Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Locul 5 pentru juniorii romani la EurovisionPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Monday, 28 November 2005
Delegatia Romaniei la Eurovision 20005 s-a intors acasa de la Hasselt, din Belgia cu un neasteptat loc 5, oferit de o votare care a demonstrat, mai abitir ca la Eurovision-ul mare, ca europenii prefera sa voteze dupa principiul bunei vecinatati.

La capatul unui proces de votare obositor si in care am vazut cum cele mai mari punctaje au plecat de la Suedia catre Norvegia si Danemarca, sau de la Letonia catre Rusia si Belarus, de la Belgia catre Olanda si invers, etc, Romania a strans 89 de puncte, care au clasat-o pe locul al cincilea. Cele mai multe puncte pentru Alina Eremia, reprezentatanta Romaniei, au venit de la Spania, unde se pare ca romanii plecati la munca au inrosit liniile telefonice. Si daca Italia ar fi concurat si ea la Eurovision Junior probabil ca si ea ne-ar fi dat punctajul maxim...

Iar daca fanii dadeau, inainte de concurs, Romania ca principala favorita la castigarea acestei editii a Eurovision Junior, iata ca pana la final s-a dovedit ca ultima intrata in concurs reprezentanta Belarus-ului - a fost cea care a castigat cele mai multe dintre voturi. In urma televotingului, Belarus a obtinut 149 de puncte, la distanta mica de ocupanta locului al doilea, Spania 146 de puncte, in timp ce pe locul al treilea s-a clasat Norvegia, cu 123 de puncte, urmata si ea la mica distanta de Danermarca, cu 121 de puncte, si de Romania cu 89.

Organizatorii au decis, in premiera, ca la aceasta editie a Eurovision Junior, sa acorde tuturor participantilor cate 12 puncte din oficiu, pentru ca nici unul dintre concurenti sa nu riste sa aiba zero puncte. Asadar, Alina Eremia si colegii sai, care au dus la Hasselt piesa Turai, au obtinut 12 puncte din oficiu, 12 puncte din partea Spaniei, cate 10 puncte de la Grecia si Cipru, cate 78 de la Serbia si Norvegia, 5 puncte de la Olanda, cate 4 puncte de la Belgia, Macedonia si Suedia, cate 3 de la Belarus, Rusia si Letonia, iar de la Croatia cate doua puncte. Malta si Danemarca au fost singurele doua trai care nu au acordat nici un punct Romaniei.

 
Rezultate slabe la preselectia capsunarilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :474
Monday, 28 November 2005
Preselectia pentru munci agricole in Spania desfasurata la Deva sambata si duminica nu a avut succesul dorit de autoritati.

Dintre zecile de femei care sperau sa-si gaseasca un loc de munca in peninsula, doar 16 au avut noroc. Hunedorencele care au trecut de preselectie au fost instiintate sa se prezinte luni, la Bucuresti, unde va avea loc selectia organizata de angajatorul spaniol. Romancele vor pleca efectiv in Spania cel mai probabil la inceputul anului viitor.  La preselectia organizata zilele trecute de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca Bucuresti si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara au putut participa doar femeile cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani cu experienta in domeniul agricol. Actiunea s-a desfasurat concomitent doar la Deva si Slobozia, insa femeile din intreaga tara au avut posibilitatea de a-si depune dosarele la oricare din cele doua centre. Din cauza ca actiunea nu a fost mediatizata din timp, foarte putine persoane au reusit sa-si intocmeasca dosarul complet. "La Deva, pe parcursul celor doua zile au fost selectate doar 16 dosare. Aceste date sunt egale cu zero. Ne asteptam la o participare mai buna si la cel putin 100 de dosare complete care sa fie selectate. Intr-adevar timpul a fost scurt, insa daca o persoana nu detinea pasaport dar dovedea ca acesta este in curs de eliberare, o puteam inscrie in baza de date si putea obtine un loc de munca in Spania. De asemenea, pentru persoanele care nu aveau legalizate toate actele, atat sambata, cat si duminica, se puteau adresa unui notar cu care agentia avea o colaborare, iar actele puteau fi rezolvate", sustin reprezentantii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca Bucuresti.

Vasile Iorgovan, directorul executiv al AJOFM Hunedoara, s-a declarat nemultumit de participarea la acesta preselectie. "Ideal ar fi sa putem continua preselectia si saptamana acesta, prin toate agentiile locale din judet. Vom incerca sa obtinem o aprobare in acest sens, dar nu putem spune cu certitudine ca acest lucru va fi posibil. Aceasta depinde in mare masura si de opinia angajatorului strain", a afirmat directorul AJOFM, citat de Prompt Media.

Locurile oferite de angajatorul spaniol sunt toate in domeniul agricol, la cules de capsuni si citrice. Potrivit datelor furnizate de autoritati, contractele de munca vor fi incheiate pe parioade de minim trei luni cu posibilitatea prelungirii acestora. Ziua de munca in agricultura spaniola este platita, in aceste conditii, cu 34 de euro, conform prevederilor din contract. Persoanele selectate de angajatorul strain vor pelca la munca in cursul anului viitor, in functie de data obtinerii numarului de identificare straini si a vizei de munca.

 
Istoria Transilvaniei cartea lunii la MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :511
Monday, 28 November 2005

Departamentul Diplomatie Publica din Ministerul Afacerilor Externe a organizat luni, 28 noiembrie, in cadrul programului Cartea lunii la M.A.E., lansarea volumelor Istoria Transilvaniei, vol. II (de la 1541 pana la 1711), editat de Centrul de Studii Transilvane apartinand Institutului Cultural Roman si coordonat de Ioan Aurel Pop, Thomas Nagler si Magyari Andras, si Un suflet pentru Europa Dimensiunea religioasa a unui proiect politic, aparut la Editura Fundatiei Anastasia si coordonat de Radu Carp.

Festivitatea lansarii a avut loc la sediul NAE, in Sala Gafencu, si i-a avut printre oaspeti pe secretarul de stat, Valentin Naumescu, secretar de stat, coordonatorul programului Cartea lunii la M.A.E.; academicianul Stefan Stefanescu, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Romane in numele coordonatorilor primului dintre cele doua volume lansate profesorul universitar dr. Bogdan Murgescu, de la Universitatea din Bucuresti, Bogdan Tataru Cazaban, consilier la Administratia Prezidentiala, Dr. Gunter Dill, presedintele Fundatiei Konrad Adenauer, parintele-ieromonah Iustin Marchis, parohul Manastirii Stavropoleos din Bucuresti, precum si alti numerosi istorici, diplomati, specialisti in relatii internationale si reprezentanti ai comunitatii academice.

Istoria Transilvaniei, vol. II (de la 1541 pana la 1711) este o parte a unei serii mai ample, conceputa in trei volume, care si-a propus sa infatiseze istoria acestei parti a Romaniei, din antichitate pana la unirea provinciei cu statul roman, la 1 Decembrie 1918, iar Un suflet pentru Europa Dimensiunea religioasa a unui proiect politic reprezinta concretizarea scrisa a unui demers apartinand Fundatiei Konrad Adenauer, din Romania.

 
Noi perspective de colaborare pentru femeile de afaceri din BalcaniPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :413
Monday, 28 November 2005
Peste 80 de membre reprezentand 24 de asociatii ale femeilor de afaceri din Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Turcia se vor intalni la Istanbul, in zilele de 2 si 3 decembrie, la Conferinta Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Balcani.

Evenimentul este organizat de Center for International Private Enterprise- Romania (CIPE) 2005 cu scopul de a stabili coordonatele unei viitoare colaborari intre asociatiile femeilor de afaceri din Balcani care sa promoveze interesele membrelor lor la nivel regional.

Conform unui studiu realizat de CIPE Romania privind capacitatea femeilor de afaceri de a influenta politicile publice si nivelul de actual de implicare in acest domeniu al vietii publice, se va elabora un plan de lucru care sa tina seama de nevoile specifice fiecarei tari. Rezultatele studiului vor fi prezentate pe fiecare tara participanta la eveniment, iar planul de lucru rezultat va fi punctul de plecare in stabilirea unui model de colaborare prin care asociatiile femeilor de afaceri din Balcani sa-si poata sustine mai bine interesele la nivel regional.

Conferinta Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Balcani reprezinta o etapa esentiala in proiectul privind crearea unei coalitii a asociatiilor femeilor de afaceri din regiune, proiect derulat de Center for International private Enterprise - Romania (CIPE) cu finantare din partea National Endowment for Democracy (NED), informeaza un comunicat de presa emis de CIPE.

 
Romania ajunge din urma Polonia la vanzarile de autoturismePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :550
Monday, 28 November 2005
Romania ar putea detrona cat de curand Polonia de pe pozitia de lider al pietei auto central-europene, conform buletinului de stiri al ambasadelor britanica si americana de la Varsovia.

Romanii cumpara mai multe autoturisme noi, iar polonezii mai putine, alegand in schimb vehicule uzate importate din UE. De cateva decenii, Polonia, care este cea mai populata tara din Europa Centrala, a fost cea mai mare piata auto din zona, dar aceasta situatie s-ar putea schimba in curand. Romanii au cumparat peste 157.000 de masini noi in trei trimeste trecute din acest an cu 60 la suta mai mult decat in 2004. De retinut ca Romania este un stat mai sarac decat Polonia. In acelasi timp, vanzarile de autoturisme in Polonia au cazut cu 28 de procente, de la 255.600 la 184.300. Daca se ia in calcul numarul de masini pe cap de locuitor, Polonia a pierdut deja pozitia de lider in favoarea vecinilor din sud. Ungurii si cehii cumpara si ei mai multe autoturisme decat polonezii. Aceste schimbari favorizeaza producatorul roman Dacia-Renault si da o lovitura firmei Fiat - cel mai mare perdant pe piata poloneza, informeaza Prompt Media.

 
Mobila romaneasca spera sa aiba succes si in Emiratele Arabe UnitePDF Print E-mail
Dubai, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :414
Monday, 28 November 2005
Romania participa in premiera, cu pavilion national, la targul international de mobila Index care se desfasoara in perioada 28 noiembrie - 2 decembrie la Dubai.

Cinci firme romanesti din intreaga tara vor promova la editia din acest an a manifestarii mobilierul de sufragerie, dormitoarele, cabinetele de lucru, holuri, scaune si mic mobilier, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul Economiei si Comertului. Targul de la Dubai este ultimul din programul de taguri pe anul 2005, iar bugetul tarii noastre alocat pentu expozitia din Emiratele Arabe Unite este de 1,4 mld. ROL.

Prezenta firmelor romanesti specializate in productia de mobila a fost mediatizata in presa locala, iar oferta de produse este promovata in catalog targului si pe site-ul  www.index-dubai.ro, destinat potentialilor parteneri.

Emiratele Arabe Unite au devenit in ultimii doi ani primul partener comercial al Romaniei in randul tarilor arabe, depasind tari cu traditie pentru exportul romanesc, precum Egipt, Siria sau Liban. Piata din aceasta tara este deosebit de dinamica, Emiratele fiind al treilea centru mondial de reexport, dupa  Singapore si Hong Kong.

 
"Before Dawn, castigatorul cel mare la DaKINOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :501
Monday, 28 November 2005
Scurtmetrajul maghiar "Before Dawn", regizat de Balint Kenyeres, a obtinut Marele premiu si Premiul pentru cea mai buna imagine la sectiunea Fictiune la editia 2005 a festivalului de film DaKINO de la Bucuresti.

In ceea ce priveste sectiunea documentar, aceasta a fost castigata de "Undressing My Mother", din Irlanda, informeaza TVR. Doua premii au revenit si cineastilor romani, Vlad Ilicevici si echipa din spatele documentarului "Svenja si ceilalti" obtinand premiul pentru cea mai buna imagine la sectiunea Documentar, precum si premiul juriului criticii la aceeasi sectiune, in timp ce Diana Deleanu a obtinut Mentiune Speciala la sectiunea Documentar pentru productia "Doctor Schileru".

Cea de-a 15-a editie a Festivalului de film DaKINO, primul festival international de film organizat in Romania dupa decembrie 1989, a avut loc la Bucuresti in perioada 21-26 noiembrie, aliniind la start 80 de pelicule vizionate in sectiunile de concurs scurtmetraj fictiune si documentar, dar si in cadrul programelor paralele.

 
Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, pentru doua zile in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :423
Monday, 28 November 2005
Generalul american James L. Jones, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, efectueaza in  perioada 28-29 noiembrie o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului Statului Major General al Armatei Romaniei, general Eugen Badalan.

Din programul oficialului american fac parte o intrevedere cu Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si convorbiri oficiale cu ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si cu generalul Badalan. In cadrul discutiilor de la Ministerul Apararii Nationale vor fi abordate subiecte referitoare la transformarea NATO, stadiul proceselor de reforma si restructurare ale Armatei Romaniei, precum si aspecte privind participarea la operatiile internationale.

Totodata, un alt moment important din agenda celor doua zile ale vizitei il reprezinta si acordarea oaspetelui american a titlului onorific Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Aparare Carol I, ceremonie care are loc luni, 28 noiembrie. Cu aceasta ocazie, generalul Jones va prezenta alocutiunea cu tema Transformarea Aliantei Nord-Atlantice si obiectivele acesteia in actualul cadru geostrategic. Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa va fi primul detinator al acetui titlu acordat de la infiintarea Scolii Superioare de Razboi in anul 1889, informeaza MApN.

 

 
Copiii romani participa la un concurs international despre Jocurile OlimpicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :400
Monday, 28 November 2005
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, va organiza anul viitor concursul de desen, grafica si pictura cu tema "Jocurile Olimpice in imaginatia copiilor", care se adreseaza elevilor din gradinite, scoli si licee, dar si din unitati de invatamant artistic si sportiv.

Manifestarea cu caracter international a ajuns la editia cu numarul XIV, facand parte dintr-o miscare consecventa de promovare a spiritului olimpic in randul tinerilor talente, informeaza Ambasada Romaniei la Canberra, una dintre institutiile care au facut publica initiativa COSR.

Faza finala a concursului se va desfasura in perioada 1-10 octombrie 2006 la Palatul Copiilor din Bucuresti, in cadrul unei expozitii deschise in care juriul va acorda cate trei premii si zece mentiuni pentru fiecare categorie de varsta in parte, respectiv 6 - 10, 11 - 13, si 14 - 16 ani. Fiecare participant are dreptul sa se inscrie cu o singura lucrare, aceasta ramanand ulterior proprietatea COSR. Desenele trebuie trimise pana la 15 iunie 2006 pe adresa Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Str. Otetari nr. 2, Bucuresti 020 978, Romania.

 
Aur, argint si doua bronzuri pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Monday, 28 November 2005
Romania s-a intors de la Campionatele Mondiale de Gimnastica desfasurate la finele saptamanii trecute la Melbourne cu una dintre cele mai slabe performante din istoria sa.

O singura medalie de aur, prin Marian Dragulescu, la sarituri, un argint prin Ioan Suciu la cal cu manere, si doua medalii de bronz una la sarituri, adusa delegatiei Romaniei de Alin Jivan si una la barna, castigata de Catalina Ponor acestea au fost rezultatele unor gimnasti Romani care altadata veneau acasa cu piepturile pline de medalii. Cei doi gimnasti romani care au participat la finalele de individual compus la Melbourne, Floarea Leonida si Razvan Selariu, au ocupat amandoi locul sase, in proba feminina, respectiv masculina.

 
Romanii din Ucraina ar putea avea un reprezentant in ParlamentPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :414
Monday, 28 November 2005
Vineri, 25 noiembrie 2005, a avut loc Conferinta regionala a Partidului pro-prezidential Uniunea Populara Ucraina Noastra, la care au participat circa 150 de delegati ai organizatiilor raionale de partid.

Pe agenda de lucru a conferintei s-a aflat desemnarea candidatilor din partea regiunii Cernauti la alegerile parlamentare, care vor avea loc anul viitor, la sfarsitul lunii martie, informeaza, de la Cernauti, Maria Ciobanu.

Printre cei 10 candidati desemnati de Conferinta, se afla si redactorul-sef al ziarului Junimea, juristul Liviu Rusu, un tanar roman in varsta de 29 de ani. Pentru candidatura lui au votat cei circa 30 de delegati romani, din raioanele Herta, Hliboca, Storojinet si Noua Sulita, si peste 70 de delegati ucraineni, din raioanele Hotin, Putila, Vijnita si din orasul Cernauti.

Candidatura lui Liviu Rusu a mai fost sustinuta de majoritatea societatilor romanesti din regiunea Cernauti, printre care Liga Tineretului Roman Junimea, Societatea Mihai Eminescu, Centrul regional de cercetare a relatiilor interetnice, conflictologie si drept. De asemenea, in sustinerea candidaturii romanului Liviu Rusu s-au pronuntat si alte minoritati din regiunea Cernauti, printre care societatea Comunitatea Rusa si Comunitatea Germana.

Reamintim ca legislatia Ucrainei nu prevede locuri in Parlament pentru reprezentantii minoritatilor nationale.

 
Basarabenii au tratat cu indiferenta alegerile pentru primaria ChisinauluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :430
Monday, 28 November 2005
Dupa ce alegatorii din Chisinau s-au perindat pe la urne de cateva ori in acest an in incercarea de a-si gasi o persoana potrivita pentru a se ocupa de urbea lor, ultima tentativa de instalare a unui nou primar al capitalei basarabene a esuat lamentabil, dupa ce duminica, 27 noiembrie, la urne s-a prezentat doar 22.3% din electorat.

Acest procent scazut, inregistrat la ora 21:00 cand s-au inchis sectile de votare, este insuficient pentru a considera valabile alegerile noi pentru functia de primar al Chisinaului, necesarul fiind dat de o participare a cel putin o treime din alegatori, informeaza portalul www.alegeri2005.md. Conform aceluiasi site, cel mai mare punctaj l-a obtinut Vasile Ursu, candidat independent, - 46.7%, urmat de Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal - 25%, Mircea Rusu, Partidul Alianta Moldova Noastra - 9.71%, Valentin Krilov, Blocul electoral Patria-Rodina-Ravnopravie - 6.93%, Eduard Musuc, Partidul Social-Democrat din Moldova, - 4.91%, Oleg Cernei, Partidul Ecologist Alianta Verde din Moldova, - 4.09%, Olga Nicolenco, Partidul Social-Liberal, - 1.85% si Gheorghe Sima, Uniunea Muncii Patria-Rodina, - 1.23%.

Astfel, din cauza absenteismului crescut, acest nou tur de scrutin a fost sortit esecului, intocmai celorlalte doua dati, din 10 si 24 iulie 2005. De fapt, aceasta este a patra oara cand locuitorii Chisinaului sunt invitati sa isi exprime optiunile la urne in ultimele noua luni, luand in considerare si alegerile din aceasta primavara. Peste doua saptamani urmeaza sa aiba loc alte alegeri, cu aceiasi candidati electorali. Membrul Consiliului electoral de Circumscriptie al capitalei, Tudor Enache, sustine ca alegerile ar putea fi evitate daca cei opt candidati ar refuza sa participe la scrutinul repetat din 11 decembrie, iar Parlamentul ar modifica legislatia electorala.

Fotoliul de primar al capitalei basarabene a ramas neocupat inca din 6 martie 2005, cand titularul de atunci, Serafim Urechean, a decis sa isi continue cariera politica ca deputat.

 
Voronin a stat pe la poarta Kremlinului si nimeni nu a vrut sa-l primeascaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :464
Monday, 28 November 2005
Desi doua zile la rand, vineri si sambata (25 si 26 noiembrie) presedintele Vladimir Voronin a incercat sa obtina la Moscova o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin, totul a fost in zadar.

Potrivit publicatiei Kommersant, Voronin a incercat sa discute macar cu cineva din administratia Putin, dar nu i-a reusit si a parasit capitala Rusiei in seara zilei de duminica.

Despre aceasta vizita a lui Voronin la Moscova s-a scris putin si in presa rusa, si in cea de la Chisinau. Surse confidentiale de la Chisinau sustin ca Voronin a plecat la Moscova pentru a-l felicita, cu ocazia zilei de nastere, pe un vechi prieten, Kondrat Tereh, un fost ministru sovietic, scrie Kommersant.

Pe de alta parte, surse bine informate de la Kremlin sustin ca ziua de nastere a fost doar un pretext. Voronin a vrut sa-l vada pe Putin. Cand a inteles ca nu-i va reusi, a inceput sa coboare mai jos  la guvernul rus, la MAE, insa oriunde primea refuz, au declarat sursele pentru Kommersant.  Voronin a vrut sa obtina de la Putin asigurari ca Basarabia nu va avea de suferit in iarna curenta, fiind ingrijorat de faptul ca Gazprom rusesc a decis sa majoreze, incepand cu 2006, tarifele la gazele naturale exportate doar in Basarabia, dar nu si in regiunea separatista controlata de Smirnov.

 
Dezvaluiri rusesti despre esecul planului KozacPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :511
Monday, 28 November 2005
Actualul emisar al presedintelui Putin in Caucaz, Dmitri Kozak, a decis sa raspunda la intrebarile publicatiei Kommresant, fiind solicitat sa explice de ce nu a fost semnat, in 2003, memorandumul Kozak de reglementare a diferendului transnistrean.

Kozak a declarat din start ca nu a vrut sa abordeze in presa acest subiect din stima fata de parul carunt al lui Voronin si fata de functia acestuia. Cu regret, se incearca acum o tratare incorecta a evenimentelor din noiembrie 2003, dar nu cred ca Voronin si anturajul acestuia si-au pierdut memoria. Toti sunt vii si la locuri de conducere. Stim ce a declarat pana acum Vladimir Nicolaevici. A nu se uita, insa, ca exista documente veridice. Iata cel mai important lucru probe incontestabile, a subliniat Kozak.

Potrivit sursei citate, exista doua copii ale memorandumului una - din 14 noiembrie, semnata cu doua saptamani inainte de compromiterea planului de reglementare, si a doua - din 24 noiembrie, semnata cu o zi inainte de scandalul iscat in jurul memorandumului Kozak. Pe documente se pastreaza scrisul de mana al lui Voronin privind termenele de aflare a pacificatorilor in Transnistria. (...) Cei de la Tiraspol cereau pastrarea in regiune a contingentului de pacificatori pe un termen de 49 ani. Voronin a semnat primul document exact cum au specificat transnistrenii. Noi consideram ca demilitarizarea ambelor parti in conditiile unui stat unitar poate si trebuie sa se intample mult mai devreme, lui Voronin fiindu-i propus: Incercam sa-i convingem pe transnistreni ca si termenul, si un asemenea contingent in regiune nu este justificat. Voronin a scris cu mana sa un alt termen pana in anul 2020. Lucrurile au avut loc la 14 noiembrie. Al doilea document a fost semnat la data de 24, in redactia propusa de el. Iata toata fabula. Ramane intrebarea: De ce, dupa 12 ore, Voronin a renuntat sa semneze documentul parafat deja, iar peste doi ani, afirma ca lucrurile au stat altfel. Si de ce sustine ca noi am schimbat ceva in documente... Ar fi cateva explicatii, dar nu este corect sa operez acum cu versiuni. (...) Ma deranjeaza ca, astazi, toti mint de ingheata apele, desi primul semnal alarmant l-am primit inca la mijlocul lunii noiembrie 2003, mai precis, la data de 17, a specificat Kozak.

In context, el a spus ca Voronin a sunat si l-a rugat sa revina la proiectul de memorandum, sub pretextul ca ar fi inteles subtilitatile. Era vorba de statutul limbii ruse. Voronin a spus ca nu vrea probleme cu opozitia. Am fost nevoiti sa plecam, in regim de urgenta, in Moldova. Dupa o noapte de convorbiri cu cei de la Tiraspol, am ajuns la un compromis am modificat nuantele privind statutul limbii ruse in regiune. A fost greu. Cu transnistrenii este complicat de purtat vreun dialog. Oricum, ne-am inteles ca nu va fi vorba de discriminare si despre rezultatele negocierilor l-am anuntat pe Voronin in noaptea de 24 noiembrie, a mai spus Kozak

Initial, potrivit aceleiasi surse, se planifica semnarea memorandumului de catre Voronin si Smirnov la St. Petersburg, pe un teritoriu neutru. Dar Voronin avea alte planuri el insista ca Putin sa vina la Chisinau pentru a-i ridica, astfel, propriul rating politic. Voronin l-a rugat mult pe Putin. Si acesta a acceptat... La 24 noiembrie, fiind gata sa plec la Kiev pentru a examina continutul memorandumului si cu Leonid Kucima, am fost contactat telefonic de catre Voronin. Acesta era foarte agitat, zicand ca a fost la el un diplomat strain si atatea i-a spus, atatea a scris... Cred ca atunci a si fost pusa crucea pe memorandum, a precizat Kozak.

Intrebat daca Voronin a revenit la acest subiect dupa 2003, demnitarul rus a spus ca asa ceva a fost in vara anului 2004. Voronin i-a scris lui Putin, rugandu-l sa revina la problema, cu participarea mea. A recunoscut ca a gresit in toamna 2003. Esenta acelei scrisori consta in urmatoarele: Voronin promitea ca va fi mai consecvent si ruga sa-l primim pe consilierul sau in probleme de politica externa. L-am primit personal pe acesta, care a spus ca Rusia trebuie sa intreprinda ceva ce ar conduce la schimbarea regimului de la Tiraspol. Ce anume trebuie sa intreprinda Rusia, nu am inteles. Am refuzat, declarand ca ceea ce ni se cere este o prerogativa a locuitorilor din Transnistria. Alte mesaje de la Chisinau nu au fost, a conchis Dmitri Kozak pentru publicatia Kommersant.

 
Romanii din Spania vor scoli cu predare in limba romanaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :440
Monday, 28 November 2005
Reprezentantii organizatiilor romanilor care traiesc in Spania au prezentat premierului Calin Popescu-Tariceanu, in timpul unei intalniri organizate duminica, 27 noiembrie, la Barcelona, o serie de proiecte ale comunitatii romanesti din aceasta tara.

Unele dintre aceste proiecte vizeaza imbunatatirea imaginii Romaniei in Spania, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana in ianuarie 2007. Conform Prompt Media, in acest sens, reprezentantii organizatiilor au solicitat sprijin din partea Guvernului, constand in materiale de informare. Prim-ministrul a precizat ca, in cursul anului 2006, Agentia pentru Strategii Guvernamentale va initia o campanie de promovare a imaginii Romaniei in statele membre ale Uniunii Europene. Acest demers va sprijini Romania, precum si pe dumneavoastra, romanii care traiesc in afara granitelor, a spus premierul Tariceanu, citat de Prompt Media. Un alt proiect al comunitatii romanilor din Spania vizeaza infiintarea unui post de radio Info Romania. Tariceanu a aratat ca, in principiu, acest proiect ar putea fi sustinut de Guvern, prin Departamentul Romanilor de Pretutindeni, cu respectarea legislatiei spaniole in domeniu. Reprezentantii romanilor din Spania au aratat, de asemenea, ca intentioneaza sa infiinteze o biblioteca romano-catalana, precum si o scoala si o gradinita cu predare in limba romana. In cadrul intrevederii, reprezentantii comunitatii romanilor din Spania au spus ca este necesara echivalarea in Spania a permiselor de conducere obtinute in Romania. Consulul Romaniei la Barcelona, Florin Florian, a precizat ca exista in prezent prevederi legale adoptate de statul spaniol care reglementeaza acest aspect, prevederi care vor fi aplicate in perioada urmatoare. In discutiile cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, reprezentantii romanilor din Spania au mai cerut sa se gaseasca solutii pentru facilitarea accesului la creditele oferite de bancile romanesti pentru romanii care lucreaza in conditii legale in aceasta tara.

La intalnirea cu Tariceanu au participat aproximativ 100 de reprezentati ai comunitatilor de romani din Barcelona, localitati apropiate acestui oras si din Madrid.

 
Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita in AustraliaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :460
Monday, 28 November 2005
{mosimage}Sambata, 26 noiembrie 2005, la bine cunoscutul Parc Olimpic din Sydney, consulul general al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, a organizat aniversarea Zilei Nationale a Romaniei in Australia.

{mosimage}Au fost prezenti aproximativ 500 de romani, care au raspuns cu entuziasm, invitatiei publice facuta de Consulatul General al Romaniei la Sydney. Printre cei prezenti au fost remarcati lideri si membri a numeroase organizatii romanesti, precum: Consiliul Romano-Australian, Societatea Culturala Unirea, Asociatia Romanilor din Sydney, Societatea Spirit Romanesc, Fundatia Crestina Alpha si Omega, Camera de Comert Romano-Australiana, Cluburile Sportive Rapid si Columna. De asemenea, au participat in numar mare, reprezentantii tuturor bisericilor ortodoxe romanesti (Biserica Sfanta Maria, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, Biserica Buna Vestire ARA), Biserica Romaneasca Greco-Catolica  si Biserica Penticostala Romana.

Din partea Consulatului General al Romaniei la Sydney s-au oferit traditionale gustari romanesti la gratar (2000 de  mititei, 1000 de pulpe de pui, 500 de fripturi si 300 costite de porc), precum si bautura la discretie, pentru toate gusturile (palinca romaneasca, whisky, 5 sortimente de bere si bauturi racoritoare). Evenimentul a inceput la ora 9AM si s-a terminat la 8PM. Prepararea bucatelor si servirea acestora a fost asigurata in exclusivitate de familiile stafului Consulatului General al Romaniei la Sydney: Liliana si Ovidiu Grecea, Gabriela Predosanu, Lavinia Toma, Tatiana si Catalin Cosma. Comunitatea romaneasca din Sydney, reunita in jurul diplomatilor romani ai Consulatului, la aniversarea  Zilei Nationale a Romaniei - 2005, si-a exprimat bucuria, prin diferite activitati: meciuri de fotbal, cantece si dansuri nationale romanesti, recitari de poezii, o atmosfera de buna voie, prietenie si speranta unor reuniuni asemanatoare, cat mai dese. Oamenii au plecat spre casele lor fluturand drapele romanesti, mai buni, mai veseli, mai prietenosi, cu incredere in noua orientare a diplomatiei romanesti de la Antipozi. Romanii din Australia tin sa multumeasca si pe aceasta cale Ministerului Afacerilor Externe si factorilor de decizie din Romania, pentru sustinerea acordata Consului General Ovidiu Grecea si pentru faptul ca nu s-au lasat intimidati de amenintarile si santajul unor asa-zisi lideri comunitari, care traiesc in vremurile trecutului si limiteaza accesul tinerei generatii romano-australiene spre emancipare, unire si reprezentativitate.

Au fost prezenti redactori ai mass-mediei comunitare, iar postul national australian de radio SBS emisiunea in limba romana - va evidentia evenimentul intr-o emisiune speciala. Revista Spirit Romanesc si alte publicatii comunitare, prin editii festive, vor marca manifestarile care se vor desfasura in cinstea celei de-a 87-a aniversari a Zilei Nationale a Romaniei.

Consulatul General al Romaniei la Sydney, a anutat de asemenea, ca marti 29 noiembrie 2005, va organiza aniversarea politico diplomatica a Zilei Nationale a Romaniei in Sala Festivitatilor Jubiliare din Parlamentul Statului NSW, avand ca invitati politicieni australieni (Prim Ministru, Guvernator, Presedintele Consiliului Legislativ, Speaker-ul Parlamentului NSW), alaturi de membrii corpului diplomatic acreditat la Sydney si cele mai marcante personalitati ale comunitatii romanesti din statul NSW Australia.

Totodata, in ziua de 3 decembrie 2005, Consulatul General al Romaniei la Sydney, impreuna cu Comitetul Parohial al Bisericii Sfanta Maria din Sydney si preotul paroh Dr. Doru Costache, vor organiza pentru prima oara o slujba religioasa si un Te Deum, in cinstea personalitatilor romanesti care au infaptuit istoricul act de la 1 Decembrie 1918, in orasul Newcastle NSW, unde exista un filon reprezentativ al comunitatii romanesti. Despre importanta si semnificatia momentului istoric de la 1 Decembrie 1918, cat si despre valorile culturale romanesti ale perioadei respective, vor afla cei 27 de cursanti ai Scolii Romanesti de pe langa Biserica Sfanta Maria din Sydney, in ziua de 4 decembrie 2005, cand la sediul Consulatului General se va tine ora de Istorie moderna a Romaniei, in prezenta diplomatilor romani si a parintilor. Vor retrai cu totii, momentele desavarsirii formarii statului roman in Europa si in lume si vor intelege mai bine apartenenta si contributia Romaniei la valorile europene si mondiale.         

(De la Sydney, pentru Romanian Global News a transmis Laurentiu Fulga, editorul revistei Spirit Romanesc)

 
Romanii din Uzdin intind o mana sinistratilor din RomaniaPDF Print E-mail
Novi-Sad, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :396
Monday, 28 November 2005
Victimele inundatiilor care au lovit Romania in aceasta vara au primit, la finele acestei saptamani, inca un ajutor de la romanii din strainatate.

De data aceasta, a fost randul romanilor din Uzdin, Serbia, sa trimita in tara suma de 380 de euro, in sprijinul sinistratilor. Vineri, 25 noiembrie, in prezenta unei delegatii a uzdinenilor si reprezentantilor prefecturii Mehedinti, presedintele SLA Tibiscus din Uzdin, Vasile Barbu, a donat suma mentionata, care a fost adunata de membrii Societatii Literar Artistice Tibiscus, mergand din casa in casa.

Desi ei insisi se confrunta cu mari greutati, acesti romani fruntasi din Banatul sarbesc au donat, in masura posibilitatiilor, pentru a arata ca sunt alaturi de confratii din tara mama. Cifra fiind simbolica este daruita odata cu toata caldura si dragostea sufleteasca pe care au transmis-o prin domnul Barbu oficialitatilor din judetul Mehedinti pentru sinistrati, sub genericul "De la noi putin, de la Dumnezeu mai mult", a spus Ionel Stoit. Actiunea nu s-a terminat inca, asa ca uzdinenii mai au de adunat si trimis ajutoare catre cei din Mehedinti.

 
Romanii depun coroane la statuia lui Henri BerthelotPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :369
Monday, 28 November 2005
Asociatia Culturala si Amicala Romana de la Strasbourg va organiza, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, o depunere de coroane la statuia generalului Henri Berthelot, unul dintre simbolurile prieteniei romano-franceze.

Evenimentul se va desfasura duminica, 4 decembrie, de la ora 16.00, in fata Parcului Citadelle, in Strasbourg-Esplanade si va oferi ocazia unui numar cat mai mare de persoane sa vina si sa participe la aceasta festivitate.

Vor participa la acest eveniment personalitati franceze si romane, reprezentanti ai Consulatului General al Romaniei la Strasbourg, ai Primariei Strasbourg, ai Guvernatorului Militar Strasbourg, ai Consiliului General Bas Rhin, ofiteri in retragere din armata franceza si, pentru prima data, Alianta Franceza. Trompetistul oficial al armatei franceze din Strasbourg, Patrick Kautzmann, va intona imnul Romaniei, dar si pe cel al Frantei, iar Pierre Nicolas va evoca istoria marelui eveniment de la 1 decembrie, cu semnificatiile sale adanci pentru Romania.

Evenimentul se va incheia cu un pahar inchinat in cinstea prieteniei franco-romane.

 
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita de ICR in capitalele occidentalePDF Print E-mail
Oslo, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :644
Monday, 28 November 2005
1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, va fi celebrata pe plan european de catre Institutul Cultural Roman, care va organiza in aceasta saptamana o serie de activitati culturale menite sa aduca in prim plan importanta acestei sarbatori.

Printre evenimentele perioadei se numara spectacolul Vis, pe care Dan Puric il va sustine miercuri, 30 noiembrie, in Sala de Concerte de la Oslo, si vineri, 2 decembrie, la la Parkteatret din capitala norvegiana, aceasta a doua reprezentatie fiind deschisa de alocutiunea Insarcinatului cu afaceri a.i. al Romaniei la Oslo Anamaria Almasan. Tot in cadrul manifestarilor de sarbatoare se inscrie si concertul de joi, 1 decembrie, de la Madrid, pe care Ambasada Romaniei la Madrid si ICR il organizeaza la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, in interpretarea Cristinei Anghelescu (vioara), a lui Marian Ioan Olaru (flaut) si a lui Mihai Ungureanu (pian).

Si capitala Suediei va fi miercuri, 30 noiembrie, gazda unui concert dedicat zilei de 1 decembrie, care va avea loc la sala de concerte a Muzeului Muzicii din Stockholm, sub genericul "George Enescu si Emil Sjogren, o prietenie romano-suedeza. Recitalul va fi sustinut de Remus Manoleanu (pian), Bianca Manoleanu (voce soprana), impreuna cu muzicienii suedezi Ingrid Londgren si Tobias Ringborg, informeaza Institutul Cultural Roman.

Cateva tari mai spre est, in Austria, corala Acapella va sustine joi, 1 decembrie, un recital de piese corale si un concert de colinde romanesti, in cadrul receptiei oferite reprezentantilor comunitatilor de originari din Romania la sediul Ambasadei Romaniei din Viena.

 
Pictori ieseni expun la Chisinau de Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :454
Monday, 28 November 2005
Centrul Expozitional Constantin Brancusi din Chisinau gazduieste joi, 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, vernisajul unei expozitii de arta plastica a 25 de pictori ieseni.

Acestia vor aduce la Chisinau peste 150 de lucrari incluse in expozitii nationale organziate de filiala din Iasi a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, informeaza Info-Prim Neo, citat de sanatatea.com. Expozitia va fi precedata marti, 29 noiembrie, de o conferinta de presa pe aceasta tema, care se va desfasura la Ambasada Romaniei la Chisinau, incepand cu ora 11:00.

 
Intre lobby si salonPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :549
Monday, 28 November 2005
Se implinesc saispreze ani, mari si lati, si plini de sperante desarte de cand discret ne plimbam cu pancarte prin capitala Elvetiei  ca sa ne solidarizam cu ceea ce de negandit se petrecea acasa.

Spun discret, pentru ca nu avusesem dreptul la strada mare, care apartinea manifestantilor mai numerosi turci, kurzi, tibetani, cauzelor exotice mai apropiate publicului elvetian  decat masluiala televiziva si cu victime irosite in zadar, a contemporanilor  nostri de atunci. Pe una din pancarte cineva solicita timid sa se schimbe ambasadorul. Si s-a schimbat. Atunci pe loc, la cateva zile, evident cu cel ce era in localitatea cea mai apropiata, o persoana care isi cunostea dosarele, care putea reprezenta noua Romaniei proaspat conceputa de noul guvern. A sosit ambasador la Berna, reprezentatul misiunii permanente romanesti la Geneva. Se intimpla in 1990...

Saisprezece ani mai tarziu, in aceeasi urbe, nu se mai manifesta. Nici pentru cauze exotice, nici pentru cauze straine. Elvetienii isi au ei pancartele lor, teama de a-si pierde taranii, teama de a se pierde intr-o Europa din care nu vor decat cireasa de pe tort, deci grijile lor. Nu ii prea mai intereseaza despre ceea ce se intimpla  mai departe de Budapesta. Sau doar vag, pentru ca au taiat subventii, proiecte, ajutoare etc.

Dar se mai merge la coafor, loc traditional de comentariu si de dezvaluiri. Un salon. Nici prea prea. Nici foarte foarte. Cu reviste, care se citesc in antreu. Un Spiegel de la sfarsitul lui octombrie 2005 dezvaluie pe cateva pagini o imagine a Romaniei noua, gata de start in Europa, unde nu se stie cat va fi de bine primita. Germanul de rand, cu lege noua la om nou, cu TVA ridicat cu 3 % si  cu varsta de pensionare ridicata la 67 de ani, nu se entuziasmeaza la primirea unui frate sarac in ograda, pentru ca de aceasta data nu mai e fiul risipitor pe care il doreste alaturi ca si acum 16 ani, ci acum pentru el primirea ar fi o sacosa fara fund. Pentru celalalt german, cel care doreste sa faca bani buni si repezi cu retur pe investitie cit mai rapid, s-ar putea sa il intereseze sa mai aiba o piata de deschidere cu o sacosa fara fund, pentru ca si asa puterea interna de cumparare a compatriotilor lui a scazut, cresterea economica e mai mare in tarile emergente si s-ar putea sa fie o afacere. Reflectii de coafor, evident.

In Spiegel-ul din salonul de coafura, printre fotografiile frumoase si incitante la vizitarea Sibiului, viitoare capitala a culturii europene, se strecoara pe ultima pagina a reportajului o fotografie cu un lobby (engl: salon,hol,club): stricto sensu un alt salon, matasos si catifelat cu trei tineri. Frumosi, zambitori, putin anacronici cu mobiliarul aurit si capitonul rosu de pe fotolii, intr-un necesar opulent lobby-style  pentru completarea imaginii Romaniei cititorului din Spiegel.

Cu satisfactie descopar, tot la coafor, cine sunt cei trei tineri, frumosi, zambitori si multumiti, pentru ca autorul articolului ne lamureste Ministrul Afacerilor externe cu echipa lui imediata: Trei tineri, sub 40 de ani se preciza in articol... Frumosi, zambitori, multumiti, cu elan. Sincer, salon baietii. Iar eu, tot la coafor. Se potrivea. Eram in perfecta vulgarizare a istoriei post-moderne contemporane. Arat poza in jur. Place. Tot la coafor. Nu era vorba nici in articol, nici in conversatia noastra de salon despre programul strategic al acestor domni tineri si zambitori, nici de problemele cu care se confrunta o structura mai mult decat erodata a unui Minister A, dar de ce nu au pus nici o femeie ?  Fiind la coafor, intrebarea mi se parea  justificata. Pentru ca in conducere, din opt persoane, e doar o singura doamna, care apare timid pe ultimul post evocat. Nu, nu de articolul din Spiegel, in acea perspectiva de lobbying, nu era loc. Pe siteul internet unde m-am dus sa caut lobby-ul feminin in Minister am facut constatarea. La om nou, lege noua, imi spun de vreo  saisprezece ani incoace. O sa ii dau doamnei adresa coaforului. Dar cu siguranta ca nu are timp. Nici dispozitie, cred, sa faca atata drum pana la salonul acesta, unde se vorbea despre ipoteticul lobbying feminin in Minister. Imi aduc aminte ca saloanele oficiale erau interzise doamnelor din secolul al XVII-lea, dar unele din primele femei emancipate din cultura europeana, Pretioasele, au stiu sa rezolve problema. Au plecat de la Versailles, si-au deschis salon de caf acasa, in saloanele lor particulare si au dirijat discret tot spiritul frumos si intelectual al secolelor urmatoare, din umbra. Imi imaginez ca si aici trebuie sa fie tot astfel, pentru ca altfel nu mai pot crede in puternica femeie romanca, inteligenta emotional si social, cu punga familiei in miinile ei, intoleranta fata de aceasta stare de fapt, dar miscandu-se eficace in spatele cortinei de salon. Si de ce insista presa romaneasca asupra faptului ca nu avem lobby, cand avem salon ? . Si trei baieti-salon intr-o fotografie, pe hartie lucioasa.

Intre curte si ograda

Tot ca anecdota, uitasem sa va spun ce cautam la salonul respectiv de coafor  Sa ma pregatesc estetic la a face curte sau la a mi se face curte, in calitate de necontribuabil la reprezentanta romaneasca in strainatate, dar in cea de roman reprezentativ in aceeasi strainatate... Evident, altfel de ce as fi primit o invitatie, pe numele meu, scris intreg , fara cel al sotului, care este doar amintit prin  ..si sotul, pentru 1 decembrie ? Oficial e vorba de Curtea care se intruneste, ca in fiecare an, la o aniversara, de ce de ne ce, aniversam, ploconim, mancam sarmale, ne uitam cine a a mai venit la curte, se mai spune cine a mai plecat. Mai mancam o sarma. Mai ne sta in gat cand stim cu cine o mancam. Nu bem vin ca ne doare capul, ca nu sunt bani in fonduri pentru vin bun, numai ce se primeste la Ambasada, o posirca cu care sa gasim investitori. Poate anul acesta se va primi un vin bun, poate anul acesta vom face temenele unui baiat tanar, dragut, salon, zambitor si multumit.

Dar vai, daca de vin chiar nu stiu nimic daca se mai poate face ceva, de temenele stiu ca le vom face, noi cei care nu platim impozite in Romania pentru ca cineva sa ne reprezinte, acelorlasi pe care vroiam sa ii schimbam cu pancartele discrete de acum saisprezece ani. Evident, pe criterii de continuitate strategico-diplomatica...

Intr-un articol documentat din februarie 2005, jurnalistul de la Evenimentul zilei de atunci, ne ameninta ca in curand si cei buni, dar mai ales ceilalti, o lista intreaga din cei ce ne reprezinta peste hotare, vor fi chemati la curte, ca nu suntem in ograda statului sa ii tina tot pe aia de o vecie. Primenirea MAE, o decizie irevocabila, Pensionarii de niinlocuit vor fi inlocuiti  ( Cristian Oprea, Evenimentul zilei,  25 februarie 2005)  Heheh, imi spun, aici e lumea mica, in Elvetia nu se simte, ca mancam sarmale cu acelasi domn de prin 1988...

Ce-o fi pe la curtile mai mari ? Se alfa, nu e secret. Cateva lucruri doar nu se spun. Dar la cele mai multe accesul e public. Numai noi, cei care stim atat de bine sa facem temenele, nu vrem sa stim de ele. Sau de ei, ca nici salon, nici lobby feminin nu prea am vazut la curtile cele mari.

La curtea de la Paris veti face reverenta unui domn, tovaras de oaste al Diplomatiei romanesti din 1968, de pe vremea  cand nu se plateau impozite in Romania, deci nu il plateam  noi  ci statul, cu un an de studii absolvit la ENA( Inalta Scoala de Administratie franceza, sursa fundamentala de cadre politice in Franta)  intre 1970 1971, unde se intra atunci ca si pana acum cu concurs sau cu dosar. Aflam ca acum negociaza intrarea Romaniei in UE. Nu stim cum, pentru ca Presedintele Romaniei a declarat in conferinta de presa de saptamana trecuta, la Paris ca sprijinul axei Washington  Londra este un punct strategic primordial, in politica....intrarii Romaniei in UE......

La Londra, alta curte cu blazon francez ( Dieu et mon droyt) de salon, puteti pune linistit curcanul pesches pentru ca e un ispravnic dedat in cele istorice si slujbesti, iar la Madrid e un impresionant personaj cu stat de plata la acelasi Minister din 1964!  Om bun de altfel, despre care aflam ca ....scrie poezii si traduce romane comuniste din limba franceza. Ce e drept pe cand mai scria, ca ultimele publicatii citate sunt din 1987 si 1992. Despre continuitatea strategica a acestui demn tovaras nu ni se spune nimic. Sunt insa si curti care ne onoreaza, Viena, Bruxelles. Nu e chiar atat de rau nici la Berlin  si chiar si la Washington se poate spera cate ceva. Acolo, probabil nu era nevoie de continuitate in strategie...

Ma gandesc la cei trei tineri frumosi, zambitori si suverani din revista de la coafor. Oare nu la ei in curte a fost invitata diplomatia romaneasca  la Intalnirea anuala  din 29  -31 august 2005 ? Iar amenintarile de schimbare ale ziaristului  bine informat in februarie atat de neintemeiatecum le-a indurat hartia cand toata diplomatia romana ii reprezinta pe dumnealor, baietii-salon si cu lobbying zdorbitor la curtile celor cinci continente?

 Pe parcursul ultimilor 15 ani, diplomatia romaneasca s-a caracterizat printr-o vizibila nota de continuitate, data de concentrarea, dincolo de ciclurile electorale, pe realizarea marilor proiecte de importanta strategica: integrarea in NATO si integrarea in UE. Astfel, am putut atinge masa critica necesara pentru a realiza saltul spre o politica externa ofensiva, neconjuncturala, pragmatica, axata pe valorificarea de oportunitati.  Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor externe,  29 august 2005,   Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane  .

E ironica sau justificatoare lipsa aceasta de  anacronism intre discurs si cei 20, 30, 40 de ani de slujba ai celor primeniti intre ei, prin ambasade, in scopuri strategic-nationale pentru a ne reprezenta si a crea un adevarat lobbying? La sectiunea intalnirii Promovarea imaginii si culturii Romaniei in strainatate" "Comunitatile romanesti de pretutindeni   nu cred ca are rost sa va citez lista de participanti. Va veti intalni cu ei la Ambasada tarii unde sunteti, daca aveti onoarea sa fiti invitat nominal  cu sotul sau sotia,  in saloanele respective.

De altfel, in saloanele din spatele tratativelor nu gasesc deloc intemeiata aprehensiunea din decembrie trecut a  presedintelui Chirac bazata pe rezultatele alegerilor  din Romania. Presa si telejurnalul francez vorbeau de posibile schimbari intre partenerii de discutii, poate chiar a tonului de discutii...

Saloane diferite, acelasi lobbying, la aceleasi  curti, dincolo de ciclurile electorale. Iar in ograda noastra de gaste si curcani se strang pancartele.

Primiti cu capra ? A, cu capra nu se primeste, se plimba ca ursul pe ulita sa auda toti . Atunci cu buhaiul. Ca in cel mai rau caz dam una  pe alta. Dar pana atunci, Hai sa dam mana cu mana, cei ( ce-i)  cu inima romana !?

(Pentru Romanian Global News a transmis de la Berna, Cora Saurer)

 
Zilele Fimului Romanesc la Alma AtaPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :461
Monday, 28 November 2005
In cadrul evenimtului intitulat Zilele Culturii Romanesti in Kazahstan ambasada Romaniei la Alma Ata organizeaza, in perioada 26-29 noiembrie, unul dintre cele mai importante evenimente destinate promovarii culturii romanesti in strainatate.

Cinematrograful Iskra din Alma-Ata va gazdui in aceasta perioada 4 filme romanesti noi: Binecuvantata fii inchisoare, in regia lui Nicolae Margineanu, Marfa si Banii, al lui Cristi Puiu, Examen, realizat de Titus Munteanu si Occident, de Cristian Mungiu.

Manifestarea a fost deschisa sambata, 26 noiembrie, in fata unui public numeros, de Ambasadorul Romaniei in Kazahstan, Vasile Soare. Au mai luat cuvantul directorul general al Kazahfilm, A. Azimov, regizorul Nicolae Margineanu si analistul de film de la Romania Libera, Calin Stanculescu. Filmul Binecuvantata fii inchisoare s-a bucurat de o apreciere deosebita din partea publicului dni Kazahstan, care a aplaudat indelung la final si s-a intretinut pe toata durata cocktail-ului care a urmat cu regizorul Nicolae Margineanu si analistul Calin Stanculescu. Tema filmului-situatia din inchisorile comuniste din Romania, a readus in memoria kazahstanezilor situatia din lagarele de concentrare staliniste care au existat in Kazahstan in anii 40-50, informeaza Ambasada Romaniei la Alma Ata.

Zilele Filmului Romanesc in Kazahstan este prima actiune de acest gen organizata in aceasta tara de la stabilirea in anul 1991 a relatiilor diplomatice dintre Romania si Kazahstan, la intiativa Ambasadelor Romaniei la Alma-Ata si Kazahstanului la Bucuresti, fiind sustinuta de Cinematografia Romana si Kazahfilm.

 
Radio R radio-ul romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Monday, 28 November 2005
24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, Radio R emite on-line pentru ascultatorii romani de pretutindeni, in incercarea echipei sale formate din 25 de membri de a deveni radio-ul tuturor ascultatorilor romani, oriunde s-ar afla.

Radio R transmite celor interesati informatii, noutati, talk-show-uri, concursuri, muzica de foarte larga varietate, dar si posibilitatea de a transmite mesaje si dedicatii gratuit. Totodata, echipa R organizeaza pentru ascultatorii sai concursuri cu premii, campanii promotionale, emisiuni realizate cu colaborarea sau sprijinul partenerilor interesati sa devina cat mai cunoscuti in lumea fara margini a internetului.

Pe plan local, in comunicatile romanesti din diaspora, Radio R a sustinut si s-a implicat prin oamenii sai in multiple actiuni culturale si de divertisment, organizate de asociatiile romanilor (in Spania, Italia, Germania, Suedia, Elvetia).

 
Ducu Bertzi si Florian Pittis canta la Tel-Aviv de Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :465
Monday, 28 November 2005
Ducu Bertzi, acompaniat de instrumentistii Marius Batu si Mihai Nenita, si actorul Florian Pittis vor fi marti, 29 noiembrie, protagonistii unui concert de muzica folk care se va desfasura la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, Campus Givat Ram, Sala Wise, de la ora 19:00.

Concertul este organizat de Institutul Cultural Roman de la Tel-Aviv cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei si o va avea ca invitata de onoare pe ambasadoarea Romaniei la Tel-Aviv, dr. Mariana Valeria Stoica, informeaza portalul romania-israel.com.

 
Cvartetul Transilvania la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :463
Monday, 28 November 2005
Ziua Nationala a Romaniei va ocaziona manifestari speciale si la Istanbul.

Cvartetul Transilvania, impreuna cu folcloristul Ioan Danut Zahan vor oferi luni, 28 noiembrie, un concert in deschiderea receptiei organizate de Consulatul General al Romaniei. Concertul se va desfasura la Hotelul Ritz, in organizarea Institutului Cultural Roman din Instanbul, si va beneficia de sprininul ICR Bucuresti. Membrii cvartetului, Gabriel Croitoru vioara, Nicusor Silaghi vioara, Marius Suorasan viola, Vasile Jurcan violoncel, vor prezenta in programul de la Ritz lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart (Divertisment KV 136 RE major), George Enescu (Cvartet op. 22 SOL major) si doua suite folclorice romanesti.

 
Omagiu lui George Enescu la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :442
Monday, 28 November 2005

Ambasada si Accademia di Romania organizeaza luni, 28 noiembrie, la Roma manifestarea Omagiu lui George Enescu. Integrala Liedurilor, un concert sustinut de soprana Mariana Nicolesco, impreuna cu un grup de tineri interpreti.

Tot sub egida Ambasadei Romaniei la Roma, marti, 29 decembrie, va avea loc, la Colegiul Pontifical Roman Pio Romeno din Roma, un Te Deum inaltat pentru bunastarea si unitatea neamului romanesc, urmat de un concert de colinde. La actiune vor participa studenti romani din Roma, reprezentantii bisericilor Ortodoxa Romana si Greco-Catolica, precum si membri ai lumii academice romane. 

 
Petrecere anticipata de Craciun pentru romanii din KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :402
Monday, 28 November 2005
Comitetul de Doamne al bisericii ortdoxe romane Sfantul Ioan Botezatorul din Kitchener va organiza vineri, 2 decembrie, in noua sala a Centrului Cultural Romanesc din localitate, cea de-a 18-a petrecere anuala de Craciun.

Aceasta va incepe la ora 18:30 si va pune la dispozitia participantilor, contra sumei de 30 de dolari, o cina festiva, cadouri si premii surpriza, informeaza portalul oficial al parohiei romanesti. Totodata, o sosie a cantaretului Elvis Presley va oferi in seara respectiva un spectacol pentru publicul romanesc. Biletele pentru petrecere se pot achizitiona de la Viorika Muncan sau Delia Marina.

 
Craciunul pentru mici si mari la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :458
Monday, 28 November 2005
Sarbatoarea Craciunului va fi celebrata si de romanii din Strasbourg, ca in fiecare an, cand cu mic cu mare, membrii comunitatii de aici, se vor reuni in jurul bradului de Craciun.

Cei care vor fi prezenti duminica, 18 decembrie, de la ora 15.00, in Strasbourg-Esplanade, la sediul ARES, vor simti atmosfera Craciunului prin basmele si colindele de Craciun, in limba romana si in franceza.

Fiecare copil ce va fi prezent langa bradul de Craciun, la sarbatoarea crestineasca a bucuriei si iubirii, va primi cate un cadou din partea Mosului. Participarea la eveniment este gratuita.

 
Enescu va fi omagiat si peste PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :476
Monday, 28 November 2005
Compozitorul George Enescu va fi omagiat marti, 29 noiembrie, la Sala cu Orga din Chisinau, printr-un concert simfonic ce marcheaza implinirea a 50 de ani de la moartea acestuia.

Concertul va fi sustinut de violoncelistul roman Anton Niculescu si de Orchestra Nationala de Camera, dirijata de Valentin Doni, informeaza Info-Prim Neo. Din programul serii fac parte lucrari semnate in principal de George Enescu, dar si de alti compozitori romani si straini. Anton Niculescu va interpreta pentru publicul din Chisinau Concertul in Do Major pentru violoncel si orchestra de Joseph Haydn si va prezenta si piese compuse de muzicieni romani.

 
Corul Facultatii de Teologie din Iasi, in concert la FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :484
Monday, 28 November 2005
Sub genericul Din comoara sufleteasca a romanului, corul "Theologus al Facultatii de Teologie "Dumitru Staniloae" din Iasi va concerta sambata, 3 decembrie, incepand cu ora 17:00, la Capela St. Michael din orasul german Freiburg.

Programul serii va cuprinde muzica religioasa de inspiratie bizantina, colinde si cantece de stea, dar si melodii din folclorul romanesc.

Prezenta interpretilor romani se datoreaza parteneriatului existent dintre Universitatea Albert-Ludwigs, Freiburg si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, informeaza portalul freiburg-ro.de. Intrarea la concert va fi libera, mai multe informatii putand fi obtinute de la Dr. Elsa Luder, numar de telefon 2853540.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions