Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Romanii care au avut terenuri in Basarabia, Bucovina de Nord si Herta primesc despagubiri mai mariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :536
Friday, 16 December 2005
Guvernul a modificat formula de calcul a despagubirilor pentru terenurile detinute de cetatenii romani, care au fost sechestrate, retinute sau au ramas in Basarabia, Bucovina de Nord sau Tinutul Herta ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate semnat in 10 februarie 1947.

Prevederile in acest sens sunt incluse in legea nr. 290 din 2003 si in Hotararea Guvernului nr.1239 din 2004, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii. Modificarea vizeaza introducerea celui mai mare pret de referinta. Valoarea acestuia se stabileste anual, prin ordin comun al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si al ministrului Administratiei si Internelor, publicat in Monitorul Oficial. Potrivit reglementarilor aprobate de Executiv prin Hotarare, prin valoarea de circulatie a terenului se intelege pretul mediu/ha/tara, calculat din media celui mai mic pret inscris in cel putin cinci acte translative de proprietate pentru categoria de teren in cauza, incheiate in forma autentica in anul anterior stabilirii despagubirii si inregistrate in rolurile agricole sau fiscale, si cel mai mare pret de referinta pentru categoria de teren in cauza, comunicat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Actele translative certifica transferurile de proprietate, informeaza Prompt Media.

 
Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Roman se reunestePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :618
Friday, 16 December 2005
Joi, 15 decembrie, a avut loc cea de-a doua reuniune a Consiliului de conducere al Institutului Cultural Roman din anul in curs.

Ordinea de zi a cuprins o informare cu privire la activitatea Institutului Cultural Roman de la sedinta desfasurata in luna septembrie pana acum, prezentarea strategiei pe anul 2006, aprobarea bugetului pe 2006 si a Regulamentului de organizare si functionare, prezentarea noului sistem de finantare a proiectelor si a modificarilor din programele de burse. Discutiile pe marginea strategiei pe 2006 s-au referit la implicarea ICR in programul Anul Francofoniei, la programele de traduceri in strainatate a autorilor romani si la proiectele din cadrul Anului Eliade, marcand comemorarea a 20 de ani de la moartea savantului roman. Au fost prezentate, de asemenea, proiectele editoriale ale ICR. In urma unei interventii a profesorului Sorin Alexandrescu, s-a cazut de acord cu privire la necesitatea elaborarii unei strategii de sustinere a romanistilor din afara tarii. Regulamentul de organizare si functionare, aprobat in forma prezentata, va fi completat, pana la urmatoarea reuniune a Consiliului, cu o sectiune la capitolul privind functionarea institutiei. Potrivit Legii 356/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, Consiliul de conducere este organul deliberativ al Institutului. Consiliul se intruneste semestrial. Membrii actualului Consiliul de conducere al ICR sunt Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului, Sorin Alexandrescu, Ion Caramitru, Octavian Lazar Cosma, Zamfir Dumitrescu, Mircea Dumitru, Gabriel Liiceanu, Stefan Lungu, Silviu Lupescu, Alina Mungiu-Pippidi, Nicolae Manolescu, Gheorghe Mihaila, Dumitru Miron, Valentin Naumescu, Ioan Onisei, Oana Pellea, Constantin Pivniceriu, Andrei Plesu, Cladiu Saftoiu, Constantin Valentin, Adrian Vasilescu.

 

 
Regele Ferdinand vine acasaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :557
Friday, 16 December 2005
Fregata Regele Ferdinand va fi primita acasa luni, 19 decembrie, in Portul Militar Constanta, printr-un ceremonial organizat incepand cu ora 11:00 de Ministerul Apararii Nationale.

Nava se intoarce in tara dupa incheierea misiunii din estul Marii Mediterane. Fregata, comandata de comandorul Sorin Learschi, a parcurs aproximativ 7500 de mile marine, navigand timp de 800 de ore in diverse conditii climaterice, pe timpul participarii la prima misiune NATO pentru Fortele Navale Romane - operatia Active Endeavour. La ceremonialul din portul militar au fost invitati sa participe reprezentanti ai conducerii Ministerului Apararii Nationale, ai autoritatilor centrale si locale, ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai unor organizatii non-guvernamentale, precum si membrii familiilor echipajului, informeaza MApN.

 
Produse romanesti, promovate in EgiptPDF Print E-mail
Cairo, Egipt/Romanian Global News
Accesari :633
Friday, 16 December 2005
Romania a participat prin intermediul a 26 de firme la cea de a IV-a  intalnire a Consiliului de Afaceri Romano-Egiptean care a avut loc joi, 15 decembrie, la Cairo.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania cu sprijinul Ministerului Economiei si Comertului si in cooperare cu Egyptian  Businessmen's Association. Reprezentanti ai 26 de societati comerciale din domenii diverse (echipamente si instalatii complexe chimice si petrochimice, produse chimice si farmaceutice, masini si utilaje industriale, constructii metalice, tractoare si masini agricole, material rulant de cale ferata, produse agricole, echipamente electrice si energetice, turism) s-au intalnit cu potentiali parteneri egipteni. La Consiliul de Afaceri romano-egiptean au luat parte oficiali  egipteni (prim-adjunctul ministrului egiptean al comertului exterior si industriei, asistentul ministrului cooperarii internationale), reprezentanti ai 80 companii locale si ambasadorul Romaniei la Cairo. Misiunea economica va continua si sambata, 17 decembrie, in Alexandria.

 
Ion Creanga, sarbatorit la Targu-NeamtPDF Print E-mail
Targu-Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :585
Friday, 16 December 2005
Orasul Targu-Neamt gazduieste in perioada 16-17 decembrie cea de-a XXXVI-a editie a Zilelor Ion Creanga, care se vor desfasura in diverse locuri din oras.

Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc vineri, 16 decembrie, la Muzeul Memorial Ion Creanga, deschidere la care vor lua parte autoritati de ope ambele maluri ale Prutului, academicianul Ciopraga, Constantin Istrati, dar si reprezentanti de la Bojdeuca din Iasi, informeaza Radio Trinitas. In acest an, zilele dedicate celui mai mare povestitor roman vor contine programe artistice sustinute de catre elevi, un concert de colinde in interpretarea cantaretei de muzica populara Mioara Velicu, un salon de carte si un simpozion.

Un moment foarte important in cadrul Zilelor Ion Creanga se va derula sambata, 17 decembrie, cand, dupa Sfanta Liturghie oficiata la biserica Sfantul Nicolae din Humulesti, se va face o slujba de pomenire a scriitorului Ion Creanga si a membrilor familiei sale.

 
Craciunul vienez va fi trait de romani la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :607
Friday, 16 December 2005
Orchestra Johan Strauss Ensemble va sustine duminica, 18 decembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, un concert de sarbatori intitulat Craciun vienez.

Spectacolul va aduce in atentia locuitorilor capitalei o serie de valsuri celebre vieneze, precum cele semnate de Strauss tatal si fiul, dar si lucrari compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert sau Antonin Dvorak, informeaza TVR. Biletele pentru aceasta seara deosebita de sarbatori au preturi cuprinse intre 60 si 220 de lei noi.

 

 
Gheorghe Zamfir colinda la Teatrul MascaPDF Print E-mail
Bucuresti Romania/Romanian Global News
Accesari :543
Friday, 16 December 2005
Maestrul Gheorghe Zamfir se va afla duminica, 18 decembrie, pe scena Teatrului Masca din Bucuresti, unde, de la ora 19:00, va sustine un concert de Craciun, alaturi de orchestra Teatrului National de Opereta Ion Dacian.

Printre piesele care vor fi interpretate in acea seara se numara Pastorul singuratic, Dansul Padurii, dar si alte creatii ale lui Zamfir si nelipsitele colinde, se arata intr-un comunicat de presa emis de Teatrul Masca. Concertul face parte dintr-un lung sir de manifestari socio-culturale initiate de Teatrul Masca, ce se doresc a deveni traditie. Totodata, pentru ca acest eveniment sa bucure cat mai multi oameni, concertul va fi transmis live si in amfiteatrul sediului din cartierul Militari.

Teatrul Masca, cunoscut publicului bucurestean in special datorita manifestarilor in aer liber, in spatii neconventionale, la metrou si in parcuri, este primul teatru de gest, pantomima si miscare corporala din Romania, care se bucura de o larga apreciere la nivel european.

 
Craciunul la Muzeul de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :540
Friday, 16 December 2005
Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza duminica, 18 decembrie, incepand cu orele 11.00, programul special de Craciun intitulat Poveste de iarna.

Programul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani insotiti de parinti si se va desfasura in galeriile muzeului Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana. Participarea se face numai pe baza de programare la telefon 314.81.19 Sectia Educatie, Comunicare si Proiecte Culturale.

Programul consta intr-o vizita activa in muzeu, urmata de un atelier de creatie. Astfel, operele de arta devin punct de plecare pentru o discutie interactiva intre coordonatorul programului si copii. Cele mai frumoase dintre povestile preferate ale participantilor vor fi ilustrate vizual de opere din muzeu, iar in atelier fiecare copil va avea ocazia de a realiza propria sa ilustratie a unei povesti. La final, toate lucrarile micilor artisti se vor aduna si vor constitui o mare carte de povesti care va fi expusa ulterior in muzeu. Nu vor lipsi nici surprizele din partea organizatorilor pentru participanti: Mos Craciun, cu sprijinul Asociatiei Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei va oferi cadouri copiilor .

 
Romania in semifinala Campionatului Mondial de HandbalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :583
Friday, 16 December 2005
Reprezentativa nationala de handbal a continuat aseara, in Rusia, seria de victorii din cadrul Campionatului Mondial, trecand si de echipa Danemarcei, cu scorul de 33-29.

Handbalistele romance merg astfel in semifinala Campionatului Mondial, unde vor intalni Ungaria intr-un meci programat pentru sambata, de la ora 17.00. Desi inceputul partidei a parut mai dificil pentru romance, iar dominarea danezelor era mai mult decat evidenta, Varzaru&Company au reusit sa se mobilizeze si sa obtina victoria pe care si-o doreau si care era necesara pentru ca fetele noastre sa evite Rusia, in semifinala.

 
Steaua pleaca in primavara europeana de pe primul loc in grupaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :571
Friday, 16 December 2005
Dupa meciul de aseara cu Hertha Berlin, Steaua a reusit si ea calificarea in 16-imile Cupei UEFA, clasandu-se pe primul loc in grupa C.

Desi partida s-a incheiat la scor alb 0-0, ros-albastrii au acumulat in urma meciurilor disputate anterior opt puncte pretioase si calificarea in primavara.

Celelalate doua echipe din grupa C calificate si ele in saisprezecimi sunt FC Lens, cu 7 puncte, si Hertha Berlin, cu numai 6.  

Dupa calificarea de miercuri a Rapidului, Steaua este, asadar, cea de-a doua echipa romaneasca in primavara europeana. Tragerea la sorti desfasurata la Nyon, in Elvetia, a stabilit ca partidele pe care cele doua echipe romanesti le vor sustine sunt urmatoarele : Rapid Bucuresti Hertha Berlin si Steaua Bucuresti Heerenveen. Daca se califica in optimi, Rapid va intalni invingatoarea din partida Thun si Hamburg, iar Steaua cu invingatoarea dintre Betis Sevilla si Alkmaar. Meciurile sunt programate pentru datele de 15 si 16 februarie, iar retururile in 23 februarie. Prima mansa se va desfasura, atat pentru Rapid cat si pentru Steaua in deplasare.

 
Trei jurnalisti greci condamnati pentru calomnierea unui aromanPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :508
Friday, 16 December 2005
Tribunalul din Atena a condamnat saptamana aceasta trei jurnalisti greci, gasiti vinovati de insulta impotriva aromanului Sotiris Bletsas.

Este vorba despre editorul Dimitris Rizos, directorul G. Bertsos si redactorul-sef K. Sarrikostas, de la cotidianul Adesmeftos Typos. Acuzatiile initiale impotriva jurnalistilor de la Adesmeftos Typos au fost de insulta si calomnie, dar datorita unei noi legi implementate din iulie 2005, calomnia a fost comutata in insulta.

Articolul scris de cei trei continea mai multe acuzatii insultatoare la adresa lui Bletsas, un binecunoscut activist in domeniul diversitatii lingvistice in Grecia si in afara granitelor acesteia. El a fost caracterizat drept un agent pro-Skopjan care, face in mod provocator propaganda pentru asa-numitele si inexistentele limbi ale minoritatilor din Grecia... si a fost condamnat pentru asta in ultimii ani.

La proces au fost prezenti si membri ai Parlamentului elen, reprezentanti ai Partidului Conservator Nea Dimokratia, care au depus marturie in favoarea jurnalistilor. Conform marturiei Katerienei Papakostas, nu exista nici o dovada ca acuzatiile din articol au fost indreptate in mod specific impotriva lui Bletsas. Un alt parlamentar, Vyron Polydoras s-a declarat in favoarea protejarii limbii aromane (vlahe) si a semnat in 1333 Recomandarea Consiliului Europei din 1997, dar numai atata timp cat aceasta limba nu lezeaza interesele nationale ale Greciei. Cel de-al treilea parlamentar care a depus marturie, Evgenios Haitidis, este cel care l-a adus pentru prima data in fata instantei pe Bletsas pentru distribuirea de manifeste EBLUL (Biroul european pentru limbi mai putin folosite) in 1995. Bletsas a fost gasit nevinovat , iar de atunci a intentat un proces in compensatie impotriva lui Haitidis, care va merge in instanta la inceputul lui 2007.

Dupa ce curtea s-a pronuntat in dosarul Bletsas impotriva lui Rizoz, Bertsos si Sarrikostas, aromanul a declarat pentru Eurolang ca chiar si daca nu se vor plati daune tot va fi o lectie buna pentru oricine incearca sa defaimeze activistii pentru drepturile minoritatilor pe viitor. El a indemnat, totodata, Guvernul elen sa coopereze cu EBLUL pentru a salva si promova limbile minortitatilor, care sunt amenintate cu disparitia.

Limbile minoritatilor din Grecia includ aromana (dialect al limbii romane), macedoneana, Pomak, Arvanite, Romani si turca. Dintre acestea numai limba turca este predata la scolile minoritatilor in Tracia de vest. 

Reamintim ca in Grecia traiesc peste 800.000 de aromani (romani), conform aprecierilor unor asociatii pentru apararea drepturilor minoritatilor. Acestia nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala de catre Grecia, iar dialectul aroman nu este predat nici in gradinite nici in scoli. Romania nu a indraznit dupa 1990 sa redeschida problema aromanilor din Grecia si a drepturilor pe care acestia ar trebui sa le aiba, ateptand ca acest lucru sa-l faca dupa integrarea in Uniunea Europeana.

 
Transnistria este la ora actuala un centru international de contrabandaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :442
Friday, 16 December 2005
Vladimir Putin a decis sa transforme gigantul Gazprom in principalul sau atu economic pe arena mondiala, dar si in argumentul de baza in politica sa externa.

Inregimentarea fostului cancelar german in staff-ul Gazprom ne arata cert ca Putin urmareste sa puna la punct nu doar fostele republici sovietice, care i-au intors spatele, dar si Statele Unite ale Americii, informeaza publicatia Corriere della Sera. Primul pas al tarului de la Kremlin in acest sens a fost sa se inteleaga cu Schroeder in privinta conductei de gaze naturale pe fundul Marii Baltice, ignorand interesele firesti ale Tarilor Baltice si Poloniei. Al doilea pas este logic Moscova a decis sa pedepseasca Ucraina, Moldova, Georgia si Polonia, anuntandu-le ca vor plati mult prea mult pentru gazul natural. Acestea ar putea sa suporte un crah economic, daca rusii vor insista asupra preturilor mondiale, cerute pentru produsul lor strategic. In favoare ramane Belarusul, care va plati doar 47 dolari pentru o mie metri cubi de gaze naturale. Favorit ramane si Transnistria, o regiune proruseasca, care va plati Moscovei doar 50 dolari pentru aceiasi cantitate. A nu se uita, insa, ca Transnistria este la ora actuala un centru international de contrabanda si, primind darul din Kremlin, administratia din regiunea secesionista va ramane in continuare pe degetele lui Putin, scrie aceeasi publicatie.

 
Cum poate Romania sa duca Basarabia in Europa?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :650
Friday, 16 December 2005
Desi acum o saptamana au petrecut impreuna intr-o veselie, e la mintea oricui ca Traian Basescu si Vladimir Voronin nu si-au propus o escapada bahica.

Si nici sa imbete cu orice pret miile de bucuresteni adunati in Piata Constitutiei. Si nu au urmarit, desigur, doar sa faca publicitate vinului moldovenesc care, supus embargoului rusesc, trebuie sa-si gaseasca de la un timp incoace noi piete de desfacere, altele decat cele rasaritene.

Bucurestiul confera Chisinaului credibilitate

Este limpede ca, la ora actuala, Chisinaul are nevoie ca de aer de Bucuresti. Romania urmeaza sa fie avocatul Republicii Moldova pe plan extern, mai cu seama pe cel european. Si in plus, s-o salveze in cazul izbucnirii unei crize energetice intre Prut si Nistru. Fara un asemenea aliat, integrat deja practic in toate structurile euroatlantice, Voronin are foarte putine sanse sa fie auzit deslusit acolo de unde asteapta sa fie ajutat.

Orice s-ar spune, Bucurestiul confera Chisinaului un plus de credibilitate in Occident. Iata de ce, apropierea presedintelui moldovean de omologul sau roman este de natura preponderent pragmatica, nu sentimentala. Tocmai de aceea, relatiile dintre cele doua state romanesti, dupa o perioada de inghet, par sa fie astazi mai bune ca oricand. Si nu incape indoiala ca in actuala conjunctura internationala, daca nu se intampla nimic imprevizibil, fireste, cooperarea mutuala dintre ele se va aprofunda. Vor avea o dinamica ascendenta si comertul, si raporturile politice bilaterale. Toate aceste lucruri sunt necesare, chiar foarte importante, nu insa si suficiente. Pentru ca scopul fundamental pe care urmeaza sa-l atinga Republica Moldova este aderarea la UE.
Rapidul nu opreste in garile mici

In conditiile in care Kievul intra deja in sfera de securitate occidentala, intre Romania si Ucraina nu poate sa existe un stat nealiniat ordinii europene. In ciuda unor clisee ale trecutului de care este inca si astazi incorsetat, Voronin pare sa inteleaga acest lucru. Tocmai de aceea, pesemne, si-a potolit resentimentele de odinioara si simte acum nevoia de a avea un spate la vest de Prut.
Fara sau ocolind Romania, Republica Moldova nu are cum sa ajunga in UE. E un adevar incontestabil care se vede cu ochiul liber. Pentru miopi in materie de realitati politice, demnitarii de la Strasbourg sau Bruxelles arata pe degete cum stau lucrurile. Potrivit raportorului Consiliului Europei, Josette Durrieu, de exemplu, Republica Moldova poate adera numai in cazul in care prinde vagonul Romaniei. Un alt mijloc de locomotie care ar aduce Chisinaul in UE nu exista. Trenul sau spre Europa Basarabia, din inconstienta, l-a pierdut odata cu includerea oficiala a Bucurestiului in procesul de integrare. Altul nu va fi, pentru ca rapidul, precum se stie, nu opreste in garile mici. Mai ales in cele estice.

Modelul Serbia-Muntenegru

Ce ar insemna, deci, pentru Basarabia vagonul Romaniei? O forma de asociere benevola, cred eu, intre doua state independente. Nu-i vorba de unire, pentru ca, oricat ne-am dori-o, pentru moment nu e cu putinta. Clasa conducatoare de la Chisinau nu este, bineinteles, capabila sa faca acest pas. Si cea de la Bucuresti ar putea sa aiba anumite rezerve. Unde mai pui ca, dupa cum arata sondajele, nu numai pe malul stang al Prutului, ci si pe cel drept, in mijlocul populatiei sunt destui sceptici care nu vad cum poate fi refacuta rapid unitatea unui teritoriu divizat acum sase decenii. In aceste conditii, este nevoie de o impacare intre unionisti, antiunionisti si cei carora le e paralel. Se impune, astfel, o comunitate care ar avea la baza modelul UE si nu ar afecta independenta nici unuia din cele doua state. Anume pe aceasta cale, de altfel, s-a incercat atasarea Ciprului turc la cel grec pentru a-l duce pe cel dintai in Europa. Ca nu s-a reusit pe insula e o alta chestiune. Solutia nu-i exclus sa fie utila pentru Romania si Republica Moldova.
Asocierea s-ar putea face dupa modelul Serbia-Muntenegru, unde fiecare din cele doua tari sunt suverane. Atata doar ca s-ar urmari scopuri opuse. Daca uniunea de state din teritoriile fostei Iugoslavii e pentru divort civilizat, comunitatea moldo-romana ne-ar asigura un trafic european reciproc avantajos.

(Editorial de Petru Bogatu. Preluare din cotidianul Flux)

 
Pe mormintele eroilor romani, sovieticii colectau vitePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :662
Friday, 16 December 2005
Sambata, 10 decembrie, in oraselul Ialoveni a fost sfintit locul unde va fi construita Biserica Sfintii Martiri Brancoveni.

Sfintii Martiri Brancoveni este o parohie a Mitropoliei Basarabiei si va fi inaltata in memoria si cinstea a celor peste 20 de eroi romani cazuti si inmormantati pe colina din centrul Ialoveniului, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa ocupatia sovieticilor, in locul cimitirului a fost construit un punct de colectare a vitelor. Astfel, la insistenta oamenilor de buna credinta, in acel loc sacru, va fi construita o biserica care va pastra vie memoria acelor romani ale caror morminte au fost profanate de catre autoritatile staliniste.
La ceremonia de sfintire au participat inalte oficialitati de la Chisinau, in persoanele a catorva deputati din fractiunea PPCD: Iurie Rosca, vicespeakerul legislativului, Vlad Cubreacov, Presedintele fractiunii PPCD, Stefan Secareanu, Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului si deputatul crestin-democrat, Adriana Chiriac.

Pe colina au fost inaltate patru cruci, care marcheaza locul unde va fi construit sfantul lacas.
 Intre anii 1942-1943, pe teritoriul localitatii Ialoveni, la curba drumului ce ducea spre Hancesti, a fost construit Cimitirul Eroilor, unde au fost inmormantati ostasii romani cazuti in lupta, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in zona localitatii Ialoveni. Mormintele erau aranjate frumos, ingrijite, aveau cruci de lemn, iar teritoriul cimitirului era ingradit si avea o poarta. In anul 1942, Legiunea de jandarmi Lapusna a inventariat cimitirele din judetul Lapusna pentru a centraliza numarul eroilor romani, rusi, germani si italieni. Dosarul, realizat de jandarmi se pastreaza si astazi la Oficiul National pentru Cultul Eroilor din Bucuresti. Astfel, s-a descoperit ca in localitatea Ialoveni au fost inhumati, in Cimitirul Comunal, 20 de eroi romani. Din pacate, listele nominale realizate de jandarmi nu se regasesc la dosar.

La 20 august 1944, a inceput operatia militara Iasi-Chisinau. Ostirile frontului 3 ucrainean au ocupat 250 de localitati, printre care si Ialoveni. La 24 august, trupele sovietice au intrat in Chisinau si, in aceeasi zi, in Costesti, Hanul Vechi. Trupele de rezerva din divizia 248 erau concentrate la Ialoveni...

Dupa anul 1944, sovieticii au distrus cimitirul, niveland mormintele si aruncand crucile la marginea drumului. Tot atunci, in acel loc a fost construit un depozit/punct de colectare a vitelor, pe care localnicii il numeau Zagotskot.

Pe locul cimitirului va fi inaltata o biserica

In data de 26 august 2005, consilierii raionali crestindemocrati Valeriu Turcanu si Vasile David adreseaza primarului si consilierilor orasului Ialoveni o cerere prin care cer constructia unui sfant lacas pe locul unde candva era situat Cimitirul Comunal. Subsemnatii cer autoritatilor locale sa intreprinda toate masurile pe care le ofera legislatia, pentru a nu pangari in continuare acel loc sfant si pentru a cinsti si comemora ostasii romani, ingropati acolo.
Astfel, pe data de 11 noiembrie, curent, Consiliul Orasenesc Ialoveni emite Decizia Nr. 24-03/19 cu privire la atribuirea sectorului de teren pentru constructia bisericii parohiale Sfintii Martiri Brancoveni. Potrivit deciziei, primariei i se solicita includerea in planul urbanistic general pe sectorul de teren, la intersectia strazilor Alexandru cel Bun si Hancesti, constructia unei biserici si a Oficiului Starii Civile.

Vom apropia ziua mantuirii si unitatii acestui neam

Peste 50 de credinciosi din Ialoveni si din comunele apropiate au asistat sambata la slujba de sfintire. Gerul care s-a lasat brusc, nu i-a impiedicat pe crestini sa asiste la sfantul eveniment. Dupa Sfanta Liturghie, in cadrul careia a fost sfintit locul si crucile inaltate pe locul unde va fi construita biserica, parintele Andrei, staretul Manastirii Sf. Apostol Andrei din Durlesti a tinut o predica prin care le-a multumit tuturor credinciosilor care au pus umarul la realizarea acestui lucru maret. Staretul a mentionat in cateva randuri autoritatile locale din Ialoveni, fara de care, potrivit lui, nu s-ar fi putut realiza aceasta mare lucrare si care s-au dovedit a fi deschisi in fata lui Dumnezeu si in fata martirilor care au cazut acolo.

La randul sau, Iurie Rosca le-a multumit tuturor celor care s-au implicat in realizarea acestui nobil scop si i-a asigurat pe credinciosi de intreaga sa sustinere atata timp obiectivele lor se vor suprapune cu idealurile nationale si cu credinta in Dumnezeu. Trebuie sa fim solidari, astfel, incat sa trecem prin aceste vremuri tulburi si anevoioase pentru neamul nostru romanesc si, la capatul acestui efort comun, sa ajungem cu multumirea sufleteasca ca fiecare dintre noi a facut tot ce-i sta in puteri, pentru a apropia ziua mantuirii si unitatii acestui neam, a mentionat, spre final, Iurie Rosca.

Daca este de la Dumnezeu va dainui, daca este de la om se va risipi
Interviu cu Parintele Andrei, staretul Manastirii Sf. Apostol Andrei din Durlesti
- Parinte, cum vedeti, in termeni obiectivi, realizarea scopului propus si, anume constructia acestei biserici intr-un timp relativ util?

- Speranta mea dar, in special, cea a inaintasilor mei, care s-au jertfit pe acest loc, si aici ma refer la acei eroi, martiri romani, cazuti pe aceste meleaguri, este ca aceasta biserica sa fie ridicata, pentru ca pacatul comis, in timpul vitregiei comuniste, cand nu s-a tinut cont de acest pamant sacru, profanat chiar in acest mileniu, sa fie iertat. Prin randuiala lui Dumnezeu, s-a descoperit si intelepciunea autoritatilor locale si a credinciosilor din acest oras si, lucru care a facut sa fie reluat acest circuit spiritual odata cu dorinta de a construi o preafrumoasa biserica, care va purta si hramul celui intre sfinti parintele nostru, Constantin Voda Brancoveanu cu cei patru fii ai sai. La fel, desigur, am toata convingerea, ca preot slujitor al Sfintei Mitropolii a Basarabiei ca pe aceasta colina si in inima orasului Ialoveni se va inalta aceasta biserica la care credinciosii de pretutindeni isi vor aduce aportul spiritual si elogiile pentru cei care s-au jertfit pe acest pamant.

- Cum vedeti dumneavoastra acest sfant lacas?

- Un mare parinte al bisericii noastre, Sf. Ioan Gura de Aur, a fost intrebat, la fel cum m-ati intrebat si dumneavoastra. El a fost intrebat de un credincios care este cea mai frumoasa biserica. La care, Sf. Ioan Gura de Aur a raspuns foarte clar: Cea mai frumoasa biserica este aceea plina cu credinciosi. Sa randuiasca bunul Dumnezeu ca aceasta biserica sa fie o biserica a unitatii neamului nostru si convingerilor tuturor visurilor noastre. Sa fie un loc unde credinciosii sa se roage si sa-si sa-si umple toate lipsurile, pentru ca alaturi de ei vor fi si rugile sfintilor preoti slujitori ai Mitropoliei Basarabiei.

- Cel putin pentru o parte dintre locuitorii orasului Ialoveni, aceasta zi a fost una importanta...
- Am toata convingerea ca bunul Dumnezeu a randuit ca, odata cu sarbatorile de Craciun, dragostea fata de bucuriile pe care le impartasim in aceasta frumoasa perioada a anului, sa fie completata, in aceasta zi binecuvantata, prin sfintirea locului de biserica si a Troitelor care se vor inalta pe aceasta colina.

- Cine sunt acei care merita recunostinta credinciosilor?

- Mai presus de convingerea autoritatilor, a fost convingerea credinciosilor si a cetatenilor orasului Ialoveni care le-au determinat sa tina cont de conceptul religiei, la care nu putem sa ne opunem. Daca este de la Dumnezeu va dainui, daca este de la om se va risipi. Sunt convins ca in aceasta zi, tot ce s-a facut, va dainuit si nicidecum nu se va risipi. Dumnezeu a dovedit, prin intelepciunea Sa, ca nu doreste moarte pacatosului, ci il lasa sa se intoarca si sa fie viu. Cu aceasta ocazie, chiar daca a existat, la un moment dat, o intentie oarecum negativa, am vazut ca Dumnezeu a adus lumina in randul celor care s-au opus si le-a permis sa faca acest act reparatoriu. Eu ma rog ca Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe toti cei care au intentii binecuvantate si sa le deschida sufletele pentru a pune umarul la constructia acestei biserici crestine, pentru ca, mai apoi ca sa intram intr-o Europa in care valorile crestine sa domine.

- Multumim si Doamne ajuta!

(Interviu realizat de Nicolae Federiuc, pentru cotidianul Flux)

 
Fostele ziare guvernamentale, in vizorul lui Iurie RoscaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :437
Friday, 16 December 2005
Vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Iurie Rosca, a solicitat premierului Vasile Tarlev informatii referitoare la modul in care au evoluat fostele ziare guvernamentale Moldova Suverana si Nezavisimaya Moldova de la deetatizarea lor. 

Dupa cum transmite Agentia Info-Prim Neo, citata de Monitor Media, Rosca a facut o interpelare in acest sens in cadrul sedintei in plen de joi a Parlamentului. Vicespicherul a solicitat sa i se prezinte noile statute ale publicatiilor si forma juridica cu care au fost inregistrate. De asemenea, Rosca a cerut sa i se spuna daca este adevarat ca cele doua publicatii vor intra intr-un holding din care face parte un post de televiziune, cateva ziare si statii de radio. 

Lichidarea ziarelor guvernamentale Nezavisimaya Moldova si Moldova Suverana a fost impusa autoritatilor de Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova in schimbul voturilor pentru realegerea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al R. Moldova la 4 aprilie curent. PPCD a inaintat zece cerinte lui Vladimir Voronin, printre care si lichidarea celor doua medii de informare. 

Agentia Monitor Media aminteste ca in luna mai curent mediile de informare de la Moscova (Agentia Regnum) au avansat ideea ca ziarul Nezavisimaya Moldova va fi transmis media-holdingului dirijat neoficial de Oleg Voronin, fiul presedintelui moldovean. Din acest holding, potrivit Regnum, fac parte ziarele Delovaya gazeta (Gazeta de afaceri), Vecerni Kisiniov (Chisinaul de seara), Kisiniovskie novosti (Stirile de Chisinau) si cateva publicatii regionale. Scopul final pe care il urmareste echipa lui Voronin consta in instaurarea unui control deplin asupra pietei mediatice, scria Regnum cu referire la un fost angajat al ziarului Nezavisimaya Moldova.

 
Hyde Park a descoperit o serie de nereguli la alegerile de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :973
Friday, 16 December 2005
In urma monitorizarii scrutinului electoral din 11 decembrie 2005, cu cei 10 observatori ai sai, acreditati de Comisia Electorala Centrala din Chisinau inca in noiembrie, ONG Hyde Park a constatat mai multe probleme care stirbesc grav din caracterul democratic si principiul de vot liber, corect.

Organizatia presupune ca alegerile au fost invalidate in primul rand din cauza listelor electorale neactualizate si neverificate, deoarece s-au semnalat cazuri de alegatori decedati cu ani in urma sau plecati definitiv din tara/localitate despre care s-a comunicat la SEL, Biroul electoral, Pretura, CEC, dar numele lor figureaza pe liste si dupa mai multi ani in care au avut loc 5-7 tururi de scrutin. Pe de alta parte si acum, dupa mai multi ani de cand au venit la Chisinau, sute si mii de cetateni, care invata sau care deja muncesc in oras, avand carnet de munca sau lucrand la negru, cu sau fara asigurare medicala, care nu detin apartamente, case si nici nu au destui bani pentru a le inchiria oficial, nu se pot inregistra cu un domiciliu stabil si nu au drept de vot.

Procedura impusa prin introducerea cuponului detasabil a fost ignorata in mai multe sectii de votare vizitate de Hyde Park, care a observat ca in majoritatea sectiilor cupoanele se depozitau in sertare, cutii de carton, plicuri de hirtie, nu in urne separate, sigilate regulamentar, iar la iesirea din cabina nu se verificau datele din buletin cu cele din actele de identitate. Observatorii nu au reusit sa inteleaga de ce alegatorii erau impusi sa detaseze ei cuponul sau chiar rugati sa faca asta in cabina de vot, iar astfel s-au gasit buletine rupte incorect, de la jumatate, deci invalidate. Totodata, Hyde Park a mai observat ca unele buletine nu aveau stampila retras in dreptul concurentilor care au renuntat la cursa, in timp ce buletinele de vot cu trei stampile aplicate din timp derutau alegatorii, facindu-i sa creada ca cineva a votat deja pentru ei sau le-a stricat buletinul.
Pe lista neregulilor semnalate s-au mai numarat: hartia din care au fost fabricate buletinele era prea subtire, incat se vedeau pe verso toate stampilele, astfel cetatenii nu puteau fi siguri ca optiunea lor va ramane secreta, tiparirea buletinelor s-a facut in doua moduri, majoritatea in limba oficiala a statului si altele in limba unei minoritati, cea rusa, secretul votului n-a putut fi asigurat nici de cabinele de vot confectionate dintr-o stofa prea subtire, translucida, prin care se putea vedea clar cine si cum voteaza, mai ales seara si dimineata, cand in cabina se aprindea lumina, unii dintre concurenti, dupa ce au votat, acordau interviuri presei in interiorul sectiei, laudindu-se si facand propaganda electorala, iar responsabilii de respectarea legii n-au intervenit, din contra, in timp ce in cazul votarii unor inalti demnitari procesul de votare era paralizat in timpul prezentei la sectie a slujitorilor poporului de mare rang.

Organizatia non-guvernamentala Hyde Park considera ca la modificarea Codului Electoral trebuie sa se asigure tuturor cetatenilor din localitate dreptul de a vota (in baza mai multor acte doveditoare, nu doar a ilegalei vize de resedinta); sa se asigure dreptul tuturor de a candida (nu doar celor de 25 de ani si a independentilor care acumuleaza 10 000 de semnaturi) si dreptul tuturor observatorilor de a asista la procesul de votare (nu doar celor care plac membrilor CEC sau au experienta in domeniu). Totodata, ong-ul mai crede ca ar trebui sa se stabileasca niste legi clare sa mai prevada ce fel de muzica, ce posturi de radio se asculta in sectiile de votare, cat de tare trebuie sa fie sunetul sau ce limba trebuie sa vorbeasca membrii birourilor electorale.

Observatorii de la ONG Hyde Park au monitorizat alegerile pe baza de voluntariat, fara granturi externe sau sponsorizari locale.

 
Romanii din Italia se intorc acasa de Craciun pe baza de cedolinoPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :540
Friday, 16 December 2005
Romanii din Italia care vor sa se intorca acasa in perioada sarbatorilor de iarna, dar care trebuie sa isi reinnoiasca permisul sau carta de soggiorno, au acum la dispozitie o solutie.

Circulara atat de asteptata din partea Viminale a aparut in cele din urma joi, 15 decembrie, si ea autorizeaza iesirea din Italia si reintrarea pentru cei care au cerut reinnoirea documentelor de sedere in aceasta tara si sunt acum in posesia chitantei care sa ateste acest lucru. Prevederea este valabila in perioada 15 decembrie-31 ianuarie 2006 si ofera romanilor, dar si celorlalti imigranti din Italia, o fereastra de o luna si jumatate in care acestia se pot intoarce sa isi sarbatoareasca Craciunul si Revelionul in tarile lor de origine. Singura conditie care se impune pentru cei care ies si reintra in Italia pe baza de cedolino este sa foloseasca acelasi punct de frontiera, sa aiba la ei pasaportul, copia dupa permisul scadent si chitanta respectiva (cedolino), si sa nu tranziteze in drumul catre tara de origine nici o alta tara din spatiul Schengen.

Conform legislatiei din domeniul imigratiei, in general permisul de sedere expirat si cedolino nu reprezinta documente valide pentru reintrarea in Italia. Cei care ies, risca sa fie respinsi la frontiera la intoarcerea in Italia. De aici si necesitatea acestei circulare care din timp in timp sa autorizeze exceptii.

 
Colinde romanesti in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :481
Friday, 16 December 2005
Autoguvernarea Romana din Apateu, Centrul Cultural si Asociatia Romanilor din Apateu organizeaza vineri, 16 decembrie, in biserica ortodoxa din localitate un concert de colinde.

La concert vor lua parte: Corul "Pro Musica" din Giula, Corul Mixt din Sacal, Corul Mixt din Cheresig (Romania), Corul Teologilor de la Universitatea de Stat din Oradea si Corul gazda "Armonia" din Apateu. Manifestarea va incepe la ora 17.00, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Colindele romanesti vor rasuna in Ungaria si sambata, 17 decembrie, cand Autoguvernarea Romaneasca din sectorul V si Institutul Cultural Roman din Budapesta vor organiza o festivitate in cinstea Zilei Minoritatilor. La Centrul Cultural "Aranytiz", din Budapesta, cu incepere de la ora 18.00 va avea loc concertul de colinde al Corului barbatesc "Eufonia" al Casei de Cultura Municipale Cluj-Napoca, dirijat de Adrian Corojan. Acelasi cor va canta si duminica, de la ora 10.00, la capela ortodoxa romana din str. Hollo nr. 8, unde se va tine o slujba panortodoxa, impreuna cu comunitatea greceasca din Capitala.

 
Concert de Craciun la biserica crestina romana Viata Noua din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :595
Friday, 16 December 2005
Biserica crestina romana Viata Noua din Toronto va organiza duminica. 18 decembrie, la Centrul Crestin din localitate, o seara de colinde traditionale si cantece de inchinare.

Aceasta va incepe la ora 18:00, centrul care va gazdui manifestarea fiind situat la adresa 4545 Jane St. Toronto, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Responsabil de organizarea acestui concert este rev. prof. Vasile B. Muresan, cel care a pregatit pentru public un program divers alcatuit din colinde traditionale si cantece de inchinare, sustinute de instrumente muzicale, o expunere referitoare la sarbatoarea intruparii, si o masa festiva cu specialitati romanesti. Preparatele culinare care vor fi servite la eveniment sunt pregatite de doamnele romance din cadrul parohiei, impreuna cu bucatareasa Viorica Muresan.

 
Corul Filarmonicii Transilvania la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :456
Friday, 16 December 2005
Bazilica Sf. Stefan din Budapesta va gazdui vineri, 16 decembrie, cu incepere de la ora 17.00, concertul de Craciun al Corului Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Concertul este de fapt unul de caritate, deoarece coristii clujeni vor canta pentru a aduna fonduri pentru a acoperi cheltuielile tratamentului medical al unei colege grav bolnave, transmite corespondentul Romanian Global News la Budapesta. Bazilica, cea mai mare biserica din Capitala ungara, se gaseste in sectorul V, in piata Sf. Stefan.

 
Mos Craciun aterizeaza si la biserica Sfanta Maria din NorcrossPDF Print E-mail
Georgia, SUA/Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 16 December 2005
Biserica ortodoxa romana Sfanta Maria din orasul Norcrosss, statul american Atlanta, il va primi in acest an pe Mos Craciun chiar duminica, 25 decembrie, de la ora 12:00.

Copiii din cadrul acestei parohii s-au pregatit sa il intampine pe Mos cu un spectacol in care se vor canta colinde si se vor recita poezii specifice acestei sarbatori, anunta biserica romaneasca. Consiliul parohial ii roaga pe parinti sa vina cu copiii la acest eveniment, fiind bineveniti si ceilalti romani care nu sunt membri ai bisericii Sfanta Maria.

 
Vedete din Romania vor colinda la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 16 December 2005
Mai multe vedete ale Radiodifuziunii Romane din Bucuresti se vor afla duminica, 25 decembrie, in sala scolii Georges Vanier din Montreal, pentru a sustine spectacolul Au venit colindatorii.

Reprezentatia ii va alinia pe scena pe Doina Spataru, Jean Paler, Angela Stoica, Mircea Vintila si Petre Geambasu, intr-un spectacol care va incepe la ora 19:30 si care se afla sub conducerea muzicala a lui Mircea Constantin. Spectacolul le este adus romanilor din Canada de agentia Festival, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Fred Popovici a prezentat la Venetia noua stiinta muzicala in RomaniaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :471
Friday, 16 December 2005
In cadrul evenimentelor muzicale organizate de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), in seara zilei de 14 decembrie s-a desfasurat la Palazzo Correr conferinta Introduzione allanatomia del suono, sustinuta de dr. Fred Popovici, unul din cei mai importanti compozitori si muzicologi contemporani.

In deschiderea manifestarii, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul Institutului, a prezentat cateva repere ale activitatii si operei invitatului din Romania, subliniind, totodata, intentia IRCCU de a face cunoscute publicului italian si venetian noile orientari si curente din miscarea artistica romaneasca. In fata unui public extrem de receptiv, dr. Fred Popovici a prezentat, dintr-o perspectiva multidisciplinara, reperele istorice si caracteristicile creatiei muzicale contemporane, punand accentul pe filosofia sunetului, inspirata din modelele matematice si posibilitatile calculului computational. Totodata, invitatul a prezentat publicului venetian caracteristicile si reprezentantii noii stiinte muzicale din Romania (Paul Constantinescu, Aurel Stroe, Stefan Niculescu, Calin Ioachimescu, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram s.a.). Prezentarea a fost ilustrata cu fragmente de muzica romaneasca contemporana, precum si din creatiile proprii (Soupir dun son si prelucrarea Cvartetului op. 135 in fa major de Beethoven). Muzicologul roman a raspuns numeroaselor intrebari din partea publicului, discutiile care au incheiat manifestarea reflectand viul interes al celor prezenti fata de subiectul prezentat. Radio Romania Cultural a transmis in direct un interviu cu dr. Fred Popovici. IRCCU a organizat si o intalnire a muzicologului roman cu profesori si specialisti de la Conservatorul Benedetto Marcello din Venetia.

 
Disco Latino pe TamisaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :488
Friday, 16 December 2005

Societatea femeilor romance din Londra Romanca va organiza la finele acestei saptamani o noua petrecere cu dans si antren pentru romancele, dar si pentru romanii, din Londra.

Evenimentul se va desfasura la restaurantul-bar Scuzi, din London 2 Creechurch Lane, sambata, 17 decembrie, de la ora 19.30 pana la 2.00. La petrecere vor fi invitati si deja celebrii DJ Ionellu si DJ Dorianno, care vor incinge spiritele celor prezenti, de data aceasta cu muzica latino. Seara va fi completata si de un concurs surpriza, ale carui premii vor fi si ele o surpriza.

Totodata, organizatorii petrecerilor romanesti si societatea Romanca anunta ca petrecerile Transylvanian Connection Parti-Disco Latino se vor tine in fiecare saptamana din luna ianuarie a anului viitor.

 
Cultura si colinde romanesti la CopenhagaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :645
Friday, 16 December 2005
In ciclul Cultura si spiritul artistic la romani in context european si universal, resedinta ambasadorului Romaniei la Copenhaga va gazdui sambata, 17 decembrie, reuniunea cultural-artistica Dansul o paradigma culturala universala Dansul la romani si Spiritualitatea romaneasca punte intre spatiul mediteranean si cel nordic.

Va conferentia profesor dr. Nicoleta Isar, de la Catedra de Istorie a Artei a Institutului de Arta si Studii Culturale din cadrul Departamentul de Istorie a Artei al Universitatii Copenhaga. Seara se va incheia cu cantece si colinde traditionale romanesti.

 
Concert de Craciun la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 16 December 2005
Sarbatorile de sfarsit de an vor fi anul acesta un prilej bun de petrecere si pentru romanii de la Bruxelles.

Cativa dintre tinerii muzicieni romani si belgieni vor transpune vineri, 16 decembrie, in universul magnific al sarbatorilor de iarna, in cadrul unui concert la Broodje. Vor fi interpretate in aceasta seara cateva dintre cele mai mari capodopere ale muzicii clasice internationale. Evenimentul este organizat de Casa Culturala Belgo-Romana Arthis.

 
Craciunul pentru mici si mari la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :412
Friday, 16 December 2005

Sarbatoarea Craciunului va fi celebrata si de romanii din Strasbourg, ca in fiecare an, cand cu mic cu mare, membrii comunitatii de aici, se vor reuni in jurul bradului de Craciun.

Cei care vor fi prezenti duminica, 18 decembrie, de la ora 15.00, in Strasbourg-Esplanade, la sediul ARES, vor simti atmosfera Craciunului prin basmele si colindele de Craciun, in limba romana si in franceza. Fiecare copil ce va fi prezent langa bradul de Craciun, la sarbatoarea crestineasca a bucuriei si iubirii, va primi cate un cadou din partea Mosului. Participarea la eveniment este gratuita.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions