Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Tariceanu, la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :450
Thursday, 15 December 2005
Premierul Calin Popescu-Tariceanu participa, in perioada 15-16 decembrie, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European.

Inaintea inceperii dezbaterilor din cadrul Consiliului, premierul se va intalni cu omologul sau belgian, Guy Verhofstadt, cu ocazia reuniunii liderilor liberali europeni. Premierul va participa la sesiunile plenare ale Consiliului European, pe a carui agenda figureaza dezbateri legate de propunerea presedintiei britanice de buget al UE pentru perioada 2007-2013, stadiul dezbaterilor pe tema viitorului Europei, parteneriatul cu Africa, adoptarea de masuri la nivelul Uniunii pentru combaterea terorismului. In ceea ce priveste noua varianta de buget prezentata de presedintia britanica a Uniunii, premierul Calin Popescu-Tariceanu va sustine in cadrul discutiilor respectarea principiului solidaritatii in proiectul de buget al Uniunii Europene pe 2007-2013. Romania are o pozitie solidara cu Bulgaria si cu noile state membre din Europa Centrala si de Est, considerand ca este importanta pastrarea unui buget al UE care sa diminueze decalajele existente si sa creasca gradul de competitivitate intre tarile Uniunii. Romania are statut de observator la CE potrivit Tratatului de aderare semnat pe 25 aprilie 2005. Din delegatia care-l insoteste pe primul-ministru fac parte ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu si ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, informeaza Prompt Media. 

 
Raportul Moscovici adoptat de Parlamentul europeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :460
Thursday, 15 December 2005

Parlamentul European a adoptat in sedinta sa de astazi raportul Moscovici privind stadiul in care se afla Romania cu privire la aderarea la Uniunea Europeana. 

Ministrul britanic pentru Europa, Douglas Alexander, a recunoscut progresele Romaniei in cursa pentru aderare, dar a subliniat, in acelasi timp ca mai sunt necesare eforturi la capitolele care ridica probleme. Alexander a precizat si ca Uniunea Europeana va sprijini ambele tari candidate, Romania si Bulgaria, in efortul de aderare. Vorbind in numele presedintiei rotative a Consiliului de Ministri al UE, Alexander si-a exprimat speranta ca cele doua tari vecine sa adere la Uniune la data stabilita, 1 ianuarie 2007.

 
Militarii romani ajuta la mentinerea ordinii la alegerile din IrakPDF Print E-mail
Bagdad, Irak/Romanian Global News
Accesari :415
Thursday, 15 December 2005
Un numar de 865 de militari romani desfasurati in Irak va participa, alaturi de militarii coalitei, la misiuni specifice mentinerii ordinii pe timpul alegerilor care se desfasoara  joi, 15 decembrie, responsabilitatea asigurarii conditiilor de securitate la centrele de votare revenind fortelor irakiene.

Referitor la acest scrutin care este primul dupa era Saddam Hussein, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a declarat ca actualele alegeri parlamentare din Irak reprezinta un moment crucial in democratizarea lumii arabe, iar militarii romani, alaturi de cei ai coalitiei, sprijina eforturile irakiene de asigurare a climatului de securitate necesar desfasurarii scrutinului. In opinia acestuia, alegerile sunt un adevarat test pentru armata, fortele de politie si de ordine publica, la a caror pregatire am contribuit si noi, informeaza MApN.

Conform discutiilor purtate in urma cu cateva zile cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, in 2006 eforturile Romaniei se vor concentra spre cresterea contributiei la instruirea in Irak a armatei si fortelor de securitate irakiene, concomitent cu derularea programelor de pregatire initiate in acest sens in Romania, a mai adaugat ministrul Atanasiu.

In ceea ce ii priveste pe militarii romani aflati in aceasta saptamana in Irak, in aria de responsabilitate a Batalionului 20 Infanterie militarii patruleaza pe principalele cai de comunicatii, inclusiv pe autostrada care traverseaza regiunea spre Bagdad. Subunitati de reactie rapida dotate cu transportoare blindate sunt pregatite pentru a interveni la cerere in sprijinul fortelor irakiene de securitate. In provincia Babil, din centrul tarii, o subunitate de interventie constituita din 35 de genisti romani realizeaza elemente de protectie a spatiilor de votare in care populatia irakiana urmeaza sa isi exprime optiunea electorala. Militari ai Detasamentului de Geniu sunt pregatiti la randul lor sa intervina cu tehnica din dotare pentru reamenajarea cailor de comunicatie din zona in cazul producerii unor evenimente deosebite.

In colaborare cu autoritatile locale si cu armata irakiana, in perioada premergatoare alegerilor Scorpionii Negri au supravegheat constituirea dispozitivelor de protectie a sectiilor de votare din localitatile situate la est de An Nasiriyah. Compania romaneasca de Politie Militara a pus la dispozitie un pluton care va actiona, la cerere, in sprijinul unei unitati de carabinieri italieni.

 
Spania a ratificat Tratatul de Aderare al RomanieiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :436
Thursday, 15 December 2005
Parlamentul spaniol a ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Dupa ce proiectul de lege fusese adoptat, in regim de urgenta, la 24 noiembrie, de catre Congresul Deputatilor, miercuri, 14 decembrie, Senatul spaniol a aprobat cu unanimitate de voturi in reuniune plenara proiectul. Spania devine astfel cel de-al optulea stat care a ratificat Tratatul, dupa  Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cipru, Grecia, Estonia si Cehia.

Ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei de catre Regatul Spaniei transmite un puternic semnal politic in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, crede Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, care tine, in acelasi timp, sa multumeasca autoritatilor spaniole pentru sustinerea constanta, acordata Romaniei in vederea finalizarii, cu succes, a procesului de aderare la Uniune, conform calendarului stabilit.

 
Fond american destinat evolutiei zonei Marii NegrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :471
Thursday, 15 December 2005
Craig Kennedy, presedintele German Marshall Fund of the United States i-a prezentat, miercuri, presedintelui Romaniei, la Palatul Cotroceni, stadiul crearii si functionarii Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation.

The Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation este conceput dupa modelul Balkan Trust Fund for Democracy, creat de aceeasi organizatie la Belgrad, informeaza Prompt Media. Acest fond este unul dintre primele proiecte semnificative destinate regiunii Marii Negre, care au fost lansate dinspre mediul academic american spre sectorul public. Organizatia americana doreste ca acest proiect sa fie un parteneriat public-privat, menit sa declanseze un proces de reflectie in mediul academic si guvernamental, atat din SUA, cat si din Europa, cu privire la evolutiile din regiunea Marii Negre. Presedintele Basescu a reiterat interesul manifestat de autoritatile romane fata de regiunea Marii Negre si fata de orice proiect menit sa faciliteze dialogul asupra problemelor cu care se confrunta aceasta regiune, in special in ceea ce priveste riscurile asimetrice, precum terorismul, traficul ilegal de droguri, armament si fiinte umane, amenintarile ecologice.

 
Studenta romanca a Academiei din Viena, in concert la BotosaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Thursday, 15 December 2005
Violonista botosaneana Sorana Elena Gatlan, care studiaza in prezent la Academia de Muzica din Viena, va concerta vineri, 16 decembrie, la Casa Sindicatelor din Botosani.

Muziciana romanca are 20 de ani si se poate lauda la varsta aceasta cu o cariera in muzica de aproape 15 ani, incepandu-si activitatea in domeniu la varsta de cinci ani, sub indrumarea profesorului Costel Albu de la Liceul de Arta Stefan Luchian, informeaza Jurnalul de Botosani. Sorana Elena Gatlan si-a facut debutul in lumea muzicii la numai sapte ani, cu Orchestra Filarmonicii de Stat Botosani, urmand sa castige in acelasi an locul al doilea la Concursul National Primavara Artelor de la Bacau. In anul 1995 intra la Liceul de Arta Octav Bancila din Iasi, iar in clasa a XI-a se transfera la Liceul de Muzica George Enescu din Bucuresti. Tot in capitala decide sa isi continue studiile universitare, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde ajunge in 2004, iar in 2005, ajunsa la Viena, este ascultata de profesorul Cristian Altenburger care o sfatuieste sa se inscrie la admiterea la Academia de Muzica din Viena.

 
55 de ani de activitate pentru Editura MilitaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :496
Thursday, 15 December 2005
Sala de Marmura a Cercului Militar National va gazdui vineri, 16 decembrie, de la orele 13:00, ceremonia dedicata implinirii a 55 de ani de la infiintarea Editurii Militare.

Festivitatea marcheaza momentul cel mai important al unui program bogat de manifestari, organizate de Editura Militara pe parcursul anului 2005. La aniversarea institutiei au fost invitate oficialitati din Ministerul Apararii Nationale, personalitati ale vietii culturale romanesti, scriitori care au publicat la Editura Militara, ziaristi si cititori fideli, informeaza MApN.

Editura Militara a fost infiintata la 27 decembrie 1950, prin ordin al ministrului fortelor armate, in vederea asigurarii aparitiei lucrarilor de doctrina, memorialistica, stiinta si arta militara, necesare educarii spiritului patriotic si informarii cadrelor militare si ostasilor cu ceea ce este nou in domeniile instructiei si educatiei, strategiilor si mijloacelor tehnice de aparare. Printre personalitatile culturale si stiintifice care au publicat la Editura Militara s-au aflat Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu, Hadrian Daicoviciu, Dan Berindei, Florin Constantiniu, Radu R. Florescu, Andrei M. Pippidi si scriitori ca Nichita Stanescu, Marin Preda, Marin Sorescu, Petre Salcudeanu, Mircea Horia Simionescu, Grigore Hagiu, Mircea Nedelciu, Costache Olareanu, Traian T. Cosovei, Petre Raileanu, Sorin Preda si altii. Multe dintre lucrarile aparute la Editura Militara au dobandit o binemeritata recunoastere pe plan national, unele fiind rasplatite cu Premiul Academiei Romane.

 
Folkistii din Bucuresti se intalnesc la Om bunPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Thursday, 15 December 2005
Iubitorii genului muzical folk se vor intalni in perioada 19-21 decembrie la Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, unde va avea loc cea de-a XV-a editie a Festivalului National-Concurs de muzica folk Om bun.

Pe langa obisnuitele seri de concurs, la editia din acest an publicul va veni sa vada in recital o serie de vedete ale acestui gen muzical, precum Pavel Stratan, Dinu Olarasu, Adrian Ivanitchi, Maria Gheorghiu, Florin Sasarman, Vali Serban, Zoia Alecu, Andrei Paunescu, Eugen Avram, in ziua de luni, 19 decembrie, Mircea Vintila, Victor Socaciu, Ada Milea, Daniel Iancu, Mircea Bodolan, Tatiana Stepa, formatia Ecoul si Dani Fat, care vor canta marti, 20 decembrie, sau Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Florian Pittis, Marius Batu, Vasile Seicaru, Doru Stanculescu, Florin Chilian si Raluca, in ultima zi a festivalului. Tot in aceasta zi, miercuri, 21 decembrie, va avea loc si Gala Laureatilor, informeaza portalul onlinegallery.ro.

 
Arta romaneasca la initiativa MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :493
Thursday, 15 December 2005
Ministerul Afacerilor Externe a prezentat miercuri, 14 decembrie, in holul central al institutiei, o expozitie colectiva de icoane, intitulata "Credinta si arta".

Lucrarile incluse in aceasta expozitie au fost selectionate si puse la dispozitie de Asociatia "Arta plastica religioasa si restaurare", filiala a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, informeaza TVR, care citeaza Mediafax. Aceasta nu este singura manifestare artistica pe care o organizeaza MAE, fiind inclusa intr-o serie de expozitii pe care ministerul intentioneaza sa le organizeze periodic la sediul sau, cu scopul de a prezenta corpului diplomatic acreditat la Bucuresti arta plastica si fotografica romaneasca si de a crea un cadru de dezbatere cu reprezentanti ai mediului artistic din tara. Totodata, expozitiile vor ajunge si la misiunile diplomatice si la institutele culturale ale Romaniei in strainatate.

 
Cantari telologice de Craciun la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :645
Thursday, 15 December 2005
Formatiile corale ale tinerilor teologi ortodocsi si reformati din Cluj se vor intalni si in acest an pentru a canta impreuna colinde si cantece de Craciun.

Devenita deja traditie, desfasurandu-se de 13 ani, intalnirea coristilor crestini va avea loc marti, 20 decembrie, in Catedrala Reformata din Strada Mihail Kogalniceanu, incepand cu ora 20:00, cand se va desfura cea de-a XIII-a editie a Concertului Mixt de Colinde si cantece de Craciun al corului Seminarului Teologic Ortodox impreuna cu cel al Liceului Reformat din Cluj. De 13 ani, concertele traditionale ale celor doua ansambluri se deruleaza alternativ la una dintre cele doua catedrale, cu binecuvantarea celor doi ierarhi. Ambele formatii vor prezenta un repertoriu de colinde si cantece de Craciun individual specific fiecarei traditii, completat apoi cu piese in interpretare comuna in limba romana si in limba maghiara, informeaza un comunicat de presa emis de Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Clujului si Feleacului. Concertele se vor desfasura in prezenta Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Bartolomeu si a Episcopului reformat, Pap Geza, alaturi de credinciosii celor doua confesiuni.

 
Rapid a castigat Grupa G a Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 15 December 2005
Rapid s-a calificat aseara in primavara europeana, desi a pierdut cu scorul de 2-1 in fata lui VfB Stuttgart.

Mai mult decat atat, unicul gol marcat de elevii lui Razvan Lucescu in partida cu germanii de la Stuttgart, le-a facut cadou giulestenilor calificarea in 16-imi de pe primul loc al grupei G. Atat Rapidul cat si Sahtior Dontesk, echipa antrenata de Mircea Lucescu, si Stuttgart au obtinut cate 9 puncte, insa alb-visinii au castigat prin numarul mai mare de goluri marcate.

In 16-imile Cupei UEFA, Rapid va intalni ocupanta locului trei din una din celelalte grupe ale Cupei UEFA. Tragerea la sorti pentru stabilirea meciurilor din saisprezecimi va avea loc, vineri, 16 decembrie, la Nyon.

 
Dinamo si-a incheiat trist parcursul in UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :480
Thursday, 15 December 2005
Dupa ce a pierdut cu 2-1 in fata francezilor de la Olympique Marseille, Dinamo isi incheie meciurile din grupele Cupei UEFA, fara sa reuseasca o calificare in primavara europeana.

Desi la finalul minutelor regulamentare de joc scorul de pe tabela de marcaj ar fi trebuit sa fie de 2-2, dupa ce Chihaia a marcat exact in minutul in care arbitrul fluiera sfarsitul jocului, scorul a ramas 2-1, fara ca arbitrul sa valideze golul dinamovistului. La final, arbitrul era cu spatele, la faza la care romanii au egalat. Chiar inainte ca jucatorul sa loveasca mingea, el fluierase sfarsitul partidei, a spus antrenorul lui Olympique Marseille, Jean Fernandez. In cariera mea de jucator si antrenor de 20 de ani nu am vazut asa ceva. Mingea era in aer si nu inteleg cum arbitrul nu a vazut o asemenea faza, spune si tehnicianul dinamovist Ioan Andone.

Desi alb-rosii au incercat sa protesteze impotriva deciziei arbitrului situatia a ramas neschimbata pe tabela, pund capata unui drum frumos in trei parcurs de echipele romanesti in preliminariile Cupei UEFA si apoi in grupele competiei europene.

 
Rusia a deschis razboiul gazelor cu Basarabia, Georgia si Tarile BalticePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :492
Thursday, 15 December 2005
Dupa ce aproape ca a castigat razboiul gazului cu Ucraina, Federatia Rusa a decis sa deschida trei noi fronturi - noile tinte au devenit Georgia, Basarabia si Tarile Baltice, informeaza  Interfax.

Ministrul rus al industriei Victor Hristenko a declarat miercuri, in cadrul orei guvernului din Duma de Stat, ca Rusia intentioneaza sa revada conditiile de livrare a gazelor naturale pentru Georgia, Republica Moldova si Tarile Baltice. Anterior, acelasi subiect a fost abordat de catre membrul Consiliului Federatiei, Mihail Marghelov, care a declarat ca Rusia trebuie sa-si monetizeze relatiile cu Georgia, Republica Moldova si Tarile Baltice.

Gazprom este dispus sa vanda Republicii Moldova gaz natural la tariful de 160 USD pentru o mie de metri cubi (Georgiei ii va vinde contra 110 dolari, iar Tarilor Baltice contra 125 dolari n.n.) si, totodata, sa nu solicite reducerea tarifului pentru tranzitul de gaze, care in prezent constituie 2,5 USD pentru fiecare mie de metri cubi. Aceasta a fost pozitia companiei ruse in cadrul negocierilor incepute marti, la Moscova, cu vicepremierul moldovean, Zinaida Grecanai.

Solicitat sa comenteze decizia rusilor, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica economica, buget si finante, deputatul comunist Nicolae Bondarciuc a declarat miercuri ca poate face acest lucru, deoarece nu cunoaste detaliile. Premierul Vasile Tarlev declara anterior ca Guvernul va intreprinde toate actiunile pentru a minimaliza riscul majorarii tarifelor.

In prezent, Basarabia cumpara o mie metri cubi de gaz natural rusesc contra 80 USD.

 
Liderii separatisti sunt marionetele unor grupuri de interese din RusiaPDF Print E-mail
Dubasari, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :455
Thursday, 15 December 2005
Basarabia ar putea initia revizuirea principiilor de participare la negocierile in problema transnistreana daca nu se va reusi adoptarea unei decizii favorabile in privinta drepturilor de proprietate asupra pamantului ale locuitorilor din raionul Dubasari.

Potrivit presedintelui Vladimir Voronin, care a vizitat marti raionul Dubasari, Republica Moldova nu exclude posibilitatea initierii unor negocieri directe cu Federatia Rusa, tinand cont de faptul ca liderii separatisti sunt marionetele unor grupari de interese din Rusia.

Intr-un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, se arata ca Voronin i-a solicitat ministrului Reintregirii Vasile Sova sa insiste asupra includerii acestei chestiuni in agenda apropiatei runde de negocieri in problema transnistreana. Nu luptam impotriva cuiva, ci pentru interesele tarii, de aceea nu vom ceda nimic. Nu avem dreptul sa cedam nici o palma de pamant. Toate probleme create cu preturile la gaz, cu energia electrica, cu livrarea marfurilor traditionale pe pietele rusesti nu ne vor face sa renuntam la lupta pentru reintregirea pasnica a tarii. Nu putem ceda, pentru ca in caz contrar cedam istoria, perspectiva, cedam viitorul, a declarat Voronin.

 
Ambasadorul american a vorbit la Chisinau despre combaterea coruptieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :436
Thursday, 15 December 2005
Vorbind astazi in fata studentilor de la Universitatea de Stat din Chisinau despre combaterea coruptiei in R. Moldova, Ambasadorul american, Heather M. Hodges, s-a referit, printre altele, si la rolul mass media si a transparentei in diminuarea fenomenului coruptiei, transmite Agentia Monitor Media. 

Seful misiunii diplomatice americane la Chisinau a calificat drept foarte buna Legea privind accesul la informatie, insa multe mai sunt de facut pentru a asigura implementarea acesteia. Pe langa aceasta, autoritatile trebuie sa se asigure daca Moldova are suficiente legi care ar favoriza transparenta si accesul populatiei la luarea deciziilor. In acest sens, Heather Hodges a parafrazat transparenta cu dictonul lumina zilei este cel mai bun dezinfectant, o expresie de pe continentul sud-american. Ambasadorul american a mentionat ca o presa libera si independenta constituie un alt instrument puternic in combaterea coruptiei. Pentru a lupta eficient cu coruptia, mass-media trebuie sa fie libere de presiunile din partea guvernarii, a afirmat Heather Hodges. 

Heather M. Hodges a prezentat miercuri studentilor de la Facultatea de Drept a Universitatii de Stat din Moldova Programul Preliminar al Fondului Provocarilor Mileniului in care a fost inclusa pentru prima oara si R. Moldova. Fondul Provocarilor Mileniului a fost creat in 2004 si ofera asistenta statelor in curs de dezvoltare.

 
Ansamblul Ciocarlia la romanii din Kazahstan si KargazstanPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :787
Thursday, 15 December 2005
Etnicii romani din Kazahstan si Kargazstan au intalnit in perioada 30 noiembrie-8 decembrie, in cadrul Zilelor Culturii Romanesti in Kazahstan si Kargazstan, organizate de Ambasada Romaniei la Alma-Ata pentru marcarea Zilei Nationale a tarii noastre, cu celebrul ansamblu romanesc Ciocarlia.

Grupul de artisti populari romani, membri ai Ansamblului din cadrul MAI de la Bucuresti a fost compus din Dumitru Zamfira (instrumente de suflat),  Mihai Calusaru (cobza), Cristina Gheorghiu (solist vocal), Marcel Parnica (vioara) si Gheorghe Pandelescu (acordeon).

Seria de concerte si intalniri a inceput in data de 30 noiembrie, cu un program artistic in deschiderea Receptiei organizata de Ambasada Romaniei la  Alma-Ata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, la care au participat peste 220 de invitati. A fost de departe cea mai reusita receptie organizata in Corpul Diplomatic strain acreditat in Kazahstan, gratie muzicii populare romanesti care a incantat oaspetii. De Ziua Romaniei, in seara de 1 decembrie, ansamblul a sustinut un spectacol extraordinar in sala Bibliotecii Nationale a Kazahstanului din Alma-Ata, la care au participat oficialitati locale, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanti ai mass-media si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Alma-Ata (cca. 500 spectatori), se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Alma-Ata. Manifestarea a fost deschisa de Murat Auezov, directorul Bibliotecii Nationale  a Kazahstanului, si de ambasadorul  Romaniei in aceasta tara, Vasile Soare, care a facut o prezentare succinta a semnificatiei istorice a momentului 1 decembrie 1918 si a diversitatii si bogatiei folclorului romanesc. Pe parcursul a peste 2 ore, Dumitru Zamfira a facut o incursiune muzicala prin toate zonele folclorice din Romania, interpretand mai multe zeci de melodii la instrumente precum: fluiere diferite, caval, cimpoi, dramba, ocarine diferite, pai, fluier ingemanat, tilinca, trisca, talv, block-flute; Cristina Gheorghiu a cantat mai multe melodii din zona Moldova-Bucovina care au ridicat sala in picioare; Mihai Calusaru, Marcel Parnica si Gheorghe Pandelescu au acompaniat si au avut fiecare prestatii solo la cobza, vioara si acordeon, dand o nota aparte spectacolului. Melodii ca Balada, Rapsodia Romana,Hora Stacatto,Ciocarlia s.a. au fost indelung aplaudate. Spectacolul s-a incheiat cu o suita de hore moldovenesti dansate de membrii comunitatii romanesti din Alma-Ata.

In deschiderea si in pauza spectacolului, ansamblul de dansuri Romanasul din Alma-Ata a dansat Hora,Sarbasi Hutulca. Acest ansamblu, format din copii de scoala generala,  a luat fiinta la initiativa si cu sprijinul ambasadorului Romaniei la Alma-Ata in anul 2003 si este condus de instructorul Mihai Groza, etnic roman/basarabean  care traieste in Kazahstan de peste 40 ani. La 2 decembrie a fost organizat un spectacol de 2 ore la Bishkek, capitala Kargazstanului, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, la care au participat oficialitati locale (ministri, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale), membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanti ai micii comunitati a etnicilor romani din Kargazstan/ deportati in perioada stalinista din Basarabia si Bucovina (cca.400 spectatori). Spectacolul a fost o repetitie a celui de la Alma-Ata, publicul kargaz fiind foarte receptiv la muzica romaneasca, fredonand si dansand melodii romanesti cunoscute. Pentru multi batrani basarabeni care au ajuns in Kargazstan in anii 60 din Siberia (unde fusesera deportati de regimul stalinist in 1949) muzica populara romaneasca a fost un dar unic, care le-a starnit lacrimi de  bucurie.

Programul a continuat in data de 3 decembrie, cu o Seara Romaneasca la Alma-Ata, organizata de Ambasada pentru membrii comunitatii etnicilor romani din Alma-Ata, reuniti in Asociatia Romano-Moldovenilor din Kazahstan (infiintata in 2003), si romanii care lucreaza in aceasta tara la diverse companii (cca.120 persoane). Ambasadorul Romaniei Vasile Soare le-a prezentat etnicilor romani din Alma-Ata semnificatia momentului istoric de la 1 decembrie 1918, indemnandu-I la unitate si sa-si pastreze identitatea romaneasca de limba, cultura si traditii in Kazahstan. A dat inca o data asigurari ca statul roman se preocupa de soarta lor, nu-I va abandona, dovada fiind programul de burse de studii in Tara pentru copiii de etnie romana din Kazahstan, demarat de Ambasada inca din anul 2002. In continuare, artistii au sustinut un recital de muzica populara romaneasca din toate regiunile tarii. Momentul a fost emotionant-cateva ore s-a cantat, s-a dansat si s-a simtit romaneste.

La intalnirea cu diaspora romana din Alma-Ata a fost prezent si un grup de parlamentari romani, observatori la alegerile prezidentiale din Kazahstan: deputatii Gelil Eserghep, Valeriu Gheorghe, Gabriel Petru Vlase, Aledin Amet, senatorii Ilie Ilascu si Doina Silistru.

La 6 decembrie in orasul Karaganda, la 1000 km nord de Alma-Ata, zona in care traieste o importanta comunitate de etnici romani, intr-o sala de 600 de locuri arhiplina, a fost organizat un alt spectacol al artistilor populari romani, la care au participat oficialitati locale (inclusiv guvernatorul regiunii), oameni de cultura, membri ai Societatii Culturale Romane Dacia din Karaganda a etnicilor romani din aceasta regiune. Concertul de la Karaganda, prima prezenta culturala romaneasca din istoria acestui oras, a fost unul de exceptie, artistii romani reusind iarasi sa ridice sala in picioare. Cantece ca Ioane, Ioane, Hora Batranesca, Lelita Ioana interpretate de Cristina Gheorghiu au avut o mare incarcatura emotionala, in ochii tuturor romanilor basarabeni prezenti putandu-se vedea lacrimi de bucurie la auzul cantecelor romanesti. Artistii romani au fost coplesiti de buchete de flori, aplauze si nenumarate multumiri, multi dintre cei prezenti declarand ca dupa foarte multi ani, au posibilitatea sa asculte in patria lor actuala (Kazahstan) muzica populara romaneasca, au avut parte de momente unice, de neuitat, pe care nu credeau sa le mai traiasca vreodata. Spectacolul a continuat cu o masa traditionala romaneasca, organizata de compania Firat Rom Karaganda, la care au fost invitati aproximativ 150 de etnici romani de toate varstele care traiesc in Karaganda.

Manifestarile au fost intens mediatizate la toate posturile de televiziune locale si s-a bucurat de colaborarea autoritatilor locale care si-au exprimat aprecierea fata de eforturile Ambasadei Romaniei de la Alma-Ata si indeosebi ale ambasadorului Vasile Soare  de a coagula comunitatea de etnie romana din Karaganda si Alma-Ata.

Mentionam ca in regiunea Karaganda, traiesc oficial cca.4000 de etnici romani, originari din Basarabia, Bucovina, care au fost deportati in perioada       stalinista (anii 40-50) sau trimisi la munca fortata de regimul sovietic (anii 50-60). In anii 40-50, aici se afla o    retea extinsa de lagare de concentrare, unde s-au aflat in detentie si cca.7000 de prizonieri militari romani. In aprilie 2005, la initiativa ambasadorului Romaniei in Kazahstan, la Karaganda, a fost infiintata Societatea Culturala  Romana DACIA, in scopul renasterii si pastrarii identitatii      romanesti de limba si cultura a conationalilor nostri.

 
CMR si Florin Sasarman ii colinda pe romanii din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :466
Thursday, 15 December 2005

Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Craciun, pe care le vor serba, in curand, romanii de pretutindeni, Consiliul Mondial Roman va merge in Basarabia, impreuna cu binecunoscutul interpret Florin Sasarman, pentru a prezenta un program de colinde.

Sambata 17 decembrie, Florin Sasarman va colinda azile de batrani, spitale, case de copii, precum si un liceu unde elevii vor primi daruri de Craciun din partea oaspetilor.

Duminica 18 Decembrie, ora 11.00, Teatrul Satiricus din Chisinau va gazdui Concertul de Colinde pentru publicul larg, dupa care se va colinda pana seara tarziu.

Pentru ziua de Marti 20 Decembrie este planificata prezenta membrilor CMR in comuna Cosmesti judetul Galati, unde se vor imparti celor aproximativ 170 elevi daruri de Craciun.

Florin Sasarman este membru al Biroului Director CMR si va fi insotit de Neculai Popa.

 
Marinarii romani din Nigeria sunt liberiPDF Print E-mail
Lagos, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :432
Thursday, 15 December 2005
Cei doi romani arestati in Nigeria, Radu Mazilu si Dragne Valerica, au fost pusi in libertate miercuri, 14 decembrie, de un tribunal nigerian.

Desi condamnati de instanta la o pedeapsa de sase luni pentru posesie ilegala de petrol, marinarii romani, la fel ca si restul marinarilor de pe vasul MT African Pride, au primit si decizia curtii de suspendare conditionata a executarii pedepsei.

Cei 15 marinari, dintre care doi romani, doisprezece rusi si un georgian, au stat deja in spatele gratiilor intr-o inchisoare nigeriana timp de 23 de luni, pana la pronuntarea sentintei. Judecatoarea Gloria Okeke a decis sa ii elibereze pe detinuti, sub motivatia ca si-au facut deja pedeapsa. Marinarii au pledat vinovat pentru acuzatia de posesie de petrol, desi initial fusesera acuzati de trafic de petrol si sabotaj economic, care i-ar fi tinut inca mult timp de acum inainte in inchisoare daca s-ar fi decis condamnarea lor.

Vasul MT African Pride a fost interceptat de autotitatile navale nigeriene in octombrie 2003, si a fost oprit din drumul sau spre Portul Lagos, intregul echipaj, precum si capitanul, fiind acuzat de trafic cu petrol. Reamintim ca cei doi marinari romani au fost eliberati pe cautiune diplomatica, in luna septembrie, din penitenciarul de maxima securitate Kiri-Kiri din Nigeria, dupa interventii repetate ale autoritatilor romane, dar si ale celor ruse. Radu Mazilu si Dragne Valerica vor reveni in tara, imediat ce formalitatile necesare intoarcerii vor fi finalizate.

 

 
Supliment dedicat imigrantilor in revista italiana PoliziamodernaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :580
Thursday, 15 December 2005

Revista Poliziamoderna, publicatia Politiei de Stat italiene, a publicat in luna decembrie un numar special, dedicat imigrantilor din Italia, si care isi propune sa ofere un raspuns unora dintre cele mai importante probleme pe care le intampina acestia.

Initiativa face parte dintr-un proiect mai amplu, demarat in urma cu cateva luni. Am decis sa publicam o serie de suplimente pe marginea unor chestiuni precum punerea la curent cu noutatile profesionale pentru cei care lucreaza in politie sau pentru a dezvolta subiecte de interes pentru cetateni, a spus directorul responsabil al revistei, Anna Maria di Paolo, citata de publicatia italiana Il Passaporto. Tot ea a mai aratat ca in luna ianuarie publicatia se va ocupa de toate problemele legate de pasaport.

Suplimentul pe luna decembrie, intitulat Strainii: sogiorno si munca are 16 pagini si este disponibil celor interesati la adresa de web www.poliziamoderna.it. In introducere sunt prezentate drepturile fundamentale ale imigrantilor si o sectiune in care sunt oferite explicatii in legatura cu modul in care ar trebui sa se procedeze in cazul unor eventuale discriminari. Mai mult decat atat, strainii pot apela si la numarul verde al Oficiului National Impotriva Discriminarii Rasiale (UNAR), 800.90.10.10. Suplimentul descrie, totodata, conditiile si modalitatile de intrare a imigrantilor, regulamentele si normele care trebuie respectate pentru obtinerea dreptului legal la sedere pe teritoriul italian. Imigrantii pot afla, tot aici, care sunt conditiile in care se poate face o cerere de eliberare a cartei di soggiorno. Sectiunea Drepturile muncitorilor da ocazia strainilor din Italia sa afle ca cei care au carta di soggiorno sau permis de soggiorno pentru munca, pentru studii sau pe motive religioase, pe o durata de minim un an, au dreptul sa ceara reunirea familiala cu sotia sau cu copii.

Anna Maria Di Paolo mai spune ca abonatilor le va sosi acasa, alaturi de numarul din luna ianuarie 2006, un CD care contine 880 de pagini electronice legate de aceste subiecte. Pe disc se vor afla, astfel, date legate de legislatia muncii, asistenta sociala, problemele minorilor, codul rutier, dar si informatii despre regimul penitenciar.

 
Noul ambasador roman la Ottawa a fost acreditatPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :469
Thursday, 15 December 2005
Guvernatorul general al Canadei, Michaelle Jean, a primit-o marti, 13 decembrie, pe Elena Sava Stefoi, noul ambasador al Romaniei la Ottawa cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare ale acesteia.

Diplomatul roman a evocat relatiile speciale si privilegiate existente intre Romania si Canada, subliniind faptul ca intre cele doua tari exista o colaborare indelungata si premise optime pentru dinamizarea relatiilor bilaterale in toate domeniile, se arata intr-un comunicat al Ambasadei romane. Totodata, Stefoi a multumit autoritatilor canadiene pentru sprijinul acordat Romaniei in vederea aderarii la NATO, dar si pentru asistenta pe care guvernul canadian o ofera Romaniei pentru organizarea Summit-ului Francofoniei de la Bucuresti. Guvernatorul general al Canadei a fost informat asupra pasilor importanti pe care Romania i-a facut in ultima perioada de timp in plan social, economic si politic, pentru a putea respecta calendarul aderarii la Uniunea Europeana, proces care se va incheia pentru Romania la data de 1 ianuarie 2007. S-a accentuat, totodata, asupra faptului ca societatea romaneasca se afla intr-un profund si amplu proces de schimbare a mentalitatilor.

Guvernatorul General al Canadei si-a exprimat, in cadrul acestei intalniri, interesul de a vizita Romania, mentionand ca raspunde cu placere invitatiei adresate de Presedintele Romaniei, Traian Basescu. De asemenea, si-a exprimat speranta ca in anul 2006 vor putea avea loc si alte contacte la nivel inalt, inclusiv vizita in Canada a ministrului afacerilor externe si a altor oficialitati romane. Marturisind ca in urma intalnirilor pe care le-a avut cu romani canadieni - in special cu persoane din mediul academic, profesori, masteranzi, doctoranzi si studenti - a fost impresionata de spiritul deschis al acestora precum si de aleasa lor cultura, Guvernatorul general a afirmat ca romanii stabiliti in Canada reprezinta un potential aparte al acestei tari si o punte de legatura intre Romania si Canada.

 
Stop the Tempo la final de stagiune in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :557
Thursday, 15 December 2005
Piesa de teatru contemporan Stop the Tempo, realizata de tanara autoare romanca Gianina Carbunariu, va mai putea fi vizionata de catre romanii din Franta numai trei zile.

Piesa este gazduita, incepand din data de 8 noiembrie, la Teatrul Studio din Alfortville si mai este disponibila publicului pana la 17 decembrie.

Stop the tempo este o piesa despre vietile aparent diferite a trei tineri din Romania, care se intalnesc intr-o seara absolut intamplator intr-un club de noapte, un loc al paradoxurilor: este lumina dar nu se vede nimic, e lume dar totusi esti singur, e zgomot dar nu se aude nimic. Este un loc care ii trimite catre singuratatea lor si catre vidul din ei: un vid social, afectiv, social, un vid de chef, de gandire, de obiective. Fiecare dintre ei fata in fata cu singuratatea sa, se gaseste in metafora absoluta a societatii, a acestei frenezii fara axa. Nu mai pot continua asa, nu mai pot face fata acestei societati. Dintr-un impuls de moment, in aceasta intalnire intamplatoare vor face ceva ce va deveni, in ciuda lor, incetul cu incetul revolutionar. Piesa ne arata modul in care aceasta idee va creste si cum cei trei vor deveni ei insile victime acel acestei idei. Dar in acelasi timp, ca orice idee, cu partea romantica a fiecarei revolutii, ideea va continua probabil sa traiasca asemeni unei mici flacari, o speranta scrie pagina de web a Teatrului Studio. Piesa este, de fapt, o poveste despre Romania, despre tinerii din Romania si despre anarhismul care exista in fiecare dintre noi

Stop the Tempo a fost scrisa in 2003 si montata la Teatrul Luni de la Green Hours, in regia Gianinei Carbunariu, in cadrul proiectului Teatru de consum. Premiera a avut loc in decembrie 2003, distributia spectacolului fiind alcatuita din Maria Obretin, Paula Gherghe si Rolando Matsangos. Stop the Tempo a participat la editia 2004 a Bienalei de dramaturgie contemporana de la Wiesbaden (Germania), la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Teatru de Camera si Underground de la Arad, Festivalul National de Teatru "I. L. Caragiale". Textul a fost tradus in engleza de Andrei Marinescu si Paul Meade, printr-un program finantat de Fundatia Stewart Parker si Fundatia ACT.

Rezervarile pentru ultimele spectacole se mai pot face la numarul de telefon 01.43.76.86.56.

 
Parohia Sfanta Maria din Sydney sarbatoreste CraciunulPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :603
Thursday, 15 December 2005
Duminica, 18 decembrie, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc serbarea de Craciun a parohiei Sfanta Maria din Sydney.

Copiii vor canta, vor spune poezii si vor primi daruri de la ... Mos Craciun in persoana. La serbare, care va fi urmata de o masa comuna in sala adiacenta bisericii, sunt asteptati, pe langa enoriasii parohiei, membrii Consulatului general al Romaniei la Sydney si preotii celorlalte parohii romanesti.

 
ARTA le face cadouri de Craciun romanilor din OntarioPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :451
Thursday, 15 December 2005
Portalul Asociatiei Romanilor din Triunghiul de Aur, ARTA, s-a gandit in preajma sarbatorilor de iarna sa le ofere romanilor din Canada bucuria de a asculta prin intermediul sau o selectie extrem de mare de colinde traditionale romanesti.

Pagina de web a asociatiei a primit cantarile de Craciun prin bunavointa pr. prof. dr. Constantin Dragusin, dirijor al Coralei Patriarhale, Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, a Fundatiei Traditia Romaneasca si a prof. Jean Lupu, dirijor al corului Symbol. Romanii care nu au posibilitatea de a asculta in prag de Craciun minunatele colinde de acasa au, astfel, ocazia de a regasi pe site-ul ARTA cantece precum Buna dimineata la Mos Ajun, Am plecat sa colindam, Steaua sus rasare, In seara de Mos Ajun, Azi s-a nascut Hristos, Mos Craciun, Colindita, Ia-n sculati, Dupa datini colindam, Marire-ntru cele nalte sau Din an in an. Colindele se pot descarca de pe acest site si vor constitui cu siguranta un frumos cadou de sarbatori pentru romanii aflati departe de casa, dar care n-au uitat frumusetea Craciunului din tara natala.

 
Soprana Theodora Gheorghiu va fi in decembrie Rosina la Opera din LucernaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :500
Thursday, 15 December 2005
Soprana romanca Theodora Gheorghiu va evolua joi, 15 decembrie, pe scena Teatrului Liric din Lucerna, unde o va portretiza pe Rosina in spectacolul Barbierul din Sevilla, semnat de Gioacchino Rossini.

Alaturi de aceasta, reprezentatia va fi completata de interpretarea tenorilor Davide Cicchetti, Daniel Johannsen, a baritonilor Gregor Dalal, Howard Quilla Croft, a basului Boris Petronje si a mezzo-sopranei Caroline Vitale, informeaza postul national muzical de radio. Spectacolul beneficiaza de conducerea muzicala a lui John Axelrod, iar regia artistica ii apartine lui Claes Fellbom. Theodora Gheorghiu va mai putea fi urmarita pe parcursul lunii decembrie in alte patru reprezentatii cu Barbierul din Sevilla la aceeasi Opera din Lucerna.

 
Serata literara romaneasca la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :474
Thursday, 15 December 2005
Institutul Cultural Roman din New York va oferi joi, 15 decembrie, romanilor din metropola americana, o seara speciala, dedicata literaturii.

Gabriel Stanescu Mirela Roznoveanu, Constantin Virgil Negoita, Liviu Georgescu si Mircea Sandulescu vor sustine, la sediul ICR, o serata literara, ce va incepe de la ora 19.00. Intalnirea va cuprinde si prezentarea numarului jubiliar, numarul 100, din revista Origini si ultimile aparitii editoriale de la Criterion Publishing, in special cartea profesorului Mac L. Ricketts "Radacinile romanesti ale lui Mircea Eliade". 

 
Pictura romaneasca la San RemoPDF Print E-mail
San Remo, Italia/Romanian Global News
Accesari :678
Thursday, 15 December 2005
Pictorul Lucian Popescu participa in perioada 14 decembrie 2005-6 ianuarie 2006 la cea de-a XIII-a editie a Festivalului international de arta contemporana de la San Remo.

Artistul roman este inscris la acest festival cu doua tablouri, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Lucian Popescu s-a nascut in anul 1936 in judetul Calarasi, judet in care si-a inceput studiile, finalizate ulterior la Bucuresti. Talentul sau a fost remarcat din primii ani de liceu de catre profesorul Teodor Romanati, perimul care i-a deschis pasii spre pictura. Artistul Lucian Popescu a obtinut locul intai la un concurs regional de pictura, in anul 1953, mai tarziu fiind unul din castigatorii concursului de desen organizat in 1961 de Studioul Anima-Film (sub conducerea regizorului Ion Popescu Gopo). Lucian Popescu a lucrat ca desenator tehnic si ca proiectant in arhitectura, a colaborat cu lucrari de grafica la revista de specialitate Celuloza si Hartie RECOM (REclama COMerciala) si, impreuna cu unchiul sau, graficianul Gheorghe Popescu, la Editura Agro-Silvica. Din 1974 traieste in Elvetia impreuna cu familia sa, unde a lucrat ca grafician pentru concernul ABB din Baden pana in anul 1996 cand a iesit la pensie. In prezent, pictorul locuieste in Nussbaumen, ducand o viata activa, culturala si romaneasca. Totodata, Lucian Popescu este unul dintre initiatorii Clubului Roman Baden.

 
Manifestari romanesti de Craciun la OsloPDF Print E-mail
Oslo, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :452
Thursday, 15 December 2005
Ambasada Romaniei la Oslo a pregatit pentru luna decembrie o serie de manifestari specifice sarbatorilor de iarna, in care publicul vizat este cel roman.

Evenimentele au inceput chiar pe 30 noiembrie si 2 decembrie, cand artistul Dan Puric a prezentat cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei doua reprezentatii cu spectacolul Vis. O alta manifestare romaneasca a avut loc marti, 6 decembrie, in Targul de Craciun din centrul Skandiva din Olso, de data aceasta fiind vorba despre o seara de Craciun romaneasca, informeaza misiunea diplomatica romana din Norvegia. La inceputul acestei saptamani, luni, 12 decembrie, a avut loc la Academia Norvegiana de Muzica un concert de pian sustinut de romanca Monica Tomescu-Rhode. Programul a inclus piese semnate de George Enescu, Franz Joseph Haydn si Franz Liszt. Urmatorul eveniment este preconizat sa aiba loc vineri, 16 decembrie, la Ambasada Romaniei la Oslo, cand Mos Craciun se va intalni cu micutii romani din aceasta tara. Mai multe informatii despre actiunea de sarbatori se pot obtine de la ambasada, care poate fi contactata telefonic la numerele +47-22.44.15.12  sau +47-22.56.12.37.

 

 
Biserica Sfanta Maria din Christchurch, alaturi de romani si de sarbatoriPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :567
Thursday, 15 December 2005
Romanii care locuiesc in orasul neo-zeelandez Christchurch au posibilitatea de a trai sarbatorile de Craciun in mijlocul bisericii ortodoxe romane Sfanta Maria aflata in localitate.

Aceasta si-a anuntat programul pentru luna in curs, prin intermediul portalului romanilor din Noua Zeelanda, comunitatea de romani fiind asteptata sa participe la slujbele religioase din decembrie in fiecare duminica, la Biserica Greceasca din Christchurch. Acest lacas de cult, care se afla la adresa Malvern Street, a pus la dipsozitia romanilor de aici un spatiu in care acestia sa isi poata oficia serviciile religioase. Sfintele Liturghii vor incepe la ora 09:0 si se vor termina la ora 11:30, mai anunta pagina de web romaneasca.

 
Craciun romanesc la parohia Toti Sfintii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto Canada/Romanian Global News
Accesari :573
Thursday, 15 December 2005
Parohia ortodoxa romana Toti Sfintii din Toronto se pregateste intens pentru evenimentele de sarbatori din acest sfarsit de an, care sunt asteptate cu interes atat de cei mari, cat si de cei mici.

Urmatoarea actiune preconizata sa se desfasoare la biserica romaneasca va avea loc duminica, 18 decembrie, cand, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc serbarea Pomului de Iarna, unde Mos Craciun va imparti daruri tuturor copiilor prezenti. Un alt moment asteptat va fi cel din ajunul Craciunului, cand, de la ora 20:00, va avea loc o seara de colinde, urmata de o expunere despre nasterea Domnului Iisus Hristos. Concertul se va incheia cu o agapa frateasca ce va avea loc in sala sociala a Bisericii si care se va prelungi pana la miezul noptii. In cele trei zile de Craciun, romanii sunt invitati la biserica la Sfanta Liturghie care va incepe la ora 10:30, informeaza parohia Toti Sfintii.

Biserica romaneasca ii mai informeaza pe enoriasii sai ca, pe toata durata Postului Craciunului, Sfanta Spovedanie se va oficia in toate zilele de sambata, de la ora 12:00, si duminica, de la ora 08:45. Totodata, pe 30 decembrie, care este ultima zi de vineri din luna si din an, un sobor de preoti va oficia Taina Sfantului Maslu, incepand cu ora 19:00.

 
Serbare de Craciun si la parohia Bunavestire din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :536
Thursday, 15 December 2005
Romanii greco-catolici din Toronto se vor intalni sambata, 24 decembrie, in seara de Ajun, la parohia Bunavestire, pentru a lua parte la Serbarea de Craciun.

Aceasta va avae loc dupa slujba Vecerniei, care va incepe la ora 18:30, si le va prilejui celor mici o intalnire cu Mosul cel darnic care le va imparti cadouri. De surprizele din traista Mosului se vor bucura nu numai copiii care vor face parte din programul atistic, dar si cei care sunt prea mici pentru a invata o poezie. Ca parohia sa fie fi sigura ca nu a uitat pe nimeni, parintii sunt rugati sa comunice cat de curand numele si varsta celor mici ce vor veni in sa primeasca daruri. Totodata, dupa aceasta Serbare de Craciun va avea loc o Masa Festiva la care enoriasii sunt rugati sa sprijine organizarea evenimentului prin bucate pregatite personal si/sau donatii.

 
Revelion romanesc la KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 15 December 2005
Societatea Culturala Romana Banatul din Kitchener, Ontario, ii invita pe romanii din zona sa vina la petrecerea de Revelion care va avea loc la cumpana dintre ani la centrul cultural "Banatul", aflat la adresa 2150 Bleams Rd.

Programul artistic al serii va fi sustinut de solista Corina Zarva, acompaniata de o orchestra condusa de Marcel Radu, iar un DJ va anima petrecerea cu o selectie de muzica pentru toate gusturile. Meniul oferit va fi bogat si va include aperitive, sarmalute, chicken kiev, snitel, cartofi si legume. Dupa miezul noptii, organizatorii vor servi purcel, ciorba si prajituri, fiecare masa de opt persoane beneficiind si de o sticla de sampanie. Biletele au pretul de 75 de dolari pentru adulti, 35 de dolari pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 16 ani si sunt gratuite pentru cei sub 10 ani. Acestea se pot procura de la sala Banatul: 519-570-0172, John Filip: 519-577-4333, Traian Berescu: 519-576-7937 sau Stefan Russu: 519-572-3192, informeaza Centrul Banatul.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions