Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Sarbatoarea Nationala a Romaniei continua la CernautiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :411
Friday, 02 December 2005
Comunitatea romana din Cernauti va sarbatori, duminica, 4 decembrie, cu sprijinul Consiliului Judetean Suceava si a altor institutii culturale sucevene, Ziua Nationala a Romaniei, printr-un spectacol desosebit sustinut de rapsodul Grigore Lese.

Interpretul roman a reusit sa ajunga sa fie aproape de romanii din Cernauti dupa ce directorul general al Complexului Muzeal Bucovina (CMB), Constantin-Emil Ursu, a avut initiativa de a le oferi bucovinenilor un frumos concert de ziua lor, la care ar fi urmat sa contribuie financiar toti cei apropiati cu sufletul de romanii din Cernauti. Rapsodul Grigore Lese va prezenta acolo spectacolul folcloric Obarsii, care este conceput ca o trecere muzicala prin toate etapele vietii, nasterea (cantecul de leagan), catania (cantecul de catanie), nunta (ceremonialul miresei), batranetea si moartea (bocetul), precum si viata spirituala legata de sarbatorile religioase din calendar (colinzile), informeaza Monitorul de Suceava. Grigore Lese va interpreta aceste piese de suflet la instrumente traditionale precum fluier, caval, tilinca, toaca, fiind insotit de trio-ul transilvan Voci transilvane si de interpreta suceveana Doina Lavric. In afara spectacolului Obarsii, romanii cernauteni vor mai admira expozitia de fotografie intitulata Pietre de temelie crestina si vor asista la ceremonia de decrenare a medaliilor Petru Comarnescu - 100 unor oameni de cultura cernauteni.

 
Gesturi de solidaritate romaneasca in Covasna si HarghitaPDF Print E-mail
Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :427
Friday, 02 December 2005

Cea de-a XIII-a editie a Zilelor Nicolae Colan s-a desfasurat in perioada 28 noiembrie-1 decembrie, beneficiind de organizarea Centrului Eclesiastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, si de sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, Prefecturii Judetului Covasna, Protopopiatului Ortodox Sf. Gheorghe si Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna.

Manifestarea a fost dedicata, si anul acesta, cinstirii memoriei mitropolitului carturar Nicolae Colan (nascut in 28 noiembrie 1893, la Araci, in Covasna), dar si a Zilei Nationale a Romaniei. Principalele actiuni cuprinse in programul editiei din acest an au avut loc in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie. Continuand traditia inceputa cu 8 ani in urma, de sarbatoarea Sfantului Andrei, Apostolul Romanilor, grupuri de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox din Buzau, Protopopiatul Ortodox Targoviste, ASCOR Bucuresti si Sibiu, Asociatia Pro Vita din Sibiu si de la Filialele Ligii Tineretului Crestin Ortodox Roman din Brasov, Sf. Gheorghe au fost in pelerinaj la parohiile ortodoxe din localitatile etnic mixte Dobolii de Jos, Papauti, Targu Secuiesc, Zagon, Zabala si Sf. Gheorghe. In fiecare din aceste localitati dupa terminarea Sfintei Liturghii au avut loc concerte de colinde, s-au stabilit legaturi pentru viitoare actiuni de colaborare si spijin si s-au exprimat sentimente de solidaritate, fiecare din aceste emotionante intalniri incheindu-se cu traditionala hora a unirii, se arata intr-un comunicat al Centrului European pentru Studii Covasna-Harghita.

Dupa momentul Sfintirii troitei amplasate in incinta Colegiului National Mihai Viteazul pe locul celei donate in anul 1937 de Liceul Industrial de baieti Dr. Constantin Angelescu din Buzau, si daramata in toamna anului 1940 la Muzeul Spiritualitatii Romanesti, de la Catedrala Ortodoxa, a avut loc o Seara culturala romaneasca, in cadrul careia au conferentiat P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, acdemicianul Horia Colan din Cluj-Napoca, pr.pof.univ.dr. Ilie Moldovan din Sibiu si dr. Ioan Lacatusu din Sf. Gheorghe. In acelasi cadru s-au prezentat mai multe volume semnate de Petre Turlea, Septimiu Roman, Vasile Ilica, Constantin Mustata, precum si publicatiile: Lacrima, editata de Seminarul Teologic din Buzau, Pro Memoria 1940-1945, editata de Aociatia Judeteana Cluj a romanilor refugiati, expulzati sau deportati, Grai romanesc, nr. 3(28)/2005, foaie de spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Covasnei si Harghitei.

Programul Zilei de 1 Decembrie a inceput cu simpozionul cu tema 1 Decembrie 1918 zi sfanta in istoria romanilor, desfasurat in acelasi generos spatiu al Muzeului Spiritualitatii Romanesti. Au prezentat comunicari profesorii Mircea Bodnari si Vasile Stancu din Sf. Gheorghe, preotii Ilie Moldovan din Sibiu, Gheorghe Chivulescu din Targoviste, Mihai Milea din Buzau, acad. Horia Colan din Cluj-Napoca, iar din partea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna drd. Codrin Munteanu, av. Ioan Solomon si dr. Ioan Lacatusu. De asemenea a fost prezentat mesajul adresat participantilor de catre dr. Gheorghe Olteanu din Baden-Baden, Germania.

Traind impreuna bucuria sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei s-au rememorat pagini din istoria tarii nefiind ocolite nici provocarile cu care se confrunta romanii in general si cei din Covasna si Harghita in special. In acest cadru participantii si-au manifestat, inca o data, profundul dezacord fata de legea privind statutul minoritatilor nationale considerand ca, in actuala ei forma, aceasta nu serveste nici minoritatilor nationale si nici populatiei majoritare ci, ca, dimpotriva, ea ar consfinti autonomia pe criterii etnice in judetele Covasna si Harghita. Participantii cer Guvernului, Parlamentului si Presedintiei sa nu cedeze santajului si presiunilor exercitate de unele grupuri interesate din tara si din exterior, gasind o formula dreapta, echilibrata si euroconforma, in avantajul tuturor. Acelasi dezacord a fost manifestat fata de modul in care Guvernul Romaniei a gestionat problema mostenirii Fundatiei Gojdu, considerandu-se ca aceasta a fost facuta cadou statului maghiar si cerandu-se reanalizarea hotararii adoptate impreuna cu guvernul maghiar in spiritul testamentului Gojdu.

Participantii din celelalte judete ale tarii au hotarat sa continue actiunile de solidaritate cu romanii din Covasna si Harghita, cu toti locuitorii arcului intracarpatic. S-au exprimat opinii precum: Noi cei de peste Carpati nu vom putea fi linistiti atata timp cat romanii din Covasna si Harghita nu-si pot pastra si afirma nestingherit identitatea propie, si cat timp in aceasta zona bu este liniste si armonie interetnica.

 
Spania cauta agricultoare romancePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 02 December 2005
Romancele care vor sa munceasca in Spania in domeniul agricol au posibilitatea de a participa sambata, 3 decembrie, la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din Bucuresti, la actiunea de inscriere in banca de date pentru femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 ani.

Salariul celor care vor fi selectate va fi de 32,45 euro brut/zi, contractele urmand sa fie incheiate intre 3-6 luni, cu data plecarii in lunile ianuarie-februarie 2006, se arata intr-un comunicat de presa emis de OMFM. Documentele minim necesare sunt pasaportul, o declaratie pe proprie raspundere ca nu are antecedente penale, cazierul urmand sa il prezinte in termen de 48 ore, copii ale actelor de studii si de calificare,  copia carnetului de munca, daca este cazul, si 2 poze tip pasaport. Actele mentionate anterior urmeaza a fi completate cu diferenta actelor prevazute de art. 12 din HGR. 850/2002, iar persoanele respective vor primi instiintari de participare la selectiile in curs. OMFM se afla in str. Valter Maracineanu, nr. 1-3, sect. 1, Bucuresti.

 
Saptamana Europeana a Tineretului, celebrata si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 02 December 2005
Tinerii de pe batranul continent celebreaza in perioada 5-11 decembrie Saptamana Europeana a Tineretului, sarbatoare care va fi marcata in acest an si in Romania.

Evenimentele specifice acestei actiunii au loc sub sloganul "Tineretul ia cuvantul" si sunt organizate de Autoritatea Nationala pentru Tineret si Agentia pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, informeaza dordeduca.ro. Manifestarile au in centrul lor mai multe teme, precum viitorul Europei, cetatenia activa prin participare sau Pactul European pentru Tineret. Fiecare directie judeteana pentru tineret va organiza in tara noastra mese-rotunde, prezentari si dezbateri privind documentele europene si va celebra Ziua Voluntariatului, luni, 5 decembrie, si Ziua Internationala a Drepturilor Omului, sambata, 10 decembrie.

La Bucuresti va avea loc in aceasta perioada retrospectiva primelor doua editii ale Festivalului "Unde e iubirea?", festival international de film de scurt metraj. Toate filmele europene prezentate la festival in 2004 si 2005 vor putea fi vazute la sala Eforie a Cinematecii Romane din Bucuresti intre orele 17:00 si 21:00.

 
Beculetele de Sarbatori au impanzit Bucuresti-ulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :445
Friday, 02 December 2005
Luminile de sarbatori s-au aprins, pentru inca un sfarsit de an, aseara in Piata Universitatii, la ora 18.00.

Instalatiile ornamentale de sarbatori au fost amplasate, anul acesta, in zonele Parcul Cismigiu, Bulevardul Regina Elisabeta si Bulevardul Lascar Cataragiu, Piata Universitatii, intre Piata Universitatii si Piata Rosetti, intre Piata Universitatii si Piata Romana, in Piata Romana, intre  Fantana Miorita si Piata Presei Libere, in Piata Presei Libere, intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf, la Arcul de Triumf, intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei, in Piata Victoriei, intre Arcul de Triumf si Piata Charles de Gaulle, intre Piata Charles de Gaulle si  Piata Aviatorilor si in Piata Aviatorilor. Pe traseul Piata Universitatii - Piata Romana s-au aprins, pe langa instalatiile obisnuite, si alte luminite care vor aduce un plus de sarbatore si spiritul Craciunului mai aproape. Copacii au fost impodobiti cu perdele luminoase, ghirlande, stelute sau fulgi luminosi de nea. Piata Universitatii are amplasat in centrul sau celebrul si traditionalul brad de Craciun, care de aseara este si el aprins, in plin centrul Capitalei. 

 
Magistrati romani scoliti in BelgiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :481
Friday, 02 December 2005
10 magistrati si functionari din Ministerul roman de Justitie vor participa in perioada 5-16 decembrie, la un program de pregatire organizat de Ministerul de Justitie federal belgian, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Belgia.

Deschiderea lucrarilor va avea loc in prezenta Ambasadorului Romaniei in Belgia dr. Ion Jinga, si a presedintelui Comitetului de Directie al SPF Justice, Alain Bourlet.

Obiectivul principal al programului il reprezinta cunoasterea de catre partea romana a sistemului judiciar belgian si identificarea posibilitatilor de colaborare intre institutiile judiciare din cele doua tari, in vederea dezvoltarii cooperarii bilaterale in acest domeniu. Functionari ai SPF Justice vor prezenta sistemul de organizare a justitiei in Belgia, se vor derula vizite si expuneri la Palatul de Justitie (legislatie si problematica drepturilor omului, protectia minorului in justitie etc.), Parchetul federal, Curtea de Apel Bruxelles (procedura penala si dreptul penal), Curtea de Casatie, Celula de Analiza a Informatiilor Financiare (organizare si competente, spalarea de bani, finantarea terorismului), Oficiul Central pentru Sechestru si Confiscari si Consiliul Superior al Justitiei (organizare si competente, pregatirea si numirea magistratilor). De asemenea, se are in vedere vizitarea unui inchisori si a unui centru de detentie pentru minori. Actiunea se inscrie in cadrul demersurilor bilaterale derulate in contextul programului comun de actiune pentru perioada 2004-2006, semnat de primii ministri ai Romaniei si Belgiei la 3 februarie 2004, la Bucuresti. Programul din acest an reprezinta a doua editie a programului de pregatire in domeniul  justitiei intre cele doua tari, dupa ce in decembrie 2004 a fost organizata o actiune similara.

 
Condoleeza Rice la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 02 December 2005
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Condoleezza Rice, va efectua luni, 6 decembrie, o vizita la Bucuresti, la invitatia ministrului roman de Externe

Oprirea la Bucuresti a oficialului american face parte dintr-un turneu european si este prima data de la preluarea mandatului cand secretarul de stat Condoleeza Rice vine in Romania.

Programul vizitei include intrevederi cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu si alti oficiali romani, ceremonia de semnare - impreuna cu seful diplomatiei romane - a Acordului de acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul tarii noastre, precum si declaratii de presa  la Palatul Cotroceni. Agenda vizitei in Romania a Condoleezzei Rice include evaluarea principalelor aspecte ale relatiei bilaterale, din perspectiva cooperarii politice, economice si militare, inclusiv in contextul sarbatoririi in 2005 a 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA.  Vor fi abordate problematica regionala, cu accent pe Marea Neagra si Balcanii de Vest,  promovarea pe plan regional si international a valorilor comune de libertate si democratie, cooperarea in lupta impotriva terorismului, conlucrarea in cadrul NATO.

 
Un nou sfant roman va fi canonizat de PF TeoctistPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :508
Friday, 02 December 2005
Manastirea Cernica de langa Bucuresti va fi sambata, 3 decembrie, locul in care pelerinii ortodocsi vor participa la slujba de canonizare a Cuviosului Parinte Gheorghe de la Cernica si Caldarusani, oficiata de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Canonizarea are loc in urma hotararii Sfantului Sinod care, in sedinta din 20 21 octombrie a acestui an, a aprobat propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti (cu ziua de sarbatorire la 22 iunie) si a Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (cu ziua de sarbatorire la 3 decembrie), informeaza Patriarhia Romana.

Cuviosul Parinte Gheorghe de la Cernica si Caldarusani a trait in perioada 1730 1806, intrand in monahism la Sfantul Munte Athos, la anul 1752, ca ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped. In anul 1763 il insoteste pe staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 se muta la Manastirea Secu. Dupa alti 4 ani petrecuti la Sfantul Munte, ieromonahul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt, apoi trece in Tara Romaneasca, cu gandul de a se intoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Tarii Romanesti Grigorie al II-lea sa revigoreze viata in schitul Cernica, aflat in totala parasire de vreo trei decenii. Staretul a murit in anul 1806, fiind inmormantat la manastirea Cernica. Sfantul este apreciat pentru viata sa aleasa, pentru tactul si roadele carmuirii celor doua mari obsti calugaresti din Tara Romaneasca, ca unul dintre cei mai de seama cuviosi romani, innoitor de renume al monahismului romanesc. Cinstitele sale moaste s-au pastrat la manastirea Cernica si vor fi asezate in biserica manastirii pentru a fi venerate de credinciosi.

 
Alina Cojocaru, pe scena Salii Palatului din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :466
Friday, 02 December 2005
Alina Cojocaru, prim-balerina a Companiei Regale de Balet Covent Garden, se va afla miercuri, 7 decembrie, pe scena Salii Palatului de la Bucuresti, in cadrul spectacolului "Don Quijote".

Romanca va dansa alaturi de Johan Kobborg, coleg al sau si prim-balerin la aceeasi prestigioasa institutie londoneza, anunta TVR. La reusita spectacolului isi vor da concursul si balerinii de la Operea Nationala din Bucuresti. Biletele la spectacol s-au pus in vanzare si se gasesc la casa de bilete VreauBilet.ro din Carrefour Orhideea, casa de bilete a Salii Palatului, Teatrul National, Unirea Shoping Center si Libraria Carturesti. La achizitionarea biletelor, elevii, studentii, pensionarii si cadrele didactice beneficiaza de reduceri de preturi de pana la 50%.

 
Chisinaul se pregateste de EurovisionPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :431
Friday, 02 December 2005
Autoritatile de la Chisinau au dispus inceperea pregatirilor Republicii Moldova pentru concursul Eurovision Song Contest, care se va desfasura anul viitor la Atena, Grecia, anunta DECA-press. 

Chestiuni ce tin de buna organizare a tarii pentru participarea la cea de-a 51 editie a acestui prestigios concurs au fost discutate la Guvern, cu participarea premierului Vasile Tarlev. In perioada imediat urmatoare va fi creat un comitet organizatoric pentru desfasurarea manifestatiilor artistice prilejuite de pregatirea Moldovei. Va fi elaborat un plan pentru realizarea actiunilor de pregatire, inclusiv de transmisie in direct a semifinalei si finalei concursului, de promovare a interpretului sau formatiei ce va fi desemnata pentru participare. Modul in care va fi selectat interpretul sau formatia care va prezenta Moldova la concurs urmeaza sa fie determinat in termeni restransi. Republica Moldova a obtinut dreptul de a participa la finala editiei a 51-a a concursului Eurovision gratie trupei Zdob si Zdub, care a obtinut locul sase la concursul din acest an de la Kiev, informeaza Prompt Media.

 
Seara de sarbatoare pentru fotbalul romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Friday, 02 December 2005
Rapid-ul a reusit aseara, in Giulesti, sa se califice in primavara europeana.

Rapid Bucuresti-PAOK Salonic 1-0  - acesta a fost scorul care i-a dus pe giulesteni in saisprezecimile Cupei UEFA, cea mai importanta performanta din istoria Rapid-ului. Chiar de Ziua Nationala a Romaniei, Rapid-ul a facut cadou suporterilor din Giulesti calificarea mult dorita in 16-imile UEFA. Cel care a semnat biletul catre primavara europeana a fost, si de aceasta data, Maldarasanu, care a inscris senzational in poarta celor de la PAOK, decizand, astfel, soarta intalnirii. Suporterii din Grant au fost alaturi de echipa lor de suflet, chiar daca vremea ploioasa si extrem de rece ar fi putut sa ii sperie si sa-i tina acasa. Dupa o prima repriza in care PAOK a parut aproape absenta de pe teren si in care Rapid-ul a dominat vadit, Maldarasanu a inscris in prelungirile primei reprize, ridicand in picioare 14.000 de rapidisti, inflacarati de gandul la calificare. Pana la finalul intalnirii, scorul a ramas acelasi, desi alb-visiniilor nu le-au lipsit nici determinarea, nici ocaziile de gol. Fluierul final al arbitrului a declansat fiesta in Giulesti. Vant sau ploaie, fotbalistii lui Razvan Lucescu au dansat in fata suporterilor care cantau, au facut plecaciuni in fata tribunelor, au incins o hora pe teren, iar in final l-au ridicat pe brate pe tanarul tehnician Razvan Lucescu. La conferinta de presa, Lucescu junior abia isi tinea lacrimile, emotionat la gandul calificarii in primavara europeana, dar nu oricum ci alaturi de tatal sau, pentru ca si seniorul a calificat Sahtior Donetsk in 16-imile Cupei UEFA.

Dinamo a invins si ea aseara, in Stefan cel Mare, o TSKA Moscova mai pasnica decat a fost vreodata, care parea decisa sa le faca romanilor cadou calificarea in primavara europeana. Vlad Munteanu a reusit singurul gol al partidei, inscriind pentru 1-0 dintr-o pasa inspirata a lui Ianis Zicu. Chiar si dupa aceasta victorie, calificarea lui Dinamo in urmatoarea etapa a Cupei UEFA nu este o certitudine, iar elevii lui Andone mai au inca de trecut prin cateva emotii. Dinamo, Hereenven si TSKA se bat in continuare pentru locul trei in grupa, iar clasamentul va depinde de jocul urmatoarelor rezultate. Mergem la Marsilia sa castigam, pentru ca numai asa vom fi siguri de calificare a spus hotarat tehnicianul dinamovist Ioan Andone, inainte de confruntarea Dinamo-Olympique Marseille.

Rapid-ul si Dinamo s-au alaturat, asadar, victoriei obtinuta miercuri seara in Ghencea, de Steaua. Ros-albastrii au invins scor 3-0 in fata suedezilor de la Halmstad, asigurandu-si, astfel, calificarea in 16-imile Cupei UEFA. Dupa patru etape, Steaua se afla pe locul intai in grupa C, cu sapte puncte, inainte de ultima confruntare cea programata pentru 15 decembrie, cu Hertha.

Rapid-ul va intalni, in 14 decembrie, pe Stuttgart, in ultimul meci din grupele UEFA, o confruntare care nu ii mai poate schimba situatia, iar Dinamo si Marseille se vor intalni, la 15 decembrie.

 
Voronin continua jocul antiromanesc cu predarea in scoli a Istoriei IntegratePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :503
Friday, 02 December 2005
Voronin a convocat o sedinta cu factori de decizie din Parlament si Guvern in problema implementarii cursului de Istorie integrata in invatamantul preuniversitar, in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei, informeaza un comunicat de presa al Presedintiei de la Chisinau.

Potrivit lui Voronin, actuala etapa a experimentului de implementare a cursului de Istorie integrata, in care au fost incadrati, in total, 576 profesori de istorie din 469 institutii de invatamant preuniversitar, permite demararea pregatirilor pentru introducerea istoriei integrate in calitate de curs obligatoriu.

In privinta asigurarii cu manuale de Istorie integrata, Voronin a fost informat ca sunt editate, dupa aprobarea expertilor CE, manualele pentru clasa V, in proces de evaluare la CE se afla manualele pentru clasele VI, VII, VIII, IX si XII, iar cele pentru clasele X si XI sunt in curs de elaborare.
La Chisinau va fi organizat un seminar cu participarea tuturor persoanelor antrenate in aprobarea cursului de Istorie integrata in Republica Moldova, inclusiv a grupului de experti ai CE. Voronin a mentionat necesitatea accentuarii rolului Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului atat in procesul de elaborare si editare a manualelor de Istorie integrata, cat si in definitivarea curriculumui la acest obiect. El a accentuat ca noile manuale de Istorie urmeaza a fi nu numai calitative din punct de vedere al continutului, dar si accesibile ca pret, iar din procesul de selectare, editare si repartizare a manualelor trebuie sa fie inlaturat factorul comercial
Voronin a subliniat ca implementarea cursului de Istorie integrata in Republica Moldova face parte din eforturile de ajustare a standardelor educationale nationale la cele europene.

Reamintim ca respectivul curs de Istorie integrata , tendentios antiromanesc, a fost contestat de majoritatea istoricilor din Basarabia el urmand practic perceptele propagandei sovietice.

 
Un nou site basarabean despre UnirePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1031
Friday, 02 December 2005
Organizatia basarabeana Hyde-Park a lansat chiar de 1 decembrie o noua pagina de web dedicata Unirii romanilor, accesibila la adresa www.curaj.net/unire.

Site-ul a intrat in functiune cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, ziua definitivarii procesului de reunificare a romanilor intr-un singur stat in 1918, inceput cu Basarabia (martie), continuat de Bucovina (noiembrie) si incheiat de Transilvania (pe 1 decembrie 1918), informeaza curaj.net. Portalul a fost conceput intr-o maniera interactiva, permitand oricui sa se pronunte asupra acestui subiect. Toti cei interesati de afirmarea propriei pareri referitoare la acest subiect pot sa isi faca un cont prin care sa publice necenzurat articole si/sau stiri.

 
Testamentul lui Emanuil GojduPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :532
Friday, 02 December 2005

"Ca fiu credincios al bisericii mele, laud Dumnezeirea caci m-a creat Roman; iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste sa starui in fapta, ca inca si dupa moarte sa erump de sub gliile mormantului spre a putea fi pururea in sanul natiunii mele." (Emanuil Gojdu).

In 1869, marele mecena al neamului romanesc, Emanuil Gojdu, a prevazut prin testament constituirea "Fundatiei Gojdu", pe seama careia a lasat cea mai mare parte a averii sale mobiliare si imobiliare. Dupa moartea intemeietorului sau, survenita la 3 februarie 1870, "Fundatia Gojdu" a desfasurat, timp de 57 de ani, o remarcabila activitate in beneficiul comunitatilor romanesti ortodoxe din Transilvania si Ungaria. In saptamanile urmatoare, pentru o mai buna cunoastere a vointei lui Gojdu, publicatia Romanilor din Ungaria, Foaia Romaneasca, isi propune sa publice in serial testamentul lui Emanuil Gojdu. Romanian Global News va prelua, pentru cititorii sai, acest material.

Pentru cazul mortii mele urmatoarele informatiuni si espresiunea dorintei mele din urma serveasca de cinosura jurisdictiunilor civile, sotiei mele, rudeniilor mele, si tuturor acelora, pe care voiesc sa-i impartasesc din ramasul meu.

Observ mai inainte de toate, ca afara de hartiile de valoare, care, scrise pe numele meu, se afla ori in lada mea, ori pentru contragerea vreunui imprumut, provazute cu girul meu, sunt depuse la vreun institut de bani, afara de acestea toata averea miscatoare care se afla in locuinta mea, in casa mea si in curtea mea de afara; precum sunt mobilele de casa, tot felul de vase, argint, aur, petre scumpe, cai, vite, trasuri, care, unelte, toate sortile de stat ori private, care s-ar afla in lada mea de fer, in fine hartiile de valoare, care ar fi provazute cu gira de mana mea proprie, inca pana sunt in viata sunt proprietatea sotiei mele Melania nascuta Dumtsa, de aceea ele sa nu fie luate in conscriptiune.

Daca intre actele mele s-ar afla documente privitoare la pretentiunea mea de patru mii (4000) florini fata cu massa concursuala a lui Ioan Poynr, acele fata cu massa ramasului sa se considere de nule, deoarece acea pretentiune a mea inca mai de mult o am donat tuturor copiilor lui Ioan Poynar.

Despre averea mea proprie dispun dupa cum urmeaza:

1. Din ramasul mei mai inainte de toate sa se asigure douasprezece mii (12.000) florini v.a. pe seama copiilor Iuliei Mandrino maritata Petru Margaritovici, a fiicei dupa sora primei mele sotii Anastasia Pometa, din interesele acestei sume sa se dea lui Michail Mandrino, pana la moartea lui, anual trei sute saizeci (360) fl.v.a. in rate treilunare, celelalte interese sa se puna in cassa de pastrare din Pesta, spre a se inmulti cele douasprezece mii florini testati sub punctul acesta, si sa se capitalizeze pana atunci, pana cand din copiii Iuliei Mandrino va ajunge careva etatea legala (majorenitatea); daca intr-aceea s-ar intampla sa moara Michail Mndrino, atunci toate interesele dupa douasprezece mii sa se puna spre fructificare in cassa de pastrare din Pesta. Cand vreuna din fetele Iuliei Mandrino prin casatorie, sau fiul ei devenind majoren, vor fi indreptatite de a-si primi proprietatea lor in cale legala si daca va mai fi in viata Michail Mandrino, atunci pentru asigurarea alimentarii lui, din intreg capitalul de douasprezece mii si interesele capitalizate in decursul timpului, sa se puna la o parte sase mii (6000) fl.v.a.; din aceste sase mii de florini dupa modalitatea de mai sus sa se dea lui Michail Mandrino interesele de sase, toata cealalta suma apoi sa se imparta in atatea parti, cati copii va avea atunci Iulia mandrino, si partea ce vine pe seama celui majoren, sa se extraga aceluia in timpul cel mai scurt posibil, insa asa ca prin erogatiunea aceasta sa nu se stirbeasca lasamantul in cazul cand in el nu s-ar afla bani gata; partea ce mai ramane pentru copiii ceilalti, sa nu se inmulteasca prin capitalizare, in aceasta sa se continue pana la majorenitatea lor, de sine se intelege, ca la impartire intreg capitalul crescut si cu capitalizarea intereselor, totdeauna se imparte in atatea parti, cati sunt copiii care inca nu si-au primit partea; copilul care vine impartasit la urma primeste intreaga suma ce a mai ramas, dimpreuna cu toate interesele ei.

Daca insa va muri Michail Mandrino, suma de sase mii (6000) fl.v.a. rezervata pentru intertentiunea lui, tot dupa principiile expuse mai sus s se imparta in parti egale intre toti copiii Iuliei Mandrino, fiindca acea suma din capul locului este proprietatea lor. Daca vreunuia dintre copii, inca in viata fiind eu, i-asi da partea statorita in punctul acesta, partea aceea e a se computa in lasamantul testat tuturor copiilor Iuliei Mandrino.

 
Forumul pentru cultura rumanilor la Conferinta stintifica internationala la BelgradPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 02 December 2005
La finele lunii noiembrie a avut loc, la Belgrad, Conferinta stiintifica internationala, organizata de Academia Sarba de Stiinte si Arte, cu tema Statutul Minoritatilor Nationale in Serbia.

La Conferinta a participat si Forumul pentru Cultura Rumanilor din Bor, cea mai veche organizatie non-guvernamentala a romanilor din nord-estul Serbiei, reprezentat de unul dintre membrii Consiliului Executiv, Draghisa Radulovici Radu. In cadrul conferintei, reprezentantul Forumului a incercat, intr-o expunere, sa explice cine sunt romanii din nord-estul Serbiei, subliniind si ca termenii vlah si roman sunt cel mai bun exemplu de sinonimie. Draghisa Radulovici a explicat, in continuare, ca daca limba este caracteristica esentiala in ceea ce priveste aparteneta la un neam, atunci sa fie pentru totdeauna, tuturora, clar ca romanii din nord-estul Serbiei vorbesc in doua graiuri ale limbii daco-romane, adica in graiurile banatean si olto-muntean. Iar cand se adauga acelasi folclor si obiceiuri, raspunsul la orice intrebare este clar. Reprezentantul Forumului a mai facut inca un apel catre autoritatile de la Belgrad ca biserica din Malainita sa nu fie daramata, iar protopopul-stavrofor Boian Alexandrovici, la fel ca si alti romani, sa fie lasati in pace.

Conferinta de la Belgrad si-a inceput lucrarile joi, 24 noiembrie, in prezenta Presedintelui Serbiei, Boris Tadici, si a presedintelui Academiei Sarbe, Nicola Haidin. Discursul presedintelui sarb a lasat senzatia unei atitudini mai favorabile fata de minoritati in societatea sarba, pe viitor.

 
Ambasadorul rus la Chisinau isi arata coltiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :506
Friday, 02 December 2005
Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Nikolai Reabov, a declarat ca recentele afirmatii antirusesti ale conducerii moldovenesti nu numai ca vor inrautati situatia interna si externa a tarii, ci si vor impiedica restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Intr-un interviu acordat publicatiei Novie Izvestia, Reabov a spus ca, in pofida declaratiilor conducerii de la Chisinau, potrivit carora Rusia a ocupat Republica Moldova, impiedica procesul de reglementare a problemei transnistrene si sustine regimul criminal de la Tiraspol, Moscova nu renunta la cooperarea cu Chisinaul. Partea rusa manifesta o toleranta extrema in aceasta situatie. Respectand suveranitatea Republicii Moldova, chemam conducerea acesteia sa construiasca relatii mai responsabile si civilizate. Ne straduim sa explicam ca, prin aceste declaratii, in afara cadrului normelor recunoscute, ei (conducatorii moldoveni  n. r.) nu vor obtine un rezultat pozitiv. Dar ar putea inrautati situatia interna si externa a tarii sale si sa ingreuneze restabilirea teritoriala a acesteia, a declarat Reabov.

Referindu-se la intentia autoritatilor de la Chisinau de a modifica mecanismul de pacificare si de a diminua rolului Rusiei in misiunea de mentinere a pacii, Reabov a spus ca ar fi stupid sa se mizeze pe faptul ca Rusia va fi de acord sa renunte la misiunea de pacificator si de mediator si va sustine o parte, tradand-o pe cealalta.

Intrebat daca Rusia va majora pretul la gazele naturale pentru Republica Moldova, Reabov a raspuns afirmativ. Desigur, va majora. In caz contrar, proprietarii rusi ai GRAS vor fi nevoiti sa plateasca din propriul buzunar 12-15 milioane USD pe an, a specificat ambasadorul. El a acuzat autoritatile moldovenesti de faptul ca nu initiaza negocieri in aceasta problema, ci organizeaza actiuni politice si incearca sa sugereze populatiei ca problemele din economia Moldovei sunt cauzate de uneltirile unei alte tari. Nimeni, insa, nu explica de ce, sa zicem, energia de la GRAS este cumparata cu 3,08 centi, iar consumatorilor le este livrata contra 6 centi si ceva. De doua ori mai mult! Si unde se duc ceilalti bani?, a conchis ambasadorul Rusiei la Chisinau, Nikolai Reabov.

 
Evenimente de exceptie de Ziua nationala a Romaniei la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 02 December 2005
Ambasada Romaniei in Belgia a sarbatorit in acest an Ziua Nationala a Romaniei la Bruxelles prin organizarea unei serii de evenimente cu participare de exceptie, atat din tara, cat si din Regatul Belgiei.

Ciclul manifestarilor aniversare a inceput marti, 29 noiembrie, la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles, unde a avut loc Concertul de Gala al pianistului roman Dan Grigore, in program fiind incluse piese de Enescu, Rachmaninov, Mozart, Bach, Brahms, Debussy si Chopin.

Tot in contextul sarbatoririi Zilei Nationale si in perspectiva gazduirii de catre Romania, in luna septembrie 2006, a sommet-ului francofoniei, la 29 si 30 noiembrie, la sediul Consiliului UE si la teatrul Bellone din Bruxelles, au avut loc doua conferinte cu titlul  Roumanie, Espace de culture Regards croises . Acestea au fost organizate in parteneriat cu Delegatia Comunitatii Franceze din Belgia pe langa UE, cu asociatia culturala Alliance belgo-roumaine si cu alte reprezentante diplomatice acreditate la Bruxelles, avandu-i ca invitati pe Horia Roman Patapievici, Presedintele Institutului Cultural Roman, Cristian Preda, Secretar de Stat pentru Francofonie in MAE, Matei Visniec, cunoscut autor dramatic francez de origine romana si actrita Ioana Craciunescu. Tot la teatrul Bellone, actrita Ioana Craciunescu a interpretat piesa Sufleur-ul fricii a dramaturgului Matei Visniec.

Ambasada Romaniei a mai oferit si doua receptii cu ocazia Zilei Nationale, una pentru corpul diplomatic acreditat la Bruxelles si oficialitatile belgiene, iar cealalta pentru comunitatea romaneasca din Belgia, care s-au desfasurat in saloanele prestigiosului club Cercle Royal Gaulois, cu participarea a peste 1000 de persoane. Printre acestea s-au aflat  numerosi ambasadori, reprezentanti ai Palatului Regal, oficialitati din Guvernele federal, regionale si comunitare din Belgia, aristocratie belgiana, medii academice, societate civila, medii de afaceri, reprezentanti de marca ai diasporei romane. Manifestarea a fost onorata de prezenta Altetei Sale Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila, a Mitropolitului Ardealului, IPS Dr. Laurentiu Streza, a Mitropolitului Europei Occidentale si Meridionale, IPS Iosif, a ministrului Economiei si Comertului,  Codrut Seres, precum si a parlamentarilor romani euro-observatori la Parlamentul European, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles. Cu acest prilej, IPS Dr. Laurentiu Streza a inmanat ambasadorului Romaniei in Belgia, Dr. Ion Jinga, in numele PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Otodoxe Romane, Crucea Patriarhala - pentru laici, in semn de prtuire si de recunoastere a lucrului bineplacut lui Dumnezeu savarsit spre propasirea Bisericii si a credintei mantuitoare, cum se precizeaza in gramata patriarhala.

Mitropolitul Ardealului, insotit de ambasadorul Romaniei, a fost primit de Eminenta Sa Godfried Danneels, Cardinalul Belgiei, exprimandu-se, cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Teoctist, dorinta de intarire a relatiilor ecumenice intre cele doua Biserici, in intampinarea anului 2007, cand Romania va deveni membra a Uniunii Europene, iar Sibiul capitala culturala europeana.

 
Ziua Nationala a Romaniei, celebrata si la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :394
Friday, 02 December 2005
Ambasada Romaniei la Beijing a organizat joi, 1 decembrie, la sediul misiunii diplomatice romane, o receptie aniversara in cinstea Zilei Nationale a Romaniei.

La manifestare au participat cateva sute de prieteni chinezi, precum oameni de afaceri, ziaristi, scriitori si artisti chinezi, dar si oficiali romani. Printre acestia s-au numarat secretarul de stat Octavian Bagiu, de la Ministerul Economiei si comertului, secretarul de stat, Constantin Dascalu, de la Ministerul Transporturilor, aflati in prezent in China in cadrul unor contacte extrem de importante pentru examinarea unor proiecte de cooperare in domeniul infrastructurii, extinderea colaborarii in alte zone, inclusiv in domeniul energetic si alte industriale in care Romania are o traditie solida, informeaza Radio China International. Totodata, la eveniment au mai fost prezenti si oameni de afaceri romani, participanti in aceste zile la Forumul economic romano-chinez tinut la ambasada romana, dar si oficiali din ministere importante ale Chinei, precum adjunctul ministrul coordnator pentru relatia europeana si cu Romania, Zhang Yeshui, adjunctul ministrului Departamentului International al P.C.Chinez, Chen Fengxiang, presedintii Asociatiei de prietenie cu Romania si ai Asociatiei Chineze de prietenie cu Strainatatea, care desfasoara programe institutionale ce in acest an au marcat substanta legaturilor prietenesti bilaterale. La sarbatoarea romaneasca au mai luat parte si 70 de ambasadori si peste 50 de atasati militari acreditati la Beijing.

 
Cum a fost la Haifa de 1 Decembrie...PDF Print E-mail
Haifa, Israel/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 02 December 2005

Nimic mai potrivit decat Haifa, pentru a gazdui participarea sufleteasca a originarilor din Romania, la ziua independentei ei ...!

Vechea si bogata traditie culturala a originarilor din Romania stabiliti la Haifa si imprejurimi, sprijinul sustinut al municipalitatii,al organizatiilor evreiesti, mai recent al Institutului Cultural Roman, au creeat conditiile realizarii unei exceptionale seri culturale, apreciata cu caldura de numerosul public care a umplut sala.

Dupa cum, nimic mai potrivit pentru a incalzi inimile publicului si a trezi nostalgiile tineretii, decat Florian Pitis si Ducu Bertzi, acompaniati de doi virtuosi instrumentisti Marius Bratu si Mihai Nenita.

Marea castigatoare al serii a fost Romania...

Marele castigator a fost  publicul, care a ramas fidel tarii in care s-a nascut, care a ascultat cu lacrimi in ochi vechile colinde, minunatele cantece maramuresene ale lui Ducu Bertzi si splendidele recitari ale lui Pitis.

Marea castigatoare a serii a fost asadar Romania...

Si pentru reusita serii au pus umarul, cu daruire, d-na Axinciuc, directoarea ICR, Presedintele HOR Haifa, Primarul orasului, care a onorat asistenta cu prezenta sa evocand  importanta zilei de 1 Decembrie, zi de unire, de intarire, de sperante pentru viitor.

Evreii originari din Romania s-au despartit de ani de tara unde s-au nascut, dar un coltisor romanesc au pastrat in sufletul lor si orce efort de a mentine treaza aceasta simtire e binevenit.

Speram in continuarea acestor actiuni, speram sa revedem si alti indragiti artisti, speram sa demonstram ca o legatura trainica nu poate fi rupta nici de distante, nici de deosebiri de gandire, religie sau limba.

Hag Sameiah Romaniei de ziua ei !!

(Corespondenta de la Mihai Barbu)

 
Zi de sarbatoare si la romanii din Torrejon de ArdozPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :415
Friday, 02 December 2005
Sarbatoarea Nationala a tuturor romanilor, celebrata pe toate meridianele lumii, ii va reuni vineri, 2 decembrie, si pe romanii din Torrejon de Ardoz, Madrid.

Manifestarea dedicata romanilor din regiune, cu ocazia Zilei Nationale, va incepe de la ora 18.30, in incinta Casei de Cultura C/Londres, 5. Seara va cuprinde momente de poezie romaneasca, recitata in limba romana dar si in spaniola, muzica romaneasca si spaniola interpretata de grupul muzical Victory, si momente de teatru. Cu aceeasi ocazie va mai fi inaugurata la Casa de Cultura din Torrejon si o expozitie de carte. Evenimentul dedicat Zilei Romaniei se va incheia cu o degustare de bucate traditionale romanesti, asa cum se cade de ziua Romaniei.

Manifestarea, intitulata Torrejon de Ardoz cu Romania este organizata de FEDROM, Asociatia Romania, Asociatia De ce nu? si Revista Romani In Spania. 

 
Se lanseaza Reteaua Mondiala a Tinerilor RomaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 02 December 2005
O noua pagina de web pentru romanii de pretutindeni se va lansa in curand , de data aceasta ca o initiativa a tinerilor romani.

Reteaua Mondiala a Tinerilor Romani/Romanian Youth World Network este un proiect lansat de Youth For a Better World, Inc, ca un cadou facut romanilor de Ziua Nationala a Romaniei, la 1 decembrie. Prima actiune din cadrul acestui proiect va fi realizarea portalului Generatia care vine (Generation To Come), al carei initiator este Viorel Maier. Portalul se va adresa tinerilor cu varste intre 15-25 de ani, fie ca acestia sunt romani sau prieteni ai Romaniei din intreaga lume. Limba de comunicare in cadrul portalului va fi romana si prin exceptie engleza, iar acesta va cuprinde o sectiune de informatii, in care va fi prezentata viata tinerilor si a organizatiilor lor, o sectiune de actualitate, cultura, folclor, traditii, istorie, geografia Romaniei, etc, dar si un forum. In curand, noua pagina va putea fi accesata la adresa www.generationtocome.net, iar initiatorii proiectului ii asteapta pe toti cei care vor sa li se alature (fie ca sunt organizatii partenere, parteneri media, sau tineri romani din toata lumea), sa ii contacteze la adresa de email generationtocome@yahoo.com.

 
Romanii din Gulag prezentati la TVR InternationalPDF Print E-mail
Alma Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :482
Friday, 02 December 2005
Emisiunea Lumea si noi, difuzata de TVR International, va prezenta vineri, 2 decembrie, un documentar extraordinar despre comunitatea romaneasca din stepa Kazahstanului.

Prima editie a acestei emisiuni se va difuza astazi de la ora 23.30 si va fi reluata joi, 8 si vineri, 9 decembrie, informeaza biroul de presa al TVR.

O stepa neprimitoare si un vant rece care iti patrunde pana la oase - este prima impresie pe care o ai cand ajungi in Kazahstan. Aici, la mii de kilometri de tara, ai surpriza sa intalnesti o comunitate de romani despre care nu se stia nimic inainte de 1990. Oficial, sunt peste 20 de mii de vorbitori de limba romana. Sunt urmasii celor care au fost trimisi la munca fortata pe timpul dictatorului Stalin in Gulag-urile sovietice dar si de Hrusciov pentru campania de destelenire.

TVR- prima televiziune din Romania  in lagarul de exterminare de la  Spassk

La o mie de kilometri de capitala kazaha Alma Ata  se afla Karaganda.Aici au fost amplasate cele mai numeroase lagare de munca fortata.Toata lumea stie de Gulag-ul sovietic  insa a existat si Karlag-ul din Kazahstan. De fapt , orasul Karaganda a fost construit cu sudoarea , cu  truda si cu pretul a zecii de mii de vieti ale  prizonierilor de razboi trimisi de Stalin in aceste stepe neprimitoare. Singurul lagar care se mai pastreaza si astazi este Spassk- de fapt punctul terminus pentru detinutii care nu mai erau buni de munca la alte  colonii.Spassk este situat intr-o groapa , care  nu se vede de pe autostrada care trece prin zona. Este riscant sa ajungi acolo. Echipa TVR si-a asumat acest risc si era sa o pateasca. In apropiere este o unitate militara- un pretext folosit de autoritatile kazahe de a nu lasa pe nimeni in apropiere. Noi am ingnorat un indicator, care ne avertiza : Nu trece ;stai ca se trage.Am considerat ca este un avertisment  ramas din perioada sovietica. Nu a fost asa. Cat timp filmam, s-a apropiat de noi un ofiter insotit de un soldat cu arma pregatita in pozitie de tragere. Nu am fugit , insa ne-a scapat un prieten  care cunostea bine locurile, ghidul nostru . El ne-a povestit ca anul trecut o echipa de jurnalisti polonezi au fost arestati la Spassk; li s-au consfiscat materialele filmate, au platit amenda si au fost expulzati din tara cu interdictia pe mai multi ani  de a mai intra in Kazahstan. Dupa atatia ani , autoritatile kazahe  par ca inca  mai au ceva de ascuns. Lagarul de la Spassk a ramas aproape intact; se pastreaza si acum gropile (pentru ca locuinte este impropiu sa le numesti) in care stateau  detinutii. In apropiere este si o cariera de piatra; acolo timpul parca s-a oprit in loc; un carucior sta si acum  inclinat intr-o parte; cu el se cara piatra dar si detinutii care nu mai rezistau de foame si frig; mortii erau dusi in apropiere intr-un cimitir amenajat ad-hoc, care cu timpul s-a extins. Acolo sunt ingropati cca o mie de romani, confirmati de istoricii care au lucrat cu arhivele din Karaganda. Nimeni nu stie insa numarul exact a romanilor care au ramas pentru totdeauna la Spassk. Acolo iti dai seama de ce autoritatile inca mai au ceva de ascuns. Pana nu de mult, cimitirul a fost de fapt un poligon de antrenament pentru tancuri; tinerii soldati nu stiau ca senilele tancurilor pe care le conduc calca. pe morminte ; s-a vrut cu orice pret stergerea oricaror urme a masacrelor din perioada stalinsita; nici gerul , nici iernile aspre din stepele kazahe si nici senilele tancurilor nu au reusit sa sterga in totalitate aceste urme.

Deportati  in Karlag pentru ca erau romani

Multi dintre urmasii romanilor deportati in  stepele din Kazahstan povestesc  despre motivatia NKVD-ului ,care ii ridica de acasa si ii urca in vagoanele de vite spre o destinatie necunoscuta. Multi romani  din Basarabia sau Bucovina refuzau sa isi ia cetatenia sovietica. Erau considerati tradatori de tara si trimisi spre reeeducare in spirit sovietic in Gulag sau Karlag. Unii au ramas aici  iar copii lor nici nu stiau ca sunt romani. Langa Karaganda, intr-un cartier numit Berlin (acolo ramasesera multi nemti) am gasit in cartea de telefon familia Brasovean. Era un nume care iti sarea in ochi. Am ajuns la adresa respectiva si nu mica ne-a fost mirarea sa descoperim o familie care s-a considerat toata viata armeni. In urma cu cativa ani, ei au vizionat  un film romanesc in care juca un actor cu numele de Brasoveanu; de abia atunci au inteles ca erau romani iar numele le-a fost prescurtat intentionat in perioada sovietica pentru a li se pierde identitatea nationala.

Credinta in Dumnezeu- singura modalitate de a-ti pastra limba si traditiile

Intr-o localitate de langa Alma Ata , tresari cand treci pe langa case care au prispa si vita de vie la fereastra.Sunt romani care s-au stabilit acolo dupa ce au fost eliberati din Gulag; vorbesc o limba romana pura, putin arhaica asa cum mai intalnesti in satele romanesti de  la munte.Romanii de acolo sunt . martorii lui Iehova ; ei bine , credinta in Dumnezeu i-a ajutat  sa nu fie asimilati in perioada sovietica. Traiesc intr-o comunitate compacta  si acest lucru i-a facut sa isi pastreze si limba si traditiile. 

Entuziasmul Ambasadorului Soare singura modalitate de afla despre romanii uitati in stepele kazahe

In urma cu 4 ani , in fruntea Ambasadei Roamaniei in Kazahstan a fost numit un tanar entuziast- Vasile Soare.Atunci era   cel mai tanar ambasador al Romaniei la o varsta de numai 30 de ani.Vasile Soare i-a descoperit pe romanii uitati in stepele din Kazahstan. Treptat , el a reusit sa-i  uneasca intr-o asociatie culturala numita Dacia.Gratie entuziasmului si  pasiunii  de care a dat dovada  ambasadorul Soare comuniatea de romani din Kazahstan si-a recapatat identitatea nationala.Cativa si-au redobandit  cetatenia romana.Acum , ei stiu ca au o patrie mama, chair daca locuiesc la mii de kilometri distanta.  

Material realizat de Liviu Iurea, Corespondent TVR in Federatia Rusa

 
Ameliorarea imaginii romanilor din strainatate, dezbatuta la GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :422
Friday, 02 December 2005
Asociatia romanilor din Geneva ii invita pe toti romanii care locuiesc in acest oras sa ia parte vineri, 2 decembrie, la "Maison de quartier des Eaux-Vives" din localitate, la o discutie despre ameliorarea imaginii romanilor din strainatate si la o ciorba de perisoare.

Intalnirea va avea loc incepand cu ora 20:00, membrii asociatiei fiind asteptati de la ora 18:00. Cei care nu stiu exact cum sa ajunga la locul stabilit de organizatori, pot sa mearga cu autobuzul 9, statia de oprire 31 Decembrie, langa Theatre Am Stram Gram, rue de Frontenex 56.

 
Cenaclu literar despre revista "Familia"PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :473
Friday, 02 December 2005
Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea si Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" din Oradea, organizeaza vineri, 2 decembrie, un cenaclu literar cu ocazia a 140 de ani de la aparitia revistei "Familia".

Cu aceasta ocazie se va vernisa o expozitie cu ilustratiile primei serii a revistei "Familia" (1865-1906) si cu portrete ale personalitatilor culturale ale epocii, dupa care se va lansa volumul lui Corneliu Craciun, "Imaginea Europei in revista Familia (1865-1906)", aparut la Editura Muzeului Tarii Crisurilor. Conform corespondentului Romanian Global News in Ungaria, oaspetii seratei vor fi dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, Ioan Moldovan, redactor sef al revistei "Familia", dr. Blaga Mihoc, cercetator stiintific al Muzeului "I. Vulcan" si dr. Corneliu Craciun, profesor al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Tot in aceasta zi, in continuarea programului, va avea loc un moment comemorativ dedicat zilei de 1 Decembrie, sarbatoarea nationala a tuturor romanilor, organizat in colaborare cu Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Arad. Vor fi expuse o serie de imagini cu locurile Aradului legate de Marea Unire, iar Adrian Simon, directorul institutiei aradane, va sustine o scurta conferinta despre evenimentele de la Arad de acum 87 de ani.

 
Clubul bunicilor romani din Toronto a inceput promitatorPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :465
Friday, 02 December 2005
Intalnirea de debut a Clubului bunicilor romani din Toronto s-a desfasurat pozitiv, conform propunerilor initiale facute de organizatori, Alianta Romanilor Canadieni.

Toti participantii au fost punctuali si au manifestat intreres spre comunicare si continuitate a actiunii. Toti cei prezenti au dezbatut in cele doua ore alocate mai multe probleme organizatorice, hotararea unanim acceptata fiind aceea de a se defini clar trei grupuri de actiune: arta, activitati distractive si hobby-uri, informeaza ARC. In prima grupa se vor intalni cei ce vor sa discute despre literatura, muzica, film, cei din grupul doi vor juca diferite jocuri, vor spune bancuri, iar la ultima serie se vor intalni colectionarii. In functie de timpul existent, participantii vor avea si posibilitatea viitoare de a organiza excursii sau un gratar la iarba verde.

Urmatoarea intalnire a Clubului bunicilor a fost preconizata sa se desfasoare, la inceputul anului viitor, in jurul datei de 24 ianuarie.

 
Romanii de la Acapella canta colinde la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :399
Friday, 02 December 2005
Grupul coral Acapella isi continua concertele in capitala Austriei, sustinand in acest sfarsit de saptamana trei spectacole in Viena, in organizarea Institutului Cultural Roman.

Primul concert de colinde romanesti si internationale va avea loc sambata, 3 decembrie, la Complexul-Restaurant Lux, loc de intalnire al intelectualilor tineri, artistilor si oamenilor de film si teatru. Concertul va incepe la ora 17:00 si va fi succedat de o alta reprezentatie la Targul de Craciun din Spittelberggasse am Platzl, de la ora 18:00, targ care se afla la intersectia mai multor stradute cu iz medieval, intr-un cartier cu o istorie speciala, in care locuiesc preponderent tineri, artisti, intelectuali. Cartierul este celebru pentru magazinele sale exotice, multimea cafenelelor, a barurilor si a restaurantelor boeme, dar si a scenelor experimentale, informeaza Institutul Cultural Roman. Cea de-a doua zi a sfarsitului de spatamana, duminica, 4 decembrie, ii va duce pe artistii romani de la Acapella la Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn, unde vor canta incepand cu ora 16:00. Acesta este unul dintre cele mai mari targuri de Craciun din Viena care concureaza cu Christkindlmarkt din fata Primariei Viena, manifestare traditionala celebra in toata lumea, si se desfasoara in perioada 19 noiembrie-24 decembrie.

 
Muzica si interpreti romani la Amiens, Weimar si LeipzigPDF Print E-mail
Amiens, Franta/Romanian Global News
Accesari :819
Friday, 02 December 2005

Seria de recitaluri desfasurate sub genericul Romania in Advent, va continua si la acest inceput de decembrie, cand formatii si interpreti din Romania vor concerta in biserici din Amiens, Weimar si Leipzig.

Vineri, 2 decembrie, in Biserica Saint Leu din Amiens, flautistul Jean-Pierre Menuge (Franta) si ansamblul baroc La Follia (Codrin Emandi si Diana Emandi vioara, Alexandra Gutu violoncel si Valentina Kohonicz clavecin) vor interpreta lucrari de Alessandro Scarlatti, Georg Friedich Handel, Antonio Vivaldi, G. P. Telemann si muzica romaneasca de Craciun.

La Weimar, in 3 decembrie, de la ora 16.00, la Jacobskirche, va avea loc un concert sustinut de Trioul Concerto (George Berbescu vioara, Gabriela Bradley violoncel, Manuela Berbescu clavecin). Programul cuprinde lucrari de G. F. Handel, J. S. Bach, A. Vivaldi, K.F. Abel, S. Dragoi, G. Berbescu, precum si colinde.

In aceeasi zi, la ora 19.00, Biserica Reformata din Leipzig va gazdui concertul ansamblului Continuo (condus de Dan Racoveanu orga, cu Rodica Crenicean soprana si Anca Nitu flaut). In program: J. S. Bach, L. C. Daquin, G. Ph. Telemann, J. Rheinberger H. Wolf, G. Enescu si colinde de T. Brediceanu.

In cadrul proiectului Romania in Advent, initiat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor, formatii instrumentale, vocal-instrumentale si coruri capella (de tip bizantin) sustin concerte camerale in biserici si catedrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania. Spatiile avute in vedere sunt legate nemijlocit de perioada de sarbatoare a Adventului. Repertoriul urmareste o impletire de muzica academica si religioasa apartinand Europei Occidentale si muzica romaneasca, cu precadere religioasa bizantina si colinde.

 
Arta romaneasca la LimaPDF Print E-mail
Lima, Peru/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 02 December 2005
Ambasada Romaniei in Peru va organiza, la Muzeul Natiunii din Lima, spectacolul Intalnire cu arta romaneasca.

Evenimentul se va desfasura vineri, 2 decembrie, o seara in care violonistul de origine romana Laszlo Benedek va interpreta Sonatele 1 si 2 de George Enescu, iar grupa de teatru a Scolii Nationale de Arta Dramatica din Lima va prezenta piesa Lectia de Eugen Ionescu. De asemenea. va fi vernisata fotoexpozitia Imagini turistice din Romania.

 
Foaie Verde si Dana Codorean Berciu in fata romanilor din UKPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :503
Friday, 02 December 2005
Dupa ce a incantat publicul romanesc, dar si pe cel britanic, de la Londra si nu numai, in aparitiile sale alaturi de Mukka Band, Dana Codorean Berciu va canta in Marea Britanie, alaturi de alti muzicieni de succes.

Proiectul muzical romanesc Foaie Verde va sustine vineri, 2 decembrie, la Colegiul de Muzica din Leeds un concert in care o va avea alaturi pe celebra solista romanca. Evenimentul se va desfasura de la ora 19.30, la The Venue, iar alaturi de Foaia Verde si Dana Codorean pe scena se vor mai afla si violonistul Joe Townsend si Opera North.

 
Iesenii de la Cantores Amicitiae canta in ElvetiaPDF Print E-mail
Schmitten, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :526
Friday, 02 December 2005
Corul profesionist Cantores Amicitiae din Iasi va sutine sambata, 3 decembrie, in biserica catolica din localitatea elvetiana Schmitten, un concert de Advent, incepand cu ora 20:00.

Corul este alcatuit din profesori si studenti ai Academiei de muzica "George Enescu" din Iasi si va prezenta, sub conducerea profesorului Nicolae Gasca, un program alcatuit din cele mai frumoase colinde ale lumii, in mai multe limbi, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Totodata, muzicienii vor interpreta cantece de liturghie ortodoxa romana si din folclorul romanesc. Pentru a asculta acest concert nu se va percepe nici o taxa, dar la intrare va fi organizata o colecta.

 
Club Romanesc la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :451
Friday, 02 December 2005
Romanii care locuiesc in Koln sunt asteptati incepand de vineri, 2 decembrie, sa vina sa se distreze in discoteca romaneasca Eulenburg, din localitate.

Aceasta este organziata de Club-Ro si de DJ Jerry, informeaza portalul discotecii roamnesti. Romanii care au de gand sa vina la petrecerile organizate de Club-ro trebuie, insa, sa aiba in vedere faptul ca acesta isi rezerva dreptul de a selecta oaspetii si de a cere o tinuta decenta la intrarea in club.

 
Cvartetul Belcea din nou la Wigmore HallPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :483
Friday, 02 December 2005
Pe final de sezon la Wigmore Hall, Cvartetul romanesc Belcea va sustine sambata, 3 decembrie, primul din cele 7 concerte cu care ansamblul isi va incheia sezonul la Wigmore Hall.

Alaturi de Cvartetul Belcea se va afla violoncelistul Valentin Erben. Programul artistilor romani va incepe de la ora 19.30 si va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Cello Suite No. 2 in D minor BWV. 1008), Wolfgang Amadeus Mozart (String Quartet in D K. 499 Hoffmeister), Franz Schubert (String Quintet in C D. 956).

Acest concert este dedicat memoriei lui Thomas Kakuska, unul dintre membrii Cvartetului Alban Berg.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions