, 24 November 2005
Deputatii Partidului Social - Liberal din Republica Moldova doresc sa inceapa procedura de suspendare din functie a sefului statului, Vladimir Voronin.

Ei vor incerca sa convinga mai multi parlamentari din opozitie pentru a incepe procedura de demitere, dupa ce acesta a negat intr-o emisiune televizata mai multe conditii ale formatiunilor de opozitie care l-au votat la 4 aprilie. Conform presedintelui PSL, Oleg Serebrian, citat de Prompt Media, felul in care Voronin a tratat conditiile impuse de opozitia parlamentara la 4 aprilie si pe care si le-a asumat solemn "denota o grava deviere de la principiile corectitudinii, moralitatii si bunului simt. Acest fapt, spune liderul PSL, precum si nerealizarea mai multor promisiuni facute de seful statului, obliga moral deputatii din opozitie care l-au votat sa porneasca procedura de suspendare din functie a liderului de la Chisinau.

Referindu-se la faptul ca Voronin, in cadrul unei emisiuni televizate difuzata in seara zilei de 22 noiembrie, a negat ca ar fi acceptat unele conditii ale opozitiei, Serebrian a opinat ca "este neserios ca seful statului sa minta cetatenii.  Liderul social-liberalilor a mai subliniat ca regreta mult evolutiile dupa 4 aprilie, deoarece "au trecut orice termene de asteptare a promisiunilor date. Serebrian a tinut sa mentioneze ca guvernarea de la Chisinau incearca din nou sa reorienteze vectorul politicii externe. In acest context, presedintele PSL a subliniat vizita la Chisinau a patriarhului Alexei al II-lea, care a fost tratat ca un sef de stat, precum si participarea spicherului Marian Lupu la recenta sesiune a Adunarii Interparlamentare a CSI.

 
Primul ziar in limba romana la TiraspolPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :502
Thursday, 24 November 2005
Primul numar al publicatiei scolaresti Luceafarul a fost distribuit azi la Liceul Teoretic Lucian Blaga, unicul liceu cu predare in limba romana din orasul Tiraspol

Acest ziar, al carui prim numar a fost editat in 300 de exemplare, este prima gazeta scolareasca din Transnistria, editata in limba romana. Conform agentiei basarabene de monitorizare a presei Monitor Media, ziarul lunar Luceafarul este editat de o echipa de liceeni si profesori, publicatia avand sase pagini de formatul A4. Timp de doua zile, un formator al Centrului Media pentru Tineri din Chisinau, a instruit membrii echipei redactionale in domeniul jurnalismului. Urmatorul numar al ziarului Luceafarul va apare in decembrie si va fi dedicat Zilei Internationale a Drepturilor Omului. Aparitia ziarului Luceafarul este rezultatul unui proiect realizat de Asociatia Act-Civitas in parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri si sustinut financiar de Reprezentanta Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) in R. Moldova. 

 
Scolile romanesti din Ucraina vor sa se infrateasca cu scoli sucevenePDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Thursday, 24 November 2005
Un numar de 12 scoli cu predare in limba romana din Ucraina ar vrea sa se infrateasca si sa incheie parteneriate cu scoli din judetul Suceava.

Pentru acest lucru, institutiile de invatamant ucrainene care doresc sa incheie astfel de parteneriate cu institutii similare din Suceava au fost grupate intr-o lista, trimisa Inspectoratului Scolar din Suceava de catre consulul general al Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu, informeaza Monitorul de Suceava. ISJ a remis mai departe in toate institutiile de invatamant lista scolilor din Ucraina care vor sa se infrateasca cu cele romanesti, iar, pana in momentul de fata, cea care a raspuns deja invitatiei a fost Scoala cu clasele I-VIII nr. 9. Scolile ucrainene care doresc astfel de parteneriate se afla in Cernauti si in raioanele Hliboca, Noua Sulita, Herla si Storojinet.

 
La Bucuresti si Alba Iulia se pregateste Sarbatoarea NationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :575
Thursday, 24 November 2005
In vederea pregatirii paradelor militare care vor avea loc cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, in zilele de 26 si 29 noiembrie se vor desfasura repetitii generale in Bucuresti si in Alba Iulia.

Pentru activitatile desfasurate in cele doua zile, circulatia autovehiculelor va fi deviata, in zona Pietei Arcului de Trimf, din Bucuresti, intre orele 9.00 si 12.00, si in zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, in Alba Iulia, intre orele 10.00 si 13.00, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

De asemenea, in zilele de 24, 25, 26 si 29 noiembrie, aeronave apartinand Fortelor Aeriene vor efectua zboruri de antrenament deasupra celor doua orase. La parada militara din Bucuresti vor defila aproximativ 700 de militari apartinand categoriilor de forte ale Armatei Romaniei, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, constituti in blocuri de parada. Militarii vor fi insotiti de tehnica militara, iar zona va fi survolata de formatii de avioane si elicoptere militare. In Alba Iulia vor defila 500 de militari din fortele terestre, aeriene si navale si de la Ministerul Administratiei si Internelor, iar parada va fi survolata de elicoptere militare.

 
Corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, primit in audienta de PapaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :535
Thursday, 24 November 2005
Membrii corului de camera Psalmodia Transylvanica al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, dirijat de Pr. Prof. Univ. Vasile Stanciu, au fost primiti miercuri, 23 noiembrie, de Papa Benedict al XVI-lea, intr-o audienta privata.

Corul se afla in aceasta perioada intr-un turneu de trei saptamani in Italia, la invitatia Centrului de Studii si Cercetari Umaniste de la Venetia, unde vor sutine concerte in comunitatile ortodoxe si catolice din peninsula, informeaza Arhiepiscopia Vadului, Clujului si Feleacului. Din programul coristilor clujeni fac parte lucrari din repertoriul religios si din repertoriul folcloric romanesc si universal, ansamblul promovand si ultimul lor album de colinde si cantece de Craciun Lerui ler.

Prezenta acestui cor in diaspora romaneasca din Europa este o contanta a ultimilor ani, ei efectuand turnee si sustinand concerte in Spania, Italia, Germania, Austria, Franta, Ungaria, prin care au facut cunoscute spiritualitatea ortodoxa si cultura din tara in comunitatile unde locuiesc si romani.

 
Gheorghe Zamfir-50 de ani de activitate artisticaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :502
Thursday, 24 November 2005
Naistul Gheorghe Zamfir isi va sarbatori joi, 24 noiembrie, la Ateneul Roman din Bucuresti, implinirea a 50 de ani de activitate artistica, printr-un concert jubiliar.

Concertul va incepe la ora 19:00 si va contine Rapsodia romana pentru nai si orchestra, Concertul pentru nai, pian si orchestra si Misa pacii, toate trei lucrarile fiind semnate de Gheorghe Zamfir, informeaza postul national muzical de radio. Protagonsitul serii va evolua in postura solistica, impreuna cu pianistul Nicolae Licaret, acompaniati de corul pregatit de Iosif Ion Prunner si orchestra Filarmonicii George Enescu, ambele dirijate de Gheorghe Costin.

 
Internationalizarea Marii Negre - garantie de securitate pentru statele din zonaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :464
Thursday, 24 November 2005
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat miercuri, 23 noiembrie, la Tbilisi, alaturi de presedintii Georgiei, Estoniei si Ucrainei, la evenimentele ocazionate de implinirea a doi ani de la Revolutia Trandafirilor.

La revenirea in tara, seful statului a precizat, in cadrul unei declaratii de presa, pe aeroportul Henri Coanda, ca prezenta sa la manifestarile de la Tbilisi, ce au marcat implinirea a doi ani de la instaurarea unui regim democratic in Georgia, a inclus participarea la o sesiune de dezbateri dedicata presedintilor din cadrul Forumului intitulat Noul val de eliberare al Europei: Democratie si Transfomare. Presedintele Basescu a aratat astfel ca subiectul de cel mai mare interes al discutiilor a fost legat de democratizarea spatiului Marii Negre, ocazie cu care seful statului a reiterat punctul de vedere romanesc privind necesitatea internationalizarii Marii Negre ca o garantie de securitate pentru toate statele din zona. Problema securitatii, legata de amenintarile din Marea Neagra, a fost confirmata si sustinuta si de ceilalti presedinti si interesul deosebit al societatii civile georgiene pentru subiect a aratat ca, deja, teza romaneasca incepe sa fie sustinuta nu numai in Occident, dar chiar si de tarile riverane Marii Negre, a declarat presedintele Basescu.  In acelasi timp, presedintele a afirmat ca a exprimat, in cadrul Forumului, disponibilitatea Romaniei de a proceda la un un transfer de experienta catre Georgia si Ucraina, avand in vedere ca toate aceste tari au trecut, la distante diferite, prin momentul unor revolutii ce au facut tranzitia de la comunism la capitalism. Cu acest prilej, seful statului a aratat ca procesul de transformare democratica a unei tari necesita un timp indelungat, dar, mai ales, acceptarea acestuia de catre populatie. Presedintele Basescu a mentionat, de asemenea, ca a atras atentia asupra faptului ca, pentru o transformare profunda a formei de organizare a unei societati, este nevoie de solidaritatea si responsabilizarea intregii natiuni, atat a populatiei care, fara exceptie, dar si fara alternativa, plateste costurile, dar si a clasei politice. In context, seful statului a aratat ca a invocat experienta Romaniei, subliniind astfel ca, desi uneori pe drumuri diferite, toate partidele care s-au succedat la putere in Romania au mentinut obiectivul, ceea ce a permis Romaniei ca astazi sa fie un membru NATO si, in curand, sa devina un membru al Uniunii Europene, informeaza Prompt Media.

 
Scorpionii Rosii se intorc acasaPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :609
Thursday, 24 November 2005
Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab, cunoscut si sub denumirea de Scorpionii Rosii, se va intoarce in tara in aceasta saptamana din misiunile indeplinite in Afganistan si Irak, prilej cu care vineri, 25 noiembrie, la Craiova, va avea loc un ceremonial special.

400 de militarii romani aflati in componenta acestui batalion au actionat in perioada august-noiembrie 2005 ca Forta de Sprijin Electoral in Afganistan, in timp ce o companie formata din 100 de militari, a actionat in perioada martie-octombrie a aceluiasi an in cadrul Fortei de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU din Irak (UNAMI), anunta MApN.

Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab este primul batalion care a dislocat simultan militari in doua teatre de operatii. In Afganistan, Scorpionii Rosii au indeplinit misiuni sub comanda NATO, in regiunea Kabul, in cadrul ISAF (Forta Internationala de Asistenta de Securitate). Misiunea batalionului, care a avut in subordine o companie americana, a fost de a asigura un climat de securitate favorabil desfasurarii alegerilor parlamentare. Scorpionii Rosii din Irak au actionat in zona Basra, in cadrul Fortei de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU, in subordinea comandamentului Fortei Multinationale, pentru asigurarea protectiei demnitarilor ONU.

Pana in prezent, militarii Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab" au participat la opt misiuni internationale: Angola (1996), Albania (1997), Kosovo (2002, cu doua detasamente succesive), Afganistan (2002 si 2005) si Irak (2004 si 2005).

 
Suedezii de la Cullberg Ballet vor evolua la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :483
Thursday, 24 November 2005
Compania suedeza Cullberg Ballet va prezenta vineri, 2 decembrie, si sambata, 3 decembrie, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, doua spectacole extraordinare de dans care vor incepe la ora 19:00.

Spectacolele includ trei creatii coregrafice in premiera semnate de Mats Ek si Johan Inger, Aluminium, Empty House si Negro con Flores, informeaza organizatorii celor doua reprezentatii, JTI Romania.

Cullberg Ballet a ajuns in cel de-al patrulea deceniu de activitate si este unul dintre numele de marca din lumea dansului modern. Ansamblul a sustinut spectacole in peste 40 de tari, inregistrand mari succese in fata publicului din Europa, Asia, Australia si pe continentul american. Compania suedeza este unul dintre cei mai importanti ambasadori culturali ai tarii sale, acest lucru fiind demonstrat de numeroasele turnee internationale intreprinse, care au permis publicului international sa aprecieze cultura suedeza la cel mai inalt nivel al sau. Pentru compania Cullberg Ballet, dansatorii sunt cel mai valoros produs al sau, iar nivelul tehnic extraordinar al acestora si puternicele lor personalitati artistice au reprezentat dintotdeauna principalele caracteristici ale Cullberg Ballet.

 
Lucescu vs. LucescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :528
Thursday, 24 November 2005
Onoarea familiei Lucescu se va juca astazi in fata a mii de suporteri, in partida de Cupa UEFA, Rapid Bucuresti - Sahtior Donetsk.

Tragerea la sorti pentru grupele Cupei UEFA au fost cele care i-au asezat pe cei doi fata in fata in tabere diferite, Razvan Lucescu la carma Rapidului, iar Mircea Lucescu la carma echipei ucrainene, Sahtior Donetsk. O sa il bat pe Razvan pentru ca trebuie sa invete sa piarda daca vrea sa fie un bun antrenor a declarat Lucescu pentru Reuters, convins ca partida cu echipa antrenata de fiul sau va fi una corecta si ca succesul va fi de partea sa. Tototdata, Lucescu senior a mai spus ca situatia in care se afla acum, inainte de acest meci, nu este deloc una confortabila. Daca pierd sau fac meci egal, voi fi acuzat ca mi-am favorizat fiul, mai spune Il Luce. Pe de alpa parte, fiul sau, Razvan Lucescu, crede ca nu are nimic de pierdut de pe urma acestui meci. Nu sunt un nume mare in fotbalul international inca. Tatal meu este sub presiune, nu eu. Daca pierde, prestigiul sau ar putea fi afectat spune Razvan.

Sahtior Donetsk are nevoie doar de un meci egal pentru a merge mai departe in primavara europeana, in timp ce echipa lui Lucescu junior va trebui sa castige. Cei doi spun ca va fi un meci cinstit, care se va juca in teren.

Cele mai multe dintre casele de pariuri din Romania au fost sceptice fata de corectitudinea cu care se va juca partida din acesta seara la Donetsk si au scos meciul din oferta lor. Duelul Familiei Lucescu se va juca in aceasta seara, la Donetsk, de la ora 19.30, si va fi transmis in Romania de catre TVR1.

 
Romani din regiunea transnistreana supusi practicilor KGB-iste de separatistiPDF Print E-mail
Accesari :524
Thursday, 24 November 2005
Ion Iovcev directorul liceului Lucian Blaga a fost in ultima perioada amenintat de mai multe persoane anonime la telefon, iar caracterul mesajelor primite este unul obscen si amenintator la adresa sa si a membrilor familiei sale.

Totodata, acestor mesaje li se reda o conotatie obisnuita sau uzuala, forma utilizata de structurile securitatii sovietice KGB-iste pentru a se ascunde adevaratul scop al acestora.

Alarmata de situatia dramatica cu care se confrunta directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Ivcev, care s-a revoltat fata de violarea flagranta a drepturilor omului din regiunea transnistreana, asociatia Promo-Lex din Chisinau a depus o cerere catre statul basarabean solicitand examinarea cazului, identificarea persoanelor care ameninta viata si sanatatea cetatenilor respectivi si asigurarea securitatii si a protectiei persoanelor.

Cererea a fost depusa miercuri, 23 noiembrie, catre organele de drept ale autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova, care ar trebui sa reactioneze prompt, conform obligatiilor statului in astfel de situatii. Directorul liceului romanesc s-a pronuntat prin declaratii si fapte fata de incalcarea evidenta a drepturilor omului din aceasta parte a Republicii Moldova, iar reactia sa l-a facut sa primeasca o serie de amenintari din partea unor persoane necunoscute, se arata intr- Ion Iovcev sustine ca aceste amenintari sunt identice cu cele adresate anterior unor lideri ai opozitiei locale de la Tiraspol si pot fi atribuite organelor securitatii transnistrene, numite MGB. Promo-Lex face referire, in acst context, la faptul ca in 2004, in urma vizitelor unor colaboratori ai organelor de forta din Tiraspol, Ion Iovcev a fost implicat intr-un grav accident rutier.

Asociatia basarabeana mai aduce la cunostinta opiniei publice nationale si internationale faptul ca, odata cu implicarea membrilor sai in actiuni de promovare si aparare a drepturilor omului in regiunea de est a Republicii Moldova, au fost observate unele incercari de urmarire, precum interceptarea telefoanelor, fortarea usii de la birourile organizatiei, realizarea unor emisiuni si reportaje cu caracter de defaimare, calomniere si dezinformare la unele posturi TV din Tiraspol.

Asociatia Promo-Lex condamna vehement mijloacele criminale si metodele de actiune ale regimului separatist, aflat in agonie, considerand ca orice atentat sau amenintare la adresa persoanelor mentionate sau a membrilor familiilor lor vor putea fi puse pe seama structurilor paramilitare de la Tiraspol, amintind in acest context si despre obligatia organelor de drept privind garantarea si asigurarea securitatii personale cetatenilor.

In acest sens, organizatia face apel la autoritatile constitutionale, societatea civila si reprezentantii mijloacelor de informare in masa, precum si la comunitatea internationala, sa ia atitudine fata de practicile KGB-iste utilizate pana in prezent de structurile ilegale ale regimului de la Tiraspol. Totodata, Promo-Lex ii roaga pe reprezentantii Republicii Moldova, ai Ucrainei, Federatiei Ruse, OSCE-ului, Uniunii Europene si ai Statelor Unite ale Americii sa abordeze in cadrul negocierilor problema garantarii securitatii si protectiei persoanelor incomode regimului de la Tiraspol.

 
Reprezentant al aromanilor din Grecia s-a stins din viataPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :888
Thursday, 24 November 2005
Gogu Padioti, secretar al Societatii pentru limba si cultura aromana din Grecia, a incetat din viata sambata, 19 noiembrie, la Atena, la varsta de 78 de ani.

Padioti era, pe langa functia sa de secretar al Societatii si editor de carte aromana, un activist de seama in sprijinul drepturilor aromanilor, dar si inginer in domeniul cadastrului funciar.

Gogu Padioti s-a nascut la Metsovo (Aminciu), a urmat cursurile gimnaziului si partial cele liceale la liceul roman din Ianina, inainte de inchidere. Transmite pentru Romanian Global News,  Bogdan Banu.

Reamintim ca in Grecia traiesc peste 800.000 de aromani care nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala, subiectul fiind unul tabu pentru Romania cel putin pana la integrarea in Uniunea Europeana.

 
Romanii din Noua Zeelanda sarbatoresc Ziua NationalaPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 24 November 2005
Romanii de pretutindeni vor sarbatori, la inceput de decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, fie ca se afla in interiorul granitelor tarii, in Basarabia, Serbia, Spania, SUA, Noua Zeelanda sau in alta tara.

Desi numarul romanilor din Noua Zeelanda nu este la fel de mare ca cel al compatriotilor nostri din alte colturi ale lumii, comunitatea romana din aceasta tara se pregateste si ea de sarbatoarea nationala. Ambasada Romaniei la Canberra ii invita pe toti cei care simt romaneste, la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Receptia va fi organizata duminica, 27 noiembrie, de la ora 11.00, la Parnells on the Rose Garden, din Auckland.

Ambasada Romaniei la Canberra doreste, prin organizarea acestui eveniment, sa continue traditia de a organiza o sarbatoare de asemenea importanta in orase cu mari comunitati romanesti din Australia si Noua Zeelanda. Aceasta traditie a fost initiata anul trecut, cand, pentru prima data, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita la Melbourne.

(Din Auckland pentru Romanian Global News, Cristi Dumitrache, editor Pagini Romanesti in NZ)

 
Voronin e gata sa colaboreze cu presaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :494
Thursday, 24 November 2005
Eu nu divizez jurnalistii in cei comozi si incomozi, nu impart presa intre cea guvernamentala si de opozitie. Eu sunt gata sa lucrez si sa colaborez cu fiecare organizatie mass media din Moldova, a declarat marti seara la PRO TV presedintele Vladimir Voronin, citat de Agentia Monitor Media. 

In cadrul emisiunii, seful statului basarabean s-a declarat convins ca ar trebui, poate, sa conlucreze mai mult cu presa de opozitie. Referindu-se la transparenta demnitarilor si structurilor de stat, presedintele tarii a spus ca sedintele Parlamentului sunt difuzate in direct la radio si TV, iar stenogramele sunt publicate pe Internet. Eu nu refuz nici un jurnalist, nici un apel, care vine la Presedintie. Raspund la solicitari fie in scris, fie in cadrul unor interviuri, a mentionat Voronin. 

Agentia Monitor Media aminteste ca, la inceputul lunii curente, cotidianul Timpul de dimineata a analizat atitudinea presedintelui Vladimir Voronin fata de mass media independente. Potrivit publicatiei, seful statului si-a facut o traditie sa acorde interviuri, cu precadere, presei loiale puterii si mediilor de informare din Federatia Rusa. Presedintele evita sa se intretina cu presa autohtona independenta, in special cu cea de limba romana, scria la 2 noiembrie Timpul de dimineata.

 
Curierul Romanesc din Suedia a implinit 25 de aniPDF Print E-mail
Goteborg, Suedia/Romanian Global News
Accesari :493
Thursday, 24 November 2005

Anul 2005 a reprezentat pentru publicatia romanilor din Suedia, Curierul Romanesc, un moment aniversar deosebit, ce a marcat implinirea a 25 de ani de existenta a ziarului.

Curierul Romanesc aparea in urma cu 25 de ani, in mai 1980, la Goteborg, ca expresie a dorintei de a comunica cu alti romani aflati in exil. Inca de la aparitia Curierului Romanesc ne-am propus ca, alaturi de informatii despre noua tara ai carei cetateni devenisem, sa prezentam in paginile publicatiei si discutii cu alti romani din exil, din alte tari, care sa ne impartaseasca din experienta lor de exilati si despre problemele exilului, spune Silvia Constantinescu, cea care coordoneaza activitatea acestei publicatii. Tot ea crede ca in acest fel s-a ajuns, in paginile ziarului, la teme precum rolul bisericii ortodoxe romane printre exilati, adaptarea la conditiile din tarile gazda, semnificatia exilului, subiecte aflate in centrul discutiilor dintr-o serie de interviuri din exil publicate de-a lungul celor 25 de ani de existenta a ziarului. Aceste interviuri au adus in fata romanilor din exil, prin intermediul Curierului Romanesc, unele dintre cele mai importante personaje chiar din sanul Diasporei: Regele Mihai, fostul suveran al Romaniei, Corneliu Coposu, Radu Campeanu, Ion Ratiu, Alexandru Cioranescu, Stefan Racovita, Mircea Ionescu Quintus, dar si unele dintre figurile politice prezente in viata Romaniei de dupa 1989, presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu, sau Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, etc.

Aceasta publicatie mica, care nu a fost gandita sa aduca venituri, ci doar sa ne ajute sa ne schimbam gandurile si experienta de viata in limba noastra materna cu alti romani exilati, a devenit interesanta pentru cei carora le-o trimitem. Nu speram ca ea sa dureze asa de multi ani. Editarea Curierului Romanesc a insemnat o munca grea, caci e s-a desfasurat si se desfasoara dupa munca noatra zilnica, la care s-a adaugat si efortul financiar, caci fiecare numar al publicatiei a insemnat contributii banesti din bugetul familiei pentru tiparire si distribuire. Restul muncii a fost voluntara, atat din partea noastra, cat si a celor care au contribuit cu articole in toti acesti ani, mai spune Silvia Constantinescu.  

De altfel, viata Curierului Romanesc a insemnat eforturi uriase din partea intregii familii Constantinescu, pentru ca si cei patru copii ai familiei au colaborat la editarea si distribuirea ziarului, fie lipind timbre, capsand ziarul si distribuindu-l, iar mai tarziu ei au contribuit cu informatii, acum devenind sponsori ai Curierului.

 
Training jurnalistic la BaltiPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :496
Thursday, 24 November 2005
Mai bine de 20 de jurnalisti din regiunea de nord a Basarabiei participa zilele acestea la un training de trei zile in municipiul Balti, ce se va incheia vineri, 25 noiembrie.

Actiunea se desfasoara cu sustinerea financiara a Ambasadei Britanice la Chisinau, sub genericul Jurnalismul politic si de investigatie in context european, iar cel care va fi trainer este editorialistul bucurestean Ovidiu Nahoi, informeaza agentia basarabean de monitorizare a presei, Monitor Media. In cele trei zile de instruire, jurnalistii locali, care reprezinta medii de informare din Balti, Soroca, Edinet, Drochia, Chisinau si Rezina, urmeaza sa preia experienta gazetarilor romani in abordarea tematicii europene si a valorilor europene. 

Ziaristul Ovidiu Nahoi a spus pentru Monitor Media ca deja in paginile mai multor publicatii romanesti, Uniunea Europeana a devenit subiect de actualitate interna. In ultimii ani tot mai multe ziare din Romania au stabilit relatii de cooperare cu institutii din statele membre ale UE, fapt care a favorizat schimbari vizibile ce tin de calitatea mediilor de informare din partea dreapta a Prutului. 

Agenda trainigului de la Balti cuprinde teme axate in mare parte pe experienta ziaristilor romani in relatia lor cu politicienii si cu mediul de afaceri; felul in care reflecta presa din Romania problemele integrarii europene si felul cum sunt realizate investigatiile, etc. 

 
O noua asigurare de sanatate pentru romanii din OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :525
Thursday, 24 November 2005
Incepand cu prima zi a anului 2006, romanii care se afla in Olanda vor beneficia, la fel ca restul locuitorilor acestei tari, de un singur sistem de asigurari de sanatate, aplicabil tuturor.

Toate persoanele care locuiesc sau muncesc in Olanda vor fi asigurati in mod obligatoriu la asigurarile de sanatate pe baza noului act de asigurare in acest domeniu, intitulat Zorgverzekeringswet, informeaza portalul romanilor din Olanda. Aceasta noua asigurare va inlocui forma actuala de asigurare publica existenta in Olanda, Ziekenfonds, asigurarea privata de sanatate si pe cea de care beneficiaza in prezent angajatii guvernului.

Pana la 1 ianuarie 2006, persoanele care lucreaza in Olanda sau traiesc in aceasta tara si muncesc in afara tarii pentru un angajator olandez sunt asigurati de sistemul public de sanatate, in functie de veniturile realizate, care nu trebuie sa depaseasca un anumit plafon. In cazul in care plafonul este mai mare decat stabilit de lege, acestia trebuie sa se asigure in sistemul privat.

Noul act care va fi introdus anul viitor a fost gandit pentru a preveni discriminarea pe care o fac de obicei companiile de asigurari in atragerea noilor clienti. Asigurarea va include asitenta medicala, spitalizare, tratament partial stomatologic, specialisti si ingrijire paramedicala, asistenta pre si post natala si transport.

Asiguratii vor primi in lunile noiembrie si decembrie din partea actualelor companii de asigurari o oferta care sa corespunda valorii asifurarii pe care persoanele o au deja, variantele fiind in numar de doua. Prima consta in faptul ca firma de asigurari are suficiente contracte cu furnizorii de servicii de sanatate, incat sa isi poata indeplini clauzele din contract, urmand sa plateasca facturile direct catre acesti furnizori. Cea de-a doua se refera la alegerea personala a unie companii de asigurari pe care asiguratul o plateste personal, dupa care copmania ii ramburseaza suma. Noua asigurare trebuie incheiata in cel mult patru luni de la data de 1 ianuarie 2006, o nerespectare a acestui termen ducand la o penalizare.

 
Oficialitati romane si americane la intalnirea anuala CORAPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :524
Thursday, 24 November 2005
Congresul Romanilor Americani, CORA, s-a intalnit in perioada 18-19 noiembrie la Washington, in cadrul intrunirii anuale pe 2005, la care au participat lideri ai comunitatii romane din SUA, oameni de afaceri si reprezentanti ai ong-urilor americane care lucreaza cu Romania.

Intalnirea anuala s-a dovedit a fi un bun prilej pentru participanti de a schimba pareri si a afla cele mai importante noutati din domeniul vietii politice si economice din Romania, dar si din cel al relatiilor romano-americane. Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a fost invitatul special al evenimentului si vorbitorul principal al Receptiei desfasurate cu aceasta ocazie. Totodata, secretarul al doilea al ambasadei romanesti, Bogdan Neagu, a sustinut o prezentare referitoare la evolutiile actuale ale mediului de afaceri roman si al oportunitatilor existente in aceasta tara, informeaza misiunea diplomatica romana.

 
Festivalul de teatru al nationalitatilor la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :521
Thursday, 24 November 2005
Teatrul amator al Liceului Romanesc N. Balcescu din Ungaria va participa, in perioada 4-10 decembrie, la o noua editie a Intalnirii Teatrale a Nationalitatilor din Ungaria.

Trupele de teatru ale minoritatilor se vor prezenta si de aceasta data pe scena Teatrului Thalia, din Budapesta. Trupa romaneasca de teatru se pregateste pentru acest an cu un nou spectacol de Caragiale, D-ale carnavalului, cu care se va prezenta in fata publicului pe 7 decembrie, la ora 15.00, transmite corespondentul Romanian Global News la Budapesta. Elevii romani sunt indrumati de un nou regizor, tanara Nora Chiriac din Oradea.

 
Interviuri incitante in emisiunea Noi Romanii din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :565
Thursday, 24 November 2005
Emisiunea Noi Romanii de sambata, 26 noiembrie, va contine, ca de obicei, un program variat, dedicat comunitatii de romani care locuieste in zona Vancouver, Toronto, Montreal si Ottawa.

Acestia vor putea urmari un interviu cu Eliza Ghinea si Cristi Damian, intitulat Copii din Romania au nevoie de ajutor, serialul TVRI "Frontieristii" care trateaza dramele de pe frontiera, un inteviu si recital de nai cu Nicolae Voiculet, informeaza Alianta Romanilor canadieni. Totodata, telespectatorii vor mai vedea si un videoclip cu Krypton, dar si un calup de anunturi comunitare.

Programul de televiziune Noi Romanii se difuzeaza in fiecare sambata la ora 12:00 si in reluare in fiecare joi dimineata de la ora 08:30 pe canalul OMNI 1 (4 cablu). La randul sau, emisiunea de radio Nostalgia se difuzeaza in fiecare sambata seara in direct, la ora 21:00, pe lungimea de unde medii 1430.

 
Vinurile basarabene, vedete pentru trei zile la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :413
Thursday, 24 November 2005
Timp de trei zile, capitala Chinei va gazdui Sarbatoarea vinurilor moldovenesti, eveniment inaugurat miercuri, 23 noiembrie, la Beijing.

Vinificatia basarabeana va prezenta in capitala chineza 15 intreprinderi, inclusiv "Vismos", "Dionisos Mereni" si "Purcari-Vin", informeaza Noutati Moldova. La lansarea renumitelor si apreciatelor vinuri basarabene in China vor contrbui si vedetele nationale Elena Burghila, Doina Arsene si Nicolae Glib, care vor sustine cateva concerte in cadrul actiunii de la Beijing.

 
Pensionarii din Giula in sarbatoarePDF Print E-mail
Giua, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :507
Thursday, 24 November 2005
Cu ocazia implinirii a trei ani de existenta, Clubul Pensionarilor din Giula si-a invitat membrii la o noua intalnire in dupa-masa zilei de 25 noiembrie.

De la ora 15.00, membrii si fondatorii acestui club se vor intalni pentru a petrece cateva ore impreuna. Dupa un program cultural, oferit de liceenii romani din oras, pensionarii vor petrece pe muzica unei formatii sosite din Romania, din orasul Salonta, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Concert cameral in Spania de Ziua Nationala a RomanieiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :495
Thursday, 24 November 2005
Academia Regala de Arte Frumoase San Fernando, una din cele mai prestigioase institutii culturale din Madrid, va fi gazda unui concert cameral pe 1 Decembrie, eveniment ce va marca Ziua Nationala a Romaniei.

Cristina Anghelescu (vioara), Marian Olaru (flaut) si Mihai Ungureanu (pian) vor prezenta lucrari de Johannes Brahms, P.I. Ceaicovski, George Enescu, Alfredo Casella, Jaques Ibert, Ciprian Porumbescu, Pablo de Sarasate, Bohuslav Martinu, Manuel de Falla. Concertul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman, informeaza Ambasada Romaniei la Madrid, citata de Actualitatea Romaneasca.

Ambasada Romaniei la Madrid mai informeaza ca toate concertele prezentate in sala Academiei sunt transmise in direct sau inregistrate si reluate ulterior la Radio Clasica Radio Nacional de Espana, efectul mediatic si succesul la public fiind asigurat in conditiile cele mai bune.

Academia de Arte Frumoase de San Fernando a fost conceputa de regele Carlos III in 1744, inaugurandu-si activitatea in 1752, pe timpul regelui Fernando VI. De-a lungul timpului si-a amplificat si diversificat activitatile. In prezent, in cadrul acestei apreciate institutii functioneaza, totodata, muzeul cu acelasi nume - care cuprinde capodopere ale artei clasice spaniole si universale - o biblioteca, un institut de grafica si calcografie, o arhiva, un cabinet de stampe etc. De asemenea, aici se organizeaza cursuri academice, deschise in fiecare an de regele Spaniei. Inscrierea in programul de activitati al Academiei a acestui concert, care beneficiaza de concursul unor tineri artisti romani de notorietate, creeaza astfel premisele unui bun impact de imagine a culturii romanesti de calitate in panorama artistica a Madridului si Spaniei, se arata in comunicatul remis de ambasada tarii noastre in Spania.

 
Festival George Enescu la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :598
Thursday, 24 November 2005
In anul in care intreaga romanitate comemoreaza 50 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui care a fost marele compozitor roman George Enescu, manifestarile dedicate memoriei acestuia inca mai continua.

Dupa Festivaluri George Enescu, la Bucuresti, Paris dar si in alte centre culturale din lume, este randul New York-ului sa gazduiasca un astfel de eveniment de amploare. Institutul Cultural Roman va organiza, in perioada 1-4 decembrie, Festivalul George Enescu la New York, un eveniment realizat impreuna cu Barry Barry S. Brook Center for Music Research and Documentation de la The Graduate Center, City University of New York, Mannes College The New School for Music si ECUMEST, Romania.

Programul festivalului va cuprinde, conform Institutului Cultural Roman din New York, concerte, conferinte si recitaluri extraordinare. Din program: Serban Lupu, Dinu Ghezzo, Lori Wallfisch, Ilinca Dumitrescu, Cristina Stanescu, Cornel Taranu, alaturi de tinerele talente Matei Varga si Ruxandra Cristea. O conferinta academica dedicata lui Enescu in cadrul festival se va desfasura in 2 si 3 decembrie la Graduate Center, City University of New York si la sediul ICR New York.

Regizorul roman Andrei Serban va fi invitatul special al acestui eveniment. El va conferentia, la New York, despre talentele dramatice ale operei si va prezenta filmul Privire din interior, de Florin Mihailescu, realizat in timpul repetitiilor la spectacolul Oedip de la Opera bucuresteana in anul 2000.

Festivalul se va incheia cu un concert extraordinar sustinut la Merkin Concert Hall pe 4 decembrie de violonistul de origine romana Serban Lupu alaturi de Ilinca Dumitrescu.
Viata si opera lui Enescu vor fi de asemenea evocate cu prilejul vernisajului expozitiei fotodocumentare de la sediul Institutului (data si ora) de catre Lori Wallfisch si Gabriel Banat, personalitati muzicale care l-au cunoscut pe marele compozitor.

La manifestarile din cadrul Festivalului, care coincid cu Ziua Nationala a Romaniei, este asteptata participarea oficiala a domnului Valentin Naumescu, Secretar de stat pentru diplomatie publica din Ministerul de Externe.

Compozitor, violonist, dirijor si profesor de exceptie, George Enescu a trait si lucrat la New York - spatiu benefic unde Enescu a concertat ca violonist si a dirijat New York Philharmonic Orchestra. In 1936, a fost invitat sa preia conducerea orchestrei ca urmas al lui Toscanini, iar dupa al doilea razboi mondial el a fost invitat sa devina profesor la David Mannes School of Music.

 
Radu Mihaileanu, participant la un festival mediteraneean de la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :544
Thursday, 24 November 2005
Filmul Va, vis et deviens realizat de Radu Mihaileanu participa in perioada 26 noiembrie-10 decembrie la cea de-a patra editie a Festivalului Strasbourg-Mediterranee Nouvelles Identites.

Evenimentul contine o serie de manifestari artistice, precum spectacole, expozitii, proiectii de filme, dezbateri si conferinte pe tema descoperirii noiilor identitati. Festivalul este destinat tarilor din zona mediteraneeana si in mod special Frantei, tara gazda, informeaza portalul oficial al manifestarii de la Strasbourg. Filmul regizorului roman, stabuilit de cativa ani in Franta, va putea fi vizionat sambata, 3 decembrie, la ora 20:30, in Salle des Fetes Schiltigheim, fiind urmat de o dezbatere.

 
Targ original de Craciun pentru romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :510
Thursday, 24 November 2005
Catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din Cleveland va fi sambata, 26 noiembrie, intre orele 09:00-17:00, locul in care romanii din localitate vor putea sa gaseasca decoratiuni de Craciun, grupate intr-un targ special de sarbatori cu obiecte inedite.

Pentru a putea participa la actiunea premergatoare Craciunului, romanii trebuie sa achite o taxa simbolica de un dolar, urmand ca la targ sa gaseasca decoratiuni realizate de 60 de artizani, sa deguste produse alimentare romanesti si sa ia parte si la o tombola, anunta buletinul parohial al bisericii romanesti.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions