Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
ONU ii medaliaza pe militarii romani din KosovoPDF Print E-mail
Kosovo, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :437
Wednesday, 30 November 2005
Organizatia Natiunilor Unite le va acorda joi, 1 decembrie, politistilor Contingentului Roman de Politie din Provincia Kosovo, Medalia ONU pentru Serviciu in slujba pacii.

Aceasta distinctie exprima recunoasterea de catre comunitatea internationala a profesionalismului politistilor romani, dar si aprecierea eforturilor pe care acestia le fac pentru mentinerea unui climat de siguranta civica in Provincia Kosovo. Evenimentul coincide cu festivitatile prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, festivitati la care, alaturi de politistii romani, va participa si o delegatie a Ministerului Administratiei si Internelor. Din delegatia condusa de catre domnul chestor general Nicolae Berechet, secretar general al MAI, vor mai face parte doamna chestor Elisabeta Lipa, director adjunct al Directiei Informare si Relatii Publice si domnul chestor Dan-Valentin Fatuloiu, inspector general al Politiei Romane.

Romania a fost printre primele tari care au raspuns apelului ONU de a trimite ofiteri de politie, primul contingent roman format din 24 de politisti incepandu-si activitatea inca din 1999.
De-alungul celor 6 ani de prezenta in Kosovo, la aceasta misiune de mentinere a pacii au participat un numar de 201 politisti romani, in prezent in zona desfasurandu-si activitatea 77 de politisti romani, informeaza un comunicat de presa emis de MAI.

 
Ziua Nationala, sarbatorita pe plan national de Ministerul AparariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :428
Wednesday, 30 November 2005
Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita joi, 1 decembrie, de ministerul Apararii Nationale, prin mai multe actiuni care se vor desfasura pe durata intregii zile in tara.

Astfel, la Mormantul Ostasului Necunoscut, din Parcul Carol din capitala, va avea loc, incepand cu ora 09:00, un ceremonial militar si religios pe parcursul caruia vor fi depuse coroane de flori. La ora 11:00, peste 700 de militari apartinand categoriilor de forte ale Armatei Romaniei, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, insotiti de tehnica militara, vor defila pe sub Arcul de Triumf, din Bucuresti, in timp ce in Piata Unirii din Alba Iulia, incepand cu ora 12.00, va avea loc o parada militara la care vor participa aproximativ 500 de militari din fortele terestre, navale si aeriene si de la Ministerul Administratiei si Internelor.

Aeronave apartinand Fortelor Aeriene Romane vor survola la joasa inaltime paradele militare atat la Bucuresti, cat si la Alba Iulia.

La manifestarile care vor avea loc in Piata Universitatii vor fi prezenti, incepand cu ora 17:30, militarii si muzica Regimentului 30 Garda si Protocol, iar Muzica Reprezentativa a Armatei va intona imnul national al Romaniei si va sustine un scurt concert. Tot in Piata Universitatii vor fi prezentate exponate apartinand Muzeului Militar National, iar pe parcursul zilei va functiona un punct de informare-recrutare, anunta MApN.

In toate institutiile militare din tara va fi arborat drapelul national, la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz, iar in localitatile resedinta de judet, precum si in cele in care sunt garnizoane militare se vor desfasura, in colaborare cu autoritatile locale, ceremonialuri militare cu depuneri de coroane si jerbe de flori la monumente comemorative si in locuri istorice cu semnificatie aparte in realizarea Marii Uniri.

O serie de alte evenimente specifice vor fi organizate in teatrele de operatii in care sunt dislocate contingente militare romanesti.

 
Misiunile internationale ale MAI sarbatoresc Ziua NationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :443
Wednesday, 30 November 2005
Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita joi, 1 decembrie, in toate misiunile internationale la care participa personal din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

In prezent, un numar de 214 lucratori ai Ministerului Administratiei si Internelor participa la misiuni internationale de mentinere a pacii, sub egida ONU, UE si OSCE, 205 din  acestia desfasurandu-si activitatea in zona Balcanilor.

Astfel, in provincia Kosovo, sub egida ONU, impreuna cu reprezentantii a 47 de state si ca parte integranta a unei forte de politie internationala ce numara 2480 membrii, sunt angrenati in misiuni de mentinere a pacii un numar de 77 politisti romani. Alaturi de acestia, Ministerul Administratiei si Internelor participa cu un detasament de 115 jandarmi, constituiti ca Unitate Speciala de Politie in cadrul aceleiasi misiuni ONU din provincie.

Incepand din anul 2002, Romania este parte a Misiunii de Politie a Uniunii Europene din Bosnia Hertegovina, misiune ce a reunit o forta de politie internationala, formata din 412 membrii, reprezentanti a 34 de state, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

In prezent, in cadrul acestei misiuni desfasurata sub egida Uniunii Europene, Ministerul Administratiei si Internelor are dislocati, pe teritoriul administrativ al Bosniei Hertegovina un numar de 9 politisti.

Alaturi de aceste activitati, ofiterii MAI au participat, inca din anul 2000, la misiunile OSCE desfasurate in Serbia si Muntenegru, provincia Kosovo, Republica Macedonia si in Georgia.

In cadrul acestor misiuni, la momentul de fata isi desfasoara activitatea patru ofiteri romani ai MAI, trei dintre acestia in misiunea din Republica Macedonia, iar al patrulea in misiunea din Republica Serbia si Muntenegru. 1 Decembrie va fi zi de sarbatoare si pentru ofiterii romani ai MAI ce participa la misiuni in Congo, Israel-Ghaza si Haiti.

 
Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei putea fi si ocrotitorul romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Wednesday, 30 November 2005
{mosimage}Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, cel care a adus crestinismul in zona cuprinsa intre Dunare si Marea Neagra, dar si peste Prut.

{mosimage}Proiectul de lege privind sprijinul romanilor de pretutindeni, uitat prin sertarele Parlamentului Romaniei, prevedea ca ziua de 30 noiembrie, ziua Sfantului Andrei, sa fie si ziua romanilor de pretutindeni insa cum acest proiect nu a mai vazut lumina zilei nici acum, la un an de guvernare liberalo-democrata, ziua romanilor de pretutindeni, ca si acestia, trebuie sa mai astepte pana ce se va indura vreo putere sa fie atenta la pastrarea relatiei cu ei. Desi atenti la voturile primite din Diaspora politicienii romani, de toate culorile, nu sunt atenti si la protejarea identitatii acestora.

Originar din orasul  Betsaida, Andrei, unul dintre ucenicii cei mai iubiti de Iisus, L-a urmat pe acesta si a dus mai departe invatatura Lui. Dupa inaltarea la cer a lui Hristos, lui Andrei i-a revenit misiunea de a propovadui cuvantul Domnului in zona Bitiniei, a Marii Negre, dar si partile Bizantului, Traciei, Macedoniei, pana la fluviul Dunarea si in Grecia. Sfantul a murit ca un mucenic, fiind rastignit la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus Crucea Sfantului Andrei. Modalitatea de rastignire a fost propusa de insusi Sfantul Andrei, care s-a considerat nevrednic sa fie rastignit pe o cruce obisnuita, intocmai cu cea a lui Iisus. In prezent, moastele Apostolului sunt pastrate in Catedrala mitropolitana chiar din Patras. Fiindca Sfantul Apostol i-a crestinat pe urmasii romanilor de azi, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a numit Ocrotitorul Romaniei, ziua lui de pomenire precedand Ziua Nationala a Romaniei.

Romanian Global News ureaza tuturor celor care poarta numele Sfantului Andrei multa sanatate, fericire si spor in tot ce fac personal si pentru binele neamului romanesc in lume! La multi ani!

 
Seminar international organizat la Stockholm de Ambasada Romaniei in SuediaPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :482
Wednesday, 30 November 2005

Romania a participat luni, 28 noiembrie, prin reprezentantul permanent al Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, si ambasadorul Romaniei la Stockholm, Victoria Popescu, la seminarul international cu tema Cooperarea dintre ONU si organizatiile regionale in conflictele inghetate si conflictele uitate, organizat de Ambasada Romaniei in Suedia.

La eveniment au participat personalitati de prestigiu ale vietii politice internationale, precum Michael Sahlin, Reprezentant Special al UE in Macedonia, Rolf Ekeus, Inalt Comisar al OSCE privind Minoritatile Nationale, Hans Corell, sub-Secretar General al ONU pentru Afaceri Legale in perioada 1994 2004, Alyson K. Bailes, directorul Institutului de la Stockholm pentru Cercetari in Domeniul Pacii (SIPRI), ambasadori si reprezentanti ai unor institutii academice prestigioase, se arata intr-un comunicat de presa emis de MAE.

Manifestarea a fost organizata la initiativa Ambasadei Romaniei in Regatul Suediei si in cooperare cu Institutul de la Stockholm pentru Cercetari in Domeniul Pacii (SIPRI), Institutul Suedez pentru Afaceri Internationale si Academia Folke Bernadotte (ultimele doua institutii fiind in subordinea MAE suedez), in contextul marcarii a 50 de ani de la dobandirea de catre Romania a calitatii de membru ONU si a finalizarii cu succes a mandatului tarii noastre de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Cu prilejul seminarului au fost discutate implicatiile si oportunitatile pentru implementarea initiativei romanesti concretizate in Rezolutia 1631 (2005), privind cooperarea dintre ONU si organizatiile regionale si au fost evaluate din perspectiva multipla politica, diplomatica si academica conflictele inghetate si conflictele uitate, cu un accent special acordat regiunii extinse a Marii Negre (inclusiv dosarului transnistrean) si Balcanilor de Vest.

Participantii au fost de acord ca ONU va trebui sa aiba in continuare rolul decisiv in legitimizarea utilizarii fortei, insa, in acelasi timp, organizatiile regionale vor trebui sa isi dezvolte propriile mijloace de actiune credibile si eficiente pentru a raspunde de o maniera adecvata provocarilor actuale la adresa securitatii si stabilitatii internationale.

De asemenea, a fost evidentiata importanta promovarii democratiei si principiilor democratice, ca elemente esentiale de actiune atat in etapa de prevenire, cat si in cea a abordarii post-conflictuale.

 
Premii pentru inventatorii romaniPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :471
Wednesday, 30 November 2005
Inventatorii romani care au participat la cea 54-a editie a Expozitiei Mondiale de la Bruxelles au reusit sa castige 14 medalii de aur cu mentiune, 19 medalii de aur, 13 medalii de argint, o medalie de bronz si cinci premii speciale.

Distinctiile au fost obtinute de 48 de brevete, care au fost prezentate marti, 29 noiembrie, la Bucuresti, la festivitatea de decernare a medaliilor organizata de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, informeaza Rador.

 
Muzeografi de pe ambele maluri ale Prutului, prezenti la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :530
Wednesday, 30 November 2005
Liceul Omnia din Constanta a gazduit marti, 29 noiembrie, un Simpozion dedicat aniversarii Zilei Nationale a Romaniei, la care au luat parte muzeografi din Constanta, Chisinau si Cernauti.

Evenimentul a fost organziat in colaborare cu Asociatia Culturala Pro Basarabia si Bucovina si a constat in prezentarea lucarilor semnate de Cezar Panzaru, presedintele asociatiei, prof. Ioan Moiceanu, presedintele Societatii Nationale de Stiinte Istorice - filiala Constanta, prof. dr. Carmen Atanasiu, vicepresedintele Ligii Navale Romane - filiala Constanta, muzeograf Andrei Volocan, Muzeul National al Istorie al Republicii Moldova, Chisinau sau de muzeograf Elena Tarateanu, Muzeul Mihai Eminescu din Cernauti, informeaza cotidianul local Cuget Liber.  La reusita simpozionului a contribuit si un program sustinut de Ana Ruse, Geo Vlad, Aspasia Podaru, formatia artistica de elevi Stelutele marii si formatia muzicala Mandolinata.

 
Relatiile economice romano-chineze, discutate la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :583
Wednesday, 30 November 2005
Ambasada Romaniei din Beijing a gazduit marti, 29 noiembrie, Seminarul economic romano-chinez Beijing 2005.

Evenimentul a fost organizat de ministerul roman al Economiei si Comertului si a reunit peste 30 de reprezentanti ai acestei institutii, titulari ai unor agentii si regii nationale specializate si ai Camerei de comert Romania-China, precum si intreprinzatori din sectorul privat, informeaza Radio China International. La simpozion au mai participat peste 70 de reprezentanti ai mediului de afaceri chinez din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Scopul acestei manifestari este acela de a contribui la relansarea relatiilor economice bilaterale dintre Romania si China, prezentarea mediului investitional romanesc si chinez si a principalelor oportunitati de afaceri, asigurarea contactului direct intre oamenii de afaceri din cele doua tari, precum si stabilirea unor viitoare proiecte de colaborare.

 
Si la Palermo romanii petrec de 1 decembriePDF Print E-mail
Palermo, Italia/Romanian Global News
Accesari :479
Wednesday, 30 November 2005

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Asociatia Socio-culturala "Nicolae Balcescu", cu sprijinul Primariei din Palermo, organizeaza un concert festiv la biserica Noviziato dei Crociferi, Via Torremuzza 20, cu incepere de la 16.30.

Romanii stabiliti in Italia si care vor dori sa participe la aceasta sarbatoare deosebita ocazionata de Ziua Romaniei, vor putea urmari un recital sustinut de Rares Morarescu, la vioara, dar si o serie de colinde romanesti, intr-o interpretare ce ii va face pe romani sa se simta mai aproape de spiritul sarbatorilor de acasa. Intrarea este gratuita pentru toti cei interesati.

 
Hyde Park protesteaza in fata Ambasadei Romaniei la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1043
Wednesday, 30 November 2005
Asociatia Hyde Park din Chisinau desfasoara miercuri, 30 noiembrie, zi anuntata de Guvernul Nastase ca fiind "ziua romanilor de pretutindeni", o actiune de protest in forma de pichetare a ambasadei romane din Chisinau.

Mitingul a fost autorizat de primaria municipiului si se va desfasura intre orele 11:00 si 13:00 in fata misiunii diplomatice romane din capitala basarabeana. Participantii la actiune vor protesta public impotriva procedurilor tot mai complicate de trecere a frontierei moldo-romane si vor solicita autoritatilor de la Bucuresti anularea regimului de vize la Prut (cel putin pana la aderarea Romaniei la U.E.) si deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane pentru etnicii romani din Republica Moldova, informeaza Hyde Park.

Mitingul de protest vine si ca urmare a faptului ca problemele cu care se confrunta basarabenii din Republica Moldova au fost semnalate autoritatilor de la Bucuresti in repetate randuri, iar acestea n-au facut nimic pentru a le solutiona. De altfel, o buna parte din petitiile emise de Hyde Park, spre exemplu, au ramas fara raspuns ani intregi (a se vedea adresarea din 2004 catre ex-Presedintele Ion Iliescu si ex-Premierul Adrian Nastase, in care se solicita deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane pentru etnicii romani din Basarabia), iar la altele s-a primit raspuns, dar problemele au ramas in continuare.

Pentru a isi sustine actiunea,  organziatia basarabeena vine si cu doua exemple de promisiuni nerespectate, facute de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si de insusi Presedintele Romaniei, Traian Basescu: "Urmare a demersului dumneavoastra, cu privire la solicitarea simplificarii procedurii de redobandire a cetateniei romane, va aducem la cunostinta ca Ministerul Justitiei analizeaza posibilitatea unei simplificari a acestei proceduri" (Nr. 51225 / 2005)  Monica Macovei, Ministrul Justitiei, 16.06.2005

"... deblocarea procesului de acordare a cetateniei romane - stiti probabil ca avem niste constrangeri, care vin chiar din acordul nostru, din Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, acordul Schengen s.a. Va asigur, insa, ca este unul din obiectivele noastre sa gasim o formula de continuare a procesului de acordare a cetateniei romane pentru romanii care locuiesc in Republica Moldova. Avem in vedere acest lucru si sper sa reusim sa-l dezlegam in perioada imediat urmatoare, inclusiv accelerarea acestui proces" Traian Basescu, Presedintele Romaniei, 14.06.2005.

 
Liderii PIN alaturi de romanii din Ucraina de 1 decembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Wednesday, 30 November 2005
Partidul Initiativa Nationala va fi alaturi de romanii din Ucraina, joi, 1 decembrie, la Cernauti, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Conducerea partidului va participa, alaturi de reprezentantii Statului Roman, la programul oficial al manifestarilor din Cernauti, avand programate intalniri in cursul zilei de 1 decembrie si cu reprezentanti ai organizatiilor romanesti.

Din programul delegatiei romane: ora 10.00 - depunere de flori la Monumentele lui M. Eminescu si T. Sevcenko; ora 11.00 - vernisajul expozitiei de fotografii si facsimile dedicate zilei de 1 Decembrie 1918, realizata de Asociatia Flondor din Radauti, in incinta Societatii pentru cultura romaneasca Mihai Eminescu; ora 12.30 - intalnire cu lideri ai comunitatii romanesti - inmanarea Diplomelor Consulatului General al Romaniei la Cernauti pentru colaboratorii care s-au distins in anul 2005; vernisajul expozitiei de fotografii cu tema Frumusetile Bucovinei; lansarea cartii scriitorului Vichentie Micolaiciuk (Radauti); cocktail; ora 15.00 - intalnire cu Guvernatorul Regiunii Cernauti; ora 16.00 - intalnire cu reprezentanti ai societatilor civile romanesti din Cernauti; ora 18.00 - receptie la complexul Delta.

 
Receptie la Palatul Parlamentului din NSW, in cinstea Zilei Nationale a RomanieiPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :454
Wednesday, 30 November 2005

{mosimage}Consulatul General al Romaniei la Sydney a oferit o receptie la Palatul Parlamentului Statului NSW, marti, 29 noiembrie, in cinstea Zilei Nationale a Romaniei.

{mosimage}Pentru prima oara in istoria derularii regulilor stricte ale dilpomatiei anglo-saxone, au tinut sa ia cuvantul in cadrul receptiei de omagiere a Zilei Nationale a unei tari cu misiune diplomatica acreditata la Sydney, doua personalitati politice australiene marcante, respectiv Excelenta Sa, John Aquillina - Speakerul Parlamentului, si Excelenta Sa, Bob Carr - fost prim minustru al Statului NSW pana in septembrie 2005. Acestia au apreciat in mod special, strategia politica  a Presedintelui Traian Basescu si  orientarea diplomatiei romanesti in actualele contexte internationale.
Au mai luat parte la eveniment, membrii corpului diplomatic acreditat in Statul NSW, precum  si personalitati de marca ale comunitatii romanesti din Australia (din mediul cultural, universitar, afaceri, medical, sportiv etc). Printre cei aproape 100 de oaspeti, ai consului general Ovidiu Grecea, s-a numarat si reprezentatul Guvernatorului Statului NSW, Secretarul General al Asociatiei Evreilor din Australia, precum si preotii bisericilor romanesti din Sydney.
Pe perioada desfasurarii acestei actiuni diplomatico- protocolare, un grup format din 6 persoane au protestat impotriva consulului general Ovidiu Grecea si a sarbatoriri Zilei Nationale a Romaniei, incriminand pierderea teritoriilor nationale si neimplicarea actualelor autoritati romane in redobandirea lor. Protestul a trecut neobservat, fiind considerat nesemnificativ de presa si autoritatile australiene. Despre intentia acestei actiuni de patare a imagini Romaniei se stia inca de acum cateva luni, cand structurile  traficantilor romani de droguri din Australia si conectiile lor politice din Romania au fost grav afectate de venirea la post a lui Ovidiu Grecea. Se cunoaste bine amenintarea si santajul la care a fost supus MAE cu acest protest.

(De la Sydney, pentru Romanian Global News, a transmis Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia, Spirit Romanesc)

 
Romanii sarbatoresc si in Alcala de HenaresPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :471
Wednesday, 30 November 2005
Primaria din Alcala de Henares va fi miercuri, 30 decembrie, locul de desfasurare a Sarbatorii Nationale Romanesti pentru romanii din Alcala de Henares.

Festivitatea, organizata de Comunitatea Romanilor in Spania Intereses Bilaterales, va incepe de la ora 17.30 si va beneficia de participarea primarului din Alcala de Henares, consilierilor din Departamentul de Cultura si Arta, unui numar de politicieni ai Partidului Popular. Vor mai fi prezenti directorul Departamentului Imigranti, Carlos Clemente Aguado, canalul de televiziune La 2, Telemadrid, TVE-1, Canal Plus, si reporteri de la El Mundo si RNE La Primera.

Manifestarea dedicata romanitatii, pe taramul lui Cervantes, se va deschide la ora 17.30, cu discursul primarului din Alcala, Bartolome Gonzalez, sustinut si de interventiile in continuare ale arheologului Dan Lichiardopol, de la Muzeul de Istorie si Arheologie din Ploiesti. Seara va continua cu un spectacol de muzica clasica sustinut de chitaristul Amatis, Alexandru Emilian Chifu, si cu vizionarea filmului Musica en el camino, realizat in Romania de o echipa de productie romano-spaniola. Ziua Romaniei la Alcala de Henares se va incheia cu un cocktail oferit de Comunitatea Rumanos en Espania Intereses Bilaterales si de restaurantul romanesc La Ro-nda din Madrid.

Evenimentul are loc fara ajutor din partea Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni   care le-a promis organizatorilor actiunii ca le va acorda sprijinul de care au nevoie   sau din partea Ambasadei Romaniei la Madrid si a premierului roman, Calin Popescu Traiceanu. Paradoxal, misiunea diplomatica romana a facut apel la comunitatea de romani sa participe in numar cat mai mare la intalnirea de la Barcelona cu prim-ministrul roman, pe cheltuiala fiecarui roman in parte.

 
1 Decembrie, sarbatorit de Ambasada Romaniei la OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :599
Wednesday, 30 November 2005
Ambasada Romaniei la Ottawa va sarbatori joi, 1 decembrie, printr-un spectacol si o receptie, Ziua Nationala  Romaniei.

Pentru a doua oara consecutiv, manifestarile prilejuite de aceasta aniversare vor fi gazduite de cel mai prestigios lacas de cultura al capitalei canadiene, Muzeul Civilizatiilor, transmite din Canada, pentru Romanian Global News, dr. Cristian Matei, Consilier la Ambasada Romaniei la Ottawa.

Seara de 1 Decembrie se va deschide cu un spectacol folcloric sustinut de cunoscuta interpreta a muzicii plaiurilor transilvane,  Veta Biris, de taragotistul Adrian Neamtu si de tanarul Mihai Tarcea, in varsta de numai doisprezece ani. Concertul va fi urmat de o receptie oferita de Ambasada Romaniei, la care sunt invitati membri ai guvernului canadian, membrii corpului diplomatic acreditati la Ottawa, oameni de afaceri, reprezentanti ai mediilor culturale si ai principalelor organizatii non-guvernamentale care isi desfasoara activitatea in capitala Canadei, precum si numerosi reprezentanti ai diasporei romane.

Cei trei artisti, care urmeaza sa aduca pe scena Muzeului Civilizatiilor o parte din patrimoniul cultural national, au sustinut deja un concert la Vancouver, unde au fost invitati de comunitatea romaneasca la o manifestare culturala ajunsa la a patra editie, Zilele Culturii Romanesti, manifestare realizata in fiecare an cu sprijinul Ambasadei Romaniei. Interpretii vor mai sustine miercuri, 30 noiembrie, un concert la Toronto, urmand ca dupa concertul de la Ottawa sa fie prezenti, pe data de 2 decembrie, la Montreal, raspunzand astfel invitatiei numeroasei comunitati romanesti din acest oras.

 
Ziua Romanei, prilej de sarbatoare si pentru romanii din Villeneuve d'AscqPDF Print E-mail
Villeneuve d'Ascq, Franta/30Romanian Global News
Accesari :424
Wednesday, 30 November 2005

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Asociatia Socio-culturala "Nicolae Balcescu", cu sprijinul Primariei din Palermo, organizeaza un concert festiv la biserica Noviziato dei Crociferi, Via Torremuzza 20, cu incepere de la 16.30.

Romanii stabiliti in Italia si care vor dori sa participe la aceasta sarbatoare deosebita ocazionata de Ziua Romaniei, vor putea urmari un recital sustinut de Rares Morarescu, la vioara, dar si o serie de colinde romanesti, intr-o interpretare ce ii va face pe romani sa se simta mai aproape de spiritul sarbatorilor de acasa. Intrarea este gratuita pentru toti cei interesati.

 
Romanii din California sarbatoresc Ziua NationalaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :465
Wednesday, 30 November 2005
Asociatia culturala romaneasca Miorita din California organizeaza sambata, 3 decembrie, la Greek Hall din Sacramento, un spectacol festiv dedicat zilei de 1 decembrie, sustinut de  mai multi artisti.

Acestia vor fi interpretul de muzica populara Daniel Craciun, ansamblul de dansuri populare Aska Kolo Ansambl din Banatul sarbesc, condus de Marija Krapcevich, ansamblul de dansuri populare mexicane din zona Guadalajara Folklorico Latino de Woodland, condus de Gloria Rodriguez, dar si James Barrera si perechile Adi si Liana Ciontos si Daniel si Carmen Craciun, care vor prezenta dansuri populare din zona Clujului, informeaza asociatia romaneasca.

Pretul unui bilet este de 25 de dolari, iar informatii suplimentare se pot obtine de la Remus Gheorghiu, (916) 765-9868, si Viorel Nicula:(916) 868-5395.

Asociatia Miorita este o organizatie non-profit, de larga reprezentare a romanilor-americani din statul California, fiind, totodata, independenta, neafiliata politic sau religios si nu reprezinta interese personale de afaceri, functionand si dezvoltandu-se prin implicarea directa a membrilor proprii.

 
Ziua Romaniei se serbeaza si la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :471
Wednesday, 30 November 2005
Intr-o perioada in care romanii de pretutindeni sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei pe toate meridianele lumii, si romanii din Torino s-au gandit la organizarea unor evenimente speciale dedicate acestui moment.

Joi, 1 decembrie, Asociatia de promovare sociala si culturala Italo-Romana Fratia va organiza si ea Ziua Romaniei, la Teatrul Casa Rumena, cu incepere de la de la ora 18.00.

 
Un roman salvat de la expulzare de perspectiva aderarii la UEPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 30 November 2005
Cazul romanului Constantin Eleodor Nechifor este deja binecunoscut in Italia, la fel ca si surpriza pe care a creat-o solutionarea situatiei in care el se afla.

Nechifor a fost recent descoperit in Italia, fara permis de sedere, iar pe numele sau a fost emis imediat un decret de expulzare. Cu toate acestea, romanul este scutit de varianta parasirii teritoriului italian, si nu pentru ca a reusit sa obtina vreun loc de munca legal, sau pentru ca a castigat bunavointa cuiva, ci pur si simplu pentru ca perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, si aceea a calatoriei in spatiul Schengen fara vize, a reprezentat o sansa pentru el. Un judecator de pace italian a anulat expulzarea pe numele romanului, motivand ca Nechifor este roman, iar Romania va intra in UE.

Constantin Nechifor are 39 ani, este originar din Botosani si se afla la Torino de mai multi ani.
Fara permis de sedere, Constantin isi gasise un adapost si reusise, pana la urma, sa isi gaseasca ceva de munca. Situatia sa parea definitiv decisa, atunci cand a fost descoperit de politisti, care i-au inmanat decretul de expulzare, prin care era obligat sa paraseasca Italia in cinci zile. Avocatii Davide de Bartolo si Geo Dal Fiume au facut recurs, acceptat de judecatorul Francesco Sibilla, care a anulat decretul de expulzare al prefectului. 'Romania - a motivat judecatorul, citat de Gazeta Romaneasca din Italia - va face parte din Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007, si a stipulat deja cu ceilalti parteneri europeni un regulament care contine si norme cu privire la libera circulatie a persoanelor.

Nechifor nu este singurul roman care scapa de expulzare din acest motiv, al apropiatei aderari a Romaniei la UE. O romanca din Messina a iesit si ea din aceasta situatie, in aceasta vara, invocand motivul ca Romania va adera la Uniune la o data certa, ceea ce face ca romanilor sa nu li se mai poata aplica legea imigratiei pentru extracomunitari.

 
O noua conducere pentru Institutul Cultural Roman din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :498
Wednesday, 30 November 2005
Final de mandat pentru Virgil Tanase si echipa sa la ICR Paris si inceputul unei noi ere, sub auspiciile unui nou director pentru cea mai importanta institutie culturala romaneasca din capitala franceza aceasta este atmosfera cu care se incheie luna noiembrie la Paris.

Incepand cu data de 1 decembrie, conducerea ICR Paris va fi preluata de Radu Portocala, iar in scurt timp, acestuia i se va alatura, in calitate de director adjunct, Magda Carneci. 

In esenta, misunea noastra nu va fi diferita de cea a predecesorilor nostri: aceea de a promova in Franta multiplele fatete ale culturii romane. Materialul este, evident, extrem de bogat. Dar va trebui sa gasim mai multe mijloace prin care sa facem ca actiunile noastre sa devina o prezenta fireasca si foarte vizibila in peisajul vietii culturale franceze, a declarat Portocala, cu putin timp inainte de preluarea mandatului sau. Noua echipa de la ICR Paris isi propune, totodata, sa trezeasca interesul unui public larg si sa obtina recunoasterea completa a existentei culturale romanesti.

Radu Portocala anunta, pentru perioada urmatoare, inmultirea numarului de manifestari de amploare, dar si initierea unor proiecte prin care actiunile ICR sa se adreseze si provinciei, acolo unde romanii sunt mai putin cunoscuti. Se va incerca, totodata, largirea colaborarii cu alte institute culturale straine din Paris, precum si gasirea unor parteneri care sa sustina activitatile ICR, sau promovarea acestor initiative prin intermediul mass-mediei. Pentru compatriotii nostri care traiesc in Franta, si mai ales pentru francezi, Institutul Cultural Roman din Paris va trebui sa fie prima usa catre Romania. Vom face in asa fel incat aceasta usa sa fie mereu larg deschisa, a incheiat noul director al ICR din Paris mesajul sau catre romanii din Franta.

 
Zilele Muzicii Populare Romanesti in Kazahstan si KargazstanPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :444
Wednesday, 30 November 2005
In cadrul evenimentului intitulat Zilele Culturii Romanesti in Kazahstan ambasada Romaniei la Alma Ata va organiza, in perioada urmatoare, unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a culturii romanesti in capitala cazaca.

Zilele Muzicii Populare Romanesti in Kazahstan si Kargazstan vor beneficia de participarea artistilor populari romani Dumitru Zamfira (instrumente de suflat), Cristina Gheorghiu (solist vocal la Ansamblul Ciocarlia), Mihai Calusaru (cobza), alaturi de un violonist si un acordeonist.

Zilele Muzicii Populare se vor deschide miercuri, 30 decembrie, cu un program artistic in deschiderea Receptiei organizata de Ambasada Romaniei la  Alma-Ata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, urmat joi, 1 decembrie, de un Concert in Sala Bibliotecii Nationale a Kazahstanului din Alma-Ata sustinut de artistii populari romani. Zilele Muzicii Populare Romanesti vor continua vineri, 2 decembrie, in capitala Kargazstanului, la Bishkek, unde va fi inca o data sarbatorita Ziua Romaniei.

Sambata, 3 decembrie, manifestarea va aduce in fata etnicilor romani din Alma Ata, reuniti in Asociatia Romano-Moldovenilor din Kazahstan, dar si a romanilor care lucreaza aici, o Seara Romaneasca de cantec si joc, la care vor lua parte artistii populari romani.

In data de 6 decembrie, Ambasada Romaniei va inaugura sediul Societatii Culturale Romane Dacia, din Karaganda/Kazahstan a etnicilor romani din aceasta regiune (originari din Basarabia, Bucovina, care au fost deportati in perioada stalinista sau trimisi la munca fortata de regimul sovietic). Actiunea, la care va participa si Guvernatorul regiunii Karaganda,  va fi urmata de un Concert al grupului artistilor populari romani.

 
Excursie tematica la Roma pentru romanii din MilanoPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :474
Wednesday, 30 November 2005
Romanii care locuiesc in Milano au posibilitatea sa efectueze la inceputul lunii decembrie, prin intermediul Asociatiei Romanilor in Italia, cu sediul in acest oras, o excursie tematica la Roma.

Aceasta va dura patru zile, cu plecare din Milano joi, 8 decembrie, la ora 13:00, si intoarcere acasa duminica, 11 decembrie, la aceeasi ora 13:00. Excursionistii romani vor vizita in aceasta calatorie de week-end prelungit Coloseumul, Arcul lui Cosntantin, Forul roman, Columna lui Traian, Pantheonul, Campidoglio, faimoasa catedrala San Pietro de la Vatican, muzeele Vaticanului, bisericile Scala Coeli, San Paolo, Santa Maria Maggiore, dar si multe altele.

Pretul orientativ este de 230 de euro de persoana, care cuprinde cazare cu mic dejun, pranz (hrana rece la pachet) si cina, transport cu autocarul, un ghid care ii va insoti pe parcursul excursiei, dar si plata soferului (cazare, masa, autostrada, intrare Roma), transmite de la Milano, pentru Romanian Global News, Violeta Popescu.

Rezervarile se fac in fiecare duminica, la inscriere urmand sa fie platit un avans de 80 de euro, iar diferenta se va achita in ziua plecarii, cand se va inmana si o chitanta. Informatii suplimentare si inscrieri se pot face la numerele de telefon 349.36 19 295 (pentru Milano), si 393.566 8337, (pentru zona Monza).

 
Corala Armonia ii incanta pe romanii din Toronto cu colinde de CraciunPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :474
Wednesday, 30 November 2005
Corala romaneasca Armonia din Toronto si-a inceput deja peregrinarile muzicale pe la romanii care locuiesc in aceasta parte a Canadei, concertele pe care membrii ansamblului le sustin in luna decembrie fiind o traditie binecunoscuta.

Reprezentatiile au inceput sambata, 26 noiembrie cand, alaturi de alti artisti din Toronto, Corala Armonia a prezentat mai multe colinde vechi si noi la Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Urmatoarele doua concerte sunt programate sa aiba loc joi, 1 decembrie, cand corala va sarbatori alaturi de alti compatrioti Ziua Nationala a Romaniei, cu un program alcatuit din cateva piese de inspiratie folclorica, colinde si din imnurile de stat ale celor doua tari, Romania si Canada, si sambata, 3 decembrie, la biserica St. Rose of Lima din Toronto, de la ora 18:15, Armonia fiind invitata sa prezinte colinde din repertoriul romanesc si universal, cu ocazia unui Dineu-Concert.

Celelate reprezentatii vor avea loc sambata, 10 decembrie, in Kitchener, miercuri, 14 decembrie, la  Scoala franceza Ecole Secondaire Etienne Brule din Toronto, unde membrii coralei vor interpreta colinde romanesti si universale, la invitatia Corului  Les voix du coeur, si sambata, 17 decembrie, la ora 19:00, in traditionalul lor concertul de Craciun la Biserica Our Lady of  Perpetual Help din Toronto. Ultimul spectacol de colinde de Craciun se va desfasura duminica, 18 decembrie, incepand cu ora 14:30, la biserica Sfantul Ioan Evanghelistul din Toronto.

 
Intalnire cu Mos Craciun pentru copiii romani din QuebecPDF Print E-mail
Cote-des-Neiges, Canada/Romanian Global News
Accesari :559
Wednesday, 30 November 2005
Emisiunea de radio in limba romana, Marca-RO 105,1 FM din Canada ii invita pe cei mici, dar nu numai, la o intalnire cu Mos Craciun.

Intalnirea care ii va bucura pe cei mici va avea loc sambata, 17 decembrie, intre orele 13.45 si 16.00, cand vor fi impartite cadouri iar Mos Craciun va sta de vorba cu copiii prezenti. Intalnirea va avea loc la Centrul Comunitar Cote-des-Neiges, 5347, chemin de la Cote-des-Neiges. Cei interesati isi pot confirma participarea la numarul de telefon (514) 961-9091 sau la adresa de e-mail marca-ro@sympatico.ca.

Emisiunea Marca-RO este difuzata in fiecare duminica de la orele 13:00 pe frecventa 105,1 FM.

 
Romania, in premiera la Festivalul Filmului European de la OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :632
Wednesday, 30 November 2005
Romania va participa in premiera, in perioada, 17 noiembrie-4 decembrie la cea de-a XX-a editie a Festivalului Filmului European de la Ottawa.

Tara noastra este reprezentata la festival de un film recent realizat in studiourile de productie din Romania, Orient Expres, in regia lui Sergiu Nicolaescu, film care a atras deja atentia publicului canadian si a canadienilor de origine romana, facand succes de casa prin numeroase rezervari de bilete datorita incitantei prezentari facute in programul CFI, dublata de atractia pe care o reprezinta pentru public numele cunoscutilor actori Maia Morgenstern, Imola Kedzi, Dan Puric si Gheorghe Dinica, transmite pentru Romanian Global News, Dr. Cristian Matei, Consilier la Ambasada Romaniei la Ottawa. Prezentarea filmului romanesc se va face vineri, 2 decembrie, proiectie ce coincide in mod fericit cu manifestarile culturale prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei.

La editia jubiliara, Uniunea Europeana s-a prezentat "in formatie completa", incluzand in programul festivalului si cele doua state care urmeaza sa fie oficial primite in UE la inceputul anului 2007, Romania si Bulgaria. Inca de pe acum organizatorii vorbesc despre actuala editie a festivalului ca despre editia cu cel mai mare succes de public, cea mai echilibrata ca prezenta si mai bine organizata.

Prima editie a Festivalului Filmului European a avut loc la Ottawa in urma cu douazeci de ani. Pe atunci, organizatia europeana care derula festivalul se numea Piata Comuna. Azi, la a douazecea editie, festivalul este una dintre cele mai importante manifestari culturale desfasurate in Canada de catre Uniunea Europeana, a declarat pentru un cotidian important Mike Sorerly, presedintele Institutului Canadian de Film (CFI). In acelasi articol, Mike Sorerly isi exprima speranta ca, de data aceasta, spre deosebire de alti ani, nu va mai avea din partea ambasadorilor tarilor prezente in festival reprosuri pentru modul in care au fost selectate productiile cinematografice, unele dintre ele "mult prea triviale sau sordide", considerate de reprezentantii diplomatici ca "facand o imagine deosebit de proasta tarii pe care o reprezinta".

 
Icoane pe sticla romanesti in vernisaj la ThienePDF Print E-mail
Vicenza, Italia/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 30 November 2005
Incepand cu data de 8 decembrie, publicul italian, si nu numai, va avea bucuria vernisajului unei frumoase expozitii transilvanene de icoane pe sticla apartinand secolelor XVIII-XXI.

Expozitia  va fi gazduita de Castelul Inferiore Marostica din Vicenza si va ramane deschisa publicului pana la data de 16 ianuarie 2006.

Publicul interesat va putea vedea, la Thiene, icoane pe sticla apartinand Muzeului Crisurilor din Oradea, reprezentativa  fiind icoana Sf. Nicolae.  Ideea acestei manifestari culturale apartine profesoarei Gabriela Hanachiuc din Thiene, organizatoare a mai multor evenimente de acest gen.

(Pentru Romania Global News, de la Milano, a transmis Violeta Popescu) 
Primul festival al compozitorilor romani de muzica clasica in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :512
Wednesday, 30 November 2005
Pianista de origine romana Anda Anastasescu, presedinta Fundatiei Internationale Constantin Silvestri si director al Orchestrei London Schubert Players, va sustine, in data de 10 decembrie, un program de muzica clasica romaneasca la Catedrala St. Peters Notting Hill, si un program de colinde romanesti la catedrala St. Martin-in-the-Fields, in cadrul manifestarii Primul festival al compozitorilor romani de muzica clasica in Marea Britanie.

Festivalul este sprijinit financiar de Departamentul pentru relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE, in urma unui concurs de proiecte.

Nascuta in Romania si stabilita la Londra, pianista Anda Anastasescu este una dintre prezentele cele mai apreciate de publicul britanic si un promotor neobosit al muzicii clasice romanesti in Marea Britanie. Ca director al Orchestrei London Schubert Players, Anda Anastasescu lanseaza tineri muzicieni romani in cadrul concertelor pe care le sustine in sali de prestigiu cum sunt Wigmore Hall sau Purcell Room.

Proiectul Primului festival al compozitorilor romani de muzica clasica in Marea Britanie,  care se desfasoara sub genericul A Romanian  Musical Adventure, in perioada noiembrie 2005-martie 2006, prezinta publicului londonez lucrari ale compozitorilor George Enescu, Constantin Silvestri, Carmen Petra Basacopol, Dinu Lipatti, Violeta Dinescu, Constantin Miereanu, Mihail Andricu, Theodor Rogalski.

Concertul inaugural a avut loc in data de 15 noiembrie, la Institutul Cultural Roman din Londra, in prezenta unui public foarte numeros, printre care s-au aflat critici muzicali de la revistele de specialitate Musical Opinion, Strand, editura Tocatta Press, muzicieni, impresari muzicali, reprezentanti ai unor institutii si organizatii culturale britanice, studenti, reprezentanti ai unor institute culturale straine in capitala britanica si membrii ai comunitatii romanesti.

 
Ardealul ne cheama ajunge si la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :499
Wednesday, 30 November 2005
Spectacolul Ardealul ne cheama, ai carui protagonisti sunt interpretii de muzica populara Veta Biris, Adrian Neamtu si Mihai Tarcea, va fi prezentat sambata, 3 decembrie, la Sala Hillcrest Library din Toronto.

Evenimentul este adus pentru romanii din aceasta parte a Canadei de catre compania romaneasca locala Karma Production, cea care s-a mai ocupat si de organizarea turneelor in Canada cu formatia Phoenix,  Irina Loghin, Mirabela Dauer, Andreea, Nicu Constantin, Brandusa Covaciuc, George Rotaru, Doru Octavian Dumitru, Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea. Spectacolul va incepe la ora 18:00 si va fi prezentat de Varu Ghita, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Pretul unui bilet este de 25 de dolari de persoana, rezervarile putand fi facute de la numarul de telefon 1-866-766-9919.

 
Nicoleta Ardelean, pe scena Operei din Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :525
Wednesday, 30 November 2005
Soprana romanca Nicoleta Ardelean va interpreta miercuri, 30 noiembrie, pe scena Operei din Tel Aviv, rolul Violetei Valery din spectacolul Traviata de Giuseppe Verdi.

Aceasta este cea de-a cincea aparitie a romancei din seria de 12 reprezentatii ale spectacolului verdian care va fi prezentata publicului israelian. Alaturi de aceasta, pe scena vor urca tenorul Alfredo Portilla si baritonul Vladimir Braun. Regia artistica a sopectacolului poarta semnatura lui Franco Zefirelli, informeaza postul national muzical de radio.

 
Concert de muzica clasica la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :503
Wednesday, 30 November 2005
Pianista Ramona Horvath, absolventa a Conservatorului din Bucuresti, si interpretul de jazz Jancsy Korossy vor concerta vineri, 2 decembrie, la Institutul Cultural Roman din Berlin, la ora 19:30, in cadrul unui recital extraordinar la doua piane.

Tanara pianista si companionul sau de scena, un nume rasunator in lumea jazz-ului - pianist, compozitor si aranjor (fost animator al orchestrei Electrecord, stabilit in Statele Unite din 1970), vor prezenta un program in care se combina jazz-ul si muzica clasica, informeaza ICR. Repertoriul va cuprinde prelucrari din repertoriul universal, Bach, Beethoven, Brahms, Mozart, dar si creatii ale lucrari ale compozitorilor romani George Enescu, Paul Constantinescu si Grigoras Dinicu.

 
Romanii din Tel-Aviv, asteptati la ICR la o expozitie de fotografiePDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :586
Wednesday, 30 November 2005
O noua manifestare dedicata Zilei Nationale a Romaniei va avea loc in perioada 1-13 decembrie, la Institutul Cultural Roman din Tel-Aviv, care va gazdui in acest interval o expozitie de fotografii intitulata Romania-Dincolo de cuvinte si realizata de artistul fotograf Itamar Grindberg.

Expozitia apartine Camerei de Comert si Industrie Romania-Israel si va fi lansata joi, 1 decembrie, incepand cu ora 19:30, informeaza portalul romania-israel.com. In deschidere, ambasadorul Romaniei in Israel, Valeria Mariana Stoica, consulul onorific al Romaniei, Richard Armon, si presedintele Organizatiei unitare a originarilor din Romania, Moshe Nativ, vor rosti cateva alocutiuni, urmand ca vernisajul sa fie continuat cu un cocktail in cinstea sarbatorii nationale a Romaniei. Expozitia va putea fi vizitata de luni pana vineri, in intervalul 10:30-15:00.

 
Alina Cojocaru la Covent Garden in GloriaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :527
Wednesday, 30 November 2005
Reputata balerina romanca Alina Cojocaru, prim-balerina la Covent Garden, va urca din nou pe aceasta scena in spectacolul Gloria programat pentru miercuri, 30 noiembrie.

Gloria a avut premiera pe scena Baletului Regal londonez la inceputul acestei saptamani, cand Alina Cojocaru a fost inca o data aclamata de audienta. Spectacolul de miercuri se va desfasura cu incepere de la ora 19.30 si va fi urmat de inca o reprezentatie, programata pentru data de 2 decembrie.

Gloria este opera coregrafului Kenneth MacMillan, aparuta pentru prima data in 1980. Muzica sa este realizata de Poulenc si reprezinta o evocare a tragediei vietii pierdute in perioada primului Razboi Mondial.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions