Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Limba romana, predata la Universitatea de Stat din Cernauti dupa curs suceveanPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :465
Friday, 25 November 2005

Studentii de la Universitatea de Stat din Cernauti vor invata limba romana in acest an dupa prima parte a cursului de dialectologie romana, ai carui autori sint profesorul universitar Ion Horia Birleanu, decanul Facultatii de Litere a Universitatii Stefan cel Mare Suceava, si Gheorghe Jernovei.

Volumul a a aparut in acest an, in cadrul unui schimb de experienta intre Facultatea de Litere a Universitatii Suceava si Facultatea de Litere a Universitatii din Cernauti, informeaza Monitorul de Suceava. Cursul aduce indiscutien problema limbii romane populare si mai contine si o harta a teritoriului limbii romane. Fiind vorba doar despre prima parte a cartii, autorii pregatesc in momentul de fata pentru studentii din Cernauti inca doua parti, si anume Dialectul daco-roman si Dialectele sud-dunarene. Cursul le va fi util nu numai studentilor din Ucraina, ci si studentilor de la litere din Universitatea Stefan cel Mare Suceava, care vor avea materia respectiva inclusa in orarul lor.

 
Ambasadorul Mariana Stoica subiect de prim rang in Jerulasalem PostPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 25 November 2005

Ziarul "Jerusalem Post" publica in aceasta saptamana un articol consacrat ambasadorului Romaniei in Israel, Valeria Mariana Stoica, alaturi de o poza a diplomatului roman, in costum national romanesc.

Potrivit Agentiei Isro-Press, citata de Prompt Media, articolul se refera la recenta intalnire din ciclul tematic "Meet My Country" ("Faceti cunostiinta cu tara mea"), organizata de "Clubul Feminin International" din care fac parte membrele corpului diplomatic din Israel, ca si alte personalitati feminine din tara. Oaspetii invitati la aceste manifestari sunt intampinati de obicei de sotia unui ambasador acreditat in Israel, care le prezinta musafirilor unele aspecte ale vietii din tara lor - arta culinara, muzica, folclor, filme cu caracter turistic. La recenta intalnire organizata de Clubul Feminin International gazda a fost ambasadoarea Romaniei, care si-a primit musafirii imbracata intr-un costum popular national romanesc. Costumul a starnit admiratia invitatelor, carora Stoica le-a prezentat si alte obiecte de imbracaminte populara primite cadou de la o strabunica, unele dintre ele avand o vechime de 153 de ani, dar parand noi. Stoica a fost fericita sa arate ca, dupa 50 de ani dificili de regim comunist, tara ei este acum democrata si membra a NATO, aspiranta la Uniunea Europeana in 2007. Stoica nu a uitat sa mentioneze numarul mare de evrei romani care au pierit in Holocaust si supravietuitorii, din care multi formeaza nucleul comunitatii relativ largi de israelieni originari din Romania. Un lucru pe care a fost in mod deosebit mandra sa-l sublinieze a fost acela ca in anul 1967, atunci cand alte tari comuniste au rupt relatiile diplomatice cu Israel,  Romania - care deschisese o misiune diplomatica in Israel in 1950, a continuat sa mentina neintrerupte legaturile diplomatice cu statul israelian. Articolul si fotografia ambasadoarei au aparut intr-o pagina dedicata actualitatii comentate, apreciata de cititori, in care in aceasta saptamana sunt mentionate diferite personalitati, intre care prim-ministrul Ariel Sharon, presedintele Moshe Katzav, Reuven Rivlin - presedintele Knessetului, Ahlama Peretz - sotia noului conducator al partidului laburist, actrita Mehereta Baruch, comentatorul radio si TV Erez Tal, procurorul general Menahem Mazuz, activistul extremist de dreapta Noam Federman, miliardarul pasionat de fotbal Frank Lowy.

 
Romania a preluat presedintia Comitetului 1636PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Friday, 25 November 2005

In cadrul reuniunii de miercuri, 23 noiembrie, Consiliul de Securitate ONU a decis preluarea de catre Romania a vicepresedintiei Comitetului 1636.

Acest nou organ subsidiar al Consiliului de Securitate a fost creat prin rezolutia 1636, adoptata anul acesta, la finele lunii octombrie, in cadrul reuniunii la nivel ministerial a Consiliului de Securitate, desfasurata sub presedintia ministrului roman al Afacerilor Externe.

Rezolutia 1636 prevede o serie de masuri, inclusiv crearea unui organ subsidiar special al Consiliului de Securitate, pentru a sprijini activitatea Comisiei internationale independente de investigare a atacului terorist produs la 14 februarie a.c., in urma caruia si-au pierdut viata fostul premier libanez, Rafic Hariri, si alte 22 de persoane. Pana la incheierea actualului sau mandat de membru ales al Consiliului de Securitate, Romania se va afla in situatia unica de a exercita presedintia a doua comitete (1540 pentru neproliferarea armelor de distrugere in masa si 1518 privind Irak), la care se adauga vicepresedintia Comitetului 1267 privind Al Qaeda si talibanii si respectiv a Comitetului 1636.

Conform unui comunicat al MAE, incredintarea acestei noi responsabilitati Romaniei este o recunoastere a expertizei acumulate pe perioada mandatului de membru ales in Consiliul de Securitate si a capacitatii diplomatice a tarii noastre de implicare activa si echilibrata in dosarele aflate pe agenda Consiliului.

 
Marea Britanie si Spania au ratificat pe jumatate Tratatul de Aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :469
Friday, 25 November 2005

Deputatii britanici si spanioli au ratificat astazi Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, acordand astfel un gir important tarii noastre in cursa sa catre momentul aderarii programat pentru 1 ianuarie 2007.

Tratatul Romaniei a fost votat in prima instanta de Camera Comunelor din Marea Britanie, deputatii avand insa grija sa sublinieze progresele Romaniei, dar si eforturile pe care tara noastra inca le mai are de facut pentru a indeplini obligatiile asumate, mai ales in ceea ce priveste coruptia. Tratatul urmeaza sa ajunga, in continuare, si in Camera Lorzilor, pentru acordul formal.

La Madrid, de asemenea, Congresul Deputatilor a ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, iar acesta va ajunge si pe masa senatorilor spanioli.

 
Sperante mari pentru Romania la Eurovision JuniorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :542
Friday, 25 November 2005

TVR1 va transmite sambata, 26 noiembrie, de la ora 21.00, concursul Eurovision Junior 2005, in direct de la Hasselt, din Belgia.

Alina Eremia, insotita de Irina Ene, Andreea Sanziana Velicu si Doru Stroescu vor reprezenta Romania, intrand in concurs ca favoriti pentru unul din primele locuri. Este un lucru afirmat de clasamentele neoficiale organizate de diverse situri cu tematica Eurovision (www.oikotimes.com ne situeaza chiar pe primul loc!), de unele cluburi de fani si chiar de cativa jurnalisti, informeaza biroul de presa al TVR.

Concurentii care vor lupta sa aduca in Romania trofeul Eurovision, fie el si cel pentru Juniori, se pregatesc continuu in Belgia, fie pe scena la repetitii, fie in camera de hotel, si asigura ca vor lupta pentru a fi cei mai buni.

 
Viitorul ambasador al SUA in Romania lasa afacerile pentru diplomatiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :429
Friday, 25 November 2005

Nicholas Taubman, viitorul ambasador al Statelor Unite in Romania, a anuntat recent ca va parasi lumea afacerilor, pentru a evita un conflict de interese cu noua sa functie de diplomat.

Dupa ce anterior renuntase la posturile pe care le detinea in forurile de conducere ale Societatii Istorice Virginia din Richmond si din compania de asigurari Shenandoah Life Insurance, Taubman a anuntat ca va demisiona si din comitetul director al companiei Advance Auto Parts, fondata in 1932 de tatal sau.

Advance, o companie de success in Statele Unite, este un retailer de accesorii si piese auto. Conform topului Fortune 500, Advance este singura afacere de succes din Roanoke Valley. Potrivit unui raport datat 8 octobrie 2005, compania detine 2829 de magazine in 40 de state din SUA, in Porto Rico si Insulele Virgine.

 
Manifestari cultural-religioase constantene de Sf. AndreiPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :544
Friday, 25 November 2005

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, celebrata pe 30 noiembrie, va aduce si in acest an in Dobrogea mii de pelerini din intreaga tara, prilej cu care Arhiepiscopia Tomisului va organiza in perioada 27-30 noiembrie o serie de manifestari cultural-religioase.

Prima actiune din cadrul sarbatorii va avea loc duminica, 27 noiembrie, la Casa de Cultura din Constanta, cu proiectia filmului Mai presus de moarte, in Iubire, un film despre poetul Ioan Alexandru, realizat in clandestinitate, in timpul regimului comunist. A doua zi, la Catedrala Arhiepiscopala din Cosntanta, parintele Savatie Bastovoi va aduce de la ora 16:00, spre inchinare, racla cu o parte din moastele Sfantului Stelian, ocrotitorul copiilor. Moastele acestui sfant vor fi duse pe 29 noiembrie in procesiune spre pestera Apostolului Andrei, cel care a adus crestinismul in Romania.

Tot marti, 29 noiembrie, la Liceul Teoretic Traian, va avea loc seminarul intitulat Sfantul Apostol Andrei - parintele spiritual al romanilor, initiat de profesorii de religie din liceele constantene, informeaza Arhiepiscopia Tomisului. Seminarul se va incheia cu vernisajul expozitiei Pestera Sfantului Apostol Andrei Betleemul renasterii noastre.

Ziua finala a sarbatorii, miercuri, 30 noiembrie, va fi celebrata la Pestera Sfantului Apostol Andrei, unde sunt asteptati sa participe mii de credinciosi din intreaga tara, dar va fi marcata si la Constanta, unde IPS Teodosie va oficia botezul a 13 copii proveniti de la centrele de plasament din oras. Actiunea sociala este organizata de Fundatia Andrei Saguna, micutii urmand sa primeasca numele de Andrei sau Andreea. De asemenea, nasii lor vor fi personalitati ale judetului, sau chiar din tara, unul dintre nasii din acest an fiind Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici.

Manifestarile dedicate Sfantului Apostol Andrei se incheie miercuri, 30 noiembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanta, cu un concert extraordinar sustinut de Corala Patriarhiei Romane Nicolae Lungu, si grupurile corale Armonia si Lumina lina.

 
MAI sarbatoreste si el Ziua UniriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Friday, 25 November 2005

Implinirea celor 87 de ani de la Marea Unire va fi sarbatorita si de Ministerul Administratiei si Internelor, in colaborare cu  Asociatia Veteranilor de Razboi din M.A.I., Asociatia Nationala a cadrelor in Rezerva si Retragere din M.A.I. si autoritatile publice locale, printr-o serie de activitati cultural-educative.

Acestea se vor desfasura in perioada 25 noiembrie  - 1 decembrie si vor fi reprezentate din actiuni cu caracter stiintific constand in simpozioane, mese rotunde, sesiuni stiintifice, foto expozitii documentare si spectacole muzical artistice, avand ca tema Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, informeaza ministerul roman. Prima zi a manifestarii a fost deja marcata la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila Pavel Zaganescu Boldesti-Scaieni de simpozionul Marea Unire o pagina luminoasa a istoriei nationale. In cadrul manifestarii, organizata in colaborare cu Biblioteca  Judeteana I.L. Caragiale din Ploiesti, istorici militari, istorici si arhivisti au prezentat comunicari stiintifice pe tema Marii Unire de la 1 decembrie 1918.

 
25 noiembrie-Ziua internationala anti-violenta asupra femeiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :568
Friday, 25 November 2005

Anual, pe 25 noiembrie, in intreaga lume se marcheaza Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeii.

Prima sarbatoare oficiala a acestei zile a avut loc in anul 1981, fiind initiata de activistii pentru drepturile femeii in semn de comemorare a asasinarii in anul 1961, la ordinele presedintelui dominican Rafael Trujillo, a trei activiste surori din aceasta tara.

Conform unui raport prezentat recent de Organziatia Natiunilor Unite, de la 25% pana la 75% dintre femei sunt supuse agresiunilor familiale pe glob, 120 de milioane de femei de pe intreg mapamondul au fost mutilate, iar un sfert din femeile de pe glob au fost violate o data, informeaza TVR.

 
Seara mare pentru Rapid la DonetskPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :559
Friday, 25 November 2005

Elevul si-a depasit profesorul, fiul si-a invins tatal acestea sunt numai cateva dintre cuvintele mari care se pot spune despre victoria istorica obtinuta aseara de Rapid in fata echipei ucrainene Sahtior Donetsk.

Fata in fata in teren s-au aflat doua echipe bune, ambele cu sanse mari de a ajunge in primavara europeana, una antrenata de marea glorie a fotbalului romanesc, iar acum a celui international, Mircea Lucescu, iar cealalta de unul dintre cei mai promitatori tehnicieni din fotbalul romanesc, la inceput de cariera in fotbalul international, Razvan Lucescu. Duelul familiei Lucescu a fost o partida care a suscitat multa neinceredere inca de la inceput, culminand cu blocarea acestui meci la casele de pariuri si cu detasarea de catre UEFA a unui observator special, care sa se asigure ca meciul se va desfasura normal.

Inca de la inceput atat Razvan cat si Mircea Lucescu au recunoscut ca se afla intr-o situatie dificila din cauza acestei cofruntari, dar au asigurat, cu toate acestea, ca amandoi isi doresc si au nevoie de victorie si ca meciul se va juca cinstit. Asa s-a si intamplat aseara la Donetsk, cand Razvan Lucescu a trimis in teren un unsprezece rapidist mai bun ca niciodata si hotarat sa castige. Rapidul a avut cele mai multe ocazii de gol, insa golul care le-a adus victoria nu a venit decat in minutul 87, cand Maldarasanu a adus zambete, dar si lacrimi pe bancile tehnice ale celor doua echipe. La conferinta de presa de dupa meci, Razvan Lucescu avea ochii inlacrimati de emotie, iar Seniorul l-a sarutat pe frunte parinteste.

Golul marcat aseara de Maldarasanu la Donetsk, victoria lui Lucescu Junior in fata tatalui sau, Mircea Lucescu, si scorul de 1-0 cu care s-a incheiat partida, au adus Rapidul pe primul loc in grupa si cu un pas mai aproape de primavara europeana.

 
Consiliul Mondial Roman ajuta zeci de familii de sinistrati din RomaniaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :376
Friday, 25 November 2005
79 de familii sinistrate din comuna galateana Cosmesti au beneficiat de ajutor din partea Consiliului Mondial Roman, care le-a trimis cate un metru cub de lemne de foc.

Ajutorul s-a facut in doua transe: in urma cu doua saptamani au fost distribuite lemne la 39 de familii sinistrate, iar vineri, 25 noiembrie, urmeaza cea de-a doua etapa, in urma careia alte 40 de familii vor beneficia de sustinerea CMR.

Initiativa de ajutorare a sinistratilor apartine secretarului CMR, Neculai Popa, la indemnul caruia au fost stransi bani sub forma de cotizatii lunare din partea membrilor Consiliului. Actiunea a fost dirijata de Reprezentanta CMR-Romania, care a facut vizite de documentare si informare in zonele calamitate. Potrivit coordonatorului  Reprezentantei CMR-Romania, Lucia Beiu, din totalul de 400 de familii care locuiesc in Cosmesti 200 au fost afectate in proportie de 50-100%. Aceeasi sursa sustine ca prioritate in primirea ajutorului CMR l-au avut persoanele sinistrate singure, bolnavii si batranii. Listele cu sinistrati au fost puse la dispozitie de autoritatile publice locale, iar la repartizarea lemnelor a asistat cate un reprezentant CMR pentru ca fiecare beneficiar sa fie vazut si sa semneze pentru ajutorul primit.

In actiunile de ajutorare a sinistratilor din Cosmesti, Reprezentanta CMR-Romania avut drept colaborator si Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Galati. A fost formata, astfel, o echipa de 33 de studenti voluntari care s-a deplasat la fata locului pentru a ajuta familiile sinistrate la treburile din gospodarie, inclusiv constructii.

"Demersurile CMR vor continua cu ajutoare si in luna decembrie. Circa 170 de copii din familiile sinistrate din Cosmesti  vor primi cadouri de Craciun, incercand astfel sa diminuam din grijile si tristetea care predomina in aceasta comuna galateana", a conchis Lucia Beiu.

 
Acelasi perete de sticla intre Andrei Ivantoc si BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 25 November 2005
Comitetul de Ministri al CE a pus din nou in discutie, zilele trecute, la Strasboug, neindeplinirea hotararii CEDO cu privire la eliberarea lui Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc.

Ca raspuns la cererea oficialilor CE fata de Federatia Rusa de a contribui la eliberarea imediata si neconditionata a celor doi detinuti din Transnistria, presa rusa a raspuns cu un nou val de articole agresive impotriva membrilor grupului Ilascu, in care acestia sunt numiti teroristi, iar conditiile in care sunt detinuti de 13 ani fiind calificate prea bune, "mai bune decat cele in care este detinut oligarhul Hodorkovski", a scris editia on-line "Utro.ru", citata de Ziarul de Garda.

Referitor la situatia delicata in care se afla sotul sau, Eudochia Ivantoc a spus ca ii vine tot mai greu sa priveasca cu ochi descurajati la Andrei, atunci cand vine vorba despre eliberarea legala de care nu se face uz la Tiraspol. "Potrivit regulamentelor de la inchisoare, mi se va permite sa il vad din nou tocmai prin februarie. E o groaza de timp pana atunci, dar nu stiu daca voi avea vreo veste buna pentru el in acest rastimp", ne-a declarat sotia detinutului politic de la Tiraspol. Eudochia Ivantoc a adaugat ca Andrei a transmis tuturor urari de bine. Ar fi vrut sa fie liber, dar s-a multumit cu ziarele pe care i le-am dus. Le citeste cu nesat, incercand sa inteleaga de dupa gratii cum e Moldova si cum e lumea acum", a spus ea dupa ultima intrevedere de la Tiraspol cu sotul sau, care s-a desfasurat, din pacate, tot prin peretele de sticla.

 
Iurie Rosca si Oazu Nantoi cred ca este bine Basarabia sa abandoneze CSIPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :578
Friday, 25 November 2005

Vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, a declarat, miercuri, ca saluta si priveste cu admiratie intentia Parlamentului georgian de a decide abandonarea CSI, ca masura logica care se inscrie in vectorul orientarii europene si euroatlantice a acestui stat.

Reamintim ca Legislativul Georgiei a adoptat, la inceputul saptamanii curente, o hotarare privind examinarea oportunitatilor iesirii Georgiei din CSI.

Rosca a amintit ca PPCD, de-a lungul celor peste 10 ani de aflare a Republicii Moldova in CSI, a formulat in repetate randuri dezideratul nevoii de abandonare a CSI, care este o suprastructura ineficienta si contraproductiva pentru realizarea intereselor nationale ale Republicii Moldova. Daca privim Georgia ca pe unul dintre cele mai reusite modele de dezvoltare dinamica interna, dar si a politici externe pe care o inregistreaza aceasta tara dupa revolutia rozelor, cred ca este cazul sa ne intrebam daca nu cumva si Republica Moldova, care are suficiente motive sa se ingrijoreze de politica din ce in ce mai dura a Moscovei fata de fostele republici sovietice, ar trebui sa initieze procedura de abandonare a CSI, trecand la relatii directe cu fiecare dintre actualele membre ale comunitatii, a conchis Rosca.

In acelasi context, deputatul Veaceslav Untila (AMN), a subliniat ca, daca Georgia va decide sa iasa din CSI, asta nu ar insemna altceva decat ca tara respectiva si-a ales un curs strategic pe care il va urma cu siguranta. Directia este clara: Georgia tinde sa se apropie de UE si NATO. Este o miscare fireasca, deoarece CSI era un organism mort chiar de la nastere. Nu are nici un rost sa te mentii in cadrul unei structuri ce nu ofera absolut nici o perspectiva. Exemplul Georgiei ar fi demn de urmat si pentru alte state ex-sovietice, inclusiv Republica Moldova. Sa imprumutam de la georgieni un pic de curaj si sa trecem, in sfarsit, de la declaratii la fapte concrete. Oricum, roata istoriei nu mai poate fi intoarsa, a subliniat Untila.

Si deputatul Igor Clipii (PSL) considera ca georgienii au calculat foarte bine, din punct de vedere economic si politic, situatia aflarii Georgiei in CSI, structura care, de fapt, nu functioneaza. Tot ce se intampla sub paravanul CSI, sunt niste incercari de a crea un mecanism de destramare a Uniunii Sovietice, care nu moare pana la capat. Cred ca plecarea Georgiei va fi un semnal de trezire si pentru Republica Moldova, care se agata in continuare de aceasta structura nefunctionala, a spus Clipii. La randul sau, deputatul Dumitru Diacov (PD), a declarat ca Georgia are tot dreptul sa initieze iesirea din CSI, care reiese din situatia specifica din aceasta tara, precum si din interesele pe care le urmareste.

Pe de alta parte, referindu-se la acelasi subiect, deputatul comunist Iurie Stoicov a declarat ca decizia de abandonare a CSI este o problema interna a Georgiei, care, probabil, a examinat prioritatile si avantajele unui asemenea pas. Nu pot sa apreciez aceasta intentie, deoarece nu cunosc subtilitatile, a conchis Stoicov.

In opinia deputatului Dumitru Braghis, faptul ca unele state, inclusiv Georgia, intentioneaza sa paraseasca CSI nu este uimitor. Mai mult, chiar si Rusia a dat acest exemplu, atunci cand a parasit mai multe acorduri din cadrul CSI, a specificat el.

Potrivit politologului Oazu Nantoi, in mod normal, periodic, fiecare stat ar trebui sa procedeze la fel - sa examineze utilitatea aflarii sale in aceasta organizatie. Nimic nu este vesnic si, in mod normal, acelasi lucru trebuie sa se intample si in Republica Moldova. Or, trebuie sa constat ca si la noi exista o serie de teme tabu, care nu se abordeaza nici de elita politica, nici de societate. Printre acestea se numara aflarea in CSI, perspectivele asigurarii securitatii nationale in conditiile neutralitatii nerecunoscute de nimeni si, in primul rand, fata de Federatia Rusa si relatiile noastre cu NATO. In asemenea situatie, este absolut evident faptul ca Georgia a intreprins mai multi pasi pentru ca sa preseze Rusia sa renunte la politica sa, care a dus la provocarea a doua conflicte regionale pe teritoriul Georgiei si consolidarea regimurilor separatiste. Astfel, initiativa Georgiei este si un instrument de presiune asupra Rusiei, care doreste sa-si reconsolideze imaginea de putere regionala si sigur ca nu doreste destramarea CSI, dar decesul firesc al CSI nu se va lasa asteptat prea mult, a conchis Nantoi.

 
Rusia avertizeaza Chisinaul asupra orientarii in directia Uniunii EuropenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :473
Friday, 25 November 2005

Rusia avertizeaza Basarabia sa nu-si orienteze politica externa in directia Uniunii Europene. Presedintele Comitetului pentru CSI din Duma de Stat, Andrei Kokosin, a declarat la Chisinau, potrivit Jurnalului TVR, ca apropierea Republicii Moldova de spatiul comunitar ar anula parteneriatul strategic cu Rusia.

Kokosin a subliniat ca acelasi lucru s-a intamplat in cazul Poloniei, in ciuda prieteniei slave de altadata. Republica Moldova, a spus demnitarul rus, trebuie sa-si stabileasca vectorul strategic de dezvoltare, iar de acesta vor depinde viitoarele relatii dintre Chisinau si Moscova. Kokosin a adaugat ca extinderea Uniunii Europene si NATO nu sunt avantajoase pentru Rusia.

 
Regiunea transnistreana pe urmele Kosovo, cu sprijinul Rusiei si al UcraineiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :506
Friday, 25 November 2005
Tiraspolul ar putea decide, pana la sfarsitul acestui an, sa sisteze negocierile cu Chisinaul privind edificarea unui stat comun si sa-si declare independenta totala, a declarat, joi, presei de la Tiraspol, presedintele sovietului suprem al autoproclamatei republici moldovenesti nistrene, Grigore Marakuta, trasmite agentia Interfax.

Comentand decizia parlamentului din Kosovo privind separarea regiunii de Serbia si Muntenegru, Marakuta a mentionat ca o decizie similara ar putea fi adoptata de catre sovietul suprem de la Tiraspol pana la 30 noiembrie 2005.

El a declarat ca, in prezent, sunt mai multe initiative nu numai din partea deputatilor, dar si din partea liderului Igor Smirnov cu privire la modificarea conceptiei de creare a unei confederatii moldovenesti, adoptata de catre sovietul suprem la 6 ianuarie 2003.

Totodata, Marakuta nu a exclus faptul ca aceasta decizie ar putea genera o escaladare a conflictului cu Chisinaul, care, potrivit lui, incearca sa rezolve problema transnistreana prin forta. Noi contam, insa, pe sprijinul Rusiei. Nu intamplator poporul nostru a votat pentru pastrarea contingentului militar rusesc in republica. Contam si pe Ucraina, care, de asemenea, fiind garant in procesul de reglementare a problemei transnistrene, nu este interesata in aparitia unei surse de tensiune la frontierele sale, a mai spus Marakuta.

 
Barbatii romani nu mai sunt doriti in agricultura spaniolaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 25 November 2005
Inca 6.500 de locuri de munca in agricultura spaniola au fost scoase la concurs de catre Oficiul National pentru Migratia Fortei de Munca.

Nimic din atmosfera preselectiilor anterioare nu a mai semanat cu ce s-a intamplat in aceste ultime trei zile in fata sediului OMFM. Daca altadata romanii, cu predilectie cei din zonele rurale, se calcau pe picioare care sa intre primul la preselectie si sa obtina un loc de munca la cules de capusni sau prin ciupercariile iberice, daca ani de zile romanii au format cozi interminabile in fata OMFM sau au dormit pe trotuare ori prin scarile de bloc invecinate sediului institutiei, anul acesta lucrurile au stat cu totul altfel. OMFM a scos la concurs, e drept, un numar mare de locuri de munca, insa, spre deosebire de alti ani, de data aceasta angajatorii vroiau sa selecteze numai femei, cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani. Desi salariul promis era unul de 32.45 de euro pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 1.000 de euro pe luna, romancele nu s-au aratat nerabdatoare sa ajunga in Spania. Preselectia s-a desfasurat in zilele de 23-25 noiembrie, perioada in care cozile au lipsit cu desavarsire din fata OMFM.

La inceputul lunii viitoare, intre 5 si 9 decembrie, la Oficiu va fi organizata o alta selectie, de data aceasta pentru locuri de munca in agricultura germana. Vor fi oferite 2.000 de locuri de munca pe o perioada de 4 luni, pentru un salariu de 700 de euro net pe luna. OMFM intentioneaza sa difuzeze, in vederea acestei noi selectii, ghiduri cu notiuni elementare de limba germana, mai ales ca o cunostere minima a acestei limbi este o conditie a angajatorilor nemti, cel putin pentru 10% dintre muncitori.

 
Bursele Adamache se acorda si in 2005 la CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :574
Friday, 25 November 2005
Si in acest an, comitetul parohial al bisericii ortodoxe romane Sfantul Andrei din Calgary, va acorda din nou patru burse Adamache, in valoare de 1000 de dolari fiecare, care vor fi anuntate duminica, 27 noiembrie, la hramul parohiei.

Bursele sunt menite sa ii sprijine pe tinerii membri ai comunitatii romanesti din Calgary si se acorda de catre dr. Ana Adamache, in memoria lui Ion Adamache. Tinerii candidati au avut ca data limita pentru depunerea dosarelor de inscriere ziua de 20 noiembrie, conditiile de acceptare a candidaturii lor fiind inscrierea la liceu, colegiu sau universitate, cel putin un parinte de origine romana, si membru al Parohiei "Sf. Andrei", cunoastrerea limbii romane si dovedirea prin cunostintele lor ca preinta interes, respect si dragoste pentru tara de origine. Totodata, tinerii a trebuit sa trimita un eseu de cel putin o pagina in limba romana, pe aceasta tema, informeaza parohia romana.

Pentru a se elimina orice posibilitate de favoritism, numele castigatorilor vor fi trase la sorti duminica, 27 noiembrie, in sedinta publica, in prezenta membrilor bisericii, iar bursele vor fi inmanate numai castigatorilor. Eseurile vor fi publicate pe pagina web a Bisericii "Sf. Andrei".

 
Televiziunea de la Moscova ingrijorata de actiunile autoritatilor de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :398
Friday, 25 November 2005
Autoritatile de la Chisinau au declarat nevalabila licenta de emisie a companiei care asigura retransmiterea postului public rus Pervai kanal pe teritoriul basarabean, acordand-o unei alte structuri, se arata intr-o declaratie facuta publica de Pervai kanal de la Moscova.

La 18 octombrie Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a anuntat concurs pentru reteaua nationala nr.3 prin care este retransmis in Moldova Pervai kanal, se mentioneaza in declaratie, citata de agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. Administratia postului rusesc de televiziune de la Moscova precizeaza ca nu a primit lamuriri oficiale in baza carui fapt a fost anuntat acest concurs si care au fost motivele suspendarii licentei Companiei Analitic Media Grup (AMG), partenerul Pervai kanal de la Moscova. Semnatarii declaratiei mentioneaza ca AMG detinea dreptul exclusiv de retransmisie a postului rusesc pe teritoriul Moldovei pana la 31 decembrie 2010. Administratia Pervai kanal isi exprima ingrijorarea in acest sens si declara ca suspendarea licentei trebuie anulata pana la clarificarea situatiei. In prezent se negociaza cu toate partile pentru solutionarea situatiei privitor la retransmiterea acestui post de televiziune, se mai arata in declaratia Pervai kanal.

Agentia Monitor Media precizeaza ca, la 18 octombrie curent, CCA  a adoptat o decizie prin care a fost acordata licenta de emisie pentru exploatarea retelei a III-a nationala Companiei Media Satelit si a fost declarata nevalabila licenta de emisie a Companiei Analitic Media Grup (AMG). 

La 9 noiembrie, mai multe organizatii de media s-au aratat ingrijorate de felul in care a fost adoptata decizia respectiva. Ele au apreciat ca hotararea CCA a fost luata fara suficienta transparenta si motivatie legala. 

Tot la 9 noiembrie, sefi ai noua misiuni diplomatice straine acreditate in Republica Moldova si reprezentanti ai patru organizatii internationale ce activeaza la Chisinau au semnat o declaratie comuna in care se arata ingrijorati de lipsa de transparenta in procesul de distribuire a licentelor si frecventelor de emisie in Republica Moldova. Declaratia respectiva a fost adoptata in contextul deciziei din luna octombrie a CCA prin care a fost acordata licenta de emisie pentru exploatarea celei de-a treia retele nationale Companiei Media Satelit si retragerea acestei licente Companiei Analitic Media Grup.

 
10 observatori propusi de Hyde Park participa la alegerile de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :962
Friday, 25 November 2005
Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a hotarat joi, 24 noiembrie, sa acrediteze pentru alegerile locale de duminica, 27 noiembrie, zece observatori independenti propusi de organizatia non-guvernamentala Hyde-Park.

Acestei decizii corecte i se adauga o alta hotarare pozitiva pentru Hyde Park, pe care a luat-o primaria din Chisinau, si anume autorizarea unui miting sub forma de pichetare, care va avea loc miercuri, 30 noiembrie, intre orele 11:00-13:00, in preajma ambasadei Romaniei la Chisinau. Actiunea se vrea a fi un protest fata de intentia introducerii vizelor la Prut, regimul tot mai greu de trecere a frontierei si ingreunarea procesului de redobandire a cetateniei romane de catre etnicii romani din Basarabia, informeaza curaj.net. Acesta este primul miting pentru Hyde Park pe care municipalitatea il autorizeaza in acest scop.

 
Gaselnita de final de an Bugetul Mondial RomanPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :549
Friday, 25 November 2005
Un grup de romani din diaspora s-a hotarat sa infiinteze Bugetul Mondial Roman, un fond alcatuit din contributiile financiare ale tuturor romanilor de pe mapamond.

Pentru aceasta idee mai mult sau mai putin ambitioasa, initiatorii au creat si un grup de discutii pe internet, cu ajutorul caruia vor discuta pe toate partile modalitatile de a face ca ideea bugetului sa ii captiveze si pe ceilalti conationali ai lor, risipiti in cele patru zari. Desi existenta bugetului este considerata a fi mai mult decat necesara, pana in prezent nu s-au clarificat foarte bine notiuni destul de importante, precum cine si in ce mod va putea administra fondul, cine va fi garantul acestuia, prin ce modalitati se va constitui bugetul si ce fel de campanie va fi initiata in asa fel incat proiectul sa se finalizeze si sa devina un succes dorit de toti. Se stie, insa, ca Bugetul Mondial Roman va trebui sa se constitue prin participare baneasca a tuturor romanilor care locuiesc in afara granitelor Romaniei, contributia fiecaruia facandu-se egal prin donatia unei unitatati de moneda stabilita in comun acord pe grupul de discutii de pe internet. Tot in reteaua world wide web se vor dezbate si celelalte aspecte privind investitiile si prioritatile pe care le-ar putea avea acest fond banesc al romanilor de pretutindeni si in ce scopuri precise ar putea fi el intrebuintat.

Si ca proiectul sa fie complet, romanii ingeniosi trag nadejdea ca autoritatile din Romania vor initia si ele un proiect pentru infiintarea Bancii Mondiale Romane, institutie care sa fie intemeiata astazi si acum de catre romani. Asadar, donatorii romani din intreaga lume sunt asteptati pe 2 decembrie sa intre pe pagina de web http://groups.yahoo.com/group/Bugetulmondialroman, ca sa intoarca problema bugetului mondial roman pe toate partile.

 
Concurs de eseuri la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 25 November 2005
Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu de la Berlin lanseaza un concurs de lucrari in domeniile lingvisticii, teoriei literaturii si culturii, pentru colocviul  Transversala Romania si Europa, care marcheaza aniversarea a 100 de ani de activitate a sectiei de limba romana de la Universitatea din Humboldt.

Acestea trebuie sa fie trimise pana la data de 15 decembrie si vor constitui teme pentru prelegerile din cadrul acestui colocviu, care isi propune sa sa se dedice fenomenelor de depasire a granitelor, in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza ICR.

Anul viitor, Sectia de Limba si Literatura romana a Universitatii Humboldt va implini 100 de ani de existenta, fiind infiintata in anul 1906 in cadrul seminarului oriental de catre lingvistul Hariton Tiktin. Actualmente, prin reformarea studiilor din ultimii ani Catedra de romana ajunge sa fie periclitata, iar din acest motiv organizatorii, prof. dr. M. Mattusch dr. M. Huberty, spera sa beneficieze de o larga participare la colocviul initiat. Informatii se pot obtine de la adresele de e-mail: office@rokultur.de; direktor@ rokultur.de.

 
Primele case regionale pentru imigrantii din Spania in 2006PDF Print E-mail
Madrid, Spania/25 noiembrie/Romanian Global News
Accesari :505
Friday, 25 November 2005
Romanii si imigrantii latino-americani din Spania vor fi primii straini care vor beneficia de case regionale in Comunitatea din Madrid, incepand de anul viitor.

Conform prim-vicepresedintelui Guvernului, Ignacio Gonzalez, cel care a furnizat aceasta informatie, urmatorii pe lista celor care vor avea astfel de case sunt imigrantii care vin in Spania din Bulgaria, Guinea Ecuatoriala, Maroc si Republica Dominicana.

Proiectul pentru aceste centre are un buget estimate la 3.8 milioane de euro, pana la finele anului 2007, informeaza publicatia electonica spaniola abc. Guvernul a mai aprobat si construirea unor sosele care sa elimine asa-numitele  puncte negre  si de care vor beneficia Campo Real, Valdelagua, Arroyomolinos, Perales de Tajuna, Torres de la Alameda si Leganes. Totodata, autoritatile au dat unda verde pentru plantarea a 600.000 de arbori pentru reimpadurirea zonei afectate de incendiul din 2003, in San Martin de Valdeiglesias si Navas del Rey.

 
Vizita ministeriala la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :478
Friday, 25 November 2005
Goncz Kinga, ministrul Tineretului, Familiei, Problemelor Sociale si Oportunitatea Sanselor, intre sarcinile caruia intra si problema minoritatilor, va efectua o vizita la Giula, Chitighaz si Micherechi, in ziua de 6 decembrie, pentru a se intalni cu reprezentantii institutiilor romanesti de aici.

Doamna ministru va fi insotita de Heizer Antal, presedintele Oficiului pentru Minoritatile Nationale si Etnice care, in dupa-masa acelei zile, va sustine o conferinta la sediul ATRU pe tema modificarii Legii Minoritatilor si pregatirile pentru alegerile din 2006, transmite de la Giula corespondentul Romanian Global News.

 
O noua cursa aeriana pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :446
Friday, 25 November 2005
Incepand de anul viitor romanii care calatoresc spre Italia vor avea la dispozitie o noua cursa, de data aceasta catre Cuneo.

Compania aeriana low-cost romaneasca Blue Air va introduce, din data de 17 ianuarie, noua cursa Cuneo-Bucuresti, desi zborul va fi vandut ca unul Torino-Bucuresti. Cursele vor avea avea o frecventa de trei ori pe saptamana, martea, joia si duminica, iar zborul dureaza aproximativ 2h.30. Preturile pentru aceasta cursa variaza intre 51 de euro (oferta promo, care beneficiaza si de taxe incluse) si 142 (oferta flexibil). Avionul cu care Blue Air zboara pe ruta Cuneo-Bucuresti este un Boeing 737, cu 150 de locuri.

Plecarile de la Cuneo se fac la ora 10.45, iar in sens invers, de la Bucuresti, la ora 8.30.

 
Colindatori la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :459
Friday, 25 November 2005
Odata cu apropierea Craciunului, pe strazile orasului Giula vor rasuna frumoasele colinde romanesti.

In ziua de 20 decembrie, in organizarea ATRU, vor sosi la Giula mai multe formatii din Romania. Dubasii din Faget, o fanfara din Timisoara si o echipa de colindatori din Oradea vor defila pe strazile Giulei, cantand pe la casele oamenilor si la institutiile romanesti din oras, aducandu-le vestea Nasterii lui Hristos, informeaza corespondentul Romanian Global News. Aceasta intalnire a colindatorilor se va termina printr-un spectacol sustinut in seara zilei, la Chitighaz.

 
Alexandra Dinu, implinita pe toate planurilePDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :563
Friday, 25 November 2005
La cei 24 de ani, actrita romanca Alexandra Dinu se bucura de un succes tot mai mare in randul producatorilor de filme si seriale de televiziune din Italia.

Dupa ce a filmat pentru doua seriale politiste, Distretto di polizia si Montalbano Il Commissario, Alexandra a inceput filmarile pentru o noua serie intitulata Carabinierii, informeaza Actualitatea Romaneasca. Ea a mai terminat recent si un un nou film pentru televiziune, Ricomincio da te, iar de la sfarsitul acestei luni asteapta scenariul si replicile pentru un alt proiect de televiziune al carui nume nu l-a dezvaluit deocamdata. Activitatea ei pe platourile de filmare este tot mai intensa, mai ales ca publicul italian a apreciat rolurile pe care le-a jucat pana acum si urmareste cu interes cele doua seriale politiste difuzate pe Rai Uno. Alexandra Dinu spera ca, in curand, sa primeasca si cateva oferte de a juca in filme pentru marele ecran. Pana la sfarsitul anului, tanara actrita romanca are un program extrem de incarcat, pe platourile de filmare, dar si acasa, alaturi de micutul Mario. La doar 3 ani, copilul s-a invatat si el cu scena, si asta pentru ca uneori participa la repetitiile mamei sale. Alexandra se bizuie insa pe ajutorul parintilor ei care locuiesc la Roma in ceea ce priveste educatia si cresterea fiului. Ii este foarte greu ca nu poate fi alaturi de el in fiecare zi, dar are deplina incredere in mama sa care o ajuta in tot ce face. In zilele pline de pe platourile de filmare, Alexandra este sustinuta din umbra de prietenul ei, Carlo, un bancher italian, in varsta de 29 de ani. Si pentru ca in viata sentimentala a actritei exista iubire, sarbatorile de iarna sunt deja planificate in trei. Astfel, in luna decembrie, Alexandra va veni pentru cateva zile in Romania, dar Craciunul si Revelionul le va petrece impreuna cu Mario si Carlo la Roma. Tot in capitala Italiei isi va serba si ziua de nastere, pe 3 ianuarie, cand va organiza o mica petrecere cu prietenii apropiati. Deocamdata, viata din Italia ii prieste nu numai profesional, dar si sentimental, asa ca Alexandra Dinu nu se gandeste sa revina in tara decat pentru scurte vizite.

 
Acapella canta la Viena de Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :549
Friday, 25 November 2005
Grupul coral Acapella va concerta miercuri, 30 noiembrie, la Palatul Belvedere din Viena, in cadrul receptiei destinate Zilei Nationale a Romaniei, organziata de Ambasada Romaniei si Misiunea Permanenta a Romaniei la Viena.

Recitalul va incepe la ora 18:00 si va cuprinde piese corale clasice din repertoriul romanesc si international, informeaza Institutul Cultural Roman de la Viena. Receptia este oferita de catre misiunea diplomatica romana oficialitatilor austriece, corpului diplomatic acreditat la Viena, personalitatilor culturale si academice, precum si comunitatii de afaceri vieneze.

 
Sarbatoare la parohia romaneasca din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :464
Friday, 25 November 2005
Parohia ortodoxa romana Sfantul Nicolae din Zurich isi va sarbatorui hramul in perioada 3-4 decembrie, avandu-l ca invitat de onoare pe IPS Mitropolit Iosif, ierahul Mitropoliei Ortododoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Sarbatoarea va incepe sambata, 3 decembrie, la ora 15:00, cu slujba Vecreniei, urmata de Convorbiri duhovnicesti cu ierarhul roman, informeaza parohia-gazda. Cea de-a doua zi a hramului va incepe la ora 09:15, cu Utrenia, urmata la ora 10:15 de Sfanta Liturghie, iar de la ora 12:30 de Agapa Frateasca.

Pentru aceasta masa festiva, a carei organizatoare va fi Mihaela Keller, enoriasii sunt rugati sa anunte din timp cu ce anume participa la pregatirea meniului, in care se pot include mancaruri si produse de post, din peste si fructe de mare. Informatii despre acest eveniment se pot obtine zilnic de la numarul de telefon 079.3540700, numai intre orele 19:00-21:00.

 
Mos Nicolae, asteptat de romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :536
Friday, 25 November 2005
Membrii portalului Rombel, site al romanilor din Belgia, vor organiza sambata, 3 decembrie, la Barul Tabs din Bruxelles, o petrecere romaneasca care ii va ajuta sa se cunoasca mai bine intre ei.

Petrecerea va incepe la ora 18:00, locul ales de initiatori actiunii fiind mai spatios decat taverna in care s-au intalnit anul trecut, informeaza Rombel. Pentru petrecere nu se va percepe nici un fel de taxa de intrare/rezervare sau participare, ci fiecare participant isi va achita consumatia.Totusi, pentru a sti cata lume va participa, informatie utila la pregatirea mancarii si a bauturii, organizatorii au creat o baza de date unde cei care doresc sa participe sunt rugati sa se inscrie mentionand si numarul de persoane care ii insotesc. Inscrierile se fac in baza de date 'party Rombel 3 dec 2005' la adreas de web http://groups.yahoo.com/group/rombel/database. Tabelul va trebui sa specifice cine vine de la ora 18:00 si cine va veni cu copii. Deoarece nu se vor face rezervari la mese in prealabil, cine va vrea sa ia parte la aceasta actiune romaneasca va trebui sa fie la timp la restaurant. Seara va fi alcatuita din trei parti, masa traditionala, impartirea cadourilor de Mos Nicolae si un program de discoteca dupa ora 22:00.

Meniul serii consta in ciorba de perisoare si de burta, friptura, sarmalute cu mamaliga sau mititei, si va costa 10-15 euro de persoana. Pe langa aceste feluri de mancare, la local se vor servi si bauturi, dar contra cost.

 
Spectacol pentru romanii din AustriaPDF Print E-mail
Traun, Austria/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 25 November 2005
Tinu Veresezan, Daciana Tise, Sebastian Bersan sunt principalii interpreti ai concertului de vineri, 2 decembrie, de la Restaurantul Volksheim, din localitatatea austriaca Traun.

Alaturi de cei trei artisti romani, pe scena vor mai urca ansambluri folclorice din Sighetul Marmatiei si Salistea de Sus, judetul Maramures, care vor oferi publicului un spectacol de colinzi, muzica usoara, muzica folk, muzica de petrecere, muzica si dansuri pupulare. Concertul va incepe la ora 19 :00 si este organziat de Asociatia culturala romano-austriaca Unirea. Informatii si rezervari de bilete se pot face la telefoanele +43 650 / 2030567 si +43 676 / 6195387

 
Repetitii intense pentru programul romanesc de Craciun din HazletonPDF Print E-mail
Hazleton, SUA/Romanian Global News
Accesari :510
Friday, 25 November 2005
Romanii ortodocsi care sunt membrii ai bisericii romanesti Sfantul Iosif din Maramures, din localitatea americana Hazleton, sunt asteptati in zilele de sambata, 26 noiembrie, 3, 10 si 17 decembrie, la repetitile pentru spectacolul de Craciun.

Acestea vor avea loc la ora 13:00 si se adreseaza elevilor de la scoala duminicala, de la clasele a treia pana la a XI-a. Repetitiile vor fi coordonate de directorul de muzica Theo Vingarzan, care ii asteapta pe toti copiii sa exerseze pentru spectacol. In ceea ce priveste repetitiile dedicate strict corului, acestea au loc in fiecare miercuri, de la ora 19:00, si se vor desfasura pana la Craciun. Si aici sunt bineveniti toti coristii parohiei, dar si debutantii care vor sa faca parte din concertul de sarbatori.

 
Directorii institutelor si centrelor culturale straine din Bucuresti la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Friday, 25 November 2005
Reprezentantii institutelor si centrelor culturale straine din Bucuresti s-au intalnit la Bucuresti mirecuri, 23 noiembrie, cu conducerea Institutului Cultural Roman.

Intalnirea s-a desfasurat la sediul ICR din Bucuresti, fiind o initiativa a ICR, sprijinita de British Council.

La reuniune au participat directorii si reprezentantii British Council, Institutului Francez, Institutului Goethe, Institutului Polonez, Institutului Italian, Centrului Cultural Ungar si ai Centrului Ceh. Discutiile au vizat modul de lucru al fiecarui institut/centru, proiectele si programele derulate si posibilele formule de colaborare. O sectiune importanta a dezbaterilor a urmarit identificarea unor optiuni de parteneriat intre ICR si institutiile straine similare, prin retelele de institute sau centre. 

 
Un spectacol al lui Ducu Darie la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :459
Friday, 25 November 2005
{mosimage}Teatrul Bulandra din Bucuresti va fi prezent la acest sfarsit de saptamana la Teatrul Grassi din Milano, cu spectacolul Triumful dragostei, in regia lui Alexandru Darie.

{mosimage}Pe scena italiana se vor afla unii dintre cei mai talentati actori romani: Clara Voda, Rodica Lazar, Marian Ralea, Daniel Popa, Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu si Vlad Zamfirescu. Traducerea si adaptarea spectacolului, dupa Pierre Marivaux, sunt realizate de Oana Turbatu, iar muzica este semnata Adrian Enescu.

Triumful dragostei are programate la Milano trei spectacole : doua pentru ziua de sambata, 26 si unul duminica, 27 noiembrie. Pretul biletelor este cuprins intre 35 de euro si 27 de euro.

 
Irina Loghin si Fuego in concert la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :545
Friday, 25 November 2005
{mosimage}Asociatia Culturala Italo Romana va organiza duminica, 27 noiembrie, la restaurantul Batmania din Torino un concert de suflet pentru romanii din Italia.

{mosimage}Celebra interpreta de muzica populara romaneasca si partenerul sau de scena Fuego vor concerta duminica, de la ora 16.30, intr-un concert intitulat Mama si Fiul. Cei doi vor fi insotiti, intre romanii care vor veni la restaurantul Batmania, si de actorul Cristian Popescu.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions