Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Comisarul Ollie Rehn este victima lobbyului maghiar impotriva RomanieiPDF Print E-mail
Miercurea Ciuc, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Tuesday, 29 November 2005

Deputatul Cozmin Gusa, Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), a tras un semnal de alarma la Miercurea Ciuc, asupra faptului ca UDMR face lobby impotriva Romaniei, prin actiunile sale de a impune votarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, transmite corespondentul Romanian Global News din Miercurea-Ciuc.

Conform lui Cozmin Gusa, comisarul pentru extindere, Ollie Rehn, este victima unui lobby extrem de eficient din partea maghiara si s-a declarat surprins ca acesta a incercat sa promoveze, intr-un mediu politic, un proiect de lege anticonstitutional, lucru pe care il considera de nepermis. Gusa a facut referire la faptul ca purtatorul de cuvant al lui Ollie Rehn este de origine maghiara, iar cea care promoveaza un amendament prin care legea statutului sa devina criteriu de aderare este fosta sotie a unuia dintre liderii Uniunii Civice Maghiare. Gal Kinga,  fosta sotie a liderului UCM, Szilagy Zsolt, este varful de lance al promovarii la nivelul Comisiei de integrare din Parlamentul European a acelui amendament prin care legea statutului sa devina criteriu de aderare care poate sa activeze, in caz de neaprobare, chiar clauza de salvgardare, a spus Cozmin Gusa. In acest context, presedintele PIN a afirmat ca UDMR-ul face un jos extrem de periculos impotriva Romaniei si, daca vor exista dovezi este posibil chemarea acestei formatiuni in instanta. Acest lucru devine condamnabil si daca vom avea dovezi ca s-a intamplat asa ceva vom avea o discutie cu cei de la UDMR, inclusiv in justitie, a mai declarat Cozmin Gusa. El a adaugat ca are informatii ca jumatate din grupul parlamentar al PD din Camera Deputatilor nu va vota aceasta lege care, va fi respinsa si de o parte a liberalilor, dar si de deputatii PSD si PRM. Aurelian Pavelescu, vicepresedinte al PIN a declarat ca va cere eliminarea din delegatia Romaniei la Consiliul Europei a senatorului UDMR, Gyorgy Frunda, care, in plenul acestui organism, a prezentat un raport despre conceptul de natiune, raport care a fost respins. Am informatii ca enervarea in randul inaltilor oficiali de acolo a fost peste masura de mare iar PIN va cere eliminarea lui Frunda din delegatia Romanie si anchetarea lui de una dintre comisiile parlamentare, a declarat Pavelescu.

 
Lobby romanesc la Parlamentul European impotriva segregarii etnicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :469
Tuesday, 29 November 2005
Parlamentarii Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru au transmis marti, 29 noiembrie, o scrisoare tuturor euro-parlamentarilor din Parlamentul European, solicitandu-le sa voteze impotriva amendamentului la Raportul lui Pierre Moscovici, propus de euro-parlamentarii maghiari din Partidul Popular European.

Acest amendament sustine conditionarea aderarii Romaniei la UE de adoptarea Legii Statutului Minoritatilor Nationale in Parlamentul Romaniei.PIN condamna atitudinea Guvernului si a coalitiei de guvernare, care, neluand nici o pozitie oficiala impotriva demersului euro-parlamentarilor maghiari, pune in pericol aderarea lor la UE.

Romanian Global News reda in cele ce urmeaza scrisoarea liderilor PIN.

 

Draga coleg,

Va scriem in calitate de deputati independenti in Parlamentul Romaniei, in legatura cu amendamentul propus de euro-parlamentarii maghiari la Raportul d-lui Pierre Moscovici, si va cerem sprijinul spre a vota impotriva acestui amendament. Pe scurt, acest amendament se refera la introducerea unei noi conditii pentru aderarea Romaniei la UE, si anume adoptarea de catre Parlamentul de la Bucuresti a Statutului privind minoritatile nationale. UDMR, reprezentantul minoritatii maghiare din Romania, este extrem de interesata de adoptarea legii. Suntem surprinsi de aceasta actiune, care nu este in acord cu standardele UE, fiind convinsi ca nu ati fost informati asupra continutului real al Proiectului de Statut, contestat de cea mai mare parte a partidelor din Romania si care creeaza mari ingrijorari in randul populatiei. Proiectul Statutului a fost respins la Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. Respingerea a fost cauzata de prevederile Proiectului, profund neconstitutionale si anti-europene, prin care se recunosc drepturi colective minoritatilor, cu toate ca Constitutia nu recunoaste si nu garanteaza decat drepturi individuale persoanelor care apartin minoritatilor. In fapt, se doreste instituirea unor organisme etnice, alese prin vot direct de catre minoritari, care sa exercite atributiuni cu vocatie de suveranitate in domeniul invatamantului, educatiei, culturii, patrimoniului cultural, administratiei si relatiilor externe ale Romaniei. Aceste institutii pot intra, prin lege, in conflict cu autoritatile statului.

Dat fiind faptul ca in doua judete ale Romaniei, si anume Harghita Covasna, maghiarii sunt majoritari, o consecinta a adoptarii Statutului ar fi segregarea pe criterii etnice si separarea teritoriala, acestea fiind obiective programatice esentiale ale UDMR si ale unor forte revizioniste din Ungaria. Va invederam ca dezbaterea Proiectului Statutului a dat ocazia

UDMR sa santajeze guvernul cu demiterea, in cazul in care Proiectul de lege nu este adoptat, deoarece organizatia face parte din arcul guvernamental. Pe de alta parte, Uniunea Civica Maghiara, organizatie civica a maghiarilor, in acest context, a sugerat public Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, posibilitatea deschiderii unui conflict armat in zona locuita majoritar de maghiari, daca nu este recunoscuta autonomia teritoriala.Va transmitem alaturat un Raport realizat de noi fata de Proiectul Statutului minoritatilor nationale, care va poate facilita intelegerea nocivitatii Proiectului Statutului fata de standardele romanesti si europene in vigoare. In speranta ca veti intelege preocuparea noastra si veti sprijini demersul nostru, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Cozmin Gusa- Deputat

Aurelian Pavelescu Deputat

Lavinia Sandru Deputat

 
Ziua Nationala de la Alba-Iulia, live pe netPDF Print E-mail
Alba-Iulia/Romania/Romanian Global News
Accesari :673
Tuesday, 29 November 2005
Manifestarile sarbatoresti care se vor desfasura in acest an la Alba-Iulia de Ziua Nationala a Romaniei vor fi transmise live si pe internet, prin intermediul portalului www.1decembrie.ro.

Transmisia va fi facilitata de amplasarea mai multor camere de filmat in diverse locuri importante de pe durata ceremoniilor, astfel incat sa poata fi captate cele mai semnificative momente ale zilei, anunta TVR. Printre obiectivele propuse spre filmare se numara parada militara, parada populara, Te-Deum-ul sau primirea soliilor din cele trei provincii romanesti. Aceasta nu este prima tentativa de transmisie live a ceremoniiilor de la Alba-Iulia, o incercare similara avand loc in urma cu cativa ani, dar fara succes, din cauza unor probleme de ordin tehnic.

 
Romanii din strainatate au castigat in 2005 zeci de milioane de euroPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :486
Tuesday, 29 November 2005
Romanii care au plecat sa lucreze in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) au obtinut numai in primele noua luni ale acestui an 91,083 milioane de euro.

Conform statisticilor oficiului, cei mai castigati au fost romanii din Germania, cu 64,88 milioane de euro, urmati de cei din Spania, cu 24,36 milioane de euro, de romanii din Elvetia, 1,683 milioane euro, in timp ce un grup de opt romani care lucreaza in Qatar, in domeniul serviciilor, a castigat in total 126.720 euro, iar doi romani care lucreaza in constructii, in Nigeria au castigat in total 30.000 de euro, informeaza OMFM, citat de Moldpres.

In primele noua luni ale anului 2005, oficiul a intermediat plecarea la munca in Germania pentru 26.075 de romani, din care 17.063 persoane cu contracte in agricultura, cu un salariu mediu de 800 de euro pe luna, 6044 persoane in domeniul gastronomiei, cu un salariu mediu de contract de 800 de euro pe luna si 47 persoane in domeniul sanatatii, cu un salariu mediu pe luna de 1.200 de euro. Per total, contractele de munca intermediate in aceleasi noua luni de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din Romania ajung la cifra de 33.684, acestea fiind adjudecate de 18.213 de barbati si de 15.471 de femei.

 
Calusul capodopera a patrimoniului umanitatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :479
Tuesday, 29 November 2005
Celebrul dans al calusarilor a fost proclamat recent capodopera a patrimoniului oral si imaterial al umanitatii, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura.

Dosarul de candidatura privind Traditia Calusului a fost pregatit si imbunatatit permanent pe parcursul anilor 2001-2005 de catre Delegatia Permanenta a Romaniei pe langa UNESCO, Organizatia Neguvernamentala Universitatea pentru Toti din Slatina si Ministerul Culturii si Cultelor, in stransa cooperare cu Sectia de specialitate din UNESCO.

In cadrul aceleiasi ceremonii, directorul general UNESCO, Koichiro Matsuura, a mai proclamat inca 42 de capodopere propuse de diferite state membre UNESCO.

Este pentru a treia oara cand UNESCO proclama capodopere ale patrimoniului oral si imaterial al umanitatii,  primele editii desfasurandu-se in anii 2001 si 2003. Proclamarea  respectiva este considerata o distinctie mondiala si este destinata sa sensibilizeze opinia publica din statele membre UNESCO in legatura cu valoarea acestui gen de patrimoniu, care cuprinde forme ale expresiei populare: traditiile orale, muzica si dansul, ritualurile si componenta lor mitologica, maiestria legata de artizanatul traditional, cunostintele privind natura si universul, precum si spatiile culturale.

 
Marinarii romani retinuti in Nigeria - in fata instanteiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :485
Tuesday, 29 November 2005
Marti, 29 noiembrie, va incepe la Lagos, procesul celor doi marinari romani acuzati de trafic cu petrol si care s-au aflat timp de doi ani, in stare de arest in Nigeria.

Alaturi de romani, in fata instantei din Lagos vor mai aparea inca 10 marinari, alaturi de care au fost arestati romanii, toti membrii ai echipajului, dar si capitanul vasului retinut.

Ce doi romani, Radu Mazilu si Dragne Valerica, au fost eliberati, in luna septembrie, din penitenciarul de maxima securitate Kiri-Kiri din Nigeria, la intreventia autoritatilor romane. Ei se aflau in stare de detentie inca din luna octombrie 2003, cand vasul pe care se aflau si pe care lucrau a fost oprit din drumul sau spre Portul Lagos si intregul echipaj acuzat de trafic cu petrol. Romanii, alaturi de alti zece marinari rusi si unul georgian, au fost eliberati, ca urmare a demersurilor reperetate ale Ambasadei Romaniei in Nigeria, ca si a demersurilor autoritatilor ruse.

 
Oaspete universitar aradean la Ziua Nationala a Romaniei de la SzegedPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Tuesday, 29 November 2005
Rectorul Universitatii Aurel Vlaicu, prof. universitar doctor Lizica Mihut, a primit din partea Consulatului General al Romaniei din Szeged invitatia de a participa marti, 29 noiembrie, la receptia organizata aici cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Invitatia a fost trimisa de Consulului general Constantin I. Aron, iar receptia oficiala va fi gazduita de Hotelul Tisza din Szeged, informeaza cotidianul Adevarul de Arad.

Invitatia este o recunoastere a legaturilor bune care s-au stabilit intre Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si comunitatea romanilor din Ungaria, dar si o confirmare a trainiciei relatiilor de colaborare academica cu universitati maghiare, printre care si Universitatea Szent Istvan din Szeged, partener in acest an la o importanta manifestare stiintifica internationala in domeniul inteligentei artificiale.

Totodata, institutia de invatamant aradeana a semnat cu Auto-guvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria un Protocol de colaborare, ale carui prevederi vor fi analizate in prima sedinta a Comisiei mixte inter-guvernamentale romano-maghiare, de la inceputul lunii decembrie.

 
Crucea de pe Caraiman va fi aprinsa de 1 DecembriePDF Print E-mail
Busteni, Romania/Romanian Global News
Accesari :480
Tuesday, 29 November 2005
Primaria Busteni va aniversa in acest an Ziua Nationala a Romaniei altfel decat de obicei printr-o ceremonie la Monumentul Eroilor de pe Caraiman, care se va incheia cu aprinderea noului sistem de iluminare a celebrei cruci de pe munte.

Sarbatorirea va incepe la ora 10:00, cand primarul Emanoil Savin, viceprimarul Nae Savel si membri ai Salvamontului vor porni din Busteni, de la statia de plecare al telecabinei spre Cabana Babele, informeaza publicatia Vacante si Calatorii, sustinatoarea actiunii. Ceremonia va avea loc la ora 14:00, urmand sa fie finalizata cu momentul in care se aprinde instalatia de lumini a crucii. Transportul cu telecabina va fi gratuit pe durata intregii zile, incepand cu ora 10.00.

Ridicata din initiativa Reginei Maria, la 1928, Monumentul Eroilor reprezinta un omagiu adus ostasilor cazuti in primul razboi mondial. Crucea se afla la doar doi metri de marginea abisului, ramanand unul dintre cele mai importante monumente ale Europei, atat prin marime - 35 de metri, cat si prin altitudinea la care a fost amplasata - 2.291 m.

 
Un ansamblu vestimentar al Reginei Maria, in prezentare de exceptie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :440
Tuesday, 29 November 2005
Muzeul National de Istorie a Romaniei va expune in perioada 29 noiembrie 31 decembrie una dintre rochiile de ceremonie si mantia care au apartinut Reginei Maria a Romaniei, cele doua piese vestimentare fiind recent restaurate.

Ansamblul vestimentar alcatuit din rochie si mantie se afla in patrimoniul national si a fost supus unui flux metodologic de restaurare indelungat, din  cauza starii de degradare avansata din unele zone, ceea ce a dus la fragilizarea materialului. Componentele ansamblului au fost purtate de Regina Maria pe cand aceasta avea numai 20 de ani, la ceremonia de incoronare din vara anului 1895, de la Moscova, a Tarului Nicolae al II-lea, se arata intr-un comunicat de presa emis de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Valoarea istorica si artistica a acestor piese vestimentare de patrimoniu a fost mentionata de regina chiar in memoriile sale intitulate Povestea vietii mele, in care afirma ca avea rochii in toate culorile curcubeului, dar cel mai mare succes l-a obtinut cu rochia si lunga mantie de gala daruita de regina Carmen Sylva.

 
In premiera, expozitie cu obiecte apartinand familiei GolescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :547
Tuesday, 29 November 2005
Obiecte de cult din secolul al XVIII-lea care au apartinut familiei boieresti Golescu vor putea fi admirate pentru prima data in Romania in ultima zi a lunii noiembrie, la Centrul Cultural Mihai Eminescu din Parcul National din Capitala.

Evenimentul este organizat de Primaria Sectorului 2 si Muzeul Campiei Boianului din judetul Olt cu sprijinul descendentilor familiei Golescu. Cei care doresc sunt asteptati sa descopere farmecul lucrurilor vechi, putand admira 30 de icoane de dimensiuni mari, potire, carti bisericesti, minee si sfesnice, informeaza Prompt Media.

 
Seful Statului Major al Fortelor Navale in vizita la Regele FerdinandPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :509
Tuesday, 29 November 2005
Seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Gheorghe Marin, va efectua in perioada 29 noiembrie 1 decembrie, o vizita la bordul fregatei Regele Ferdinand, pe timpul escalei navei in portul Taranto, din Italia.

Pe timpul vizitei, contraamiralul Marin se va informa in legatura cu misiunile si activitatile desfasurate de fregata pana in prezent si va evalua eficienta sprijinului logistic asigurat navei in teatrul de operatii. Participarea fregatei romanesti la operatie va fi analizata in cadrul unei intalniri pe care contraamiralul Marin o va avea cu viceamiralul Roberto Cesaretti, comandantul Componentei Maritime a Comandamentului Intrunit Aliat, de la Napoli, care planifica si coordoneaza operatia Active Endeavour, din Marea Mediterana.

Fregata Regele Ferdinand a plecat din tara pe 5 octombrie, iar incepand cu 15 octombrie, a intrat sub comanda operationala a NATO si va continua participarea la operatia Active Endeavour, pana pe 15 decembrie 2005. Nava este prima din cele doua fregate de tip 22 achizitionate recent de Fortele Navale Romane si are un echipaj compus din 19 ofiteri, 73 maistri militari, un subofiter si 110 militari angajati pe baza de contract.

 
Schimb de experienta intre vamesii romani si cei maghiariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Tuesday, 29 November 2005
In zilele de 29 si 30 noiembrie se desfasoara un exercitiu comun al autoritatilor vamale romane si ungare echipajele mobile, in domeniul combaterii fraudelor vamale.

Conform Prompt Media, exercitiul are loc la Arad, pentru activitatile de prezentare, coordonare si analiza a derularii actiunilor, si pe caile principale rutiere aflate in zona de competenta a D.R.V. Timisoara, Arad si Oradea, din partea administratiei vamale romane participand 12 echipaje mobile. Necesitatea acestui exercitiu se impune avand in vedere interesul comun al celor doua state in realizarea fluentti si securitatii trecerilor peste frontiera, cu respectarea cadrului legislativ si normativ prevazut, cresterea ponderii actiunilor de control ulterior si a supravegherii in trafic a mijloacelor de transport international rutier, colaborarea intre institutiile celor doua tari, inclusiv prin punerea in aplicare a canalelor de comunicare privind operatiunile vamale, in scopul descurajarii, prevenirii si combaterii fraudelor si actelor de incalcare a legislatiei europene si nationale. Totodata, desfasurarea acestui exercitiu comun urmareste alinierea Romaniei, ca viitoare membra a Uniunii Europene, la standardele europene actuale de lucru, in perspectiva desfiintarii granitei dintre cele doua state, precum si intarirea increderii in capacitatea operationala de supraveghere si control vamal a structurilor din cele doua administratii vamale. Obiectivele acestei intalniri de lucru sunt informarea reciproca asupra organizarii si derularii activitatii echipelor mobile, a nivelurilor de competente, a modalitatilor si mijloacelor de lucru, a instrumentelor folosite pentru descurajarea, prevenirea si combaterea fraudelor, identificarea cailor si metodelor comune de lucru, cat si a celor pentru compatibilizarea celor doua administratii vamale, cresterea nivelului schimbului de informatii la nivel operational si structural, executarea supravegherii si controlului vamal in zona stabilita pe baza analizei de risc proprii a celor doua autoritati si a informatiilor reciproce, precum si stabilirea unui viitor cadru comun de lucru, tinand cont de specificul structurilor din cele doua autoritati vamale.

 
Parlamentul maghiar aproba aproape in unanimitate impartirea fundatiei GojduPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :445
Tuesday, 29 November 2005
Parlamentul ungar a votat, la sedinta din 21 noiembrie, propunerea de lege referitoare la infiintarea Fundatiei Publice Romano-Maghiare Emanuil Gojdu.

Parlamentarii maghiari au acceptat propunerea cu 307 voturi de da, doua voturi impotriva si sapte abtineri. Din documentul cu numarul T/18202 aflam, printre altele, ca sediul Fundatiei va fi in Curtile Gojdu (Budapesta, sector VII, Str. Dob nr. 16), iar munca acesteia va fi condusa de un curatoriu de 13 membri. Fiecare parte are dreptul sa delege cate sase membri, iar presedintele curatoriului va fi ales in comun de partile contractante, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Redam mai jos in traducere romaneasca discursurile din Parlamentul de la Budapesta, referitoare la acest subiect.

Vicepresedintele Parlamentului, Mandur Laszlo (Partidul Socialist Ungar): Onorat Parlament! Urmatorul punct pe ordinea de zi il constituie dezbaterea si luarea de decizie asupra proiectului de lege referitoare la pronuntarea acordului intre Guvernul Republicii Ungare si Guvernul Romaniei, in ceea ce priveste infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. Ati primit deja documentele care contin propunerea cu numarul T/18202, precum si recomandarea comisiei de externe, cu numarul T/18202/1. Ii dau cuvantul domnului Brsony Andrs, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, care va expune acest punct de pe ordinea de zi. Aveti cuvantul, domnule secretar de stat!

Barsony Andras: Multumesc pentru acordarea cuvantului, domnule presedinte! Onorat Parlament! Gozsdu Man (Emanuil Gojdu trad.), nobil ungur de nationalitate romana, in testamentul sau datat 4 noiembrie 1869, isi lasa intreaga avere acelor romani din Ungaria si Transilvania, care sunt de religie ortodoxa rasariteana. Fundatia sa a fost inregistrata ca fundatie ungureasca, de catre ministrul regal ungar al cultelor si invatamantului public, la 25 noiembrie, 1885. Pe baza actului constitutiv, fundatia a devenit proprietatea indivizibila comuna a romanilor ortodocsi greco-rasariteni din Ungaria, impreuna cu cei din Transilvania. (Rumoare)

Tratatul de la Trianon a obligat Ungaria (Presedintele loveste clopotelul) la cedarea averii fundatiei, ca urmare a acestui fapt, intre cele doua tari s-au desfasurat tratative bilaterale ale caror rezultate au fost formulate in acordul intre Ungaria si Romania privind rezolvarea finala a chestiunilor legate de fundatia Gojdu, semnat la 27 octombrie 1937, la Bucuresti.

Executarea acordului a fost amanata din partea ambilor parteneri, din cauza starii de razboi care a urmat.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in scopul rezolvarii definitive ale problemelor materiale dintre cele doua tari, Republica Populara Ungara si Republica Populara Romana semneaza la Bucuresti, la 7 iulie 1953, o conventie care cuprinde rezolvarea finala a problemelor financiare si economice dintre cele doua tari, incluzand si problema averii Gojdu.

Doamnelor si Domnilor! La initiativa partii romane, incepand din 1998, intre parti au avut loc o serie de tratative in problema averii Fundatiei Gojdu; ca urmare a acestora, cu ocazia intalnirii prim-ministrilor, care a a avut loc la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, s-a stabilit ca problema pastrarii mostenirii spirituale a lui Emanuil Gojdu va fi rezolvata prin infiintarea unei fundatii publice comune.

Prin hotararea guvernamentala 2186/2003, guvernul il imputernicea pe ministrul afacerilor externe sa poarte tratative cu guvernul Romaniei in scopul infiintari Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu, al intocmirii continutului actului constitutiv si al impartirii cheltuielilor de functionare. Pe baza acestei hotarari de guvern, ministrul de externe a purtat tratative cu partea romana privind infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu, si, pe baza hotararii guvernamentale 2237/2005, care autorizeaza stabilirea textului acordului cu rezervarea dreptului de confirmare, in cadrul sedintei guvernamentale comune care a avut loc la Bucuresti, la 20 octombrie 2005, s-a semnat acordul Guvernelor Republicii Ungare si Romaniei asupra infiintarii Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. (Rumoare continua)

Pe baza acordului, fundatia a fost infiintata ca fundatie publica ungara, competenta in functionarea sa ii revine Republicii Ungare si urmeaza sa fie inregistrata la Tribunalul Capitalei. Obtinerea dreptului de proprietate in favoare fundatiei publice asupra imobilului care va constitui sediul fundatiei, aflat in Curtea Gojdu, precum si contributia materiala la functionarea fundatiei vor fi asigurate conform principiului paritatii. De asemeni, partile vor delega in numar egal membrii curatoriului si pe cei ai comisiei de cenzori. Activitatea fundatiei tinand in atentie activitatea Fundatiei Gojdu de odinioara are in vedere acordarea de burse, organizarea unor programe de schimb, expozitii si programe stiintifice. In cadrul sediului fundatiei vor mai primi loc si muzeul memorial Emanuil Gojdu, precum si biblioteca Emanuil Gojdu. Pe baza acordului, actul constitutiv a fundatiei va fi elaborat pe baza normelor de drept din Ungaria, si Ministerul Afacerilor Externe se va ocupa de inregistrarea fundatiei la Tribunalul Capitalei.

Acordul va intra in vigoare in momentul in care cele doua parti se vor instiinta reciproc, pe cale diplomatica, in legatura cu realizarea procedurilor de drept intern necesare punerii in vigoare a acordului.

Luand in considerare faptul ca legea IV din 1959, despre codul legilor cetatenesti, in vigoare, se refera la fundatiile publice infiintate de Guvernul Republicii Ungare, si ca celalalt membru fondator este guvernul Romaniei, Tribunalul Capitalei inregistreaza fundatia publica doar daca dispune de un tratat international de infiintare a fundatiei, pronuntat legal de catre Parlament.

In consens cu dispozitiile de mai sus ale acordului, precum si cu hotararea guvernamentala 2237/2005, rog Parlamentul sa aprobe proiectul de lege referitoare la pronuntarea acordului intre Guvernul Republicii Ungare si Guvernul Romaniei, de infiintare a Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. (Aplauze sporadice in randurile Partidului Socialist Ungar)

Vicepresedinte: Va multumesc frumos, domnule secretar de stat. Onorat parlament! Acum urmeaza interventiile deputatilor, intr-o perioada de timp de cinci minute. Pentru inceput, ii dau cuvantul domnului deputat Nmeth Zsolt, reprezentantul Fidesz-ului. Poftiti!

Nemeth Zsolt (Fidesz): Stimate Domnule Presedinte! Onorat Parlament! Exista lucruri bune, carora le acordam sprijinul nostru! (Rumoare. Presedintele suna din clopotel.) Fundatia Publica Gojdu se numara printre acestea. Acordul dintre Ungaria si Romania asupra problemelor averii Gojdu pune punct discutiei prelungite de multi ani. Esenta acestei probleme dincolo de modul in care ne-a servit-o domnul secretar de stat este ca Romania renunta la revendicarea bunurilor materiale, pe care a formulat-o in 1998, ba chiar si anterior, in legatura cu averea lui Gojdu, si acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca partea romana accepta punctul de vedere al Ungarei, conform caruia, in 1953, tratatul de drept material a rezolvat chestiunea averii lui Gojdu. Faptul ca Romania s-a situat pe aceasta pozitie e corect cu atat mai mult, cu cat valorile imobiliare pe care Romania le-a pretins ani de-a randul, azi sunt in proprietate privata. In acelasi timp, am convingerea ca e un lucru pozitiv daca doua tari incearca sa rezolve starile conflictuale prelungite dintre ele, infiintand institutii. Cooperarea culturala, educationala, respectiv, stiintifica intre Ungaria si Romania este in stadiu incipient, foarte putini studenti, elevi romani studiaza in universitatile ungare si, la fel, foarte putini studenti unguri studiaza la Bucuresti. Astfel, pentru crearea cadrului acestor tipuri de colaborare, un exemplu pozitiv a dat Fondul (program de interschimburi pentru tineri trad.) de la Visegrd.

Tot in aceeasi ordine de idei as dori sa mentionez ca in text sunt cateva inexactitati, care pot fi calificate ca cel putin ca regretabile. Enuntarea scopului in sine, conform caruia aceasta fundatie publica doreste sa pastreze mostenirea spirituala a lui Emanuil Gojdu, nu precizeaza ce urmeaza sa faca aceasta fundatie publica in fapt. Acest acord bilateral lasa deci, in umbra multe intrebari importante; nu stim, sa spunem, daca intre atributiile acestei fundatii se numara si cele referitoare la schimbul de studenti maghiari din Ungaria, respectiv din Romania. Nu e clara nici conceptia dupa care doreste guvernul sa infiinteze institutii ca biblioteca Gojdu ori muzeul memorial, respectiv, daca sustinatorul acestor institutii urmeaza sa fie exclusiv fundatia, caci, in acest caz, nu cred ca acei o suta de milioane de forinti anuali vor fi suficienti.

Consideram, deci, ca e important, ca sa continuam tratativele profesionale si politice cu privire la functiile acestei fundatii, bineinteles, cu antrenarea comunitatilor minoritare in cauza, din tara respectiv de peste hotare.

Accentuez, din partea noastra oferim sprijin in tratarea sub aceasta forma a conflictelor Gojdu, si, pe aceasta baza, Fidesz Uniunea Civica Maghiara va vota cu da aceasta propunere.

Va multumesc pentru atentie. (Aplauze in randul Fidesz-ului.)

Vicepresedinte: Va multumesc, domnule deputat. Va intreb daca mai doreste cineva sa ia cuvantul in aceasta discutie. (Nimeni nu-si semnaleaza intentia de a lua cuvantul). Observ ca nici un deputat nu doreste sa ia cuvantul.

Il intreb pe domnul secretar de stat Brsony daca doreste sa raspunde la cele ascultate. Observ ca da. Poftiti, aveti cuvantul.

Barsony Andras (secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe): Va multumesc pentru acordarea cuvantului, domnule presedinte. Onorat Parlament! Stimate Domnule Deputat! Inainte de toate, va multumesc, oricum, pentru cuvintele de apreciere, indiferent de modul in care au fost ele servite, (Rumoare prelungita. Presedintele suna din clopotel.) In privinta faptului ca acum am reusit sa rezolvam o problema care, intr-adevar, dura de mult timp. Si acest fapt este o dovada a faptului ca relatiile de buna vecinatate se exprima in primul rand prin tratative, nu prin provocarea de conflicte. In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, cum ca nu sunt clare toate punctele documentului constitutiv, ma gandesc a cele doua guverne au inaintat in aceasta problema, pana la punctul la care au avut posibilitatea sa inainteze, fara sa-si propuna sa preia functia viitorului curatoriu al fundatiei. La aceste intrebari, pe care dumneavoastra le-ati formulat, curatoriul fundatiei va fi in drept sa va raspunda; si sunt convins ca spiritul actului de fondare despre care, si cu sprijinul dumneavoastra, parlamentul va vota aici, va dicta viitorului curatoriu niste raspunsuri foarte clare si foarte acceptabile la aceste intrebari, pe care le-ati enuntat.

Va multumesc pentru atentie. (Aplauze in randurile PSU.)

Vicepresedinte: Va multumesc, domnule secretar de stat. Onorat Parlament! Inchid dezbaterea generala. Deoarece nu ne-au parvenit rectificari in ceea ce priveste proiectul de lege, nu e nevoie de o dezbatere pe puncte. Acum, trebuie sa hotaram in legatura cu aprobarea acestuia. Va intreb daca are cineva observatii pe aceasta tema. (Nu se prezinta nimeni.) Observ ca nimeni nu are observatii.

Onorat Parlament! Urmeaza supunerea la vot. Intreb onoratul Parlament: e de acord cu proiectul de lege numarul T/18202? Va rog sa votati! (Se voteaza)

Fac cunoscut rezultatul votului: cu 307 da plus un vot, doua voturi impotriva si sapte abtineri, Parlamentul a acceptat propunerea.

 

 
Primul Sat Romanesc pe Via Appia in RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :556
Tuesday, 29 November 2005
15.000 de metri patrati pentru a-i face pe romanii din Roma sa se simta putin mai aproape de casa - aceasta este ideea Asociatiei Villaggio Romeno care a creat, la Roma, primul complex de divertisment pentru romanii din Italia.

Este vorba despre un boom de restaurante si spatii private deschise de catre romani in capitala italiana, in anul 2005, informeaza portalul Stranieri in Italia.

In centrul care se gaseste la intrarea in Roma, pe Via Appia la numarul 1257, romanii vor putea sa danseze, sa se joace, sa participe la spectacole muzicale, sa manance alaturi de familie, si chiar sa isi cumpere o masina. Este, intr-un cuvant, un loc in care romanii sa se simta mai putin straini in Italia.

Satul a fost inaugurat in 25 septembrie, dar abia in data de 12 noiembrie a fost deschisa prima discoteca: Munca nu este inca terminata, si intentionam sa terminam in primavara-vara 2006 a spus organizatoarea Luciana Ludusan.

Centrul s-a nascut si datorita sprijinului oferit de Giancarlo Cavicchi, unul dintre intreprinzatorii cei mai cunoscuti din industria show-bizz-ului de la Roma. Daca n-am fi avut acest ajutor, acest spatiu nu s-ar mai fi nascut. Vrem sa construim ceva care sa-i poata face pe romani sa se simta ca la ei acasa. Unde sa poata face un gratar in aer liber alaturi de familiile lor intr-o zi de primavara, sau sa manance bucate din bucataria traditionala romaneasca, la o masa, intr-un restaurant a mai spus Luciana Ludusan.

 
Javier Solana arunca in derizoriu asa zisele alegeri din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :473
Tuesday, 29 November 2005
Reprezentantul UE pentru politica externa si de securitate, Javier Solana, a declarat in ajunul summit-ului Ucraina-UE ca reglementarea problemei transnistrene nu trebuie sa depinda de preconizatele alegeri parlamentare in aceasta republica nerecunoscuta, informeaza agentia Interfax.

Deocamdata nu ne putem astepta la o democratizare survenita peste noapte, iar procesul de reglementare nu trebuie sa depinda de unele evenimente preconizate. Trebuie sa vedem ca aceasta reglementare se bazeaza pe o realitate, a declarat Solana. Amintind ca planul ucrainean de reglementare a problemei transnistrene este bazat pe alegerile democratice in sovietul suprem al Transnistriei, oficialul european a spus ca deocamdata, nu exista premise pentru astfel de alegeri. Avem speranta in misiunea de monitorizare, care va fi desfasurata pentru a determina ce este necesar de facut din partea institutiilor internationale pentru ca alegerile sa fie libere si corecte, a concretizat Solana.

El sustine propunerea OSCE de monitorizare a complexului industrial-militar in Transnistria, reiterand pozitia UE privind evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Solana si-a exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca Uniunea Europeana are statut de observator in cadrul negocierilor privind reglementarea problemei transnistrene. Uniunea Europeana doreste sa lucreze constructiv pentru reglementarea eficienta a acesteia, a mai spus Javier Solana.

 
Ziua Nationala sarbatorita in premiera in Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :519
Tuesday, 29 November 2005
Ambasada Romaniei la Canberra a organizat - pentru prima oara in istorie -  sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei in Noua Zeelanda.

In felul acesta, o traditie inceputa in orasul australian Melbourne a fost exportata cu foarte mare succes si peste Marea Tasmaniei, in  Auckland. Duminica  27 noiembrie 2005, peste 170 de romani au tinut sa participe la intalnirea cu doamna Anca Visan, ambasadorul Romaniei in Australia si Noua Zeelanda, dovedind inca odata dragoste pentru tara din care au plecat si respect pentru sarbatoarea nationala de 1 Decembrie. Extraordinara initiativa a doamnei ambasador Anca Visan a fost foarte apreciata de romanii prezenti, care au participat la festivitate cu mare emotie si bucurie, sperand ca si pe viitor astfel de evenimente sa ii apropie si sa ii uneasca.     

(Din Auckland pentru Romanian Global News, Cristi Dumitrache, editor Pagini Romanesti in NZ).

 
Trei zile de sarbatoare pentru romanii din DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :458
Tuesday, 29 November 2005
Societatea Romaneasca din Irlanda va organiza joi, 1 decembrie, la Dublin, un festival special dedicat Zilei Nationale a Romaniei, la care vor participa in calitate de invitati de onoare din Romania formatia Impact si cantareata de muzica populara Valeria Peter Predescu.

Manifestarea se intituleaza Ziua Romaniei la Dublin si a primit sprijin financiar din partea Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE, in urma unui concurs de proiecte.

Proiectul se inscrie in programul de promovare a identitatii culturale realizate de asociatiile reprezentative ale comunitatilor romanesti din afara granitelor si consta dintr-o suita de activitati culturale care vor avea loc in zilele de 1, 2 si 3 Decembrie: vizionarea unui film documentar despre Romania; vernisajul expozitiei de pictura realizata de pictorul de origine romana Atila Ratz; prezentare a bucatariei romanesti; spectacol de muzica populara si usoara, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul Afacerilor Externe. In cadrul celor trei zile de evenimente,  Societatea Romaneasca din Irlanda va prezenta o parada a portului popular si o suita de dansuri populare romanesti.

Proiectul are ca scop realizarea unui cadru favorabil dialogului dintre membrii comunitatii romanesti si reprezentantii tarii de origine, crearea unei imagini pozitive a comunitatii romanesti in spatiul multicultural irlandez, prezentarea culturii si traditiilor romanesti.

 
Drumul unui destin de roman in ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 29 November 2005
A lucrat in marina, apoi a fost clandestin la Milano timp de doi ani, iar acum a devenit presedintele Asociatiei Intreprinzatorilor Romani din Italia.

Ciprian Manoliu este patronul unei companii italiene care activeaza in domeniu; constructiilor, in principiu pe sectorul sisteme de incalzire si racire a aerului. Compania pe care romanul o conduce ofera, in prezent, locuri de munca pentru 40 de persoane, informeaza portalul italian Stranieri in Italia.

Povestea lui Manoliu incepe in Romania, cu o diploma de inginer care, odata obtinuta, i-a permis romanului sa inceapa o cariera de oficial in cadrul Academiei Militare Navale Romane. A fost apoi director al unei companii hidroenergetice, dupa care a urmat o a doua diploma, de data aceasta in drept. O competitie pe care a pierdut-o chiar inainte de a concura, aceea de a intra in Baroul de avocatura Bucuresti (erau 23 de locuri, pe care se bateau 2.500 de candidati), l-a facut sa-si doreasca sa lase in urma tara sa natala si sa plece catre Italia. 

Ajuns in Italia, Manoliu a trebuit sa faca munci inferioare pregatirii sale, pana sa obtina permisul de sedere. Dupa depasirea statutului de clandestin, Ciprian si-a ridicat usor-usor propria companie in constructii, care in aproximativ doi ani (2003-2005) a crescut pana la a ajunge sa lucreze acum pentru 200 de apartamente.

In acelasi timp, investitorul roman s-a dedicat si unei activitati sociale. In locul celor cateva festivitati si sarbatori micute organizate de asociatiile comunitatii romanesti, Manoliu s-a gandit la ceva mult mai util si mai serios. Astfel, impreuna cu alti 12 mici intreprinzatori romani, el a constitutie in anul 2005, o Asociatie, ceea ce a dus la ivirea unor probleme cu Camera de Comert din Milano, care nu a apreciat independenta acestei initiative.

Ulterior, Manoliu a contribuit si la nasterea Ligii Romanilor din Italia si a inceput sa promoveze intalniri cu alte asociatii ale intreprinzatorilor straini de diverse nationalitati, in special cea peruviana si senegaleza, cu scopul constituirii unei Confederatii a asociatiilor intreprinzatorilor. Astazi Manoliu, presedintele Asociatiei Intreprinzatorilor Romani din Italia, a devenit un interlocutor privilegiat pentru autoritatile din Lombardia.

 
Romanii din La Rioja si-au sarbatorit Ziua NationalaPDF Print E-mail
La Rioja, Spania/Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 29 November 2005
Comunitatea romana din La Rioja a sarbatorit duminica, 27 noiembrie, la Logrono, Ziua Nationala a Romaniei.

Ziua s-a desfasurat sub forma unei sarbatori traditonale romanesti, care a cuprins si o expozitie de artizanat, un spectacol muzical si o degustare gastronomica, cu mancare traditionala romaneasca, printre care si celebrele sarmale de acasa.

Asociatia Romana din La Rioja a organizat aceasta zi festiva nu numai  cu scopul de a-i reuni pe romanii care traiesc in aceasta zona, ci si ca o oportunitate pentru riojani si pentru celelalte comunitati straine, care locuiesc in La Rioja, sa cunoasca mai bine traditiile si obiceiurile, dar si cultura romana, conform celor declarate pentru publicatia spaniola La Guia de la Rioja de presedinta Asociatiei, Ana Cornelia Onea. Tot ea a tinut sa sublinieze ca Ziua Nationala a Romaniei se sarbatoreste in data de 1 decembrie, dar fiinca anul acesta a picat intr-o zi lucratoare s-a decis devansarea evenimentelor organizate in acest scop. Am decis sa sarbatorim duminica, pentru ca cei care doresc sa poate veni.

Intalnirea romanilor, dar si a celor care au dorit sa ii cunoasca mai bine s-a desfasurat in incinta seminarului, unde au fost expuse, pentru vizitatori, piese traditionale de artizanat fabricate din lemn si ceramica. Seara s-a incheiat cu o masa romaneasca, al carei meniu a fost format din oua umplute, chiftele, varza cu carne, etc, iar atmosfera a fost animata de un grup muzical. Nu a lipsit nici de aceasta data vinul romanesc, dintre care cel mai cunoscut si mai apreciat a fost cel de Valea Calugareasca.

 
Ziua Romaniei moment de sarbatoare pentru romanii din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :420
Tuesday, 29 November 2005
Cu prilejul Zilei Nationale si pentru a celebra anul omagial Enescu, Ambasada Romaniei la Lisabona organizeaza marti, 29 noiembrie, un recital de gala la Palatul Foz, cu mezzo-soprana Liliana Bizineche si pianistul Constantin Sandu.

Recitalul cuprinde lucrari din repertoriul national si lusitan: George Enescu,  Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dima, C. Brailoiu si Luiz Freitas Branco.

Cu aceeasi ocazie va fi lansat si un CD cu piese interpretate la pian de maestrul Constantin Sandu, apartinand compozitorilor George Enescu, Carlos Seixas, Sousa Carvalho, Armando Jose Fernandes, Caludio Carneyro si Filipe de Sousa.

Absolventa a Conservatorului din Cluj, Liliana Bizineche a studiat canto cu Valentina Cretoiu, Ileana Cotrubas, Regina Reznik si Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internationale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta si Paris.  La Paris a obtinut cumulat Premiile Gulbenkian si Alice Tully pentru cea mai buna interpretare a muzicii frantuzesti. Ea si-a inceput cariera internationala in rolul lui Charlotte din opera Werther de Massenet la Teatrul National Sao Carlos din Lisabona, alaturi de faimosul tenor Alfred Kraus. Ca urmare a succesului obtinut cu acest rol a primit numeroase invitatii, atat ca interpreta de opera cat si din repertoriul simfonic (lieduri din scolile franceza, germana, italiana, rusa) cantand in Finlanda, Olanda, Franta, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elvetia, Portugalia (unde s-a stabilit din 1988), Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina si Brazilia.

Constantin Sandu, nascut in anul 1964 la Bucuresti, a absolvit  primul  Conservatorul in 1986, unde a studiat cu reputatul profesor si pianist Constantin Ionescu-Vovu. A urmat cursuri de interpretare pianistica cu Helena Sa e Costa, Edson Elias, Sequeira Costa si Dimitri Bashkirov. S-a stabilit in Portugalia din anul 1991 unde ocupa catedra de pian de la Institutul Superior de Muzica si Arte ale Spectacolului din Porto. A participat la festivaluri importante: Festivalul Enescu (Bucuresti), Santander, Festivalul Chopin (Paris), Ayamonte, Figueira da Foz, Guimaraes, Espinho. A cantat sub bagheta unor dirijori celebri: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilza Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Katchaturian, Meir Minskz, Mark Stephenson, Heribert Beissel. A fost premiat la concursuri internationale din Italia, Spania, Franta.

 
O bunica romanca, subiect de documentar romano-austriacPDF Print E-mail
Krems, Austria/Romanian Global News
Accesari :562
Tuesday, 29 November 2005
Filmul documentar Bunica, realizat de Ina Ivanceanu si Elke Groen, a carei protagonista este octogenara Ana Ionescu, bunica Inei Ivanceanu, a fost lansat in premiera in Austria, duminica, 27 noiembrie, o a doua proiectie urmand sa aiba loc marti, 29 noiembrie, in cadrul festivalului Eu-XXL Film din Krems.

Proiectia respectiva va fi difuzata la Osterreichische Filmgalerie din Krems, informeaza portalul romanilor din Austria, www.ro-at.org.

Bunica are ca subiect central o batranica de 89 de ani din Romania, a carei viata este prezentata prin prisma existentei actuale, dar si a oamenilor cu care a interactionat pe parcursul vietii sale. Totodata, conform site-ului oficial al filmului, Bunica reprezinta o calatorie prin Romania de ieri si de azi, caracterizata de aspecte sociale si politice sau viata rurala si urbana, aspecte ale unei tari care inca isi mai cauta locul sau in Europa dupa 15 ani de la Revolutie.

 
Colindele romanesti vor rasuna si la Radio Dor de TaraPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :545
Tuesday, 29 November 2005
Colindele romanesti vor putea fi ascultate de romanii din diaspora si prin intermediul internetului, mai exact cu ajutorul portalului Radio Dor de Tara care, incepand de joi, 1 decembrie, pune la dispozitia publicului un nou stream audio cu colinde, functional pe toata perioada sarbatorilor de iarna.

Ziua nu a fost intamplator aleasa, ea fiind Ziua Nationala a Romaniei. Adresa unde romanii vor putea asculta colindele este http://e1.dordetara.ro:8000/colinde.ogg. Ideea de a le oferi romanilor aflati peste hotare bucuria de a asculta cantecele dragi de acasa in preajma sarbatorilor a venit dupa ce echipa radioului a realizat faptul ca, in pofida realizarilor pe plan profesional de care se bucura conationalii nostri din afara granitelor, acestia se confrunta si cu destul de multe greutati. Problemele par sa se accentueze in preajma sarbatorilor, cand lor li se adauga dorul de casa, de prieteni, de familie, de colinde sau de traditii.

Deoarece redactia Radio Dor de Tara, alcatuita din romani ai diasporei, trece prin aceleasi sentimente, ideea de a posta pe internet minunatele colinde romanesti a fost mai mult decat una inspirata.

Colindele care urmeaza sa fie difuzate sunt dintre cele mai cunoscute, care au leganat copilaria romanilor din strainatate si a parintilor lor si care ii fac sa retraiasca nostalgia vremurilor de odinioara in fiecare an.

 
Teatrul romanesc Pygmalion din Viena-10 ani de succesPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :436
Tuesday, 29 November 2005
Teatrul romanesc Pygmalion din Viena implineste in luna decembrie 10 ani de la infiintare, prilej cu care trupa de actori condusa de regizorul Tino Geirun va pune din nou in scena spectacolele care au consacrat aceasta institutie teatrala.

Momentul jubiliar va contine si trei reprezentatii in limba romana ale unei piese dupa Sigmund Freud, care vor avea loc pe 3, 4 si 10 decembrie. Studentii vor avea reducere de 50% la toate spectacolele teatrului romanesc pana la sfarsitul anului.

Primul spectacol va avea loc joi, 1 decembrie, fiind vorba despre Die Leiden des jungen Werthers de  Goethe, urmand ca aproape in fiecare zi a lunii sa aiba loc si alte reprezentatii cu piese puse in scena dupa Arthur Miller, Sigmund Freud,  Franz Kafka sau Johann Wolfgang von Goethe, informeaza portalul romanilor din Austria, www.ro-at.org. Spectacolele vor incepe la ora 20:00, pretul unui bilet obisnuit fiind de 15 euro, iar pentru grupuri se va percepe o taxa de 10 euro de persoana.

 
O noua premiera chiliana pentru coregraful Gigi CaciuleanuPDF Print E-mail
Santiago, Chile/Romanian Global News
Accesari :527
Tuesday, 29 November 2005
Coregraful roman Gigi Caciuleanu a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute la Teatrul Universitatii din Chile premiera oficiala a spectacolului Noaptea Bach, pus in scena de tehnicianul roman, dupa muzica compozitorului Johann Sebastian Bach.

La reusita spectacolului de balet si-au dat concursul Orchestra Simfonica si Camerata Vocala a Universitatii din Chile, informeaza Ambasada Romaniei din aceasta tara.

Romanul Gigi Caciuleanu, balerin si director artistic al Baletulului National Chilian, a preluat conducerea institutiei chilene in urma cu patru ani si se bucura de un succes deosebit pe meleaguri sud-americane. In primavara acestui an, compania de balet a implinit 60 de ani de activitate, prilej cu care Gigi Caciuleanu a prezentat un spectacol deosebit, a carui coregrafie a fost semnata de el insusi.

 
Istoria Romaniei, in dezbatere la Agero-StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :504
Tuesday, 29 November 2005
Membrii asociatiei Agero Stuttgart se vor intalni sambata, 3 decembrie, la Hotel Marbacher Hof din localitate, pentru a lua parte la un cenaclu literar organziat de catre asociatia romaneasca.

Cenaclul va incepe la ora 16:00 si va fi dedicat istoriei Romaniei, informeaza portalul oficial al Agero-Stuttgart. Printre temele care se vor trata in seara respectiva se numara discutii libere pe  teme de actualitate, dar participantii vor asista si la cateva momente lirice, lansari de carte si muzica. Invitatul special al serii va fi istoricul prof. dr. Viorel Roman. Intrarea la acest cenaclu va fi gratuita, mai anunta asociatia Agero-Stuttgart.

 
Expozitie romaneasca la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :478
Tuesday, 29 November 2005
O expozitie dedicata Zilei Nationale a Romanei, intitulata Rasul si plansul in spatiul spiritual al satului romanesc", este prezentata in perioada 25 noiembrie - 15 decembrie la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.

Manifestarea isi propune sa reliefeze trairile personale al firii umane, supusa diferitelor evenimente din timpul vietii, precum ceremonialele de trecere (nastere, nunta, moarte, schimbarea anului), dar si la sarbatorile de peste an, informeaza TVR.

 
Ars-Longa incepe romaneste luna decembriePDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :576
Tuesday, 29 November 2005
Cenaclul literar-artistic Ars-Longa din Nurnberg ii invita pe toti romanii din localitate sa ia parte sambata, 3 decembrie, la Hubertusaal, la un eveniment cultural intitulat Decembrie Romanesc.

Manifestarea va incepe la ora 18:30, programul sau continand o prezentare a istoriei colindelor romanesti, din trecut si pana in prezent, pe care o va sustine prof. Emil Cira, o serie de colinde romanesti cu momente muzicale, alcatuita din cele mai frumoase colinde culese si interpretate de folkistul Gheorghe Ani, dar si prezentari de carte si o expozitie de icoane, informeaza asociatia romaneasca. Seara va fi moderata de Daniel Renon, iar intrarea la eveniment va fi gratuita pentru toti participantii.

 
Plasticienii Mihaela si Iulius Ioan Apostol expun la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :653
Tuesday, 29 November 2005
Plasticienii Mihaela si Iulius Ioan Apostol vor expune vineri, 2 decembrie, de la ora 19:00, in cadrul spatiilor Institutului Cultural Roman din Viena, o serie de lucrari personale de ceramica.

Artistii romani vor ramane in capitala austriaca pana pe 12 decembrie, unde vor face demonstratii de modelaj in lut si de smaltuire, la solicitarea ICR din Viena. Expozitia romaneasca va fi prezentata de Ileana Dubovan Pop, director adjunct al institutiei romanesti din aceasta tara, cea care va oferi publicului explicatii referitoare la motive, tehnici si sursele de inspiratie utilizate de cei doi artisti romani, informeaza institutul roman. 

 
Manifest pictural Simona Soare la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 29 November 2005

Desenele si gravurile tinerei artistei romance Simona Soare, reunite in cadrul unei expozitii la Institutul Cultural Roman vor fi accesibile publicului interesat incepand de marti, 29 noiembrie.

Vernisajul expozitiei intitulata Manifest Pictural: amintiri, reprezentatii, iluzii, vise va avea loc de la ora 19.30 si va fi urmat de un moment muzical ce va contine improvizatii de jazz cu pianistul Sorin Creciun.

Simona Soare este nascuta in anul 1979, la Galati, in Romania, si este absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, promotia 2003. In octombrie 2003 obtine o bursa Erasmus la Berlin Weiensee. Din 2004 este studenta la Universitatea de Arte Berlin, Institutul pentru Arta in Context,  si face Masteratul la aceeasi Facultate. Din august 2005 devine referent cultural la ASTA la UDK.(Universitatea de Arte-Berlin).

 
Meci dupa meci pentru fotbalul romanesc de peste OceanPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :495
Tuesday, 29 November 2005
Partidele de fotbal pe care continua sa le dispute jucatorii romani din British Columbia sa aduc noi rezultate pozitive pentru baietii nostri, care au mai reusit un egal si o victorie in ultimele doua confruntari sportive.

Astfel, FC Romania a inregistrat un meci egal cu Persepolis, scor 2-2 in etapa a XII-a in liga 2Cat, in timp ce BC Romanians a obtinut o victorie, 4-1 cu Inter Steaua, in etapa a XII-a in liga Masters, anunta portalul echipelor de fotbal romanesti din British Columbia. Desi ploaia a dat peste cap meciurile din liga 2Cat, terenurile fiind, astfel, impracticabile, la cealalata liga, Masters, terenurile au fost artificiale, ceea ce a permis continuarea meciurilor.

Daca vremea va continua sa se mentina in paramatrii normali, care sa permita desfasurarea meciurilor, etapa urmatoare ar trebui sa alinieze la start duminica, 4 decembrie, la ora 10:00, pe terenul Thomas Haney Stadium, Maple Ridge, Ridge Shooters-BC Romanians, in liga Masters, si tot duminica, 4 decembrie, la ora 14:00, pe pe South Memorial NW, Vancouver, FC Romania-Norvan SC Lions, in liga 2Cat. In afara acestei etape, jucatorii romani ar mai trebui sa dispute inca doua etape, pana la finele anului 2005, asteptand sa incheie cu bine anul in curs si sa il inceapa si mai bine pe cel nou.

 
Bute isi joaca pentru a treia oara centuraPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :492
Tuesday, 29 November 2005
Celebrul pugilist roman Lucian Bute, legitimat al clubului canadian Interbox va boxa din nou la acest sfarsit de saptamana, punandu-si inca o data in joc centura NABA.

Neinvins in cele 14 meciuri disputate pana acum, Bute il va intalni vineri, 2 decembrie, pe experimentatul boxer american Donnell Wiggins, intr-o infruntare ce se va desfasura la Centre Bell din Montreal.

Donnell Wiggins, adversarul romanului, are peste 40 de meciuri la profesionisti, iar in ultima sa evolutie de la Montreal, din luna trecuta, a pierdut la puncte in fata fostului campion mondial Otis Grant. O victorie obtinuta in meciul cu Donnel Wiggins i-ar consolida lui Lucian Bute pozitia in Top 10 mondial si ii va da sansa de a ataca o centura mondiala, informeaza Pagini Romanesti din Montreal.

Gala de vineri de la Montreal va ocaziona si confruntarea dintre celalalt roman de la Interbox, Adrian Diaconu, si americanul Darrin Humphrey. Cei doi vor lupta timp de 12 reprize, pentru centura WBC International, la categoria semi-grea. Al treilea roman care va evolua in cadrul galei va fi Ion Ionut. Gala de box de la Montreal va fi transmisa de postul national de televiziune din Romania, astfel ca iubitorii de box din tara vor putea urmari si ei infruntarile celor trei pugilisti romani.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions