Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
INSOMAR confirma : Basescu ramane in topPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Monday, 12 December 2005
Dupa ce saptamana trecuta CURS lansa un sondaj de opinie realizat in perioada 26 noiembrie-1 decembrie, conform caruia presedintele Traian Basescu conduce detasat in topul increderii romanilor in clasa politica, iar Alianta D.A este si ea creditata in continuare cu cea mai mare incredere, iata ca si INSOMAR iese cu un nou sondaj care nu face decat sa confirme rezultatele anterioare.

Sondajul INSOMAR reuneste opiniile romanilor despre clasa politica de la Bucuresti la un an de la castigarea alegerilor de catre ALianta PNL-PD si de catre Traian Basescu. Peste 57% dintre romani au cea mai mare incredere in Traian Basescu, acesta fiind urmat de Mona Musca cu 49 de procente si de Teodor Stolojan cu 42%, in timp ce pe locul al patrulea, cu doar 36 de procente se afla presedintele PSD, Mircea Geoana. Pe locurile urmatoare in topul increderii romanilor se afla ministrul Justitiei, Monica Macovei (32%), ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur si Adrian Nastase, cu cate 30% si Corneliu Vadim Tudor, cu 27 de procente, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu beneficiaza numai in proportie de 26% de increderea celor pe care ii guverneaza.

Sondajul INSOMAR este realizat in perioada 25 noiembrie- 2 decembrie, pe un esantion reprezentativ de 1220 de persoane din mediul urban si rural.

 
Copiii romanilor plecati la munca in strainatate ajung in vizorul societatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :455
Monday, 12 December 2005
Copiii romani care sunt supusi unei noi forme de abandon, cea determinata de parintii lor ce pleaca la munca in strainatate, vor fi tema unei dezbateri publice inclusa in Zilele Federatiei 2005, eveniment organizat in perioada 16-17 decembrie, la Institutul Francez din Bucuresti, de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului.

Dezbaterea se intituleaza O noua forma de abandon - copiii romanilor care muncesc in strainatate si se vrea a fi un semnal de alarma tras intregii societati romanesti, care se confrunta in prezent cu unn fenomen ingrijorator, acela in care copiii ai caror parinti parasesc tara pentru a lucra in strainatatre ajung in sistemul de protectie a copilului sau sunt lasati in ingrijirea familiei largite. Cei 27 000 de copii identificati ca fiind supusi unui astfel de tratament, conform datelor oficiale, provin din familiile care au plecat legal la munca, se arata intr-un comunicat de presa emis de organizatori.

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului este o organizatie neguvernamentala si non profit care are ca obiect principal cresterea eficientei activitatilor in domeniul protectiei copilului si familiei in Romania. Federatia are in prezent 56 de membrii, organizatii neguvernamentale care functioneaza de mai bine de un an in protectia copilului si a familiei si este membra a retelelor europene din domeniul social. Federatia sustine si promoveaza politici pentru bunastarea si protectia copiilor si familiilor aflate in dificultate, precum si pentru respectarea drepturilor copilului.

 
Premierul Tariceanu, oaspete la militarii romani din BosniaPDF Print E-mail
Sarajevo, Bosnia si Hertegovina/Romanian Global News
Accesari :450
Monday, 12 December 2005
Premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, sunt luni, 12 decembrie, oaspetii militarilor romani aflati in misiune in Republica Bosnia si Hertegovina.

Acesta este prima vizita pe care prim-ministrul Tariceanu o face intr-un teatru de operatii in care actioneaza militari romani, din programul sau facand parte o intrevedere cu generalul maior Gian Marco Chiarini, comandantul EUFOR (Forta UE in Bosnia-Hertegovina), si intalnirea cu militarii romani care actioneaza in cadrul misiunii de mentinere a pacii, prilej cu care va lua masa impreuna cu acestia.

Romania participa, in prezent, la misiunea Uniunii Europene in Bosnia si Hertegovina (operatiunea ALTHEA), cu aproximativ 120 militari. Un pluton de politie militara (23 militari) se afla dislocat la Butmir,  langa Sarajevo, in cadrul Unitatii Integrate de Politie, indeplinind, sub control operational italian, misiuni de patrulare, si participa, in colaborare cu fortele EUFOR, la mentinerea ordinii publice. Un alt pluton, de transport (28 militari), se afla la Bugojno si la Banja Luka, iar ofiteri de stat major isi desfasoara activitatea in Comandamentul EUFOR, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Suplimentar, Romania a oferit, incepand cu 5 ianuarie, patru elicoptere IAR-330 PumaSocat, si echipajele aferente (41 militari), cu actiune sub comanda britanica in teatrul de operatii, si un avion de transport AN-26 (24), la dispozitia Comandamentului EUFOR, cu actiune la chemare de pe aeroportul Henry Coanda Otopeni.

 
"Drepturile omului" - in scolile de peste PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :467
Monday, 12 December 2005
Organizatia "Amnesty International Moldova incepe derularea unui vast proiect in domeniul drepturilor omului "Am dreptul sa-mi cunosc drepturile, anunta DECA-press.

Potrivit directorului executiv al AI Moldova, Evgehnii Golosciapov, prin acest proiect se urmareste prevenirea cazurilor de incalcare a drepturilor omului in Moldova. Proiectul consta in elaborarea unui curs de instruire in domeniul drepturilor omului pentru institutiile scolare. Proiectul "Am dreptul sa-mi cunosc drepturile va fi realizat vreme de trei ani.  In primul an va fi elaborat cursul nominalizat si va fi editat un manual-pilot in acest sens. In cel de-al doilea an al proiectului vor fi instruiti profesorii care vor testa aceste cursuri si manualul in cateva scoli. Ultima etapa de realizare a proiectului presupune editarea manualului in domeniul drepturilor omului si pregatirea temeinica a circa 200 de profesori, informeaza Prompt Media. Potrivit unui studiu sociologic efectuat in Moldova de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), 53 la suta din cetatenii tarii considera ca in tara drepturile omului se incalca sistematic. Cel mai frecvent este incalcat dreptul la munca (15%); dreptul la un trai decent (11%) si dreptul la ocrotirea sanatatii (8%).

 
Edouard Balladur reafirma sprijinul Frantei pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :430
Monday, 12 December 2005
Presedintele Comisiei de politica externa a Adunarii Nationale a Republicii Franceze, Edouard Balladur, a avut vineri, 9 decembrie, o intrevedere cu ministrul roman de Externe.

Vizita parlamentarului francez in Romania a reprezentat un moment important in ansamblul dialogului politic bilateral, in special al celui inter-parlamentar, care vizeaza dinamizarea procedurii de ratificare de catre Franta a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat MAE.

In cadrul acestei intalniri, seful diplomatiei romane a prezentat ansamblul masurilor intreprinse de guvernul roman in pregatirea pentru aderare (cu accent pe domenii precum securitatea alimentara, securizarea frontierelor, reforma justitiei). A fost exprimat, totodata, interesul prioritar al tarii noastre de a fi un furnizor de stabilitate in regiune si de a garanta Uniunii Europene o frontiera sigura la Est. O tema centrala a intrevederii a constituit-o dezvoltarea cooperarii bilaterale in contextul Parteneriatului pentru Europa dintre cele doua tari, in vederea realizarii progreselor necesare pentru securizarea frontierelor si, respectiv, lupta impotriva coruptiei.

In cadrul intalnirii, demnitarul francez a apreciat ca procesul de extindere a UE trebuie sa continue prin aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, reafirmand sprijinul acordat tarii noastre de catre Franta pentru atingerea acestui obiectiv.

 

 
Veteranii americani de razboi alaturi de RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :449
Monday, 12 December 2005
Asociatia americana a Fostilor Prizonieri de Razboi in Romania va dona Muzeului Militar National un ansamblu comemorativ, in cadrul unei ceremonii care se va desfasura marti, 13 decembrie, in holul de onoare al muzeului.

Ansamblul, realizat de membrii asociatiei in semn de recunostinta fata de poporul roman, este format dintr-un portret al printesei Caradja, o placa memoriala, medalii si alte obiecte care au apartinut veteranilor, amintind de zilele petrecute in Romania.

La ceremonia oferirii  a participat si secretarul de stat in MAE pentru diplomatie publica, Valentin Naumescu. Actiunea este organizata de Ministerul Afacerilor Externe, in cadrul suitei de manifestari dedicate marcarii a 125 de ani de relatii diplomatice romano-americane, cu sprijinul MApN si al Ambasadei SUA la Bucuresti.

La eveniment mai participa Vasile Popa, directorul Muzeului Militar National, Eugen Stanescu, director general adjunct al Muzeului Judetean de Istorie Prahova, Petre Otu, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, istorici, membri ai Ambasadei SUA la Bucuresti. 

Asociatia americana a Fostilor Prizonieri de Razboi in Romania, infiintata in urma cu 61 de ani, reuneste cetateni americani, participanti la cel de-al doilea Razboi Mondial, care au fost in prizonierat in tara noastra in timpul ocupatiei naziste. In timpul conflagratiei, membrii asociatiei au participat la bombardarea instalatiilor militare germane din Romania si a rafinariilor din regiunea Ploiesti, care alimentau masina de razboi nazista. Pe parcursul actiunilor, acestia au cazut prizonieri pe teritoriul Romaniei dar, gratie interventiei directe a printesei Ecaterina Caradja si tratamentului uman primit din partea populatiei romane, nu au fost supusi persecutiilor de catre trupele naziste, supravietuind razboiului. In amintirea ospitalitatii acordate de poporul roman si a umanismului printesei Ecaterina Caradja, membrii Asociatiei au realizat un portret al acesteia, cu o deosebita incarcatura afectiva, si care va face obiectul ceremoniei mentionate.

 
"Moartea domnului Lazarescu" a impresionat si la BratislavaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Monday, 12 December 2005
Pelicula Moartea domnului Lazarescu, regizat Cristi Puiu, si-a mai adaugat trei premii in impresionantul sau palmares, pe care le-a obtinut la cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de la Bratislava.

Productia romaneasca a luat mentiunea speciala a juriului principal, mentiunea speciala a juriului ecumenic si premiul juriului studentesc, informeaza portalul oficial al festivalului desfasurat in perioada 2-10 decembrie. Moartea domnului Lazarescu poate fi astfel considerat unul dintre numele care a ramas in memoria juriului si a publicului de la Bratislava, dar si cel mai premiat, celelalte pelicule participante luand cel mult doua premii.

 
Concert de colinde poloneze la Muzeul George Enescu din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :428
Monday, 12 December 2005
Institutul Polonez din Bucuresti si Muzeul National George Enescu organizeaza sambata, 17 decembrie, de la ora 18.00, la Muzeul National George Enescu din capitala, la concertul Seara de colinde pe care il vor sustine artistii polonezi Agnieszka Fatyga si Marcin Koziel.

Programul va cuprinde cele mai cunoscute colinde, atat in aranjament clasic, cat si de blues sau chiar gospel, dar si arii celebre de opera si melodii din repertoriul international, intr-o interpretare inedita, informeaza organizatorii evenimentului.

Agnieszka Fatyga este actrita, cantareata, compozitoare, poeta si, deopotriva, cunoscuta pianista. Absolventa a Academiei de Teatru si a Academiei de Muzica din Varsovia, sectia canto, artista are o forta interpretativa si o voce de exceptie ce ii permit abordarea unei palete largi de roluri si genuri. Marcin Koziel a studiat la Academia de Muzica din Gdansk, iar in prezent face parte din Corul Academic al aceleiasi Universitati. Artistul colaboreaza cu grupul Capella Gedanensis si cu Corul de Camera Polonez Schola Cantorum Gedenensis. Din 1989 este organist al bisericilor Arhiepiscopiei Gdansk.

 
Basescu se angajeaza sa ajute Basarabia oricat de mari ar fi problemele cu care se va confruntaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :438
Monday, 12 December 2005
Problematica transnistreana a constituit unul din subiectele de baza ale discutiilor Voronin-Basescu de la Bucuresti, cei doi abordand rezultatele recentei reuniuni OSCE de la Ljubljana.

Si Voronin, si Basescu s-au aratat insatisfacuti de faptul ca al treilea an consecutiv in cadrul acestei organizatii nu s-a adoptat o declaratie finala favorabila reglementarii conflictului transnistrean. Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, Voronin a declarat presei de la Bucuresti ca a mai discutat cu Basescu despre instituirea monitorizarii internationale pe hotarul moldo-ucrainean si despre reluarea tratativelor in problema transnistreana in format extins. Deocamdata, aceste actiuni nu s-au soldat cu progrese vadite, a spus Voronin, adaugand ca a discutat cu Basescu si despre alegerile in asa anumitul soviet suprem al Transnistriei  scrutin nerecunoscut de OSCE, Comitetul Executiv al CSI si alte organizatii internationale.

In alta ordine de idei, Voronin a apreciat actualele relatii dintre Republica Moldova si Romania pe toate dimensiunile  politica, economica, sociala. La randul sau, Traian Basescu l-a indemnat pe omologul sau moldovean sa nu ezite sa apeleze la ajutorul Romaniei de fiecare data cand Republica Moldova se confrunta cu dificultati, inclusiv legate de cresterea excesiva a preturilor la gaze si energie electrica. Vom fi gata sa sprijinim Republica Moldova oricat de mari ar fi problemele cu care se va confrunta, a afirmat Basescu, amintind ca Romania este un importator destul de mare de energie electrica si dispune de capacitati pentru a sustine Republica Moldova.

In privinta perspectivelor de reglementare a conflictului transnistrean, el a declarat ca pozitia Romaniei este foarte clara - Chisinaul trebuie sa dobandeasca controlul politic asupra intregului teritoriu al tarii, in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova. Presedintele Romaniei a anuntat ca recent a avut o discutie de lunga durata cu secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, legata de solutia pentru Kosovo. Romania considera ca in Kosovo trebuie sa se creeze un precedent favorabil rezolvarii problemei transnistrene, din punct de vedere al comunitatii internationale, a declarat Traian Basescu.

 
Simulacrul de alegeri din regiunea transnistreana sprijinit de rusiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :437
Monday, 12 December 2005
Duminica, in regiunea separatista a Basarabiei au avut loc alegeri in sovietul suprem, fiind considerate drept valabile doar de regimul Smirnov. 

Potrivit BBC, autoritatile de la Chisinau au calificat aceste alegeri drept ilegale si au facut apel catre comunitatea internationala sa le ignore.

Anterior, OSCE negase ca va recunoaste scrutinul respectiv, dar Smirnov a declarat ca aceste alegeri sunt pentru transnistreni, nu pentru OSCE. Nu avem de gand sa demonstram nimanui ca Transnistria este un stat democratic. Cine vrea sa se convinga, sa vina sa vada, a spus Smirnov, citat de BBC. Autoritatile de la Chisinau au cerut in repetate randuri comunitatii internationale sa nu recunoasca scrutinul din 11 decembrie pe motiv ca in prezent in regiune nu exista conditii adecvate pentru desfasurarea unor alegeri libere si democratice.

Expertul Alexei Malasenko de la Centrul Carnegie din Rusia este convins ca alegerile din Transnistria nu ar fi avut loc daca acestea nu ar fi sustinute de anumite cercuri politice de la Moscova. Pe de alta parte, adjunctul presedintelui Comitetului Dumei ruse pentru problemele CSI, Ahmed Bilalov, a declarat pentru RIA Novosti ca alegerile din Transnistria au fost transparente, democratice si conforme standardelor CSI.

 
Ignorand comunitatea internationala Rusia isi intareste dispozitivul militar din BasarabiaPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :501
Monday, 12 December 2005

Rusia planifica sa instituie in Transnistria un grup de gestionare a fortelor pacificatoare rusesti, a declarat, joi, la Tighina, adjunctul comandantului Fortelor terestre ale Federatiei Ruse, general-locotenentul Valeri Evnevici, informeaza agentia Itar-Tass.

Potrivit lui Evnevici, crearea acestui grup va permite incheierea procesului organizatoric de impartire a pacificatorilor si a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR).

De asemenea, generalul rus a declarat ca fortele pacificatoare nu vor parasi Transnistria, atat timp cat nu va fi solutionat conflictul transnistrean. Numai presedintele si ministrul Apararii por decide cat timp vor sta aici soldatii rusi. Exista o sarcina concreta a conducerii Rusiei - de a mentine pacea in Transnistria si pacificatorii nostri vor ramane aici, atat timp cat va fi necesar pentru reglementarea politica a conflictului dintre Chisinau si Tiraspol, a spus Evnevici.

De notat ca in Transnistria este dislocat un contingent din 1,5 mii soldati rusi, care apara depozitele cu munitii vechi, impreuna cu pacificatorii moldoveni si transnistreni si efectueaza paza posturilor in zona de securitate.

 
Alegerile pentru primaria Chisinaului au esuat din nouPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :917
Monday, 12 December 2005
Locuitorii capitalei basarabene Chisinau au fost din nou chemati la urne duminica, 11 decembrie, intr-o noua tentativa locala de alegere a unui primar pentru orasul de peste Prut, dar scrutinul nu a fost validat, din cauza numarului insuficient de alegatori care au venit la votare.

Conform organizatiei non-guvernamentale Hyde Park, care a monitorizat si acest nou tur de scrutin, la alegerile de duminica s-au prezentat cu 10% mai putini alegatori decat era necesar, datele finale urmand sa fie facute publice in scurt timp. De asemenea, Hyde Park a prezentat si un clasament provizoriu, dupa ce au fost numarate voturile de la o treime din sectii 100 de sectii, in urma caruia pe primul loc se afla Vasile Ursu, candidat independent, 54,8%, urmat de Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal, 32,56%; Valentin Krilov, Blocul electoral Patria-Rodina-Ravnopravie, 6,97%, Oleg Cernei, Partidul Ecologist Alianta Verde din Moldova, 3,6%, si Gheorghe Sima, Uniunea Muncii Patria-Rodina, 1%.

Potrivit Alei Andronache, secretarul Consiliului Electoral de Circumscriptie Chisinau (CECC), datele finale de la ora 21.30 releva faptul ca la urnele de vot s-au prezentat 22,6% din numarul total de alegatori inclusi in liste, anunta Moldpres. Pentru a putea fi validate, la alegeri trebuie sa se prezinte cel putin o treime din totalul electorilor. Potrivit legislatiei in vigoare, data alegerilor noi va fi stabilita de Comisia Electorala Centrala (CEC) cu cel putin 60 de zile inainte de alegeri.

Functia de primar de Chisinau a ramas vacanta dupa ce fostul detinator al acesteia, Serafim Urecheanu, a ales mandatul de deputat, in urma alegerilor parlamentare din 6 martie.

 
Basarabia inclusa in initiativa de la Kiev a Consiliului EuropeiPDF Print E-mail
Strassbourg,Franta/Romanian Global News
Accesari :446
Monday, 12 December 2005
Consiliul Europei va elabora un plan de actiuni pentru Armenia, Azrbaidjan, Georgia, Moldova si Ucraina Initiativa de la Kiev, a anuntat secretarul adjunct al secretarului general al Consiliului Europei, Maud de Boer-Buquicchio, informeaza un comunicat de presa al Consiliului Europei.

In interventia sa in cadrul Forului Rolul patrimoniului cultural pentru Europa, organizat la 7 decembrie la Bruxelles de catre Federatia pan europeana a patrimoniului cultural Europa Nostra, Maud de Boer-Buquicchio a mentionat ca aceste tari vor fi incurajate sa-si dezvolte noi politici strategice, care ar contribui la promovarea unei dezvoltari durabile, a unei constiinte civice democratice si a intelegerii interculturale.

 
Romanii din Spania ambasadori ai imaginii Romaniei in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :566
Monday, 12 December 2005
Asociatia Culturala Dialog European intentioneaza sa organizeze in a doua parte a anului viitor un Festival de Literatura la Madrid prin care incearca sa promoveze cele mai tinere voci din literatura romana.

Presedintele ales al asociatiei este Gelu Vlasin, informeaza pagina de web a FEDROM.

Pe de alta parte, exista discutii avansate cu oficialitatile orasului spaniol Torrejon pentru a stabili realtii bilaterale la nivel cultural cu oficialitatile orasului Bistrita. Stabilirea acestui gen de relatii nutre Romania si Spania va putea face ca pe viitor sa fie organizate schimburi interculturale intre cele doua orase incluzand colocvii, conferinte, concerte de muzica populara si diverse alte manifestari culturale. De asemenea Asociatia Dialog European intentioneaza sa deschida la Madrid, Castellon si Barcelona centre de informare si documentare pentru romanii rezidenti permanent sau temporar pe teritoriul iberic. In principal asociatia se ocupa de promovarea imaginii Romaniei in Regatul Spaniei dar si in celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Principalele comunitati romanesti din Spania la ora actuala sunt localizate potrivit ultimilor statistici oficiale in Comunitatea Madrid (95.644), Comunitatea Valenciana (59.771) si Comunitatea Catalana (39.091). Statisticile oficiale mai spun ca in teritoriul iberic sunt inregistrati 314.300 romani dar in realitate cifra acestora depaseste 500.000. Comunitatea romaneasca din Spania reprezinta a 3-a comunitate straina din Peninsula Iberica dupa marocani (505.000) si ecuadorieni (491.000). Aceleasi statistici mentioneaza insa faptul ca cetatenii romani sunt pe primul loc in privinta noilor veniti in anul 2004 respectiv peste 100.000 ceea ce inseamna o crestere cu 50% fata de anul precedent. Romanii din zonele Madrid, Valencia si Catalunia reprezinta un procent de peste 60% din totalul aflat in teritoriul iberic. Procentual exista inscrisi in Comunitatea Madrid 51.220 barbati si 44.424 femei, in Comunitatea Valenciana 32.216 barbati si 27.555 femei iar in Comunitatea Catalana 21.419 barbati si 17.672 femei.

 
Scolile romanesti din Toronto se pregatesc de CraciunPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :474
Monday, 12 December 2005
Sarbatoarea Nasterii Domnului va fi celebrata in mod traditional in aceasta saptamana de copiii romanii din Toronto care urmeaza cursurile Scoliilor Romanesti din localitate, prin trei serbari de Craciun in care se vor interpreta minunatele colinde romanesti.

Cetele de mici colindatori romani provin de la Secord Public School, de la Scoala Romaneasca de la Milne Valley si de la West Glenn PS, iar serbarile se vor desfasura la aceste institutii de invatamant marti, 13 decembrie, de la ora 16:30, in biblioteca special amenajata a scolii Secord Public, si sambata, 17 decembrie, de la ora 09:30, in locatia special amenajata a scolii Milne Valley. Tot in aceeasi zi, dar de la ora 10:30, copiii de la West Glenn se vor intalni si ei in locatia special amenajata a scolii lor, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Concert de colinde romanesti la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :619
Monday, 12 December 2005
Apropierea Sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos da prilejul unor frumoase concerte de colinde in orase din Europa, sustinute de grupuri de muzica sacra din Romania.

Astfel, Institutul Cultural Roman si Accademia Romana din Roma, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Culturii, a initiat un ciclu de concerte de Craciun cu un program de muzica bizantina romaneasca. Conceput ca un mijloc cultural si artistic intre Europa Occidentala si Europa Orientala seria de concerte doreste sa aduca in prim plan publicului occidental valorile muzicii sacre romanesti. Un popas il constituie si orasul etern-Roma, unde luni, 12 decembrie de la orele 20.30, la biserica  Santa Croce in Gerusalemme, unde slujeste parintele catolic Carol Lupu, va avea loc unul dintre aceste concerte. Isi vor da concursul la realizarea acestuia Quartetto Codex din Brasov  si cunoscutul grup de muzica sacra Stavropoleos din Bucuresti.

(Pentru Romanian Global News, de la Milano, Violeta Popescu)

 
S-a lansat Anuarul Institutului Cultural Roman din VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :454
Monday, 12 December 2005
Ciclul de manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia s-a incheiat vineri, 9 decembrie, la Palazzo Correr, cu un program mai amplu.

Seara a inceput cu o conferinta intitulata Dorinta de libertate: Mazzini in Italia si Romania, sustinuta de dr. Marco Baratto, activ cercetator al fenomenului revolutionar si al Restauratiei europene, de la Napoleon la perioada Razboiului Crimeii. Au fost subliniate difuziunea ideilor mazziniene, precum si rolul lor in definirea ideologiei pasoptistilor romani. Evocarea s-a facut si in contextul implinirii a doua secole de la nasterea lui Mazzini, a carui activitate a contribuit la impunerea libertatii si democratiei pe fondul genezei statelor nationale moderne italian si roman, informeaza IRCCU.

In a doua parte a serii, s-a lansat volumul 6-7/2004-2005 al principalului periodic al IRCCU, Annuario dellIstituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia (Anuarul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia), cel mai recent al seriei, tiparit cu ajutorul Institutului Cultural Roman din Bucuresti, sub redactia lui Ioan-Aurel Pop, Cristian Luca, Florina Ciure si Corina Gabriela Badelita. Despre continutul si realizarea cartii a vorbit lect. univ. Cristian Luca, de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, fost bursier Nicolae Iorga al statului roman la Venetia, cel care a fost sufletul acestei importante realizari culturale. S-a relevat faptul ca Anuarul este opera bursierilor romani in Italia (care-si vad astfel publicate cercetarile lor), dar si a specialistilor romani si italieni, interesati de chestiuni romanesti, central-sud-est europene, de interferentele romano-italiene. Intre acestia din urma, au fost mentionati profesorii Cesare Alzati (Universitatea Catolica din Milano), Gianluca Masi (Universitatea din Florenta), Teresa Ferro (Universitatea din Udine), Michela  Dal Borgo (Arhivele Statului Venetia), Gianfranco Giraudo (Universitatea Ca Foscari Venetia), Andrea Fara (Universitatea din Pisa), Adriano Papo (Universitatea din Udine), Roberto Merlo (Universitatea din Padova), unii prezenti in sala. Au urmat interesante discutii, la care s-a antrenat si o parte din public, precum prof. Gianfranco Chinelato, arh. Paolo Tomasella, dr. Davide Girardello. A fost evidentiat rolul important al IRCCU in coagularea valorilor cultural-stiintifice italo-romane, in ambianta spirituala a Cetatii Lagunare.

 
Jumatate dintre tinerii straini din Italia vor la facultatePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :491
Monday, 12 December 2005
Unul din doi adolescenti straini aflati in Italia vor sa urmeze o facultate dupa ce isi termina liceul.

Cei mai multi dintre acestia vor sa urmeze cariera de medic, dupa cum releva studiul intitulat Adolescentii straini si lumea muncii: studiu transcultural de valori inerente muncii. Aceasta cercetare a fost realizata de Consiliul National al Economiei si Muncii (CNEL) si Fundatia Silvano Andolfi, pe un esantion de 545 de adolescenti provenind din 53 de tari diferite, dupa cum informeaza portalul Stranieri in Italia.

Conform rezultatelor studiului, 48% dintre adolescentii imigranti care merg la scolile italiene au in plan sa mearga la facultate, in timp ce numai 32% vor sa munceasca. Printre profesiile la care se gandesc cei mai multi dintre tineri, preferata este cea de medic (18%), urmata de cea de operator turistic (15%), dar si de cele din lumea show-bizz-ului. Majoritatea tinerilor imigranti nu sunt nascuti in Italia (89.5%), iar dintre acestia multi nu stiu daca vor ramane definitiv in aceasta tara.

Cu toate acestea, se pare ca acest studiu a reusit sa spulbere, in parte, stereotipul imigrantului putin instruit si disperat, care traieste in conditii de saracie. Tinerii straini care merg la scolile italiene provin din familii cu un grad de educatie ridicat (71% dintre tati si 64% dintre mame au o diploma de studii superioare sau macar bacalaureatul).  In multe dintre cazuri acestia au reusit sa castige un nivel ocupational echivalent cu cel pe care il aveau in tara de origine (38% dintre mame si 54% dintre tati), iar uneori chiar sa il imbunatateasca (24% dintre mame si 12% dintre tati), desi nu lipsesc nici cazurile in care au fost nevoiti sa accepte si o slujba mai putin importanta ca cea din tara de origine (37% dintre mame si 35% dintre tati). Cu cat este mai mare nivelul de instruire al parintilor, mai ales cel al mamei, cu atat creste posibilitatea ca fiii sa mearga la liceu si la facultate.

Pentru 37% dintre elevii straini intervievati diploma de bacalaureat reprezinta jumatate din ceea ce au nevoie pentru a putea spera la un loc de munca bun, in timp ce pentru 27.7% este importanta pentru a acumula cat mai multe cunostinte. Ea este luata in considerare de cei care vor sa ramana sa locuiasca in Italia (32%) sau de catre cei care vor sa se intoarca in tara de origine (21.7%). In schimb, cei care vor sa continue sa emigreze sunt orientati mai mult catre munca.

Studiul mai releva ca 80% dintre tineri vor sa obtina un loc de munca sigur, chiar independent, iar 50% vor sa se afirme pe propriile merite. In toate cazurile, insa, conteaza mai mult succesul (51.6%) si cariera (43%) decat banii (44.2%) si prestigiul (38%), conform dateor relevate de studiu.

 
Seminar despre informatiile cu accesibilitate limitata la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :464
Monday, 12 December 2005
Centrul Acces-info si Consiliul Europei vor organiza la Chisinau, in perioada 13-14 decembrie, seminarul Informatiile cu accesibilitate limitata. Preponderenta interesului public.

Seminarul va gazdui numerosi experti in domeniul informatiei si legislatiei ce reglementeaza accesul la informatie din Olanda, Estonia, Bulgaria si Consiliul Europei. De asemenea, la lucrarile seminarului vor participa reprezentanti ai institutiilor publice, ONG-urilor, juristi si ziaristi, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media.  

Conform directorului Centrului Acces-info, Vasile Spinei, organizatorii si participantii la seminar isi propun sa discute despre principiile de baza ale liberului acces la informatie in contextul reglementarilor Consiliului Europei. Se va discuta si despre categoriile de informatii cu accesibilitate limitata, iar in acest sens vor fi aduse exemple de practici, analize si acte legislative. Seminarul este organizat in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei

 
Doua soprane romance, pe marile scene europenePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :430
Monday, 12 December 2005
Sopranele romance Tatiana Lisnic si Doina Dimitriu se afla luni, 12 decembrie, pe scena Operei de Stat din Viena, respectiv pe cea a Operei de Stat din Stuttgart, unde interpreteaza partiturile Susana, din Nunta lui Figaro, si Donna Elvira din Don Giovanni.

Tatiana Lisnic ii are ca parteneri de scena pe baritonul Ludovic Tezier, soprana Barbara Frittoli, baritonul Carlos Alvarez si pe mezzosoprana Angelika Kirchschlager, informeaza muzical.srr.ro. Opera scrisa de W.A.Mozart il are la pupitrul dirijoral pe Riccardo Muti, iar soprana romanca va mai evolua in cadrul acestui spectacol de la Viena de inca trei ori pe parcursul lunii decembrie. In ceea ce o priveste pe Doina Dimitriu, aceasta va canta alaturi de sopranele Serena Farnocchia si Helga Ros Indridadottir, tenorul Rudolf Rosen sau baritonul Jose Fardilha, in timp ce dirijorul spectacolului este Lothar Zagrosek. Reprezentatia va mai fi prezentata publicului german si in ultima zi a anului, cand soprana Doina Dimitriu se va afla din nou in distributia lucrarii semnate de acelasi W.A. Mozart.

 
Maria Raducanu canta pentru romanii din FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :544
Monday, 12 December 2005
Interpreta romanca de jazz Maria Raducanu va concerta joi, 15 decembrie, la Biblioteca Romana din localitate, incepand cu ora 18:00, alaturi de contrabasistul german Jan Roder.

Recitalul celor doi artisti va cuprinde o seri de cantece traditionale de Craciun din vestul si estul Europei, informeaza portalul romanilor din Freiburg, freiburg-ro.de. Intrarea la concert va fi libera, dupa reprezentatie publicul fiind invitat la un cocktail. Biblioteca romaneasca se afla la adresa Uhlandstr.7, Freiburg, mai multe informatii despre concert putand fi obtinute de la Dr. Elsa Lueder, Tel. 2853540.

 
Cadou muzical pentru romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :446
Monday, 12 December 2005
Portalul romanilor din Belgia, www.rombel.com, le-a pregatit tuturor romanilor care locuiesc in aceasta tara o frumoasa surpriza de sarbatori, punand la dipozitia acestora, pe pagina de web, o colectie de 23 de colinde de Craciun, in format mp3, care sa le infrumuseteze Sfintele Sarbatori.

Colindele pot fi descarcate prin simpla selectare cu mouse-ul a titlurilor care prezinta interes si urmand pasii specificati pe site. Printre cantarile traditionale de sarbatori care pot fi ascultate pe rombel.com se numara Coborat-a coborat, Colo-n sus, Viflaime, Deschide usa crestine, Trei pastori sau Ziurel de ziua. Prin acest cadou de sarbatori, Rombel doreste sa ii faca pe romanii din Belgia sa isi aduca aminte de cei dragi, de Romania si de locurile unde s-au nascut.

 
Serbarea Pomului de Craciun ii aduna si pe romanii din HartfordPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :556
Monday, 12 December 2005
Comunitatea de romani din orasul american Hartford se va intalni duminica, 18 decembrie, la parohia romana Schimbarea la Fata din localitate, pentru a participa la serbarea Pomului de Craciun.

Aceasta se va defasura imediat dupa terminarea slujbei duminicale si va consta intr-o intalnire a celor mici cu Mos Craciun, urmata de un mini-concert cu traditionale colinde romanesti. Biserica face apel la parintii romani din zona sa isi aduca micutii la serbare, numai asa cei mici putand sa cunoasca traditia romaneasca si sa cante impreuna cu cei mari minunatele colinde de Craciun, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti. Copiii prezenti vor primi din partea Mosului cate un cadou, pe care parintii il vor aduce in prealabil la biserica, impachetat si inscriptionat cu nmele copilului lor, in timp ce Comitetul parohial va oferi celor mici un pachetel cu dulciuri si fructe. Totodata, organizatorii serbarii ii roaga pe parinti sa aduca la serbare si un mic aperitiv sau un desert, ca cei prezenti sa poata lua o gustare impreuna.

 
Craciun Romanesc la ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :394
Monday, 12 December 2005
Membrii comunitatii romanesti din Berlin sunt invitati duminica, 18 decembrie, la Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din capitala germana, la manifestarea traditionala Craciun Romanesc.

Evenimentul devenit deja traditie pentru institutul roman va incepe la ora 19:30 si ii asteapta pe romanii si germanii din Berlin la un recital de colinde romanesti si internationale in preajma Pomului de Craciun, informeaza ICR. Manifestarea se bucura de mare interes din partea publicului german, prezent intr-un numar din ce in ce mai mare la aceasta seara romaneasca.

 
Concert parizian pentru sinistratii romaniPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :468
Monday, 12 December 2005
Mitropolia Ortodoxa Romana, impreuna cu Parohia Catolica Romana Saint Augustin au organizat la acest sfarsit de saptamana la Paris un concert extraordinar de Muzica Sfanta din Orient si Occident.

Concertul a avut loc sambata, 10 decembrie, de la ora 15.30, la Biserica Saint Augustin, si a beneficiat de participarea unora dintre cei mai prestigiosi solisti, dar si a unor ansambluri vocale si instrumentale celebre.

Fondurile colectate in urma concertului vor fi integral donate pentru a veni in sprijinul victimelor inundatiilor de anul acesta din Romania.

 
Monumente medievale din Romania prezentate in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :439
Monday, 12 December 2005
In vederea marcarii Zilei Nationale a tarii noastre, la invitatia primarului localitatii Tonnerre, Delegatia Permanenta a Romaniei pe langa UNESCO va organiza luni, 12 decembrie, expozitia de fotografii privind monumente medievale din Romania, mai ales din Nordul Moldovei, si restaurarea Manastirii Probota.

Prezentate in cadrul unor ample expozitii la sediul UNESCO din Paris, in noiembrie 2004 si, respectiv, in noiembrie 2005, fotografiile impresioneaza prin calitatea artistica si prin modul in care redau prin mijloacele artei fotografice creatia picturala si sculpturala din epoca, stilul inconfundabil si plasarea acestora in spatiul cultural romanesc.

 
Mariana Nicolescu aduce capodoperele complete Enescu la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :488
Monday, 12 December 2005
In premiera romanii din New York vor putea participa, in luna decembrie, la un concert senzational cuprinzand creatiile compozitorului roman Geoerge Enescu.

Soprana Mariana Nicolescu va organiza si in metropola americana un recital sustinut de cativa dintre cei mai talentati tineri muzicieni romani - Mihaela Maxim, Iulia Merca, Bogdan Mihai si Marta Sandu. Concertul se va desfasura duminica, 18 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Auditorium. 

Diva Mariana Nicolesco, soprana cu cele mai mari premiere la Scala din Milano, a fost indelung aclamata pe unele dintre cele mai renumite scene de opera ale lumii, ca si in sali de concert, mai ales pentru interpretarile sale din Verdi, Donizetti si Bellini. Spectacolele sale au fost gazduite, de-a lungul timpului, de Carnegie Hall, The Royal Festival Hall din Londra, Musikverein din Viena, si The Great Conservatory Hall din Moscova. Nicolesco a cantat in cadrul primului Concert de Craciun de la Vatican care a fost transmis in intreaga lume pentru un miliard de telespectatori.

Pe langa cariera sa de mare succes, soprana romanca este si un cunoscut filantrop, dedicat sprijinirii orfelinatelor din Romania, dar si presedintele fondator al Fundatiei Ateneul Roman, din Bucuresti si New York, precum si initiatoarea si directoarea Concursului International de Cantec Hariclea Darclee. Realizarile sale au fost onorate cu o serie intreaga de premii si distinctii: este Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Cluj si al Universitatii Transilvania din Brasov, membru de onoare al Academiei Romane, membru al Comitetului Onorific al Fundatiei Internationale Yehudi Menuhin. Are rangul de Mare Ofiter al Ordinului Steaua Romaniei, Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor in Franta si Comandant al Ordinului Steaua Solidaritatii Italiene. Mariana Nicolesco a fost declarata, totodata, Muzicianul Anului la Berlin in 2003 si Artist UNESCO pentru pace in 2005.

Pentru a celebra mostenirea lasata in urma de marele compozitor roman George Enescu, in 2005, la 50 de ani de la trecerea acestuia la cele vesnice, Mariana Nicoleco a prezentat premiera mondiala a Lied-urilor Enesciene- Editia Completa, in interpretarea tinerelor talente Mihaela Maxim, Tiberius Simu, Iulia Merca, Oana Severin, fiecare dintre acestia fiind castigatori ai Concursului National de Cantec pe care soprana l-a infiintat la Brasov. Spectacolul a fost prezentat si la Expozitia Mondiala din Japonia si la Paris.

 

 
Pianista Maria Ioana Lupascu in concert la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :472
Monday, 12 December 2005

{mosimage}Cu o bogata activitate artistica, tanara pianista Ioana Maria Lupascu revine in Italia, la Milano, in cadrul unui concert ce va avea loc luni, 12 decembrie, la Sala Puccini, incepand cu orele 21 00.

{mosimage}In program publicul meloman milanez dar si roman, va avea prilejul de a asculta: Mendelssohn-Bartholdy - Fantesia op.28; Schumann - Carnavale di Vienna; Liszt- Invocazione, Mephisto-Walzer.

Intoarsa in Romania in acest an, pianista Ioana Maria Lupascu isi leaga o mare parte a pregatirii ei artistice si profesionale de Italia unde a cantat pe mai multe scene din Milano, Florenta, Roma s.a.. Anul 2005 a insemnat si participarea la Festivalul Romania si traditii valori europene editia a doua, organizat de Asociatia Romanii in Italia in luna septembrie, unde una din zile a fost dedicata muzicii enesciene. Ioana Maria Lupascu a sustinut atunci un recital de exceptie la pian interpretand "Voix de la steppe" de G. Enescu,   suite op.10 in re minor (Toccata, Sarabanda, Pavanne, Bourree).

Nascuta in Romania la Galati in anul 1977, si-a inceput studiul la pian la patru ani, urmand ca la 6 ani sa apara deja pe scena pentru prima oara. A terminat Conservatorul din Bucuresti, iar apoi in diverse perioade din viata sa artistica a lucrat cu Fausta Dinulescu, JF Antonioli, Adrianna Maimone, Luiz de Moura-Castro, Ian Hobson. O etapa superioara a pregatirii sale a fost Conservatorul din Lausanne (Elvetia), unde si-a definitivat un curs de master. Din anul 2001 a inceput studiul cu marele pianist Lazar Berman la Academia de Muzica din Erba care i-a marcat pregatirea artistica. Dintre concursurile mai importante la care a participat si a luat si premii sunt de mentionat: Concursul National Lira D'Oro, Romania (1985 si 1987), Concursul International Mihail Jora Romania 1992, Concorso Internazionale Konzerteum Grecia 1998, Ciudad di San Sebastian, Spania 1999 si Ferdi&Lili Statzer Turcia 2002 

A sustinut recitaluri pe scena mai mult tari: Italia, Elevetia,  Croatia, Germania, Slovacia, Lituania, Franta, Grecia , Turcia,   Austria,  Belgia, Insulele Maldive etc.

(Pentru Romanian Global News, de la Milano, Violeta Popescu)

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions