Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
5 noi ambasadori pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :509
Friday, 09 December 2005
Comisiile de Politica Externa din Senat si Camera Deputatiilor au dat aviz favorabil ambasadorilor propusi de Ministerul de Externe pentru a reprezenta Romania in Germania, Luxemburg, Cipru, Cehia si Columbia.

Astfel, reprezentanta diplomatica a Romaniei in Germania va fi condusa de Bogdan Mazuru. Acesta a mai ocupat functiile de secretar politic la Ambasada Romaniei la Washington, prim-colaborator al Misiunii Romaniei la NATO si UEO, insarcinat cu afaceri ad interim si ambasador al Romaniei la Washington, precum si reprezentant permanent al tarii noastre la Consiliul Nord-Atlantic.

Pentru postul de ambasador in Cipru a fost desemnata Maria Pastarnac, fosta angajata a Ministerului de Externe. Ambasadorul Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg va fi Vlad Alexandrescu, in Republica Ceha, Sorin Paliga, iar in Columbia Maria Sipos.

Decizia finala pentru numirea acestora va trebui sa vina din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

 
Asezamantul ortodox romanesc de la Ierihon a primit finantare de la statPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :629
Friday, 09 December 2005
Lucrarile de la asezamantul ortodox romanesc de la Ierihon, Palestina, vor fi finalizate cu ajutorul statului roman, Guvernul aproband joi, 8 decembrie, suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor cu suma de 1.000.000 RON (10 miliarde ROL), bani care vor fi utilizati in acest sens.

Suma aprobata provine din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2005 si va fi destinata realizarii lucrarilor de finisaje, instalatii si amenajari exterioare la lacasul de cult romanesc din Ierihon, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern. Din cauza insuficientei fondurilor financiare proprii, Patriarhia Romana nu poate sustine, in acest an, fara ajutor de la bugetul de stat, lucrarile de constructie ramase de executat.

Constructia asezamantului ortodox romanesc de la Ierihon a fost inceputa in anul 1999 si s-a desfasurat pana in prezent cu contributii financiare din partea Patriarhiei Romane si a statului roman. Majoritatea lucrarilor au fost executate de muncitori romani aflati la lucru in Israel. Asezamantul de cult este deschis tuturor pelerinilor romani si straini aflati in pelerinaj la Locurile Sfinte.

 
Voronin se intalneste cu Basescu la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 09 December 2005
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va efectua sambata, 10 decembrie, o vizita de lucru la Bucuresti, unde se va intalni cu seful statului roman, Traian Basescu.

Cei doi presedinti vor avea o intalnire privata la Palatul Cotroceni, urmata de declaratii de presa, si vor participa la inaugurarea oficiala a Festivalului Vinului din Republica Moldova, la Bucuresti, ce va avea loc in Piata Constitutiei la ora 13:00, informeaza Presedintia Romana.

Din delegatia care il insoteste pe Presedintele Republicii Moldova la Bucuresti fac parte Andrei Stratan, vice-premier, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Vladimir Antosii, ministrul Industriei si Infrastructurii, Anatolie Gorodenco, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Mironescu, director general al Agentiei Agroindustriale Moldova Vin, Sergiu Mocanu si Petru Griciuc, consilieri prezidentiali.

 
Marea Neagra. O istorie se lanseaza in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :548
Friday, 09 December 2005
Reputatul specialist American in problemele Europei de Est, Charles King, isi va lansa marti, 13 decembrie, cartea Marea Neagra. O Istorie, si in Romania.

Lansarea va ocaziona si o intalnire a publicului roman cu autorul volumului, gazduita de Institutul Cultural Roman. Volumul va fi prezentat de Dorian Branea si de Cristina Cheveresan, traducatori, se arata intr-un comunicat al ICR.  

Charles King, seful departamentului de romanistica Ion Ratiu de la Georgetown University, Washington D.C., este un reputat specialist in domeniile schimbarilor politice, violentei sociale si problemelor etnice in estul Europei si in spatiul fostei Uniuni Sovietice. In cartea Marea Neagra. O istorie, aparuta in SUA in 2004 si lansata acum in limba romana de Editura Brumar din Timisoara, autorul realizeaza o sinteza la zi a istoriei regiunii si o analiza detaliata a provocarilor pe care le au de infruntat tarile din jurul Marii Negre. In aceasta carte aparuta la momentul potrivit, Charles King propune o istorie cuprinzatoare a haului intunecos candva lac, acum mare fara maree care a reprezentat intotdeauna o margine a Europei, a Asiei, a civilizatiei, a barbariei, a lumii noastre si a altora  scrie The Guardian Review. Dupa un doctorat stralucit la Oxford, pentru care a beneficiat de exclusivista bursa Rhodes, Charles King a fost ales titular al catedrei de stiinte politice infiintate de Ion Ratiu la Universitatea Georgetown si, recent, sef al corpului profesoral de la School of Foreign Service.  Adept al abordarilor interdisciplinare, familiarizat cu majoritatea limbilor vorbite in bazinul Marii Negre, profesorul King a fost de la inceput atras de teme mai putin frecventate in lumea academica occidentala. Printre succesele sale editoriale se numara The Moldovans: Romania, Rusia and the Politics of Culture (Moldovenii: Romania, Rusia si politica culturala) lucrare publicata in 2000 si devenita  principala referinta stiintifica in limba engleza cu privire la istoria si situatia politica a Basarabiei si Nations Abroad: Diaspora Politics and International Relations in the Former Soviet Union  (Natiuni in afara granitelor: politica si relatiile internationale legate de diaspora in fosta Uniune Sovietica) co-editor, 1998.

La intalnirea de la Institutul Cultural Roman va fi prezenta Kathleen Kavalec, atasat cultural al Ambasadei SUA.

 
Certificate noi pentru revolutionarii din Decembrie 1989PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Friday, 09 December 2005
Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, in conformitate cu prevederile Legii 341/2004, a inceput operatiunea de tiparire a certificatelor, urmand ca pana la sfarsitul anului 2005 sa fie tiparite 2.000 - 2.500 certificate de revolutionar.

Cu ocazia implinirii a 16 ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989, Secretarul de Stat Petrisor Morar intentioneaza ca in perioada 15-17 decembrie sa inmaneze personal certificatele de revolutionar in Timisoara, urmand ca dupa data de 18 decembrie sa fie inmanate certificate si in Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov si Bucuresti, informeaza Prompt Media.

 

 
Forumul Muzical Roman isi anunta premiilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :514
Friday, 09 December 2005
Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Romane va gazdui vineri, de la ora 19:00, festivitatea de decernare a premiilor Forumului Muzical Roman.

Printre laureatii din acest an se numara postul Radio Romania Muzical, care va lua Premiul Media, pentru modul in care a reflectat Festivalul International George Enescu, sau formatiile muzicale din cadrul radioului national, care vor primi Premiul Criticii, pentru participarea la acelasi festival, anunta Rador. Decernarea premiilor va fi urmata de un concert dedicat Zilei Minoritatilor Nationale, sustinut de Orchestra Nationala Radio.

 
Defileul Jiului se transforma in Parc NationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :446
Friday, 09 December 2005
Romania isi mai adauga un nume la categoria parc national, Guvernul hotarand joi, 8 decembrie, sa instituie regimul de arie naturala protejata pentru Defileul Jiului.

Conform Hotararii de Guvern din aceasta zi, vor beneficia de regimul de arie naturala protejata, ca rezervatii naturale, Complexul geologic Racosul de Jos din judetul Brasov, Mlastina Hergheliei din judetul Constanta si Muzeul Trovantilor din judetul Valcea, iar pentru Padurea Ciuasului din judetul Cluj se instituie regimul de Arie de protectie speciala avifaunistica. Aceste zone includ specii si habitate protejate din directivele UE (Directiva Habitate si Directiva Pasari). Prin adoptarea acestei Hotarari de Guvern se indeplineste unul dintre angajamentele de constituire a noi arii naturale protejate de interes national si importanta internationala, asumate de Romania prin semnarea tratatului de aderare la UE in 25 aprilie 2005, si se stabilesc masurile pe termen scurt ce trebuie luate de autoritatile statului. Hotararea de Guvern include si harta pentru Parcul National Defileul Jiului. In zona de conservare speciala se interzice orice forma de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum si orice forma de folosire a terenurilor, incompatibila cu scopul de protectie si/sau conservare naturala. Totodata, in zonele de conservare speciala, in afara perimetrelor rezervatiilor stiintifice cu regim strict de protectie, pot continua activitatile de natura stiintifica si educativa, turismul controlat, utilizarea rationala a pajistilor pentru cosit si/sau pasunat numai cu animalele domestice proprietatea membrilor comunitatilor ce detin pasuni in interiorul parcului, localizarea si stingerea incendiilor, interventiile pentru mentinerea habitatelor in vederea protejarii anumitor specii, actiuni de inlaturare a efectelor unor calamitati, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern.

 
Romania la Miss World 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Friday, 09 December 2005
115 de frumuseti din intreaga lume, printre care si reprezentanta Romaniei, vor participa vineri seara la finala Miss World 2005, ce se va desfasura in Sanya, China.

Reprezentanta de anul acesta a Romaniei se numeste Raluca Voina si are 20 de ani, este din Campulung si studiaza la Facultatea de Limbi Straine de la Universitatea Spiru Haret . Raluca a fost aleasa in urma unei preselectii nationale, la care au participat 30 de concurente din toata tara.

Anul acesta concursul Miss World va fi structurat pe doua etape. In prima dintre acestea va fi organizata o selectie a celor mai frumoase femei din sase zone  - Europa de Nord, Europa de Sud, Asia, Africa, America si Caraibe. Vor fi alese, astfel, 12 frumuseti din intreaga lume, cate doua pentru fiecare dintre cele sase zone, iar alaturi de ele vor mai fi inca trei concurente, castigatoare ale sectiunilor costume de baie, atitudini si implicare sociala. In cea de-a doua etapa a concursului cele 15 frumuseti din toate colturile lumii, vor defila in fata juriului trecand prin probele deja cunoscute, iar la final juriul va trebui sa aleaga dintre ele pe cea care se va dovedi a fi cea mai frumoasa femeie din lume, pentru anul 2005.

 
Anul Francofoniei in Romania se celebreaza la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :560
Friday, 09 December 2005

Comisariatul General pentru Francofonie va organiza luni, 12 decembrie, organizeaza o conferinta de presa dedicata Anului Francofoniei in Romania, la orele 12.00, in Sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe.

Conferinta va fi prezidata de Cristian Preda, secretar de stat in MAE si reprezentant personal al Presedintelui Romaniei pentru Francofonie, alaturi de Herve Bolot, ambasador al Frantei in Romania, Franco Pillarella, ambasador al Canadei si domnul Daniel Sotiaux, reprezentant diplomatic al delegatiei Wallonie Bruxelles.

In calitate de tara gazda a Sommet-ului Francofoniei din 2006, Romania a preluat, pentru o perioada de doi ani, presedintia Conferintei Ministeriale a Francofoniei (CMF). Secretarul de stat Cristian Preda va prezenta implicatiile acestui eveniment pentru Romania si va face o trecere in revista a manifestarilor culturale care se vor desfasura in tara noastra, sub egida Anului Francofoniei 2005 2006. Membrii corpului diplomatic mentionati vor realiza o evaluare a implicarii statelor si guvernelor pe care le reprezinta in organizarea manifestarilor culturale mentionate. De asemenea, vor fi aduse in discutie mizele Francofoniei pentru Romania, in contextul evolutiilor institutionale ale Organizatiei, generate de adoptarea unei noi Carte a Francofoniei.

 
Adrian Stoica noul presedinte al FRGPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :437
Friday, 09 December 2005
Adrian Stoica a fost ales vinei, 9 decembrie, in functia de presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica, devansandu-l pe celalalt contracandidat, Marius Urzica.

Noul presedinte, care a fost pana in prezent secretar general al Federatiei, a obtinut 35 de voturi, iar campionul mondial si olimpic Marius Urzica a luat doar 13 voturi, anunta TVR. La Adunarea Generala au fost prezenti 5 de membri, dintre acre doar 48 au votat. Adrian Stoica il va inlocui in aceasta functie pe Nicolae Vieru, cel care va deveni presedintele de onoare al FRG. Fosta gimnasta Simona Amanar si antrenorul lotului olimpic masculin al Romaniei, Dan Grecu, au fost si ei alesi sa ocupe functiile de vicepresedinti ai FRG.

 
Romanii din Giula cer placute bilingvePDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :512
Friday, 09 December 2005
Autoguvernarea Romaneasca din Giula a tinut in ziua de 17 noiembrie, o sedinta ordinara, in care reprezentanta, alcatuita din dr. Ioan Ciotea, dr. Gheorghe Ruja, Eva Ruja Banyai, Ion Budai si Maria Marc, a dezbatut trei probleme majore: evenimentele de seama ale perioadei anterioare, conceptia planului bugetar pe anul 2006, respectiv aprecierea initiativelor.

Dupa ce s-a vorbit despre cel mai insemnat eveniment din aceasta perioada, depunerea coroanelor la placa comemorativa Rozalia Koszta, presedintele Ioan Ciotea a atras atentia participantilor ca sprijinul financiar din partea Autoguvernarii Locale din Giula pentru autoguvernarea romaneasca nu s-a schimbat de patru ani, nici macar in masura inflatiei. In aceasta ordine de idei, reprezentantii romani se vor adresa autoguvernarii orasenesti, solicitand ca in conceptia bugetara oraseneasca sprijinul acordat celor trei autoguvernari minoritare din oras sa fie conturat mai clar, precum se mai solicita ca Primaria orasului sa ridice cota sprijinului acordat minoritatilor cel putin in masura inflatiei, transmite corespondentul Romanian Global News la Giula.

La capitolul anunturilor, dr. Gheorghe Ruja a propus ca inscriptiile strazilor si a pietelor publice sa fie afisate, alaturi de limba maghiara, si in limba romana. Propunerea va fi inaintata spre aprobare Consiliului orasenesc, ca o hotarare a Autoguvernarii Romanesti din Giula.

 
NATO cere retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :498
Friday, 09 December 2005
In documentul final, adoptat dupa reuniunea de la Bruxelles, Consiliul Nord-Atlantic reaminteste Rusiei ca si-a asumat retragerea trupelor din Georgia si Republica Moldova inca din 1999, informeaza agentiile internationale de presa.

Luam nota cu regret de absenta progreselor privind retragerea fortelor militare din Republica Moldova si facem apel la Rusia sa reia si sa incheie aceasta retragere cat mai repede posibil, se precizeaza in document. Alianta Nord-Atlantica subliniaza ca retragerea va facilita ratificarea Tratatului revizuit privind fortele conventionale din Europa de catre toate statele semnatare.

Reamintim ca etnia majoritara in raioanele de est ale Basarabiei este cea romana, numarul romanilor moldoveni  din regiune fiind apreciat la aproximativ 240.000 de persoane.

 
Rusia trece RubiconulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :563
Friday, 09 December 2005

Nu stiu exact cand au fost aruncate zarurile. Pot spune, insa, cu siguranta ca Rusia abia acum s-a incumetat sa treaca efectiv Rubiconul care o desparte de Occident.

Contre au fost si pana acum, nu insa si rupturi spectaculoase. La reuniunea ministeriala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa de la Ljubljana, Moscova in premiera absoluta n-a ascuns ca incepe pe plan international o reorientare strategica menita s-o distanteze de SUA, UE si NATO. Kremlinul a facut cateva gesturi pe cat de reci, pe atat de senzationale. Este de notat faptul ca la o atare comportare pe rusi i-a impins, cu voie sau fara voie, si Republica Moldova.

Problema transnistreana este una dintre controversele care i-a scos din balamale pe rusi. Astfel, Chisinaul, vrand-nevrand, se constituie in paiul din ochii strainatatii care irita pana peste poate Moscova, determinand-o sa-si modifice substantial cursul politic. Dar sa le luam pe rand.
Moscova nu vrea sa faca parte din lumea libera

Primo. Pentru prima oara, rusii au refuzat, pur si simplu, sa-si indeplineasca angajamentele luate in 1999 la summitul OSCE de la Istanbul. Daca pana acum s-au ascuns dupa deget, invocand fel de fel de pretexte pentru a justifica taraganarea procesului de retragere a trupelor si munitiilor, in capitala Sloveniei ei au lasat sa se intrevada ca doresc sa ramana in Transnistria cu orice pret. Ca plecarea din regiunea rebela nu intra in calculele lor. Au dat cu piciorul in propriile obligatii asumate anterior. Moscova se dezice, astfel, definitiv si ostentativ de era Eltan, fapt care demonstreaza o data in plus ca Putin, cu dispret si ura, arunca la lada de gunoi filozofia politica a predecesorului sau.

Secundo. Pentru prima oara, Rusia s-a definit ca o putere opusa Occidentului. Astfel, s-a vazut mai bine ca oricand ca pozitia ei fata de Transnistria nu este deloc conjuncturala, de vreme ce vine pe fondul unei revizuiri fatise a atitudinii fata de comunitatea euroatlantica. In ajunul summitului de la Ljubljana, Moscova a recunoscut, practic, ca nu face parte din lumea libera. Ca se delimiteaza cu ea.

Intr-un articol, publicat luni pe pagina de Internet al Ministerului de Externe, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a criticat vehement Occidentul pentru exportul de democratie. A facut aluzii, desigur, la recentele evenimente din Ucraina, Georgia etc. Tentatiile SUA si cele ale Europei de a impune niste sisteme liberale in fostul bloc comunist constituie, in opinia lui Lavrov, un factor destabilizator. E un alt semn ca Rusia lui Putin trateaza Occidentul la ora actuala ca pe un instigator de revolutii democratice si, deci, ca pe un dusman al sau. Cu alte cuvinte, la Ljubljana Moscova a dat de inteles ca a aderat la un pol politic distinct, altul decat cel al lumii libere. Din acest punct de vedere, este simptomatica ostilitatea de care au dat dovada rusii in capitala Sloveniei fata de OSCE. Lor nu le convin criteriile dupa care aceasta trimite misiuni de monitorizare. Si nici faptul ca pledeaza pentru respectarea drepturilor omului. Cine a urmarit atent dezbaterile de la reuniunea ministeriala de la Ljubljana a avut impresia ca, in cazul in care OSCE nu va accepta sa devina o ordinara marioneta a Rusiei, Putin va face tot ce-i sta in puteri pentru a scapa de ea. Si ca sa fie foarte clar pentru toata lumea ca nu mai vrea in nici un caz sa se identifice cu democratiile euroatlantice, Lavrov, pe acelasi site al ministerului sau, a lansat un atac brutal impotriva ONG-urilor din Rusia pe care le-a taxat drept un fel de coloana a cincea a Occidentului si care ar distorsiona imaginea tarii.

Tertio. Pentru prima oara, Kremlinul postsovietic a avertizat dur si fara menajamente Washingtonul. I-a dat peste nas, ca sa zic asa. Cele doua tari, Statele Unite si Rusia, se indeparteaza una de cealalta, iar consecintele, a avertizat Lavrov, ar putea fi ireversibile. Ca nimeni sa nu mai puna la indoiala faptul ca trece pe o cale politica diferita de cea americana, Moscova a tinut cu tot dinadinsul sa fie cat mai explicita, precizand ca prapastia care o separa de Occident devine tot mai mare.

Ce rezulta de aici pentru noi? Mai intai, datele problemei transnistrene se schimba. Rusia acum nici nu mai pune problema retragerii sale din regiunea rebela. Nu recunoaste, deci, integritatea teritoriala a Republicii Moldova. De unde si concluzia ca diferendul inceteaza sa fie un subiect de dialog dintre Moscova si Chisinau. Nu mai avem de a face cu un conflict regional nici macar sub aspect formal. Transnistria devine una dintre tintele declarate ale contraofensivei rusesti in spatiul postsovietic. In aceste conditii, Chisinaul nu mai are nici o sansa, actionand de unul singur sau de capul lui, chit ca intra practic in sfera de securitate occidentala. El este, in fond, eliminat de pe teren. Meciul se disputa astazi exclusiv intre Moscova, pe de o parte, UE si SUA, pe de alta. Ca sa reintre efectiv in joc, Moldova trebuie sa-si castige un loc in echipa care infrunta Rusia. Sau sa dispara din competitie. Tertul exclus.

(Editorial de Petru Bogatu. Preluare din cotidianul Flux)

 
Condoleeza Rice asigura Basarabia de sprijinul SUAPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 09 December 2005
In cadrul reuniunii ordinare a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (CPEA) in formatul ministrilor Afacerilor Externe, desfasurata in zilele de 7 si 8 decembrie, la Bruxelles, au fost luata in dezbatere probleme ce tin de rolul valorilor democratice in cadrul Parteneriatului Euro-Atlantic, a fost efectuat un schimb de pareri asupra situatiei in Afganistan si Kosovo.

De asemenea, a fost adoptat raportul Secretarului General al NATO privind Parteneriatul Euro-Atlantic in perioada de dupa ultimul summit NATO de la Istanbul. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, la reuniune a participat si o delegatie din Republica Moldova, condusa de vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan. In interventia sa ministrul moldovean a subliniat ca respectarea cu buna-credinta a principiilor general acceptate ale dreptului international este una din valorile esentiale ale Parteneriatului. In context, el a evocat imperativul indeplinirii de catre Federatia Rusa a angajamentului asumat in cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul cu privire la retragerea fortelor sale armate, dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care va crea premisele necesare pentru ratificarea Tratatului FACE si va apropia perspectiva reglementarii conflictului transnistrean.

 
Ziua Nationala a Romaniei - bucurie si cantec romanesc la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :423
Friday, 09 December 2005

Romanii din Milano au fost invitati, cu ocazia de Ziua Nationala a Romaniei, la doua seri de spectacole folclorice romanesti, unele dintre cele mai importante manifestari organizate anul acesta de catre Asociatia Romanii in Italia.

{mosimage}Sambata, 26 noiembrie, la Restaurantul Top93 din Cinisello Balsamo a avut loc o cina cu specific romanesc, iar a doua zi la teatrul San Cipriano din Milano, un spectacol folcloric sustinut de cunoscuti interpreti de muzica populara romaneasca: Maria Ciobanu, Petrica Matu Stoian, Nina Predescu, Vasile Ciobanu si ansamblul Doina Gorjului. Spiritul si semnificatia acestei Zile importante din istoria poporului roman, ziua de 1 decembrie 1918, au fost aduse publicului prezent prin mesajul vicepresedintelui ARI, Romulus Popescu unul din principalii organizatori ai acestei manifestari si prof. Mihai Mircea Butcovan, membru in Consiliul Director, informeaza ARI.

Romani si italieni prezenti in numar mare la cina romaneasca, s-au integrat spiritului de bucurie al serii. Intonarea celor doua imnuri, cel al Romaniei si al Italiei, nota de culoare a steagurilor celor doua tari, carora li s-au adaugat si alte stegulete aduse de invitati, au creat atmosfera unui adevarat liant al prieteniei romano-italiene. Traiasca Romania au fost cuvintele unui invitat italian prezent la mai multe manifestari organizate de ARI care pe parcursul serii a marturisit bucuria pe care o resimte de fiecare data cand este prezent alaturi de romani.

Evenimentul de romanitate a fost onorat cu prezenta si de Consulul Moldovei la Milano, Laura Molteni din partea Regione Lombardi, reprezentanti ai consulatului din Milano, ai consulatului Romaniei de la Lugano (Elvetia), precum si  de personalitati ale vietii publice romane si italiene. Evenimentul a fost mediatizat de doua posturi de televiziune din Romania: unul local, apartinand televiziunii romane din Craiova, prezenta prin directorul ei la aceasta manifestare, si postul de muzica Etno. Manifestarea a avut ca parteneri media ziarul Actualitatea Romaneasca si Romanian Global News.

 
1 Decembrie-moment de traire emotionala pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :602
Friday, 09 December 2005
Comunitatea romana din Toronto si-a sarbatorit Ziua Nationala printr-o intalnire care a avut loc sambata, 1 decembrie, la North York Civic Centre din Toronto, Council Chamber, cu un scop dublu, acela de a comemora importantele evenimente care s-au derulat la 1 Decembrie 1918, precum si acela de a strange si mai mult randurile romanilor ce locuiesc in aceasta metropola.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto, Romanian Student Association York University, Grupul EFR si Alianta Romanilor Canadieni, si a reunit reprezentanti ai clerului, precum pr. Ioan Pop de la Parohia Ortodoxa Romana "Toti Sfintii" din Toronto, pr. Gheorghe Tiu, de la Biserica Ortodoxa Romana "Sfantul Apostol Andrei" din Mississauga, pastorul Mircea Toma, de la Biserica Baptista Romana din Toronto, directorii principalelor ziare si publicatii din Toronto, Dumitru Popescu Observatorul, Radu Iatan, Faptu Divers, Raul Dudnic, Jurnalul Romanesc, dar si o serie de artisti, precum Corala Armonia, dirijata de Augustin Medan, care a incantat publicul cu colinde traditionale si a intonat imnurile Romaniei si Canadei, si doi membri ai trupei de teatru Majestic, Eugen Ciobanu si Mihai Colceriu, ce au prezentat un scurt moment artistic. De la intalnire nu au lipsit nici profesoara Livia Popa, de la scoala romaneasca de la Milne Valley, care a adresat o rugaminte calduroasa comunitatii romanesti sa nu isi uite limba si traditiile, si a prezentat o micuta eleva romanca ce a delectat auditoriul cu un cantecel pentru copii, Daniel Cheoreanu de la Asociatia Inginerilor Romani (AREC), Emilia Rachitean, de la Campul Romanesc din Hamilton, Adrian Dalca si Andrei Vagaon de la Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto, Vlad Puscas  de la Romanian Student Association York University, catalin Scurtu,  de la ARC, Nicu Tim de la grupul Escape From Romania, si membri ai comunitatii romanesti, informeaa Alianta Romanilor Canadieni.

Intr-o atmosfera calda, incarcata deopotriva de emotii si amintiri, s-a comemorat momentul istoric 1 Decembrie 1918, Dumitru Popescu de la ziarul Observatorul sustinand acest moment, atat prin discurs, cat si prin mica expozitie de acte si fotografii de epoca care a descris evenimentul, si s-au prezentat asociatii, s-au lansat apeluri catre comunitatea romaneasca de a fi si mai unita pe viitor, de a-si pastra limba, cultura, religia si traditiile. Cele doua ore cat a durat manifestarea au trecut repede, lasandu-i pe cei prezenti cu dorinta de a se revedea cat mai des in asemenea momente de traire emotionala.

 
Ziua Minoritatilor la MedgyesegyhazaPDF Print E-mail
Medgyesegyhaza, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :449
Friday, 09 December 2005
Minoritatile din judetul Bichis se sarbatoresc vineri, 9 decembrie, la Medgyesegyhaza.

Festivitatea Zilei Minoritatilor a judetului Bichis va fi organizata de Comisia pentru Minoritatile Nationale si Etnice din cadrul Consiliului Judetean Bichis, Consiliul Local din Medgyesegyhaza si autoguvernarile minoritare romana si slovaca, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Cu acest prilej, vor rosti cuvantari festive presedintele Oficiului pentru Minoritati, Heizer Antal, si primarul comunei gazda, dr. Nagy Bela, dupa care vor fi inmanate distinctiile personalitatilor din randul nationalitatilor bichisene. In cadrul programului cultural-folcloric isi dau concursul echipele scolare ale nationalitatilor, printre care se afla si elevii cercului de romana al scolii generale din Medgyesegyhaza.

 
Copiii din stanga Nistrului vor primi carti de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 09 December 2005
Asociatia basarabeana Promo-Lex organizeaza vineri, 9 decembrie, la Biblioteca Publica Onisifor Ghibu din Chisinau, de la ora 13:00, in parteneriat cu Asociatia Princeps, o actiune de donatie de carte pentru scolile din stanga Nistrului.

Evenimentul are loc pentru a reliefa, in ajunul Zilei Internationale a Drepturilor Omului, cazurile de violare in masa a drepturilor omului in regiunea de est a Basarabiei, informeaza curaj.net. La actiune vor participa cativa elevi si castigatori ai concursului de desen O roada asteptata de la un pamant rupt din suflet", iar elevii raionului Dubsari, de pe ambele maluri ale Nistrului, vor discuta problema parintilor si rudelor lor privind interzicerea accesului la unica lor sursa de existenta - pamantul. Prin aceasta dezbatere, asociatia Promo-Lex le ofera sansa celor interesati sa interactioneze cu copiii taranilor din raionul Dubasari.

 
Zi Culturala Romaneasca la CsepelPDF Print E-mail
Csepel, Ungaria/Romanian Global Nesw
Accesari :486
Friday, 09 December 2005
Autoguvernarea Romaneasca din Budapesta-Csepel organizeaza in ziua de sambata, 10 decembrie, cea de-a IX-a editie a Zilei Culturale a Nationalitatii Romane, in cadrul careia se va aniversa 25 de ani de la infiintarea Asociatiei Romane din Budapesta, prima organizatie civila de nationalitate din capitala ungara, dupa anul 1948.

Manifestarea va avea loc in sala festiva a Primariei Budapesta-Csepel (sectorul XXI, Piata Szent Imre nr. 10), intre orele 16.00 si 21.00. In program va figura vernisarea unei expozitii, program cultural cu cantece romanesti si unguresti, program oferit de copii, colinde si dansuri populare, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Placuta comemorativa Ion Ghica la Primaria din SamosPDF Print E-mail
Samos, Grecia/Romanian Global News
Accesari :494
Friday, 09 December 2005
Zidul Primariei orasului elen Samos va avea, incepand de sambata, 10 decembrie, o placuta comemorativa cu efigie dedicata lui Ion Ghica, print si guvernator de Samos.

Pe placuta va fi scris John Ghikas (Ion Ghica), 1817-1897, Romanian prince, writer and diplomat, prime minister of Romania between 1866-1867 and 1870-1871, governor of Samos between 1853-1859, promoter of culture, education and science (Ion Ghica, print al Romaniei, scriitor si diplomat, prim ministru al Romaniei intre 1866-1867 si 1870-1871, guvernator de Samos intre 1853-1859, promotor al culturii, educatiei si stiintei). Cladirea Primariei adaposteste si un muzeu care cuprinde si portretul lui Ion Ghica.

Din partea romana, la festivitatea de instalare a placutei, vor participa ambasadorul Romaniei in Grecia, George Ciamba, criticul si istoricul literar Nicolae Manolescu, precum si sculptorul Adrian Ilfoveanu, autorul efigiei/placutei comemorative Ion Ghica.

 
Romanii din Canada, oglinditi in emisiunea Noi RomaniiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 09 December 2005
Realizatorii emisiunii de televiziune Noi Romanii, care se difuzeaza in Toronto, Vancouver, Montreal si Ottawa, pe canalul OMNI 1, canalul 4 la cablu, vor include in editia de sambata, 10 decembrie, cateva reportaje interesante despre romanii din Canada.

Acestea includ secvente de la receptia data de Consulatul General al Romaniei cu ocazia Zilei Romaniei, Ziua Romaniei sarbatorita de asociatiile romanesti din Ontario, anunturi comunitare, dar si un videoclip cu Alexandru Andries, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

Programul de televiziune Noi Romanii se difuzeaza in fiecare sambata la pranz, la ora 12:00, si se transmite in reluare in fiecare joi dimineata la ora 08:30 pe canalul OMNI 1 (4 cablu).

 
Romanii catolici din Roma au un site personalPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :508
Friday, 09 December 2005
Comunitatea catolica romana din Roma are, incepand de joi, 8 decembrie, o pagina proprie de web, care poate fi accesata la adresa www.romcatroma.ro.

Lansarea oficiala a portalului romanesc a avut loc in ziua in care in calendarul crestin catolic se celebreaza sarbatoarea Neprihanitei Zamisliri, informeaza parintele Iulian Faraoanu din Roma, citat de catholica.ro.

Site-ul isi propune sa oglindeasca viata comunitatii crestine romane din Cetatea Eterna, oferind stiri, descrierea unor evenimente si informatii despre pastoratia imigrantilor, si sa fie in acelasi timp un instrument de evanghelizare. Totodata, initiatorii ptroiectului doresc ca prin intermediul acestui mijloc de comunicare lumea sa-L cunoasca si sa-L urmeze mai mult pe Hristos.

 
Delegatie romana in vizita la Patriarhul VenetieiPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :472
Friday, 09 December 2005
O delegatie romana a fost primita oficial miercuri, 7 decembrie de catre Eminenta Sa, cardinalul Angelo Scola, patriarhul Venetiei.

Din delegatia romana au facut parte PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, trimisul special al IPS Lucian Muresan, arhiepiscop si mitropolit al Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolice), prof. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, George Bologan, consilier cultural al Ambasadei Romaniei in Italia, preotul Vasile Barbolovici, protopopul romanilor greco-catolici din zona Triveneto, precum si un grup de preoti si studenti teologi romani in Italia. In cadrul discutiilor cardinalul Scola  si episcopul Bercea si-au exprimat opiniile cu privire la dialogul interconfesional si la viitoarea colaborare dintre cele doua biserici. La finalul intalnirii, Eminenta Sa, Angelo Scola a acceptat invitatia IPS Lucian Muresan de a vizita Romania in cursul anului 2006.

In continuare, la Centrul Pastoral Cardinal Urbani din Zelarino (Venetia-Mestre) a avut loc masa rotunda cu tema De la prozelitism la ecumenism: ce viitor au greco-catolicii?, la care au participat prof. Ioan-Aurel Pop, PS Virgil Bercea, decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica de la Universitatea Babes-Bolyai (in numele IPS Lucian Muresan), preot prof. Roberto Giraldo, rectorul Institutului de Studii Ecumenice San Bernardino din Venetia (in numele Eminentei Sale Angelo Scola) si dr. Sandro Vigani, directorul ziarului decezan Gente Veneta (moderator). Numerosul public prezent a participat cu intrebari si completari la definirea unor chestiuni importante, precum geneza Bisericii Romane Unite cu Roma, evolutia sa, interzicerea abuziva si martiriul ierarhilor si al multora dintre preotii uniti. Seara a fost incheiata cu o cina festiva.

Evenimentele s-au inscris in seria de manifestari dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei si in programul Romania in Advent, de catre Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), Protopopiatul romanilor greco-catolici din Regiunea Bisericeasca Triveneto si Asociatia Culturala Italo-Romana Alba Iulia Nord Est, sub patronajul Ambasadei Romaniei in Italia si al Ambasadei Romaniei pe langa Sfantul Scaun.

 
Patriarhia Ecumenica in secolele XIV si XVI la Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :460
Friday, 09 December 2005
Roma a gazduit in perioada 5-7 decembrie colocviul international Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol intre secolele XIV si XVI: ruptura si continuitate, ale carui lucrari s-au desfasurat la Accademia di Romania, la Pontificio Istituto Orientale si la Istituto Storico Austriaco.

La lucrari au participat cu comunicari specialisti din Romania, Italia, Grecia, Austria, Marea Britanie, Franta, Germania si SUA. Manifestarea face parte dintr-un proiect mai vast, al actiunilor organizate din initiativa bursierilor romani din cadrul institutiilor romanesti din Italia. In cazul de fata, initiator a fost Dan Ioan Muresan, bursier Vasile Parvan, doctor in istorie al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris si specialist recunoscut in istoria Marii Biserici de la Constantinopol in evul mediu.

Lucrarile prezentate si discutiile care au avut loc au evidentiat ca odata cu declinul ireversibil al Imperiului Bizantin, Patriarhia Ecumenica si-a extins rolul in intreaga lume ortodoxa, in care s-au intemeiat noi biserici mitropolitane (cazurile Tarii Romanesti, Moldovei, Transilvaniei) si s-au consolidat cele vechi, s-a adaptat colaborarii cu noii patroni otomani si s-a inserat in structurile administrative ale Imperiului Otoman. Au fost aduse in atentie noi surse istorice si s-au incercat interpretari inedite, de mare importanta si de mare interes. Comunicarile urmeaza sa fie publicate intr-un cuprinzator volum. Participantii au subliniat in final reusita extraordinara a manifestarii, precum si colaborarea deosebita intre prestigioasele institutii culturale si stiintifice implicate. S-a evidentiat importanta manifestarii in contextul dialogului ecumenic si al implinirii a patru decenii de la vizita patriarhului ecumenic Athenagoras la Vatican si de la ridicarea reciproca a anatemelor pronuntate in 1054 (declansarea Marii Schisme).  

Evenimentul a beneficiat de organizarea Academiei Romaniei din Roma si a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, in colaborare cu Pontificio Istituto Orientale (Vatican), Istituto Storico Austriaco (Roma), Centre dEtudes Byzantines, Neo-helleniques et Sud-est Europeennes (Paris), Centre Culturel Saint Louis de France a Rome, Istituto Italiano per gli Studi Filosofici (Napoli) si cu Institutul Cultural Roman (Bucuresti).

 
UNPR si-a deschis reprezentanta la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :510
Friday, 09 December 2005
Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania, UNPR, si-a deschis marti, 6 decembrie, reprezentanta la Bruxelles, in prezenta ambasadorului Romaniei in Belgia, E.S. Dr. Ion Jinga, a Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, si a presedintelui UNPR, Marian Petre Milut.

E.S. Dr. Ion Jinga, a Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, si a presedintelui UNPR, Marian Petre Milut. La inaugurarea oficiala au mai participat consulul onorific al Romaniei in Belgia, Jean-Marie Denis, directorul general AWEX, Philippe Suinen, Peter Jungen - co-presedintele si Jerzy Samborski vicepresedintele Uniunii Intreprinderilor Mici si Mijlocii Europene, reprezentantii unor asociatii similare din Serbia, Italia si Ungaria, reprezentanti ai Camerei de Comert Romania - Valonia si ai unor Camere de Comert regionale belgiene, precum si reprezentanti ai unor companii belgiene, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

 
Eveniment cultural romanesc la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :502
Friday, 09 December 2005
O serie de artisti romani va fi prezenta marti, 13 decembrie, la Stuttgart, la vernisajul expozitiei pictoritei de origine romana Dorothea Fleiss, care va avea loc la Institutul aflat la Mittelstr. 14 din localitate.

Aceasta isi va expune lucrarile incepand cu ora 18:00, alaturi de artistele Du Chuen Priesnitz si Sylvia Reisser, informeaza asociatia romana Agero Stuttgart. In afara prezentei Dorotheei Fleiss, la eveniment se vor mai afla, in calitate de invitati, soprana Carmen Vasile, din Cluj-Napoca, si pianista Cornelia Fucec din Viena. Mai multe informatii despre aceasta actiune culturala se pot obtine de la numarul de telefon 0711-4202266.

Dorothea Fleiss s-a nascut in Romania, pe care a parasit-o in urma cu 18 ani, in favoarea Germaniei. Ajunsa aici, si-a continuat activitatea artistica, avand la activ nu mai putin de 15 expozitii personale de pictura in lumea intreaga. Artista este absolventa a Institutului de Arta din Filderstad, a unor cursuri la Faber Castell Academy din Nurnberg, Institutul de Arta din Stuttgart si Academia Grafodidakt din Budapesta. Romanca este si detinatoarea unei burse de studii la Academia din Salzburg.

Lucrarile semnate de Dorothea Fleiss au putut fi apreciate pana in prezent de publicul din Mongolia, China, India sau Austria. Dorothea Fleiss este afiliata Uniunii Artistilor Plastici, filiala Satu Mare, membra a International Association of Arts UNESCO si a Asociatiei de Arta Piemont (Italia).

 
George Petean un Figaro londonezPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :476
Friday, 09 December 2005
Celebra opera Barbierul din Sevilla va fi jucata si pe scena Operei Regale britanice, cu romanul George Petean in rolul lui Figaro.

Spectacolul ce il va avea pe afis si pe roman este programata pentru zilele de 19 si 21 decembrie, de la 19.30, respectiv 13.00.

Odata cu Barbierul din Sevilla, pentru prima data interpretata pe scena in 1816, Rossini si libretistul sau Cesare Sterbini au adus publicului una dintre cele mai stralucitoare comedii din istoria operei.

Nascut in 1976 la Cluj-Napoca, George Petean a urmat scoala de muzica, luand in special cursuri de pian si trombon, dar si Academia G. Dima, unde si-a dezvoltat calitatile vocale. S-a perfectionat, mai tarziu, cu Vicente Sardinero si Giorgio Zancanaro. Debutul sau in Romania a avut loc in anul 1997, in rolul lui Don Giovanni, la Opera din Timisoara, iar in 1998 a fost angajat la Opera din Cluj-Napoca, unde a fost distribuit in opere foarte importante, printre care si Barbierul din Sevilla, tot in rolul lui Figaro. In anul 1999 a obtinut Marele Premiu al Concursului Haricleea Darclee, la Braila, iar in 2000 si-a facut debutul international, la Opera din Roma. Opera sa de debut in afara tarii a fost La Boheme, iar apoi a cantat in Barbierul din Sevilla, la Frankfurt, la Opera de Stat din Viena, la Hamburg si la Pekin. Din stagiunea 2002-2003 este membru permanent al Operei din Hamburg, iar in 2003 ajunge pe scena de la Covent Garden, in rolul lui Sivio din I Pagliacci, sub bagheta lui Placido Domingo.

 
Cultura si traditii romanesti la DamascPDF Print E-mail
Damasc, Siria/Romanian Global News
Accesari :464
Friday, 09 December 2005
Ambasada Romaniei la Damasc va participa, incepand cu data de 9 decembrie, la "Diplomatic Charity Bazar", manifestare initiata de misiunile diplomatice acreditate in capitala siriana.

La standul tarii noastre vor fi expuse obiecte de artizanat, CD-uri cu muzica romaneasca, produse culinare traditionale.

 
Expozitie dedicata Romaniei la CopenhagaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :507
Friday, 09 December 2005
Asociatia Romano-Daneza (Dansk-Rumaensk Forening Sonderjylland) si Editura Dorul, ambele cu sediul in orasul danez Sonderberg, vor organiza expozitia de carte, costume si arta populara romaneasca intitulata Costumul national si Dorul - continuator al traditiei spiritualitatii romanesti in Danemarca.

Expozitia isi va deschide portile sambata 10 noiembrie si va ramane deschisa publicului pana la finele acestei saptamani. Directorul revistei Dorul, Dan Romascanu, va prezenta, cu aceasta ocazie, istoria celor 15 ani de aparitie neintrerupta a revistei Dorul, in prezent singura publicatie de limba romana din Danemarca. Tot in cadrul expozitiei vor fi prezentate si cele peste 150 de volume aparute sub sigla editurii Dorul.

 
Romanii din Lille vorbesc despre RomaniaPDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :469
Friday, 09 December 2005
Vineri, 9 decembrie, asociatia Printemps Roumain ii invita pe toti cei interesati la o intalnire cu scriitorul roman Dan Lungu.

Cei prezenti la manifestare vor putea vorbi despre Romania cu romanii din Lille, dar si cu celebrul autor. Intalnirea-dezbatere va fi organizata la libraria La Colombe dArgent din Rue de Bouchers 34, vineri, 9 decembrie, de la ora 18.30.

 
Concert romanesc la KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :466
Friday, 09 December 2005
Romanca Corina Zarva si DJ Mike vor sustine sambata, 17 decembrie, un concert live in Scott Street Grill din orasul canadian Kitchener.

Cei doi artisti vor evolua de la ora 20:30, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Biletul de intrare la concert are pretul de 10 dolari, mai multe informati despre evenimentul acesta, dar si despre urmatoarele actiuni putand fi obtinute de la numarul de telefon 519-574-7076.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions