Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Adio, Rusia!PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :597
Monday, 05 December 2005
Draga cititor, Rusia asa cum o cunoastem noi va disparea in curand. Suna tare. Dar lucrurile iau anume aceasta turnura.

Inceputul sfarsitului il constituie, fara doar si poate, reuniunea de la Kiev, in cadrul careia a fost format un nou organism international numit Comunitatea Optiunii Democratice. Astfel, in imensul spatiu dintre Marea Baltica si Marea Neagra, pe teritoriul fostei URSS si Pactului de la Varsovia, apare o organizatie de state care nu este controlata de Moscova. Mai mult. COD devine o contrapondere la amenintarile Kremlinului. Presa, obisnuita sa vorbeasca pe sleau, afirma ca formarea Comunitatii Optiunii Democratice se constituie, de fapt, din capul locului intr-un bloc anti-Rusia. Analistii, insa, sunt, de regula, mai delicati. Corectitudinea politica ii constrange sau sa se ascunda indaratul unor eufemisme, sau sa inmoaie tonul. In consecinta, ei catalogheaza foarte atent Comunitatea Optiunii Democratice ca fiind o alternativa a CSI in spatiul postsovietic. Aduse, insa, la un numitor comun, cele doua definitii scot in evidenta adevarul gol-golut.

Echilibrul geostrategic pe culoarul dintre Marea Neagra si Marea Baltica sta sa se modifice in favoarea Occidentului si, respectiv, in dauna Rusiei. Din cele sapte tari, care au creat COD-ul, Georgia, Ucraina, Romania, Letonia, Lituania, Estonia si Moldova, patru fac parte sau din UE, sau din NATO. In plus, in spatele noii comunitati se afla SUA si Uniunea Europeana, care au incurajat si gestionat crearea unei adevarate axe a statelor care nu doresc sa ramana in sfera de influenta a Moscovei. In aceste conditii, COD formeaza, practic, un cordon sanitar intre Occident si Rusia. Lucrurilor le-a spus pe nume seful administratiei prezidentiale de la Tbilisi, Gheorghi Arveladze, care s-a aratat convins ca noul organism international va pune capat ambitiilor imperiale ale Moscovei. Scurt si cuprinzator. Nu este nimic de adaugat. Poate doar un singur amanunt. Chiar daca va supravietui in actualele sale hotare, Rusia nu va mai fi ceea ce a fost. Silita acum sa se retraga aproape pana la frontiera naturala a Asiei, Moscova inceteaza sa fie o putere efectiv europeana.

(Editorial de Petru Bogatu. Preluare din cotidianul Flux)

 
Crestin-democratii isi precizeaza pozitia: Tarlev trebuie sa demisionezePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :440
Monday, 05 December 2005
Deputatii crestin-democrati considera ca Guvernul condus de Vasile Tarlev trebuie sa demisioneze, deoarece acesta este lipsit de perspicacitate economica in conditiile proceselor politice si economice majore de pe continentul european.

Potrivit presedintelui grupului parlamentar al PPCD Vlad Cubreacov, guvernul condus de Tarlev ramane rupt de realitati, este transformat intr-un observator pasiv si in aceste conditii, acum sau intr-un viitor apropiat, va trebui sa demisioneze pentru a face loc unui alt guvern, care se va implica activ si responsabil in procesul de modernizare si de integrare europeana reala a Republicii Moldova.
Declaratiile respective au sunat joi, dupa ce Vasile Tarlev a prezentat in cadrul sedintei Parlamentului raportul de activitate a Executivului in perioada aprilie-noiembrie 2005. Cubreacov a remarcat ca majorarea PIB, declarata de Guvern, se bazeaza exclusiv pe cresterea consumului intern, generat de majorarea transferurilor de peste hotare, iar cresterea veniturilor bugetare este asigurata de sporirea incasarilor din TVA. Peste doi-trei ani aceasta sursa se va epuiza si va fi imposibila asigurarea majorarii veniturilor bugetare, fapt ce va aduce Republica Moldova in pragul unei adevarate crize economice, a accentuat Cubreacov. Acesta este sustinut de catre presedintele grupului parlamentar al AMN Serafim Urechean, potrivit caruia guvernul Tarlev nu dispune de parghii si capacitati necesare pentru a asigura un cadru necesar pentru o crestere economica calitativa.

In context, liderul PD, Dumitru Diacov, a declarat ca desi in ultimii ani a fost inregistrata o stabilitate economica bazata pe evolutiile pozitive din statele vecine si pe transferul de numerar de peste hotare, Republica Moldova va fi lipsita de orice perspectiva daca nu va rezolva problema investitiilor straine. Diacov a observat ca Tarlev nu a prezentat propuneri concrete de dezvoltare a economiei Republicii Moldova. Presedintele grupului parlamentar al PSL, Oleg Serebrian, s-a referit in mod deosebit la politica externa promovata de actualul guvern, atragand atentia asupra faptului ca Ministerul de Externe nu are o conceptie clara in acest sens, iar prin politica de cadre defectuoasa nu permite incadrarea in structurile ministerului a unor specialisti care ar putea asigura o buna imagine a Republicii Moldova peste hotare. Pozitia comunistilor a fost expusa de catre presedintele Comisiei parlamentare pentru politica economica, buget si finante, Nicolae Bondarciuc, care a declarat ca fractiunea majoritara nu este pe deplin satisfacuta de rezultatele obtinute de Guvern. Bondarciuc sustine ca pana in prezent, Guvernul nu a prezentat Parlamentului spre examinare proiectul noii legi cu privire la privatizare, precum si alte proiecte de ordin economic.

(Preluare din cotidianul Flux)

 
Romanii cred ca n-au valoare acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :537
Monday, 05 December 2005
Romanii muncesc in alte tari pentru ca nu sunt apreciati la adevarata lor valoare acasa, releva studiul cu tema "Romanii si migratia fortei de munca in Uniunea Europeana", publicat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni.

Conform Prompt Media, care citeaza acest studiu, 75 la suta dintre cetatenii romani la care se refera studiul sustin acest lucru, cei mai multi (77 la suta) fiind tineri cu studii medii. Al doilea motiv al emigrarii, legat de subzistenta, este invocat de numai 13 la suta. Peste 33 la suta din respondenti ar emigra in UE dupa aderare, din care 19 la suta definitiv, iar restul ar reveni dupa un timp in tara. Tarile preferate atat pentru actualii migranti cat si pentru cei potentiali sunt Italia, Spania, Germainia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Austria, Portugalia si Irlanda. Conform Tratatului de aderare, romanii nu vor avea acces liber pe piata muncii europene o perioada de maxim sapte ani dupa aderare. Studiul demonstreaza ca persoanele care emigreaza nu mai sunt neaparat saracii dintr-o fosta tara comunista, ci tineri calificati profesional. Cu cat se apropie data aderarii, cu atat sunt mai concrete si urgente intrebarile despre efectele acesteia asupra vietii cetatenilor. Studiul a fost efectuat intre 20 septembrie si 1 noiembrie 2005 pe un esantion de 884 de persoane.

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni reprezinta interesele a 51 de organizatii neguvernamentale care au infiintat Birouri de Consiliere in 60 de localitati urbane si rurale din tara.

 
Unda verde pentru bazele militare pe teritoriul RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Monday, 05 December 2005
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Condoleezza Rice, isi va incepe scurta vizita in Romania din 6 decembrie a. c. printr-o intalnire cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.

Ulterior, in aceeeasi locatie, va avea loc, semnarea, impreuna cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a Acordului de acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul tarii noastre - etapa esentiala in consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. Agenda vizitei in Romania a secretarului american include evaluarea principalelor aspecte ale relatiei bilaterale, din perspectiva cooperarii politice, economice si militare, inclusiv in contextul sarbatoririi in 2005 a 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA. Vor fi abordate problematica regionala, cu accent pe zona Marii Negre si cea a Balcanilor de Vest,  promovarea pe plan regional si international a valorilor comune de libertate si democratie, cooperarea in lupta impotriva terorismului si conlucrarea in cadrul NATO.

 
Festivalul vinului moldovenesc - in Piata Constitutiei din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :440
Monday, 05 December 2005
Intre 9 si 11 decembrie la Bucuresti, in Piata Constitutiei, se va desfasura Festivalul vinului moldovenesc.

Scopul actiunii este promovarea produselor vinicole moldovenesti pe piata din Occident. Astazi piata produselor alcoolice a Romaniei este de patru-cinci ori mai mare,decat a Republicii Moldova. In afara de aceasta, piata romama este, practic, un segment al pietei europene, sustin specialistii camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova. Totodata, se spune ca "produsele alcoolice moldovenesti, indeosebi vinurile rosii, tari si cele speciale, spumantele si divinurile depasesc calitatea celor romanesti. Consumatorul roman cunoaste deja vinurile noastre si, fara indoiala, le va aprecia destoinic". Prezentarea firmelor din Moldova-producatoare de vinuri va fi insotita de un program artistic. Pentru organizarea si desfasurarea Festivalului, Guvernul Moldovei a creat un grup de lucru, in frunte cu Valeriu Mironescu,  director general al Agentiei agroindustriale "Moldova-Vin". Este asteptat la acest eveniment si seful statului moldovean, Vladimir Voronin, informeaza Prompt Media.

 

 
Nicholas Taubman la inceput de mandatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Monday, 05 December 2005

Noul ambasador american la Bucuresti, Nicholas Taubman, isi incepe oficial mandatul diplomatic la Bucuresri luni, 5 decembrie.

In cadrul unei ceremonii desfasurate in aceasta dimineata la sediul Ministerului Afacerilor Externe, noul diplomat american la Bucuresti si-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare, urmand ca in cursul acestei zile sa fie primit la Cotroceni.

Fostul afacerist american Nicholas Taubman are 75 de ani, iar misiunea pe care o incepe in Romania este prima sa misiune diplomatica . Taubman a renunta, luna trecuta la actiunile pe care le detinea in cateva afaceri importnate, pentru cariera de diplomat in tara noastra.

 
Ministrul Atanasiu, prezent la Reuniunea ministrilor Apararii din Europa de Sud-EstPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :429
Monday, 05 December 2005
Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, participa in perioada 5-6 decembrie la Reuniunea ministrilor Apararii din Europa de Sud-Est (SEDM, South East Defence Ministerial), din  Washington DC.

Reuniunea va trata aspecte referitoare la stadiul si perspectivele dezvoltarii initiativei SEDM in contextul evolutiilor securitatii regionale, un punct aparte al agendei fiind dat de angajarea Brigazii Multinationale din Sud-estul Europei (SEEBRIG) in indeplinirea unei misiuni internationale, anunta MApN. La reuniune va avea loc ceremonia de semnare a documentului de aderare a Ucrainei la Procesul SEDM.

Ministrul Atanasiu va avea intalniri bilaterale cu omologi din state membre ale SEDM, precum si cu secretarul Apararii al SUA, Donald Rumsfeld.

Scopurile initiativei SEDM, lansata in martie 1996, sunt de promovare a cooperarii regionale si a relatiilor de buna vecinatate, de dezvoltare a capacitatilor defensive si a cooperarii prin eforturi colective, precum si de facilitare a proceselor de integrare in institutiile euro-atlantice. Statele participante la aceasta initiativa sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Romania si Turcia. La consultarile politice si militare participa, cu statut de observator, Croatia, Slovenia si SUA.

Presedintia Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-estul Europei (SEDM-CC) si a Comitetului Politico-Militar Director (PMSC), precum si comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotatie, de toate tarile semnatare.

La 1 iulie a avut loc, la Constanta, unde se afla comandamentul SEEBRIG pentru perioada 2003-2007, ceremonia de predare-primire a presedintiei politico-militare si a comenzii militare ale Fortei Multinationale de Pace din Sud-estul Europei, acestea fiind detinute in prezent de Albania, respectiv Bulgaria.

 
Febra Craciunului cuprinde capitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :431
Monday, 05 December 2005
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, va organiza pe parcursul lunii decembrie o serie de manifestari specifice sarbatorilor, grupate sub genericul Cred in Mos Craciun.

Acestea vor incepe luni, 5 decembrie, la ora 17:00, cu deschiderea Targului de Craciun, care va fi amplasat in perimetrul Pietei George Enescu, intre Ateneul Roman, Restaurantul Cina si Biblioteca Centrala Universitara, informeaza onlinegallery.ro. Bucurestenii vor putea sa isi achizitioneze de la casutele de lemn impodobite aflate la targ o sumedenie de cadouri pentru cei dragi, targul urmand sa functioneze intre 5 si 23 decembrie.

La deschidere vor evolua Grupul coral de copii Doremi, cu un program pregatit pentru acest eveniment, va urma un spectacol cu actorii Teatrului Masca si un concert cu Raul si Analia. Targul va fi deschis in fiecare zi intre orele 10:00-20:00, iar in fiecare seara, incepand cu ora 17:00, pe scena vor avea loc programe artistice sustinute de copii, precum si spectacole si concerte ale artistilor indragiti.

Un alt loc de actiuni de Craciun va fi Gradina Cismigiu care, in perioada 16-23 decembrie, va fi locul de intalnire al copiilor cu lumea povestilor. Totodata, cei mici se vor transforma in ingerasi in Fabrica instalata in chioscul central.

 
Germanii din Griesheim trimit cadouri de Craciun la MediasPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :485
Monday, 05 December 2005

Comunitatea din localitatea germana Griesheim a initiat o actiune intitulata Misiunea Craciunului, condusa de preotul Konrad Rampelt prin intermediul Asociatiei Evanghelice de Diaconie Medias, prin care copii din Medias vor primi cadouri de sarbatori de la alti copii din Germania.

Prima manifestare de acest fel a inceput in urma cu opt ani, cand familia parintelui Rampelt s-au gandit la copiii saraci sau orfani din Romania. Actiunea a inceput prin intocmirea de scrisori pe care parintele le-a trimis la scolile primare si gradinitele din Griesheim, invitand copiii sa faca fiecare cate un pachetel pentru un copil din Romania.

Daca in primul an participarea voluntara a dus la strangerea a 700 de pachete, in acest an s-au adunat 2150 de pachete, se arata intr-un comuniat de presa emis de Primaria din Medias. Comunitatea din Germania colaboreaza cu preoti ai Bisericii Evanghelice C.A. Romania si a reusit sa trimita in tara noastra dulciuri, ustensile pentru scoala, jucarii si articole de igiena personala in cutii de incaltaminte sau ghiozdane.

Anul acesta s-au impartit Centrului de Tranzit pentru Minori din Medias, pachete cu alimente in jur de 1000 EURO, prin Asociatia Evanghelica de Diaconie din Medias. Totodata, duminica, 20 noiembrie, in localitatea Griesheim a avut loc un concert de colinde sustinut de Biserica Catolica, numit Copiii canta pentru copiii din Romania, iar banii adunati au fost oferiti ca sponsorizare pentru aceasta actiune.

 
Romanii din afara frontierelor in colaps, iar Ungureanu lauda legea UDMR-uluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Monday, 05 December 2005

Intr-o conferinta de presa tinuta duminica, 4 decembrie, la sediul MAE, care nu a avut alt scop decat un exercitiu ieftin de imagine in care numele sau sa apara alaturi de cel al Secretarului de Stat Condoleezza Rice, Mihai Razvan Ungureanu a luat apararea proiectului de lege al UDMR privind minoritatile nationale sustinand ca este euroconform.

Dupa cum orice om bine informat stie, vizita Secretarului de Stat american in Romania este un rezultat al demersurilor lui Traian Basescu de a da viata axei strategice Washington-Londra- Bucuresti si de a stabili o prezenta americana la Marea Neagra, intarind astfel securitatea Romaniei dar si creand premisele unei mai bune stabilitati in zona. Rolul lui Mihai Razvan Ungureanu nu era decat unul decorativ sau de serviciu de protocol care sa se ocupe de organizarea vizitei importantului demnitar american. Sesizand ca alaturarea numelui sau celui al Condoleezzei Rice ar putea sa-i dea un plus de notorietate care ar putea sa contrabalanseze imaginea dezastruoasa a activitatii sale la nivelul perceptiei opiniei publice (vezi sondajul Gallup-IPP), Ungureanu s-a gandit ca o conferinta de presa in care sa sublinieze ca visul de aur al bunicilor nostri dar si ai lui - dupa cum el insusi a spus - adica venirea americanilor, tocmai se implineste si asta evident si datorita lui. Totul era bine si frumos, iar exercitiul de imagine a fost inghitit cu placere de presa, care duminica nu prea are ce scrie, insa Ungureanu s-a aventurat cu sprinteneala inconstientei care a caracterizat si cedarile Romaniei in cazul Gojdu, sa laude Proiectul de lege al minoritatilor, proiect care serveste UDMR-ului si lobby-ului maghiar, care tropaie din greu la Parlamentul European, sa recreeze in inima Romaniei fosta regiune autonoma a lui Stalin in care romanii erau asimilati si batjocoriti in propria tara.

Adica nu-i ajunge lui Mihai Razvan Unguranu ca prin manevre cel putin dubioase si cu interventii deloc transparente frizand aranjamentele de culise ale fostului UTC si PCR, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni este trecut la MAE pentru a-l pune pe butuci si a incerca astfel desfiintarea asociatiilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani dand astfel satisfactie politicilor asimilationiste ucrainiene, sarbesti, bulgare, albaneze, macedonene dar si cercurilor prorusesti din Basarabia? Adica nu-i este de ajuns ca aproape sase sute de copii din Bulgaria care incepusera sa invete romana literara nu o mai invata acum din lipsa finantarii de la Bucuresti? Nu-i este de ajuns ca adusi la Bucuresti, adica in Tara Mama, zeci de studenti romani din Macedonia, Albania, Bulgaria, Serbia au fost nevoiti sa inghete la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi si sa manance pe sponci zile in sir din cauza indolentei celor care conduc destinele romanilor de pretutindeni, adica MAE, adica Ungureanu? Adica nu-i este de ajuns lui Mihai Razvan Ungureanu ca etnicii romanii care veneau la studii in Romania din fostele regiuni istorice ale Romaniei, Bucovina de Nord si Herta dar si din regiunea Odesa sau Transcarpatia, anul acesta, pentru prima oara, aproape ca nu exista? Nu-i este de ajuns lui Ungureanu ca in timp ce  interviuri laudative cu Mihai Gheorghiu, secretar de stat al DRRP, pasare calatoare avand cuiburi la PNT-CD, UFD, AP si acum PNL, apar in ziarul sarbesc DANAS, acelasi ziar injura de mama focului pe romanii din Timoc, adica aceeasi romani la care Gheorghiu a batut cu pumnul in masa (stranie coincidenta) si lasati acum ca si cei din Macedonia, Albania, Basarabia, Bulgaria, Ungaria sau Ucraina fara nici-o finantare? Ei bine, lui Ungureanu nu-i ajunge acest bilant dezastruos pentru romanii din afara frontierelor si pe care intre doua escale intre Tokio si Tripoli, are pretentia ca ii pastoreste. Facand pe importantul, se apuca, dand gir proiectului de lege UDMR-ist, sa traga cortina si peste cei 100.000 de romani din judetele Harghita si Covasna ca sa nu mai vorbim de statul national unitar roman si de Constitutie. Poate ca ar fi bine ca, in escalele plicticoase de la Bucuresti, Ungureanu sa se apuce sa mai reciteasca fragmentele publicate de Academia Catavencu din opera sa politica sau daca se plictiseste sa-i ceara lui Mihai Gheorghiu raportul de evaluare a cheltuirii fondurilor DRP pentru Republica Moldova in 2004. Se vorbea acolo de inselaciune, fals in acte publice, deturnare de fonduri.etc. Se ascund cumva anumite fapte? Asta deja frizeaza complicitatea. Ghici cu cine?

 
Traian Basescu a cerut retragerea trupelor ruse din raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :410
Monday, 05 December 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a lansat vineri, 2 decembrie, la Kiev conceptul Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat in cadrul primei reuniuni a Comunitatii Optiunii Democratice, transmite Radio Romania Actualitati. 

Basescu a declarat ca acest format de cooperare neinstitutionalizat este o initiativa a Romaniei si se doreste a fi un instrument de dialog si cooperare la dispozitia statelor din regiunea extinsa a Marii Negre.

Consideram ca a venit timpul ca regiunea noastra sa-si formeze propria agenda de probleme. Speram ca forumul va contribui la revitalizarea cooperarii regionale prin asigurarea canalelor de comunicare intre diversele initiative din regiune si prin acoperirea acelor nise neutilizate inca la adevaratul lor potential. Regiunea extinsa a Marii Negre reprezinta, cel putin pentru etapa in care ne aflam, frontiera directa a comunitatii euroatlantice, a declarat Traian Basescu.

Presedintele Romaniei nu a omis sa aminteasca in discursul sau de zonele de conflict inghetat din regiune, subliniind in acest context ca Transnistria ramane o problema a carei rezolvare nu mai poate fi amanata.

Primul pas spre solutionare presupune atat retragerea trupelor straine cat si desfiintarea fortelor militare si paramilitare ale regimului separatist in baza unui calendar precis cu garantii multilaterale. Pe aceasta baza poate fi initiat un proces de democratizare a regiunii sub coordonarea si monitorizarea institutiilor paneuropene, a mai declarat Traian Basescu.

 
Cozmin Gusa ataca la Cernauti legea UDMR-ului si marsul unui prim-ministru inconstientPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :418
Monday, 05 December 2005
Cozmin Gusa, presedintele Partidului Initiativa Nationala, s-a aflat de 1 Decembrie la Cernauti unde a participat la evenimentele prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei.

Domnul Gusa a venit insotit de deputatii Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, de secretarul general al PIN-ului, Sergiu Constantinescu si de presedintele Fundatiei Romania Rusia, scriitorul Mircea Popa.''Am venit sa intelegem mai bine ce se intampla. Poti sa intelegi mult si din publicatii, poti sa intelegi mult si din cartile de istorie adevarată. Nu poti sa intelegi la fel de bine daca nu vii aici. Faptul ca exista o anumita dezbinare, ca exista anumite neintelegeri, ca asa cum spunea domnul Panzaru (nota redactiei, presedintele Asociatiei Flondor din Radauti) se intampla fel de fel de lucruri la nivelul administratiei din Romania, care nu sunt in regula si nu sunt de natura sa incurajeze gesturile unor romani adevarati, care fac rezistenta incredibila prin cultura -  se datoreaza tuturor- clasei politice, dar si  intelectualilor, de aici si din Romania, si oamenilor de afaceri, mai putin de aici si mai mult din Romania. Iar daca in acest moment cauza nationala din Romania nu o mai joaca si nu o mai apara nimeni, sunt vinovati - dar atentie!- nu doar cei din clasa politica, acestia sunt doar cei care desavarsesc aceste dezastre pentru poporul roman.'', li s-a adresat Cozmin Gusa participantilor aflati in sediul Societatii pentru Cultura Romaneasca ''Mihai Eminescu'' din Cernauti. Presedintele PIN a mai fost de parere ca '' fibra natiunii romane s-a cam ofilit''. '' Luna decembrie, daca nu suntem atenti, pare sa fie marcata de cel mai grav act parlamentar, aprobarea proiectului legii Statutului Minoritatilor, asa cum a fost facut el de UDMR, care in mod clar inseamna aparitia, aprobarea enclavei maghiare in mijlocul Romaniei, proiect stalinist. Noi suntem perfect constienti ca fosta Uniune Sovietica a fost principalul beneficiar al animozitatilor dintre minoritatea maghiara din Romania si majoritatea romana, intre Romania si Ungaria, facem tot ce putem in aceste zile ca sa oprim aceste lucruri, sa oprim discursul politicianist, sa oprim marsul unui prim-ministru inconstient'', a subliniat Cozmin Gusa, facand aprecieri dure la adresa lui Calin Popescu Tariceanu. Gusa si-a exprimat si punctul de vedere in legatura cu Tratatul dintre Romania si Ucraina, semnat in 1997, si a aratat ca PIN-ul este interesat de'' redesteptarea fibrei nationale in toate zonele in care locuiesc romani in afara granitelor tarii''.

(Corespondenta de la Cernauti pentru Romanian Global News -Malina Anitoaei)

 
Comunitatea Romaneasca din Ucraina si-a gasit un singur aliat pentru alegerile din martie 2006PDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :446
Monday, 05 December 2005
In perspectiva colaborarii politice la alegerile generale din luna martie a anului 2006 din Ucraina, Uniunea Interregionala Comunitatea Romaneasca din Ucraina, nu a reusit sa ajunga la un numitor comun decat cu Partidul Regiunilor, desi a purtat tratative cu principalele forte politice din aceasta tara.

Conform unui comunicat de presa al Secretariatului Executiv al Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina, tratativele au avut loc parcursul lunilor octombrie-noiembrie 2005, Partidul Regiunilor, partenerul electoral al Comunitatii din campania electorala 1998 - cel mai influent partid de opozitie la ziua de azi si liderul campaniei electorale-2006 din Ucraina, acceptand, aproape in intregime, conditiile inaintate de catre Comunitatea Romaneasca din Ucraina in legatura cu eventuala colaborare si participare comuna in alegerile generale din 26 martie 2006. Partidul Regiunilor a acordat reprezentantului fara de partid al Comunitatii locul 172, din cele 450 inaintate, in lista partidului pentru alegerile parlamentare, imediat dupa pozitiile rezervate reprezentantilor conducerii partidelor politice ce au fuzionat cu Partidul Regiunilor in ultimile 3 luni, parlamentarilor actuali din fractiunea Partidului Regiunilor si presedintilor filialelor regionale ale partidului. Totodata, Partidul Regiunilor a introdus in Programul sau electoral atotucrainean si a votat la Congresul al VIII din 3 decembrie 2005 urmatoarele pozitii la care a insistat Comunitatea: Asigurarea si protectia efectiva a drepturilor si libertatilor cetatenilor, inclusiv in domeniul folosirii limbii materne si protectia confesiunilor traditionale, sustinerea tuturor limbilor si culturilor nationale ca parti componente a patrimoniului spiritual al Ucrainei; sustinerea autocarmuirii locale, decentralizarea puterii si largirea drepturilor pentru regiuni; reforma administrativ-teritoriala doar in directia federalizarii, realizarea politicii de buna vecinatate cu toate tarile vecine, integrarea in comunitatea europeana prin fapte concrete, nu doar prin lozinci; mentinerea statutului de tara neapartenenta la blocurile militatre . La nivel regional si local Programul electoral elaborat de catre Comunitate a fost acceptat in intregime si va fi recomandat pentru aprobare si sustinere tuturor organizatiilor regionale si raionale ale Partidului Regiunilor.

In ceea ce prioveste alegerile locale, Partidul va asigura reprezentantilor fara de partid ai Comunitatii locuri garantate in listele sale pentru consiliile regionale si raionale in proportia care corespunde posibilitatilor electorale reale ale Comunitatii, iar in cazul participarii la formarea coalitiei de Guvernamat Comunitatea va inainta, iar Partidul va sustine candidaturile Comunitatii pentru posturi de raspundere in puterea executiva atat la nivel central, cat si local, partcipand, in acest mod, la elaborarea si, principalul, la realizarea programelor de dezvoltare national-culturala a Comunitatii si social-economica a zonelor de locuire compacta si traditionala a reprezentantilor Comunitatii.

Un alt punct stabilit face referire la faptul ca desemnarea si coordonarea candidaturilor Comunitatii pentru introducerea in lista Partidului Regiunilor pentru alegerile in consiliile regionale si raionale se va efectua pana la 25 decembrie 2005.

 
Mitropolitul Lucian Muresan, in vizita la romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Triveneto, Italia/Romanian Global News
Accesari :432
Monday, 05 December 2005
Ierahul Arhieparhiei greco-catolice de Alba-Iulia, Mitropolitul si Arhiepiscopul Lucian Muresan, efectueaza in perioada 2-10 decembrie, o vizita in Italia, timp in care se va intalni si cu comunitatea de romani stabilita aici.

Vizita a inceput vineri, 2 decembrie, la Venetia Mestre, cand ierahul roman a fost in mijlocul romanilor greco-catolici din zona, deplasarea urmanda sa mai contina in perioada 4-10 decembrie o expozitie cu vanzare de icoane pe lemn, pictate de Codruta Melania Vsian, Cristina Lorena Visan si Roxana Chindean, informeaza portalul catholica.ro. Aceasta manifestare culturala va avea loc in apropierea bisericii San Rocco din Mestre si va fi deschisa in fiecare zi, intre orele 09:00-12:30 si 15:00-19:00. Mitropolitul Lucian Muresan va mai lua parte in zilele de 7 si 8 decembrie la o alta sarbatoare a credinciosilor romani greco-catolici organizata in cinstea sa, urmand ca miercuri, 7 decembrie, la ora 15:30, sa aiba loc primirea oficiala a delegatiei romane la Venezia.

Tot in aceasta zi, dar de la ora 18:00, la Centrul Pastoral Card. Urbani va avea loc o masa rotunda in care se vor prezenta lucrarile Semnale referitoare la istoria Bisericii Romane Unite cu Roma, sustinuta de prof. Ioan-Aurel Pop, directorul Institutului Cultural Roman de la Venetia, Despre situatia bisericii noastre in timpul comunismului si in momentul de fata, pem care o va rosti Mitropolitul Muresan, si Contributia pe care pot sa o aduca Bisericile Orientale Catolice asupra ecumenismului, in mod special asupra dialogului cu Ortodoxia, sustinuta de S.E. Angelo card. Scola.

Oaspetele roman va mai participa joi, 8 decembrie, de la ora 16:00, la Domul din Mestre, la Sfanta Liturghie catolica in rit bizantin, oficiata in limbile romana si italiana, alaturi de monseniorul Virgil Bercea de la Oradea, urmand ca de la ora 20:30 sa aiba loc un concert de colinde romanesti la biserica Santa Maria Immacolata e San Vigilio din Zelarino, cu participarea extraordinara a cantautorului Dinu Iancu Salajanu si a orchestrei Porolissum din Zalau.

Evenimentul este organizat sub patronajul Ambasadei Romaniei in Italia si a Ambasadei Romaniei la Sfantul Scaun.

 
Investitii de 550.000 euro in folosul imigrantilor din UmbriaPDF Print E-mail
Umbria, Italia/Romanian Global News
Accesari :495
Monday, 05 December 2005
Cetatenii straini rezidenti la Umbria vor beneficia, in perioada urmatoare, de o serie de masuri menite sa le favorizeze intregrarea in regiune si sa le ofere o cat mai usoara convietuire cu italienii de aici in contextul distantei fata de cultura tarii lor de origine.

Va fi facilitata, in acest fel, intregrarea economica, sociala si culturala a imigrantilor si se va incerca prevenirea episoadelor de marginalizare si devianta, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

Se vor organiza o serie de cursuri de limba italiana, va creste numarul centrelor de consiliere, al masurilor destinate imigrantilor, al masurilor menite sa pastreze cultura de origine a celor veniti in Italia, precum si alte masuri destinate exclusiv cetatenilor straini care ajung la Umbria. Finantarea este de aproximativ 550.000 de euro si vine din partea Consiliului regional Umbria.

Dincolo de incercarea de a integra cetatenii imigranti prin intermediul cursurilor de limba italiana, autoritatile din Umbria isi propun o mai buna integrare a acestora prin intermediul muncii si al scolii. In plan mai figureaza si initiative care vor viza sprijinul acordat imigrantilor in vederea obtinerii de credite financiare. Nu va lipsi din acest program nici o participare activa a strainilor la viata politica si sociala a comunitatii. Finantarea priveste, totodata, si masuri indreptate impotriva accidentelor de munca, bolilor profesionale, precum si masuri pentru o mai buna informare in materie de sanatate si masuri sanitare. Si pentru cei care cer azil politic vor fi desfasurate initiative particulare, vor fi acordate servicii de consiliere si intermediere. Cu acest program vrem sa contribuim la realizarea unor niveluri mai inalte de intregrare si de calitate a vietii pentru cetatenii straini care au ales Umbria pentru a-si realiza propriul proiect de viata a aratat consilierul pe probleme de politici sociale, Damiano Stufara.

Acest plan a fost elaborat pornind de la un raport despre imigratie. In 2004, in Umbria, strainii rezidenti au atins cifra de 56.385, 6.6% din populatia totala, ceea ce inseamna o crestere cu 0.4% fata de anul 2003. Dintre acestia, cei mai multi - 45.339 - locuiesc in Perugia si 11.046 la Terni. Nationalitatile cel mai bine reprezentate in regiune sunt cea albaneza, marocana, dar si cea romana, urmata de Ucraina si Macedonia. 59.4% dintre imigrantii din regiune au un contract de munca, in timp ce procentul celor care au obtinut permisul de rezidenta in baza motivelor familiale este de aproximativ 25.4%. Si numarul elevilor straini a crescut, in anul scolar 2004-2005 inregistrandu-se un procent de 7.23%, cu 0.97% mai mult decat in anul anterior.

 
Eveniment cultural la ICR din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :446
Monday, 05 December 2005
Institutul Cultural Roman din Praga va gazdui joi, 8 decembrie, la ora 18:30, prelegerea "Introducere in anatomia sunetului", a compozitorului si muzicologului roman Fred Popovici, urmata de ilustratii muzicale.

La aceasta manifestare culturala deosebita au fost invitati, in principal, tineri romani stabiliti temporar la Praga, profesori universitari si studenti de la sectia de limba si literatura romana a Facultatii de litere din cadrul Universitatii Caroline, diplomati cehi si straini vorbitori de limba romana, precum si membri ai Asociatiei de Prietenie Cehia - Romania. Prelegerea din aceasta saptamana va fi sustinuta in limba romana, informeaza directorul adjunct al ICR Praga, Constantin Stefanoaie.

 
Fericit in Spania, dar cu dor de RomaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :523
Monday, 05 December 2005
La varsta de 30 de ani, Eduard Frigioiu se simte un om fericit, de cand a venit in Spania, in urma cu cinci ani. Venit din Romania, Eduard lucreaza in domeniul hotelier, fiind camerist la taverna La Nueva.

Acum, spune el mintr-un interviu acordat publicatiei spaniole Abc, este stabil, mai ales de cand o are pe micuta sa Anna Isabel, in varsta de 11 luni.

 -Sosirea unui strain intr-o tara pe care nu o cunoaste trebuie sa fie grea. Dumneavoastra spuneti ca ati fost fericit.

 - Am avut noroc in Spania, totul a mers ca si cum cineva mi-ar fi desenat un drum in fata. Nu ma pot plange de nimic. La inceput a fost destul de greu, desigur. Nu mi-am luat niciodata un dictionar, asa ca am invatat vorbind, citind si intreband. De fapt, romana provine din latina, la fel ca si spaniola.

 - Credeti ca Madrid-ul este un oras primitor?

 - Treaba cu strainii merge foarte bine aici. Spaniolii sunt mult mai veseli. Vreau sa spun ca exista foarte multa comunicare intre oameni. Am remarcat asta de cand lucrez la taverna, unde am cunoscut foarte multi oameni. Este mereu zgomot. Asta este ceea ce nu imi place in Madrid, mi se pare putin cam obositor. E mai bine la Majadahonda, unde locuiesc eu, pentru ca este mai linistit.

 - De ce ati venit in Spania?

 - Intotdeauna mi-a placut sa calatoresc, desi in Romania nu eram obisnuiti sa iesim, in regimul comunist. Imi facea rau sa vad ce se intampla in Europa. Mereu in miscare: asa a fost de secole si milenii. Traian a venit sa cucereasca, dar eu am venit aici sa ma cuceresc pe mine insumi.

 - Sa gasiti un loc de munca mai bun

 - Cazul meu era special. Nu am plecat din tara dintr-o mare nevoie, ci doar ca sa imi fac un viitor mai bun. Daca aveam noroc ramaneam, daca nu, ma intorceam.

 - Romania si Spania au mai multe in comun, in afara de originea limbii?

 - Nu se poate face comparatie. Felul in care gandesc oamenii, felul de a fi, modernismul de aici In Romania oamenii nu s-au adaptat, inca, la stilul de viata european. Dar ca tara imi place mai mult Romania. Presupun ca imi este foarte dor de tara mea.

 
Colinde romanesti la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :504
Monday, 05 December 2005
In cadrul Festivalului O Aventura Muzicala Romaneasca, ce se desfasoara zilele acestea la Londra, membrii comunitatii romanesti din capitala britanica sunt invitati la un concert de colinde.

Evenimentul, intitulat Colinde romanesti de Craciun se va desfasura sambata, 10 decembrie, de la ora 19.30, la biserica St Martin-in-the-Fields si ii va avea ca protagonisti pe John Landor si Ion Minoiu. Biletele de intrare vor costa intre 6 si 22 de lire sterline.

O aventura muzicala romaneasca este produsa de pianista romanca Anda Anastasescu si de catre London Schubert Players, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin DRRP, Ambasada Romaniei la Londra si Centrul Cultural Roman.

 
Tariceanu se intalneste cu romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :402
Monday, 05 December 2005
Premierul roman, Calin Popescu Tariceanu va efectua, incepand de luni, 6 decembrie, o vizita de doua zile la Bruxelles.

Pe langa aspectul oficial al vizitei, care va cuprinde intalniri ale primului-ministru de la Bucuresti cu oficiali europeni, vizita va curpinde si intalniri ale premierului cu romanii din Belgia. Tariceanu va avea marti, 6 decembrie, o reuniune de lucru cu studentii, masteranzii si tinerii experti romani din aceasta tara, ce se va desfasura, de la ora 11.00 la Sediul Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

 
Saptamana spirituala romaneasca in MulhousePDF Print E-mail
Mulhouse, Franta/Romanian Global News
Accesari :427
Monday, 05 December 2005
Parohia ortodoxa romana Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian si biserica Sfanta Maria din orasul francez Mulhouse, impreuna cu Manastirea Brancoveanu din Transilvania,  organizeaza in perioada 4-11 decembrie o saptamana spirituala in care va avea loc si o expozitie de icoane romanesti pe sticla.

Vernisajul expozitiei a avut loc duminica, 4 decembrie, la biserica Sfanta Maria din centrul orasului-gazda, urmand ca icoanele sa poata fi vazute zilnic pana pe 11 decembrie, in intervalul orar 08:00-19:30.

Saptamana spirituala va consta in rugaciuni zilnice si Sfinte Liturghii ortodoxe, dar si in ateliere interactive de iconografie, dupa programul luni, miercuri si vineri, de la 10:00 la 12:00, si marti si joi de la ora 14:0 la ora 16:00, informeaza parohia romaneasca.

 
Actiune caritabila de sarbatori la parohia Bunavestire din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :376
Monday, 05 December 2005
Biserica greco-catolica Bunavestire din Toronto va organiza in acest sfarsit de an o dubla colecta pentru sacul lui Mos Craciun, cei vizati fiind nu numai copiii parohiei, ci si copiii orfani sau aflati in dificultate in Romania. Deoarece anul trecut, cu ajutorul unui donator generos s-au strans 2000 de dolari, iar cu ajutorul donatiilor enoriasilor s-au trimis la orfelinatul din Cluj 2000 de dolari pentru copii ce sunt ingrijiti de calugarite din congregatia Maicii Domnului si la Odorhei unde copiii sunt ingrijiti de calugarite din congregatia "Inimii Neprihanite a Fecioarei Maria", biserica romaneasca s-a gandit sa repete si in acest an actiunea caritabila. Intentia parohiei este ca, anul acesta, jumatate din colecta sa fie folosita pentru cadourile ce le va aduce Mosul pentru copiii parohiei, iar cealalta jumatate sa fie trimisa copiilor din Romania ce au nevoie de ajutor, informeaza biserica romaneasca. Conform experientei din anii anteriori, se estimeaza ca necesara in acest an suma totala de 4000 de dolari. Donatiile se pot face la biserica duminica, 11 decembrie, in cosul obisnuit pentru donatii, specificand pe plic "pentru Mos Craciun".
 
Arta romaneasca la RigaPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :426
Monday, 05 December 2005
Consulatul Onorific al Romaniei in Republica Letonia a deschis, la Muzeul de Arte Decorative si Design din Riga, o expozitie de arta romaneasca, care sta la dispozitia vizitatorilor, in perioada 22 noiembrie 6 decembrie 2005.

La deschiderea oficiala a expozitiei, din 24 noiembrie, au participat si doamnele Irina Horsia si Ruxandra Sibil Mermeze, ale caror lucrari de pictura si arta decorativa textila au fost expuse, alaturi de obiecte de arta din sticla.

 
Colocviu international la Accademia di Romania din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :431
Monday, 05 December 2005
In perioada 5-7 decembrie, va avea loc la Roma, colocviul international Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului in secolele XIV-XVI: ruptura si continuitate.

Evenimentul este organizat de Accademia di Romania din Roma impreuna cu Institutul Cultural Roman din Venetia, Pontificio Istituto Orientale, Centrul de Studii bizantine, post-bizantine si sud-est europene de la Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale din Paris, lIstituto Storico Austriaco a Roma, le Centre Saint Louis de France Rome, si lIstituto Italiano per gli Studi Filosofici di Napoli. La colocviu vor participa peste douazeci de specialisti din Romania, Grecia, Franta, Italia, Austria, Germania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Lucrarile colocviului se vor desfasura la Accademia di Romania, la Istituto Storico austriaco si la Pontificio Istituto Orientale.

Din partea romana vor fi prezenti luni, 5 decembrie, la Accademia di Romania, in sectiunea Constantinopole, Roma si crestinii ortodocsi din statele catolice, profesorii Serban Turcus (Univeristatea din Cluj-Napoca) Statutul Patriarhatului Constantinopolului in inscrisurile latine si grecesti (sec. XII-XV) si Ioan-Aurel Pop (Institutul Roman din Venetia) Patriarhatul Constantinopolului si ortodocsii din Transilvania (sec. XIV-XVII).

Marti, 6 decembrie, in cea de-a doua zi a colocviului, gazduita de Pontifico Instituto Orientale, profesorul Stefan Gorovei, de la Universitatea din Iasi va vorbi despre Printul Stefan cel Mare al Moldovei (1457-1504) si Marea Biserica. Ziua a treia, miercuri, 7 decembrie, la Instituto Storico Austriaco, Petre Nasturel si Matei Cazau, amandoi din partea CNRS, vor sustine si ei cuvantari legate de tema colocviului, Petre Guran, de la Universitatea Princeton, va vorbi despre Originea si functia teologico-politica a mitrei patriarhale, iar Dan Ioan Muresan, din partea Accademiei di Romania despre Natura si statutul Mega Nominom-ului Patriarhatului Constantinopolului, din secolul XVII pana in secolul XIV.

 
Vinurile romanesti se degusta in British ColumbiaPDF Print E-mail
Burnaby, Canada/Romanian Global News
Accesari :398
Monday, 05 December 2005
Restaurantul La Villeta din orasul canadian Burnaby va organiza miercuri, 7 decembrie, incepand cu ora 19:00, o degustare de vinuri romanesti.

La aceasta manifestare vor putea sa ia parte toti cei care sunt interesati de oferta de vinuri din podgoriile romanesti, intrarea si degustarea fiind gratuite, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. In seara respectiva, cei prezenti vor putea degusta cinci feluri diferite de vinuri. Restaurantul se afla la adresa 3901 East Hastings Street, Burnaby, tel: 604-299-3979.

 
Cvartetul Belcea si Lisa Milne la Wigmore HallPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :409
Monday, 05 December 2005
Celebra locatie Wigmore Hall din Londra va gazdui sambata, 10 decembrie, un concert cu Cvartetul Belcea alaturi de soprana Lisa Milne.

Alaturi de artistii romani, pe scena de la Wigmore vor mai aparea violinista Isabelle van Keulen si pianistul Aleksandr Madzar, intr-un spectacol ce se va desfasura cu incepere de la ora 19.30. 

Programul serii va aduce in fata publicului lucrari celebre din repertoriul international: Ernest Chausson: Chanson perpetuelle op.37, Joseph Phibbs: Goodison Quartet no.3, Ernest Chausson: Concert in D op.21 pentru violina, pian si cvartet de coarde.

Cvartetul Belcea si Lisa Milne se vor afla alaturi, cu aceasta ocazie, pentru premiera mondiala a celui de-al treilea Cvartet Goodison. 

 
Balada lui Porumbescu ajunge la IzmirPDF Print E-mail
Izmir, Turcia/Romanian Global News
Accesari :418
Monday, 05 December 2005
Orchestra Simfonica de Stat din Izmir va sustine luni, 5 decembrie, un concert din care vor face parte cunoscute compozitii romanesti.

Sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu Galati orchestra din Izmir va aduce in fata publicului Balada lui Ciprian Porumbescu sau Hora Staccatto de Grigoras Dinicu, etc. Invitatul acestei seri de muzica romaneasca va fi violonistul Florin Ionescu Galati.

 
Arta romaneasca, in prim-plan la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :476
Monday, 05 December 2005
Expozitia romaneasca de arta contemporana  Monahism si arta va fi prezentata in perioada 6-9 decembrie la Institutul Cultural Roman de la Budapesta.

Manifestarea va prezenta publicului icoane, sculpturi, tesaturi, obiecte bisericesti realizate in cateva schituri si manastiri din Valcea si Olt, precum  manastirile Cozia, Turnu, Bistrita, Dintr-un Lemn, Hurezi, Brancoveni, Clocociov sau Jgheaburi, informeaza portalul ghidulromanilor.com. Expozitia va fi completata de un concert de colinde sustinut de Corala Canticum a Seminarului Teologic Liceal Sfantul Nicolae din Ramnicu Valcea, dirijata de prof. Gelu Stratulat. La eveniment participa Episcopul Romanilor din Ungaria, P.S. Sofronie Drincec, Episcopul Ramnicului, P.S.Gherasim, directorul Seminarului Teologic din Ramnic si exarh al manastirilor din Eparhia Ramnicului, Arhimandrit dr. Vartolomeu Androni, directorul Institutului Cultural Roman din Budapesta, Mircea Oprita, dar si ambasadori si oameni de cultura din cele doua tari, Ungaria si Romania.

 
Mos Craciun vine din nou la copiii romani cuminti din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :437
Monday, 05 December 2005
Mult-asteptatul Mos Craciun va veni si in acest an la copiii romani cuminti din British Columbia, vineri, 16 decembrie, putin mai devreme decat de obicei, dat fiind programul sau extrem de incarcat.

Sacul Mosului se va desface pentru micuti la Centrul Comunitar Romanesc, aflat in localitatea canadiana New Westminster, incepand cu ora 18:00. Copiii vor veni insotiti de parintii lor si impreuna vor petrece o dupa amiaza minunata in compania celorlalti copii care vor dansa, vor recita poezii si se vor juca impreuna, informeaza centrul romanesc. Micutii care vor fi selectati de Mos vor avea posibilitatea sa participe intr-un talk-show televizat, evenimentul urmand sa fie filmat de echipa Rompost TV, iar in saptamana urmatoare emisiunea va fi difuzata pe postul de televiziune Channel M Cable 8.

Romanii care vor sa ii aduca pe cei mici la acest eveniment sunt rugati sa isi confirme participarea la adresa de e-mail barsand@hotmail.com sau la numarul de telefon 604-520 0464.

 
Serbarea de Craciun aduce cadouri si la biserica Sf. Gheorghe din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :438
Monday, 05 December 2005
Copiii romani din Toronto care, impreuna cu parintii lor, sunt membrii ai bisericii ortodoxe romane Sfantul Gheorghe din localitate, sunt asteptati duminica, 11 decembrie, la sala Dacia a parohiei, la Serbarea Pomului de Craciun.

Aceasta va incepe la ora 13:00, Mos Craciun urmand sa imparta daruri copiilor sustinatorilor bisericii, copii care au varsta maxima de 10 ani, informeaza parohia romaneasca. De asemenea, consiliul parohial ii roaga pe cei mici sa frecventeze cursurile Scolii Duminicale, care se desfasoara in fiecare duminica, intre orele 11:00 - 12:00.

 
Gheorghe Zamfir incepe anul 2006 cu un turneu in CanadaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :472
Monday, 05 December 2005
Compozitorul si instrumentistul roman Gheorghe Zamfir, insotit de Cvintetul de Coarde Athenaeum, va intreprinde un turneu in Canada in perioada 17-27 ianuarie 2006, prilej cu care se va intalni cu romanii aflati in aceasta tara.

Unii dintre norocosii care vor avea posibilitatea sa achizitioneze bilete pentru acest turneu deosebit vor fi romanii din British Columbia, care vor merge la concertul maestrului de la Vancouver, ce se va desfasura vineri, 27 ianuarie, la Center for Performing Arts. Pentru a veni in ajutorul romanilor din aceasta zona canadiana, Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia va oferi in premiera, inainte de lansarea oficiala, bilete pentru concertul lui Gehorghe Zamfir. Pentru informatii si comenzi, romanii pot sa sune la Lucian Mircioiu, telefon 778-893-0155, biletele puse in vanzare la BCRCC avand cele mai bune locuri din sala si fiind disponibile doar pentru o perioada limitata de timp. Pretul unui bilet este de 65, 50 dolari, iar organizatorii concertului vor dona organizatiei romanesti 10% din pretul fiecarui bilet vandut de catre BCRCC, informeaza Centrul Comunitar Romanesc.

Turneul pe care il va sustine Gheorghe Zamfir in Canada este organziat de Keystone Music si va include sapte concerte in localitatile Toronto, Montreal, Ottawa, Winnipeg, Calgary, Edmonton si Vancouver.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions