Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Presedintele Senatului vrea ca romanii (vlahi) timoceni sa beneficieze de recunoasterePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :526
Thursday, 08 December 2005
Minoritatea romana din Valea Timocului ar trebui sa aiba o recunoastere similara cu romanii din Voivodina, considera presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care si-a facut cunoscuta acesta pozitie cu prilejul vizitei in Romania a presedintelui Uniunii Serbia-Muntenegru, Svetozar Marovic.

Intr-un interviu acordat pentru Rador, Nicolae Vacaroiu, s-a aratat preocupat de recunoasterea acestui statut pentru romanii timoceni, declarand si ca minoritatea romana din Serbia si Muntenegru vreau sa va spun ca este o minoritate loiala statului si asa dorim sa fie, nu avem preocupari de alta natura; singurul lucru, dorim recunoastere, un anumit statut.

Presedintele Senatului a mai facut referire si la ratificarea acordului de cooperare pe linia respectarii drepturilor minoritatilor nationale in Serbia si Muntenegru si in Romania, tara noastra avand la randul sau o minoritate sarba valoroasa. Nicolae Vacaroiu a declarat ca pe sarbi si romani ii leaga foarte multe lucruri, pentru ca au impreuna o istorie bogata, singura problema care face obiectul discutiilor dintre cele doua parti fiind preocuparea Romaniei privind statutul minoritatii romane din Valea Timocului.

 
Romanii au in continuare incredere in presedintele BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :480
Thursday, 08 December 2005
Presedintele Traian Basescu si fostul ministru al Culturii, Mona Musca sunt personalitatile politice in care romanii au cea mai mare incredere, la ora actuala.

Conform unui sondaj national CURS realizat in perioada 26 noiembrie-1 decembrie, pe un esantion de 1230 de persoane, 50% dintre romani au foarte multa incredere in Traian Basescu, 47% in Mona Musca, iar 35% il crediteaza cu foarte multa incredere pe Theodor Stolojan. Pe urmatoarele locuri in topul increderii romanilor se claseaza Mircea Geoana, cu 33%, Corneliu Vadim Tudor  - 32%, Adrian Nastase 24%, Ion Iliescu 23%, Emil Boc 23%, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu nu beneficiaza decat de 22% din increderea romanilor.

Daca ar trebui sa mearga la urne duminica viitoare, pentru alegerile parlamentare, cei mai multi dintre romani ar pune stampila tot pe Alianta D.A 42%, in timp ce pentru PSD ar vota 28%, pentru PRM 16%, iar pentru UDMR 5%.

 
Moscova ingrijorata de bazele militare americane din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :458
Thursday, 08 December 2005
La numai putin timp de la semnarea, la Bucuresti, a Acordului prin care Romania si Statele Unite ale Americii conveneau asupra instalarii pe teritoriul Romaniei a unor baze militare americane, Rusia a solicitat imediat detalii cu privire la acest act.

Vicepremierul rus Serghei Ivanov, in acelasi timp si ministru al Apararii, a tinut sa precizeze ca aceasta desfasurare de forte americane in Romania intra sub incidenta Tratatului privind fortele conventionale in Europa si ca tara sa va trage concluziile necesare in cazul in care va constata ca unele tari incalca acest Tratat. Ivanov a mai aratat ca Moscova va astepta sa fie stabilit numarul de baze ce vor fi amplasate in Romania, si efectivele care le vor gazdui, pentru a reactiona la aceste planuri. Vicepremierul rus a amenintat, chiar, ca tara sa se va retrage din Tratatul privind armamentul conventional din Europa, daca aceste baze vor fi amplasate in apropierea granitei Federatiei Ruse.

In replica la cele declarate de oficialul rus, noul ambasador al SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi, la Bucuresti, ca Rusia nu ar trebui sa aiba nici un motiv de ingrijorare in privinta stabilirii de catre SUA de baze militare pe teritoriul Romaniei, intrucat Moscova este aliatul Washington-ului in lupta impotriva terorismului.  Taubman si-a mai exprimat certitudinea ca Rusia va realiza ca un contingent redus de soldati americani in Romania nu reprezinta o amenintare pentru ea.

 
8 decembrie - Ziua Constitutiei RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Thursday, 08 December 2005
Tara noastra marcheaza in fiecare an pe 8 decembrie Ziua Constitutiei Romaniei, zi instituita in urma cu 14 ani, ca urmare a aprobarii noiii legi fundamentale prin referendum national, cu o majoritate semnificativa.

In 1991, la referendum s-au prezentat 10.948.468 de participanti, dintre care 77,3% au votat afirmativ, 20,4% negativ, iar 2,3% au fost voturi nule, informeaza TVR.

Noua Constitutie democratica a reprezentat incepand de atunci temelia juridica a statului de drept, Parlamentul Romaniei hotarand ca ziua de 8 decembrie sa devina Ziua Constitutiei Romaniei.

 
Ambasada Marii Britanii i-a premiat pe tinerii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Thursday, 08 December 2005
Emilian Sulzman si Stefan Plesca din Mehedinti au obtinut primele locuri la sectiunile elevi si studenti, iar Petronela Mihai a luat premiul I la categoria mass-media in cadrul concursului pentru jurnalisti, studenti si elevi de liceu organizat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii la Bucuresti.

Misiunea diplomatica a anuntat joi, 8 decembrie, numele castigatorilor acestei competitii intitulate Implicatiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, distinctiile fiind oferite de premierul Calin Popescu Tariceanu, baroneasa Emma Nicholson, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, si ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, anunta Rador.

Concursul a fost lansat in vara acestui an, iar castigatorii de la sectiunea jurrnalism au fost desemnati de specialisti media, Mircea Toma (Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu) si Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent), impreuna cu ambasadorul britanic, Quinton Quayle. Acesta a participat si la jurizarea concursurilor pentru studenti si liceeni alaturi de numarul doi al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Onno Simons, si de directorul interimar al Consiliului Britanic, Moses Anibaba.

 
Canotoarea Elisabeta Lipa va purta torta olimpica la TorinoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :486
Thursday, 08 December 2005
Sportiva Elisabeta Lipa, care a participat la sase olimpiade consecutive, va purta, in premiera pentru Romania, torta la Stafeta Tortei Olimpice de la Torino 2006.

Torta va fi purtata de canotoarea noastra vineri, 9 decembrie, la Roma, pe traseul Via Lanciani de la Civico pana la Via Nomentana, sportiva urmand sa schimbe stafeta cu Alberto Tomba, multiplu campion olimpic la ski. Cei peste 10.000 purtatori ai tortei, printre care si chestorul Elisabeta Lipa, sportiva de aur a Ministerului Administratiei si Internelor, vor parcurge 11.300 km, timp de 64 zile, in perioada 8 decembrie 2005 10 februarie 2006, acestia fiind selectati astfel incat sa reprezinte cel mai bine Spiritul Olimpic si caracteristicile celor cinci inele ale simbolului olimpic: pacea, solidaritatea, fraternitatea, curajul si devotamentul, informeaza MAI.

Elisabeta Lipa  are in palmares 8 medalii olimpice (5 de aur, 2 de argint si 1 de bronz), 5 titluri de campioana mondiala si alte 19 medalii la Mondialele de seniori si juniori.

 
Imaginea in relatiile romano-italiene discutata la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Thursday, 08 December 2005

Fundatia Europeana Nicolae Titulescu din Bucuresti va gazdui vineri, 9 decembrie, in Sala sa de Conferinte, colocviul cu tema Factorul imagine in relatiile romano-italiene.

Colocviul este organizat de Ambasada Republicii Italiene la Bucuresti, prin intermediul Institutului Italian de Cultura Vito Grasso, cu sprijinul Institutului pentru Comert Exterior, Biroul din Bucuresti, si al Fundatiei Universitatea IULM din Milano, si se va desfasura sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.

Evenimentul va prilejui un schimb de vederi fundamentat pe datele rezultate in urma programului de cercetare demoscopica realizat de Fundatia Universitatea IULM din Milano, in parteneriat cu Camera de Comert din Milano si in colaborare cu Institutul Teseo din Milano si cu Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS din Bucuresti. Colocviul va constitui cadrul pentru a discuta despre reflectarea imaginii Romaniei si a Italiei in perceptia italienilor si a romanilor.

La eveniment vor participa diplomati, reprezentanti ai vietii academice din Romania si Italia, reprezentanti ai principalelor companii investitoare pe piata romaneasca si ai mass-media.

 
Se cauta cea mai buna piesa romaneasca din 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :473
Thursday, 08 December 2005
Uniunea Teatrala din Romania - UNITER si Casa Regala a Romaniei anunta ca sunt asteptate texte de teatru pentru inscriere la editia 2005 a Concursului de dramaturgie "Cea mai buna piesa romaneasca a anului", pana la data de 30 decembrie 2005 (data postei). Autorii trebuie sa trimita piesele dactilografiate, nesemnate, cu un motto pe pagina de titlu, impreuna cu un plic inchis care va cuprinde datele de identificare ale autorului - nume, adresa, telefon. Acelasi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi inscris si pe plicul inchis cu datele de identificare. Plicurile se pot trimte la adresa postala Str. George Enescu 2-4, 010305 Bucuresti 22, cu specificatia Pentru Concursul Cea mai buna piesa romaneasca a anului. Piesele de un act, la fel ca si dramatizarile sau piesele publicate sau reprezentate scenic nu vor fi admise in concurs. Piesa castigatoare va fi anuntata cel mai tarziu in luna martie a anului urmator, si ea urmeaza sa fie publicata intr-un volum ce va fi lansat la Gala Premiilor UNITER, de catre Editura Unitext. Concursul, premiul si tiparirea piesei castigatoare sunt finantate prin efortul si sub egida Casei Regale a Romaniei.
 
Doua zile de muzica sacra la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :578
Thursday, 08 December 2005
Asociatia Nationala Corala din Romania si Patriarhia Romana organizeaza in perioada 8-9 decembrie, de la ora 17.00, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, cea de-a doua editie a "Festivalului de muzica sacra".

In acest an la evenimentul cultural-religios vor participa ansamblurile corale Ison al Seminarului Teologic Bucuresti, Sound al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, Armonia al Arhiepiscopiei Tomisului, corala D.D. Botez a Bisericii Maica Domnului din Bucuresti, corul N. Oancea, corul Divina Armonie, corul barbatesc al Universitatii Pitesti, corul Catedralei Arhiepiscopale Targoviste, corul Bisericii Sfantul Elefterie din Bucuresti, corul barbatesc Bucovina din Campulung Moldovenesc si corul Patriarhiei Romane, informeaza un comunicat de presa emis de Patriahie.

 
Baletul National din Marsilia, in spectacol la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Thursday, 08 December 2005
Baletul National din Marsilia soseste in aceasta saptamana in Romania, pentru a sustine sambata, 10 decembrie, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, o reprezentatie cu spectacolul La Cite Radieuse".

Aceasta face parte dintr-o trilogie al carei coregraf este Frederic Flamand, cel care a semnat si partea artistica la celelalte doua spectacole din trilogie, "Metapolis" (2000) si "Silent Collisions" (2003). Lucrarea care va fi prezentata publicului roman trateaza, ca si restul compozitiilor trilogiei, raporturile dintre corp si mediul urban, inscriindu-se intr-o cercetare care exploreaza leagatura existenta intre dans si arhitectura, informeaza TVR.

 
37 de caricaturisti romani intr-o singura expozitiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :569
Thursday, 08 December 2005
Lucrarile a 37 de caricaturisti romani vor fi reunite vineri, 9 decembrie, orele 13.13, intr-o expozitie de grafica satirica intitulata Drepturile Omului si gazduita de pizzeria Cuptorul cu lemne din bulevardul Pache Protopopescu nr. 63, Bucuresti.

Expozitia aduce in centrul atentiei liberate de exprimare a gandurilor si credintelor, pornind de la ideea ca cenzura de orice fel este interzisa. Cei 37 de caricaturisti urmand sa primeasca de la primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, premii simbolice ca semn al aprecierii muncii desfasurate pe parcursul anului. Lucrarile expuse pot fi admirate pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006, informeaza Prompt Media.

 
Festival de film la PloiestiPDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Thursday, 08 December 2005
Intre 12-14 decembrie, la Filarmonica din Ploiesti va avea loc Festivalul de Film Dincolo de Imagine.

Programul va cuprinde productii de lung si scurt metraj dintre care amintim: Binecuvantata fii inchisoare, in regia lui Nicolae Margineanu - film distins cu 3 premii importante, Accesul Interzis in regia lui Catalin Dupu - care va participa la manifestari, Tatal, Koser, Ramura, Taramul - filme de scurt-metraj din SUA. In cea de-a doua seara de festival, publicul va putea participa la concursurile bazate pe istoriile peliculelor vizionate. Evenimentele incep la ora 18.00 iar intrarea este libera.

 
Proiectul Legii pentru romanii de pretutindeni sustinut de romanii (vlahi) din TimocPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :655
Thursday, 08 December 2005
Delegatia Federatiei Romanilor din Serbia a sustinut miercuri, 7 decembrie, la sediul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, o conferinta de presa, din care Romanian Global News prezinta cateva fragmente semnificative.

Delegatia a fost compusa din dr. Pedrag Balasevici, Presedinte al Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, ing. Dragomir Draghici, Presedinte al Forumului Cultural al Romanilor din Bor si Zavisa Jurj, Presedinte al Asociatiei pentru cultura vlahilor-romanilor din Serbia- Ariadnae Filum.

Dl.Pedrag Balasevici : delegatia FRS ieri a avut cateva intalniri foarte reusite, o experienta noua fata de ce am avut in ultima perioada, si ne bucuram de acest lucru. Am intalnit oameni care au parut a intelege problemele noastre, problemele cu care se confrunta romanii de pe Valea Timocului. Am avut convorbiri la Palatul Cotroceni cu dl. Claudiu Saftoiu, consilier Prezidential si cu doamna Anca Ilinoiu, consilier de Stat, carora le-am expus toate punctele de vedere in legatura cu tot ce avem noi in relatiile cu institutiile din Romania si colaborarea pe care o vedem noi cu acestea. Am gasit toata intelegerea din partea lor si a ramas sa ne vedem din nou in luna ianuarie pentru a continua dialogul si a evalua ce are sa se intample pana atunci.

Noi am punctat in cadrul discutiilor faptul ca pentru noi este foarte necesar, iar acest lucru l-am discutat atat la Cotroceni cat si cu vicepresedintele Senatului dl. senator Teodor Melescanu, promovarea Legii pentru romanii de pretutindeni. Noi credem ca o lege ca aceasta este extrem de necesara nu numai pentru romanii din Serbia ci pentru toti romanii balcanici, pentru ca in textul legii se va prevede la articolul care explica care sunt romanii de pretutindeni se va adauga in paranteza si toate denumirile traditionale: vlahi, aromani, rumani etc. unde ne vom incadra si noi

La Institutul Cultural Roman am vorbit cu dl. Presedinte Horia Roman Patapievici si cu colaboratorii sai despre niste proiecte care se vor demara in viitor si in care noi ne punem mare speranta. Si aici discutiile au fost bune, iar cei de acolo au inteles punctele noastre de vedere.

Dl.Dragomir Draghici: La intampinarile pe care le-am avut cu demnitarii romani noi le-am spus un lucru: daca Tara, Rumania, trece cu vederea faptul ca in Balcani traiesc vlahi, dupa cum le zic sarbii, bulgarii, grecii, albanezii, atuncea noi suntem la fel de interesanti ca si o vie culeasa pentru cineva

Dl.Zavisa Jurj: Vreau sa spun ca strategia pe care a pus-o in practica timp de 15 ani pentru noi , este o strategie gresita si daca si in urmatorii 15 ani se va aplica atunci rumanii din Timoc no-r sa mai fie Situatia noastra este foarte grea si Dumneavostra cei din presa si de la alte institutii din Romania trebuie sa vina la noi sa vada care este realitatea si dupa aia sa vorbeascaDupa intalnirile de ieri credem ca in viitor vom avea o intelegere mai mare si o mai buna colaborare...

 
Moscova planuieste destabilizarea Basarabiei, sustine Vlad CubreacovPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :526
Thursday, 08 December 2005
Deputatul PPCD Vlad Cubreacov, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, sustine ca administratia de la Kremlin este deranjata de stabilitatea politica din Republica Moldova, apreciata de institutiile europene, si pune acum la cale destabilizarea situatiei existente.

Bineinteles ca relatiile de parteneriat, in scopul mentinerii stabilitatii politice, a promovarii reformelor si avansarii catre Uniunea Europeana sunt in continuare dificile, dar trebuie sa subliniem ca PPCD si grupul sau parlamentar nu vor renunta la ideea de mentinere a stabilitatii de dragul reformelor si de dragul intregii societati, care ne-a delegat in Parlament. De aceea, este, cel putin, surprinzator sa auzim acum voci ale unor politicieni, care regreta deja stabilitatea politica si pasii catre reforma, deja infaptuiti, a declarat Cubreacov. Potrivit lui, unii zisi democrati de la Chisinau jubileaza in legatura cu o eventuala criza energetica determinata de imperialismul energetic al Moscovei, resimtit in raporturile cu toate statele, fie ca sunt ex-sovietice, fie ca sunt deja membre ale UE si NATO.

Cubreacov califica apelurile unora de a desfasura proteste stradale drept ridicole. Se cunoaste ca PPCD este singura forta din Republica Moldova care a avut curajul politic sa organizeze manifestatii ample de strada si nu am remarcat, la vremea respectiva, prezenta acestor pretinsi democrati, alaturi de noi atunci cand a fost cazul. De aceea, din datele de care dispunem, observam ca pentru luna ianuarie 2006, anumite cercuri din afara Republicii Moldova, in intentia de a se folosi de elemente si structuri din cadrul tarii, pun la cale destabilizari de proportii si manifestatii de strada. Rusia intelege ca pierde teren in aceasta zona a Europei, este vizibil iritata de constituirea Comunitatii Optiunii Democratice si urmareste provocari de proportii, a declarat el. Referindu-se la monitorizarea Republicii Moldova de catre APCE, Cubreacov a subliniat ca acesta nu este un lucru rusinos. Este o forma de dialog civilizat intre un membru al Consiliului Europei si organizatia ca atare. Ne dorim sincer incheierea etapei de monitorizare si trecerea la o etapa de post-monitorizare, intrucat numai in aceste conditii am putea urca pe o noua treapta in dialogul nostru cu UE. Atata timp cat Republica Moldova este monitorizata de APCE, se considera ca nu indeplineste criteriile si standardele organizatiei de la Strasbourg si asta poate bloca serios dialogul cu UE. Pentru atingerea obiectivului de apropiere si integrare definitiva in UE trebuie sa constatam cu totii, atat la Chisinau, cat si la Strasbourg, atat guvernarea, cat si opozitia, dar si intreaga societate, ca Republica Moldova si-a facut toate temele pentru acasa si raspunde criteriilor CE, criterii de democratie, economie de piata si drepturi ale omului, a conchis Vlad Cubreacov.

 
Comportamentul Rusiei la reuniunea OSCE denota reflexe imperialePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :450
Thursday, 08 December 2005
Pozitia Federatiei Ruse la ultima reuniune anuala a OSCE, de la Ljubljana, exprimata de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care nu a permis adoptarea unei rezolutii finale a summitului, nu constituie nimic nou, deoarece comportamentul Rusiei denota reflexe imperiale si sfideaza principiile ONU in materie de raporturi interstatale sustine deputatul Vlad Cubreacov.

Potrivit lui Cubreacov, comportamentul Rusiei nu este intamplator daca se tine cont de actuala formula a OSCE. Aceasta organizatie este incapabila de a solutiona diferite probleme de securitate in Europa. OSCE este o structura invechita si depasita de realitati, blocata si santajata din interior cu dreptul de veto al Rusiei. OSCE este un actor care nu mai poate contribui efectiv la solutionarea unor probleme vechi si complicate, cum sunt cea a ocupatiei militare ruse din Republica Moldova si Georgia, a precizat el. In context, deputatul AMN, Vitalia Pavlicenco, a declarat ca au fost admise doua greseli inca la reuniunile OSCE de la Porto si Madrid, cand s-a facut un pas inapoi privind angajamentele asumate de Rusia in 1999, la Istanbul. Anume atunci trebuiau sa fie reluate aceste decizii. Sunt convinsa ca vom obtine o garantie a cerintelor noastre de retragere a trupelor rusesti, in baza hotararilor adoptate la 10 iulie de catre Parlament, dintre care una prevede ca trupele rusesti trebuie sa fie retrase pana la 31 decembrie 2005. In acest fel, dupa 2005, trupele rusesti intra in conditii de totala ilegalitate, a spus Pavlicenco.

Solicitat sa comenteze reuniunea de la Ljubljana, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa, Serghei Stati (PCRM) a declarat ca neadoptarea deciziei finale a reuniunii OSCE nu trebuie sa descurajeze. Este necesara imbinarea eforturilor pentru a aduce la un bun sfarsit solutionarea atat a diferendului transnistrean, cat si retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova. Toate criticele aduse de catre Rusia in adresa OSCE sunt cam exagerate, deoarece aceasta organizatie si-a demonstrat eficienta. Dar Rusia are niste angajamente in fata comunitatii internationale pe care trebuie sa le respecte, a conchis Stati.

 
Iurie Rosca este noul presedinte al subcomisiei pentru controlul SISPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :449
Thursday, 08 December 2005
Vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, numit miercuri presedinte al subcomisiei parlamentare pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau, considera crearea acestei subcomisii foarte importanta, care va conduce la democratizarea serviciilor speciale.

Reamintim ca in cadrul sedintei de miercuri a Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordine publica, a fost constituita o subcomisie pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIS. In calitate de membri ai acestei comisii au fost desemnati Maria Postoico si Vladimir Vitiuc (PCRM), Vladimir Filat (PD) si Alexandru Lipcanu (AMN). Iurie Rosca a fost ales unanim presedinte al subcomisiei. Potrivit lui Rosca, aceasta subcomisie este prima structura parlamentara care se va preocupa in mod exclusiv de supravegherea serviciilor speciale, in acest fel fiind achitata inca o restanta a Republicii Moldova in fata institutiilor europene, in materie de democratizare a serviciilor speciale si de asigurare a unui control eficient din partea societatii, prin intermediul Parlamentului. In acest fel, se realizeaza inca o propunere a PPCD, formulata la 4 aprilie si acceptata de seful statului, care vizeaza reforma serviciilor speciale si numirea unui deputat din Opozitie drept sef al subcomisiei, a concretizat el.

Rosca presupune ca subcomisia va avea o activitate eficienta, competenta si operativa, care va permite societatii sa aiba garantia ca serviciile speciale nu se vor abate de la norma constitutionala, nu vor restrange drepturile si libertatile fundamentale ale omului si nu vor fi utilizate in scopuri politice. In una dintre primele sedinte vom invita conducerea SIS si ii vom cere sa ne arate modul in care institutia respectiva isi onoreaza angajamentele constitutionale. Vom cere ca relatia dintre SIS si Parlament sa fie una functionala, iar conducerea acestei institutii sa fie foarte transparenta, a conchis Rosca.

 
Doar 20 de mii de tone de munitie mai sunt in raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :476
Thursday, 08 December 2005
Ambasadorul rus in Basarabia, Nicolai Reabov a declarat marti seara, la PRO TV Chisinau, ca Federatia Rusa isi indeplineste obligatiile internationale asumate.

Rusia nu a declarat vreodata ca tinde sa mentina munitiile sale in depozitele de la Cobasna. Retragerea armamentului nu depinde de dorinta sau de nedorinta Rusiei, acest lucru fiind legat de niste conditii similare celor din anul 2003, cand a fost retras aproximativ jumatate din arsenalul rusesc si au ramas aproximativ 20 mii tone de munitii. Retragerea a fost sistata in legatura cu intreruperea negocierilor intre Chisinau si Tiraspol, partea transnistreana declarand ca nu va permite retragerea armamentului rusesc, a spus Reabov, potrivit caruia, problemele Chisinaului si Tiraspolului nu vor disparea odata cu retragerea armamentului rusesc. Retragerea acestor munitii este imposibila in conditiile de confruntare intre parti, a specificat ambasadorul.

Reabov sustine ca in regiunea de Est a Republicii Moldova nu exista armata straina. Acolo exista ui grup de militari care pazeste depozitul de munitii si exista fortele pacificatoare, care nu se amesteca in problemele interne ale Moldovei sau ale Transnistriei. Aceste forte asigura mentinerea pacii. Procesul de retragere a militarilor rusi din regiune va fi reluat doar atunci, cand va incepe procesul de negocieri. Transnistrenii au incredere in fortele pacificatoare si nu doresc ca acestea sa plece, a declarat diplomatul.

Referindu-se la faptul ca prin decizia CEDO in cazul Ilascu, Federatia Rusa ar fi fost recunoscuta drept tara agresoare si beligeranta in conflictul armat din anul 1992, Reabov a declarat ca Rusia nu a fost recunoscuta nici o data si nicaieri drept agresor, mai ales in problema transnistreana.

Solicitat sa comenteze decizia Gazprom-ului de a majora, de la 1 ianuarie, tarifele la resursele energetice pentru Republica Moldova, Reabov a declarat ca acest lucru este o realitate obiectiva si nu poate fi vorba de o decizie politica. Federatia Rusa ar putea aplica o blocada economica fata de Republica Moldova, dar Rusia este curata si aplica sanctiuni economice, spre deosebire de alte state care ignoreaza normele internationale in aceasta problema, a spus el.

Pe de alta parte, Reabov este de acord cu intentiile autoritatilor de la Chisinau de a diversifica sursele de energie pentru a asigura securitatea energetica a statului, dar acest lucru trebuie sa fie in limite rezonabile, deoarece o problema poate general altele.

Reamintim ca in cadrul recentei reuniuni a OSCE de la Ljubljana, ministrii de externe ai Republicii Moldova si Georgiei au cerut Rusiei sa-si retraga trupele sale din Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud. Potrivit publicatiei rusesti Novie Izvestia, care face trimitere la o sursa din cadrul MAE rus, in urma unui astfel de comportament (al Chisinaului si Tbilisi n.n.) nu poate fi vorba de inlesniri la livrarea gazelor naturale. Evident ca populatia Republicii Moldova, cea mai saraca tara din Europa, nu va suporta o noua majorare a pretului. Afirmatia lui Voronin Vom ingheta dar nu ne vom preda capata contur, doar ca Voronin nu prea are partasi. Spre deosebire de Chisinau, Tiraspolul se afla intr-o situatie mai favorabila, deoarece intentioneaza sa creeze relatii directe cu Gazprom si sa negocieze niste tarife preferentiale. Tiraspolul spera ca rusii ii vor livra gazul natural cu 80 USD pentru o mie de metri cubi, scrie sursa citata.

 
Romanii din Darmstadt vor avea biserica lorPDF Print E-mail
Darmstadt, Germania/Romanian Global News
Accesari :453
Thursday, 08 December 2005
Comunitatea de romani care locuieste in orasul german Darmstadt are, incepand de sambata, 10 decembrie, de la ora 17:00, posibilitatea de a merge la slujbe ortodoxe, care vor fi oficiate de parintele Stefan Anghel din Offenbach intr-o sala inchiriata de noua asociatie romaneasca infiintata in zona.

Invitatul de onoare al acestei seri va fi Ierarhul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania si Europa Centrala, IPS Serafim, informeaza portalul tinerilor romani din Germania. Cu aceasta ocazie, comunitatea doreste sa il informeze pe acesta in legatura cu importanta formarii unei parohii avand un preot permanent. Pe langa aceasta, intalnirea cu mitropolitul este interesanta pentru ca reprezinta ocazia cea mai potrivita de a discuta problemele fiecarui roman care va veni la intrunire. Participantii vor putea adresa direct orice fel de intrebare decenta la discutia de dupa vecernia de sambata, organizatorii incercand sa pregateasca si un mic mic bufet cu bunatati de sezon. De asemenea, incepand cu aceasta data, parintele Anghel va fi alaturi de romanii din Darmstadt in fiecare sambata, pentru slujba Vecerniei.

Sala in care va avea loc serviciul religios se afla la adresa Mollerstr. 40, Darmstadt.

 
S-a lansat pagina de web a Consulatului Romaniei la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :529
Thursday, 08 December 2005
{mosimage}Consulatul General al Romaniei la Milano si-a deschis luni, 5 decembrie, in mod oficial site-ul.

{mosimage}Pagina de web a Consulatului este actualizata cu toate informatiile pe care le necesita practicile consulare destinate cetatenilor romani din Italia. La adresa, www.consulatmilano.com, romanii stabiliti in Italia pot afla cat mai multe lucruri despre serviciile consulare, sectia economica a Consulatului, turism, educatie si cultura, informatii despre Romania, sau probleme legate de legislatie. Cei care intra pe site pot gasi aici deasemenea ghiduri utile, formulare diferite, o sectiune de intrebari si raspunsuri, dar si una de link-uri utile. Nu lipseste nici sectiunea de stiri, in care cei interesati vor putea afla noutati despre comunitatea romaneasca din Italia, dar si stiri din tara.

Este o onoare pentru noi de a va putea oferi aceasta pagina, care este un inceput si o continuare spune consulul Romaniei, Mircea Gheordunescu, in mesajul postat pe site. Este un inceput al unei relatii mai bune, mai primitoare, mai calda si mai eficenta atat cu prietenii nostri italieni, cat si cu dragii nostri compatrioti; cu autoritati, cu personalitati culturale si stintifice, cu oameni de afaceri, cu investitori, dar si cu simpli cetateni care muncesc pentru binele nostru comun, sau care, pur si simplu vor sa stie mai multe despre relatia privilegiata intre cele doua tari surori, sau despre cele doua popoare infratite de radacinile comune ale latinitatii si crestinismului. Este o continuare a acestei relatii si a eforturilor noastre de a fi  in slujba cetatenilor. Este un inceput, care in mod sigur va fi mereu imbunatatit. Este o continuare a initiativei Ambasadei Romaniei la Roma mai soune consulul general al Romaniei.

 
Deces la bordul fregatei Regele FerdinandPDF Print E-mail
Creta, Grecia/Romanian Global News
Accesari :465
Thursday, 08 December 2005
Un militar roman, angajat pe baza de contract, a murit miercuri, 7 decembrie, la bordul fregatei Regele Ferdinand, la scurt timp dupa ce fusese internat in Spitalul Universitar din Iraklion, localitate situata pe insula greceasca Creta.

Militarul era in misiune pe aceasta nava si si-a pierdut cunostinta in timp ce se afla impreuna cu doi colegi in spatiul de repaus al ambarcatiunii, informeaza MApN. Echipa medicala a navei i-a acordat militarului asistenta de urgenta, iar, la solicitarea comandantului fregatei, Comandamentul NATO de la Napoli a trimis un elicopter in zona de actiune a navei, pentru a-l transporta pe militar la cel mai apropiat spital. Pana in prezent nu se stie de ce a murit militarul roman, medicii spitalului de la Iraklion urmand sa stabileasca cauza decesului acestuia.

Iordache Bogdan avea 31 de ani, era divortat si avea un copil. Militarul era ambarcat la bordul fregatei Regele Ferdinand din data de 1 iunie 2004, fiind apt medical la momentul plecarii in misiune.

Regele Ferdinand a plecat din tara pe 5 octombrie 2005 si a intrat, incepand cu 15 octombrie, sub comanda operationala a NATO. Fregata isi va continua participarea la operatia Active Endeavour pana pe 15 decembrie.

 
Academicianul Teodor Furdui, Doctor Honoris Causa al Universitatii din TiraspolPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 08 December 2005
Vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, academicianul Teodor Furdui, a primit din partea Universitatii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chisinau titlul de Doctor Honoris Causa, pentru realizari in domeniul activitatii de cercetare si instruire a cadrelor stiintifice.

Conform Infotag, titlul a fost acordat in urma initiativei facultatii de chimie si biologie. Teodor Furdui si-a dedicat 45 de ani din viata sa cercetarilor complexe in domeniul endocrinologiei, neurofiziologiei si patofiziologiei omului si animalelor, stresologiei, fondand o directie noua a biomedicinii - sanocreatologia, stiinta despre formarea si pastrarea sanatatii umane. De asemenea, academicianul este fondator al scolii stiintifice de fiziologie a stresului, adaptare si sanocreatologie, recunoscute in tara si peste hotare.

Universitatea de Stat din Tiraspol este succesor al Universitatii de Studii Publice, deschisa la Tiraspol in anul 1930. Din 1992 sediul universitatii se afla la Chisinau. In prezent, la institutie invata aproximativ 4000 de studenti si lucreaza circa 200 de cadre didactice, din care aproape o jumatate au titluri stiintifice.

 
Se lanseaza un Centru de Monitorizare a audiovizualului din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 08 December 2005
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova va inaugura un Centru de Monitorizare a Institutiilor Audiovizuale, informeaza Monitor Media.

Potrivit actualului presedinte al CCA, Ion Mihailo, Centrul va activa incepand cu 11 ianuarie 2006 si va fi dotat cu echipament ce va permite 24 din 24 de ore monitorizarea tuturor posturilor de radio si TV care emit pe frecventele distribuite de CCA. La crearea acestui centru, potrivit lui Mihailo, si-au adus contributia financiara organizatii internationale interesate de dezvoltarea  audiovizualului autohton.

 
ANCI solicita drept la vot pentru strainii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :514
Thursday, 08 December 2005
Asociatia Nationala Comuni Italiani pare ca incepe si ea sa se mobilizeze pentru a veni in sprijinul imigrantilor din Italia, care au cerut in repetate randuri sa le fie garantat dreptul de participare la viata publica a tarii in care traiesc in acest moment.

Aceasta este una dintre principalele cereri ale strainilor care traiesc in Italia, inclusiv a romanilor din aceasta tara. Consiliul national al ANCI a aprobat, in acest sens, un proiect de lege ordinara care prevede accesul la vot al cetatenilor straini non-comunitari, precum si implicarea acestora in viata publica a unitatilor regionale in care traiesc, fie ca sunt regiuni, provincii sau comune. Aceasta initiativa gandita de ANCI este adresata unui numar mare de imigranti, estimandu-se ca cetatenii straini care vor avea, astfel, dreptul la vot administrativ sunt in jur de 800.000, din cei trei milioane de straini care au permise de sedere, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

Documentul este un rezultat al unei lupte politice indelungate duse de ANCI care, inca din luna iulie a anului 2004 propunea modificarea statutelor comunale si extinderea dreptului de vot catre cetatenii extracomunitari. Aceasta idee a iscat numeroase polemici, amenintari si chiar acuzatii de neconstitutionalitate din partea anumitor forte politice. Spre deosebire de alte proiecte de lege care sa acorde drept de vot imigrantilor extracomunitari din Italia, proiectul ANCI nu presupune si o reforma constitutionala in materia dreptului la vot. Fiind vorba despre o lege ordinara, aceasta nu ar trebui sa treaca, cel putin teoretic, printr-un demers parlamentar indelungat.

Actualul proiect de lege semnat de ANCI este impartit in sase articole si stabileste criteriile de admitere la urna pentru extracomunitari. Principalul principiu, in acest sens, este detinerea permisului de sedere pe teritoriul national de cel putin cinci ani, conform Conventiei de la Strasboug din 1992, ratificata numai in parte de Italia. Propunerea ANCI mai prevede ca cetateanul strain trebuie sa se prezinte la primaria comunei de resedinta pentru a fi inscris pe listele electorale. In acest caz, vor exista liste speciale pentru strainii care voteaza la alegerile administrative.

 
Ultima intalnire CROM a anuluiPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :410
Thursday, 08 December 2005
Consiliul CROM va organiza ultima sa intalnire pe anul 2005 saptamana viitoare.

Reuniunea se va desfasura in cabinetul dr. Elpiniki Barac, sambata, 17 decembrie, de la ora 18.00.  In cadrul acestei intalniri va fi sarbatorit actorul si poetul Dinu Ianculescu, unul dintre membrii consiliului CROM, care implineste venerabila varsta de 80 de ani. Seara va aduce mai aproape de sufletele celor prezenti atmosfera de Craciun traditionala din Romania, printr-un concert de colinde, interpretate de corul CROM. Isi vor da concursul la reusita acestui concert si Alexandru Draghici, Cristian Braica (contrabass), corul seniorilor CROM, Mioara Georgescu (pian).

 
Formatii romanesti in Anglia, Germania, Austria, Spania si ItaliaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :460
Thursday, 08 December 2005
Seria de concerte desfasurata sub genericul Romania in Advent, continua cu recitaluri la Londra, Passau, Wymondham si Kings Lynn (comitatul Norfolk), Norwich, Madrid, Paola, Linz si Roma.

Joi, 8 decembrie, formatia The Romanian Baroque Players va sustine un concert la biserica St James Piccadilly, din Londra, cu incepere de la ora 19.30. Programul interpretat de cei trei muzicieni romani (Ilie Masala  vioara, Mihail Ghiga vioara, Ion Minoiu  - vioara & viola) va contine lucrari de Marini, Purcell, Schmelzer, Biber si Telemann, iar corul Theotokos va interpreta muzica religioasa si colinde in stil bizantin. Aceleasi formatii vor concerta in 10 decembrie la Wymondham Abbey, de la ora 11.00 si la biserica St. Margaret din Kings Lynn, de la ora 19.30, in comitatul Norfolk, precum si in 11 decembrie, la biserica St Peter Mancroft din Norwich, de la ora 10.00.

Ansamblul Baroc Transylvania si soprana Juliane Hiener vor concerta vineri, 9 decembrie, de la ora 17.00 la Passau, la Gimnaziul de muzica de pe langa comunitatea religioasa Maicile Maria Ward, si sambata, 10 decembrie, de la ora 20.30, la Biserica ursulinelor din Linz.

Concertele romanesti vor putea fi ascultate si in Spania. Sambata, 10 decembrie, la biserica San Jines din Madrid formatia corala Armonia din Constanta va sustine, incepand cu ora 20.30, un concert cu lucrari religioase si colinde de Gheorghe Danga, Ioan Runcu Stelian Ionascu, T. Brediceanu, Maxim Vasiliu, Nicu Moldoveanu, Costica Andrei, Gheorghe Danga, precum si cu lucrari din repertoriul international: G.P. Palestrina, Lodovico da Viadana, A. Ramirez.

In aceeasi zi, la Paola (Calabria), la Santuario di San Francesco, de la ora 20.00, dar si luni, 12 decembrie, la Accademia di Romania din Roma, tot de la ora 20.00, vor avea loc concerte sustinute de Cvartetul Codex (cu lucrari de G.F. Haendel, J.S. Bach W. A. Mozart, A. Vivaldi, cantece romanesti de Craciun din Codex Caioni si Vietoris) si Grupul psaltic al corului Stavropoleos (lucrari de Balasios preotul, Anton Pann, Virgil  Nanu, Dimitrie Suceveanu, Ioan Kaloghiros, Sabin Ionel Preda, Dometie Ionescu).

Proiectul Romania in Advent este initiat de Institutul Cultural Roman, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor.

 
Excursie tematica la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :491
Thursday, 08 December 2005
Incepand de joi, 8 decembrie, romanii din Milano vor porni intr-o excursie tematica la Roma, ocazie oferita de Asociatia Romanilor din Italia.

Vizita va incepe astazi, la ora 13.00, iar intoarcerea este programata pentru duminica, 11 decembrie, in jurul orei 13.00. Excursionistii romani vor vizita in aceasta calatorie de week-end prelungit Coloseumul, Arcul lui Cosntantin, Forul roman, Columna lui Traian, Pantheonul, Campidoglio, faimoasa catedrala San Pietro de la Vatican, muzeele Vaticanului, bisericile Scala Coeli, San Paolo, Santa Maria Maggiore, dar si multe altele, informeaza ARI.

 
Craciunul va aduce un nou maraton oratoric la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1002
Thursday, 08 December 2005
Organizatia basarabeana Hyde Park si-a propus sa desfasoare duminica, 25 decembrie, la Chisinau, un nou maraton oratoric, chiar in ziua in care se sarbatoreste Craciunul pe stil nou.

Initiativa organizatiei va fi anuntata autoritatilor locale in curand, Hyde Park intentionand sa deruleze aceasta actiune publica pe Aleea Clasicilor din Parcul Central al capitalei basarabene. ONG-ul asteapta din partea tuturor celor atrasi de aceasta propunere sa vina cu sugestii de subiecte care ar putea prezenta interes pentru multi cetateni de pe ambele maluri ale Prutului, precum Calendarele vechi si nou, Influenta crestinismului sau Rolul bisericii.

Maratonul oratoric initiat de Hyde Park reprezinta o tribuna libera de exprimare a oricaror idei referitoare la orice subiect, pe care cetatenii Chisinaului sa o poata utiliza fara constrangeri de orice fel. La editiile anterioare ale maratonului, desfasurate chiar in acest an, nu au existat subiecte tabu, singura cerinta a organizatorilor fiind ca vorbitorii sa foloseasca un limbaj decent si sa faca dovada de respect si toleranta fata de ceilalti participanti la tribuna, informeaza curaj.net.

 
Iesenii de la Cantores Amicitiae isi cauta gazda in BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :442
Thursday, 08 December 2005
Corul iesean Cantores Amicitiae va sustine in intervalul 13-18 decembrie o serie de concerte in orasele Bruxelles, Hasselt si Brugge, organizatorii turneului facand apel la romanii din capitala belgiana sa ii gazduiasca pe coristi in aceasta perioada.

La Bruxelles ar trebui sa fie cazata o parte din membrii ansamblul alcatuit din 42 de tineri cu varsta intre 18 si 28 de ani, informeaza portalul comunitatii romane din Belgia, rombel.com. Cei care in preajma sarbatorilor vor sa ii primeasca pe compatriotii lor sunt rugati de organziatorii belgieni sa telefoneze la numerele 02-771.57.61 sau 0495-26.55.60, pentru a afla mai multe informatii.

 
Muzica ardeleneasca va rasuna si la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :505
Thursday, 08 December 2005
Ansamblul ardelenesc Szilva va concerta sambata, 17 decembrie, la barul est-european Belladone din Bruxelles.

Spectacolul va incepe la ora 22:00 si ii asteapta pe toti romanii din capitala Belgiei sa vina sa ii asculte pe Tcha Limberger, la vioara si voce, Nicolas Hauzeur, la vioara, Jan Robberecht, la acordeon, Filip Vandebril, la contrabas si Benjamin Clement, la chitara. Belladone se afla la adresa rue Moris 17A, 1060 Bruxelles, informeaza rombel.com.

 
Fetele de la Bambi in concert la romanii din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :436
Thursday, 08 December 2005
{mosimage}Trupa romaneasca Bambi va sustine sambata, 10 decembrie, un concert de muzica dance pentru romanii din Italia.

{mosimage}Fetele vor fi asteptate de fani la Clubul Indian Saloon, din Milano, de la ora 23.00.

Indian Saloon este unul dintre cluburile romanesti din Italia, pus pe picioare de romanul Gabriel Posta si a devenit, cu timpul, unul dintre locurile de distractie preferate ale romanilor din Milano. La fiecare sfarsit de saptamana, sambata si duminica, localul ii reuneste pe membrii comunitatii romanesti la discoteca, iar lunar aici sunt organizate si concerte cu artisti romani din tara.

 
Expozitia Claudiu Ramba la finalPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :484
Thursday, 08 December 2005
Artistul roman Claudiu Ramba isi va incheia vineri, 9 decembrie, la Londra, expozitia de arta Resonance".

Expozitia a fost deschisa publicului incepand din data de 22 noiembrie, la Institutul Cultural Roman din Londra.

Claudiu Ramba, unul dintre tinerii artisti romani, aflat la inceputul carierei sale artistice, este abosolvent al Colegiului de Arta si Design Chelsea. Din luna ianuarie a anului 2006, Claudiu va urma un master in cadrul aceleiasi institutii, prin intermediul caruia va incerca  sa-si perfectioneze tehnica.

Tanarul artist s-a nascut in Romania, unde studiat la Universitatea de Arte George Enescu din Iasi. In prezent Ramba este implicat intr-o serie de proiecte ce se desfasoara la Londra, in colaborare cu Switch Art Library, The Cinema Collective si The Untitled Gallery. Este, de asemenea, membru al FPS Free Painters and Sculptors Association (Asociatia Pictorilor si Sculptorilor Liberi), un grup artistic avangardist infiintat de membrii Institutului de Arte Contemporane. Lucrarile sale au fost expuse in cateva expozitii organizate in galerii din Romania, dar si la Londra. Picturile sale se afla in colectii particulare de arta, alaturi de opere semnate de  Bridget Riley, Terry Frost RA, John Titchell RA, Michael Craig-Martin and Sadra Blow.

 
ICR din Praga isi deschide portile pentru doua zilePDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :461
Thursday, 08 December 2005
Institutul Cultural Roman din Praga va organiza in perioada 14-15 decembrie evenimentul Zilele portilor deschise la care va participa ansamblului folcloric Plaiurile Oltului din Slatina, dirijat de sub prof. Nichita Dragomira.

Actiunea este organizata de catre Ambasada Romaniei La praga si de Institutul Cultural Roman din capitala ceha in zilele premergatoare sarbatorilor de iarna, informeaza ICR. Cu acest prilej, vizitatorii vor urmari un program de cantece, dansuri si obiceiuri populare romanesti din diverse zone folclorice.

 
Dan Petrescu va antrena in PoloniaPDF Print E-mail
Cracovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :441
Thursday, 08 December 2005
Fostul international roman Dan Petrescu va pleca in curand in Polonia, unde va antrena campioana acestei tari la fotbal, Wisla Krakow.

In principiu obiectivul nostru este campionatul polonez si o intrare in grupele Cupei UEFA pentru la anul a spus miercuri purtatorul de cuvant al lui Wisla, Jerzy Jurczynski. Presa poloneza speculeaza un salariu pentru Dan Petrescu de aproximativ 305.000 de dolari pe an, ceea ce inseamna un milion de zloti.

Wisla a castigat in ultimii 5 ani campionatul polonez, iar anul acesta se afla tot pe primul loc in clasamentul intern, la egalitate cu Legia Warsaw. Desi echipa se confrunta cu anumite dificultati financiare din pricina unor incercari repetate de calificare in grupele Cupei UEFA, se pare ca venirea lui Dan Petrescu la Cracovia reprezinta un efort pe care polonezii il fac tocmai pentru ca anul viitor echipa sa se califice in grupele Cupei UEFA. Se pare ca fostul fundas roman al lui Chelsea se gandeste sa revigoreze echipa poloneza si cu cateva nume romanesti.

Reamintim ca Dan Petrescu a parasit, la inceputul acestei saptamani, carma echipei Sportul Studentesc, in semn de protest fata de noul mandat obtinut de Mircea Sandu la sefia Federatiei Romane de Fotbal.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions