Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
Viitoarele biserici romanesti din Spania si Italia vor primi bani de la statul romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :512
Tuesday, 20 December 2005
Guvernul va finanta partial construirea de noi biserici pentru comunitatile de romani din Spania si din Italia, a anuntat luni, 19 decembrie, la Palatul Patriarhiei, premierul Calin Popescu-Tariceanu, dupa o discutie de cateva ore cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist.

Potrivit primului-ministru, cu prilejul vizitei efectuate personal la Barcelona romanii din Spania i-au solicitat sprijin pentru ridicarea unui lacas de cult, informeaza Patriarhia Romana.

Premierul roman a precizat ca in cadrul dialogului cu Patriarhul Teoctist a abordat si subiectul bisericilor care exista deja in strainatate si care au primit in ultimul timp subventii, precum cea de la Ierihon din Tara Sfanta. De asemenea, primul-ministru i-a multumit Parintelui Patriarh pentru sprijinul pe care BOR l-a acordat celor sinistrati in urma inundatiilor, Biserica Ortodoxa construind case si distribuind ajutoare in patru judete calamitate.

 
Olimpicii internationali romani, premiati de Ministerul Educatiei si CercetariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :552
Tuesday, 20 December 2005
Olimpicii romani laureati la concursurile internationale pe discipline vor fi premiati miercuri, 21 decembrie, de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in cadrul unei festivitati care se va desfasura incepand cu ora 14:00, la Palatul National al Copiilor.

La ceremonie vor fi recompensati cu importante sume de bani 60 elevi care au obtinut 80  medalii de aur, argint si bronz sau mentiuni la olimpiadele internationale sau regionale de matematica, biologie, chimie, fizica, filosofie, informatica, limba germana  si limba si literatura romana - etapa internationala. Deoarece in luna decembrie s-au stabilit noile cuantumuri ale premiilor acordate premiantilor la olimpiadele internationale sau regionale pe discipline, detinatorul premiului special pentru medalia de aur si punctaj maxim va lua 9.000 RON, urmand ca restul premiantilor sa primeasca 7.000 RON-premiul I, 5.900 RON- premiul II, 4.300 RON-premiul III, 2.900 RON- mentiune (sau diplome echivalente). Valorile noilor cuantumuri pentru recompensarea elevilor premiati la Olimpiada Balcanica, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Yakutia, Olimpiada Central Europeana de Informatica, Olimpiada D.I.Mendeleev, Concursul de Limba si Literatura Romana Mihai Eminescu - etapa internationala si Olimpiada Internationala de Limba Germana (numai pentru proba practica) sunt: 3.700 RON- premiul special, 3.200 RON- premiul I, 2.700 RON- premiul II, 2.100 RON- premiul III, 1.800 RON-mentiune ( sau diplome echivalente), informeaza ministerul roman. Aceleasi sume de bani le vor primi profesorii care i-au pregatit pe olimpicii romani, dar si scolile din care acestia provin (premiul se va utiliza pentru dotari destinate sprijinirii eficientei procesului de invatamant).  Fondul total de premiere alocat de MEdC este de aproximativ 700 mii RON.

 
Carte in limba romana, in exclusivitate la Libraria pentru comunitate din Sfantu GheorghePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :550
Tuesday, 20 December 2005
Municipiul Sfantu Gheorghe are de la inceputul acestei saptamani o "Librarie pentru comunitate", care va comercializa numai carte in limba romana.

Libraria a aparut din nevoia intelectualilor romani din Sfantu Gheorghe de a fi la curent cu cele mai noi aparitii din domeniul editorial si care nu aveau nici o posibilitate locala de a fi la curent cu aceste aparitii, informeaza TVR. Magazinul se afla la parterul Hotelului Bodoc din Sfantu Gheorghe, initiatorii proiectului dorind sa creeze in jurul ei un cenaclu literar, in colaborare cu Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, la care vor fi invitati, incepand de anul viitor, scriitori consacrati, precum Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu sau Horia Radu Patapievici.

 
Parlamentul European preocupat de problema BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :559
Tuesday, 20 December 2005
Parlamentul European a adoptat, in cadrul Rezolutiei privind evaluarea pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, din data de 15 decembrie o referire expresa la necesitatea protejarii ecosistemului Deltei Dunarii a carui integritate este pusa in pericol de proiectul ucrainean al canalului Bastroe.

Astfel, Parlamentul European solicita Comisiei Europene si Consiliului European sa sprijine eforturile Guvernului Romaniei privind protejarea ecosistemului unic al Deltei Dunarii care este parte integranta a patrimoniului UNESCO si care in prezent este periclitat de lucrarile pe care autoritatile ucrainene le-au reinceput pe Bratul Bastroe.

Pozitia exprimata de Parlamentul European cu privire la impactul negativ al proiectului Bastroe asupra Deltei Dunarii confirma abordarea constanta a Comisiei Europene de sprijinire a pozitiei Romaniei privind necesitatea respectarii pe deplin de catre Ucraina a dreptului international in privinta proiectului Bastroe. Comisia Europeana confirma astfel prevederile rezolutiilor, recomandarilor si deciziilor adoptate in cursul acestui an de organizatiile internationale de mediu pe problema Bastroe, dintre care cele mai recente au fost formulate de Comitetul Permanent al Conventiei de la Berna privind conservarea vietii salbatice in Europa si de statele dunarene reunite la Adunarea Anuala a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea.

 
Revolutia romana din 1989 moment de amintire si pentru parlamentariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Tuesday, 20 December 2005
Cele doua camere ale Parlamentului comemoreaza marti, 20 decembrie, in sedinta comuna, 16 ani de la revolutia din decembrie 1989, precum si victimele acelor zile triste.

Fiecare dintre grupurile parlamentare reprezentate au avut la dispozitie, conform hotararii Biroului Permanent, cate zece minute pentru declaratii. Parlamentarii au tinut, in prima parte a sedintei, un moment de reculegere, in memoria celor ucisi in 1989 si au adus un omagiu acestora. Ei si-au exprimat, totodata, dezamagirea fata de realitatea trista a zilelor noastre in care tinerii nu mai stiu nimic din semnificatia Revolutiei din decembrie 1989.

 
Traditiile si religia se imbina de ziua Sfantului IgnatiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :548
Tuesday, 20 December 2005

O mare parte a romanilor din intreaga tara incep concret pregatirile de Craciun in mod special pe 20 decembrie, cand in calendarul crestin este ziua Sfantului Ignatie Teoforul, iar in traditia populara este Ignatul, zi in care are loc, de obicei, taierea si prepararea porcului.

Sfantul Ignatie a fost episcop al cetatii Antiohia din Siria si a fost martirizat la Roma, in anul 107. Ignatie este, totodata, unul dintre primii Parinti ai Bisericii, dar este cunoscut si prin prisma minunilor savarsite si pentru cele 7 scrisori trimise comunitatilor crestine din Asia Mica.

Desi pana la sarbatoarea Nasterii Domnului mai sunt inca cinci zile de post, traditia romaneasca face ca in aceasta zi a Sfantului Ignatie sa se taie porcii, simbol al hranei specifice sarbatorii de Craciun. De altfel, in zonele rurale Ignatul este considerat o adevarata sarbatoare in care toata lumea e prietena si ia parte la asa-zisa pomana a porcului. La aceasta sunt ospatati toti cei care au ajutat la sacrificarea animalului, intaietate la degustarea proaspetelor produse porcine avand copiii, care primesc urechile si coada animalului. 

 
Chestorul Elisabeta Lipa Femeia anului 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :561
Tuesday, 20 December 2005
In semn de recunoastere si pretuire pentru momentele ocazionate de sportiva de aur a Ministerului Administratiei si Internelor, care a condus tara noastra pe prima treapta a podiumului in competitiile sportive internationale, chestorul Elisabeta Lipa a fost desemnata de Agentia de Publicitate Cosmopolitan si alte zece publicatii - in baza propunerilor cititorilor acestora Femeia anului 2005.

Evenimentul s-a desfasurat duminica seara, la Sala Unirii din Palatul Parlamentului, si a reunit personalitati din toate domeniile sociale.  Acest titlu i-a fost acordat chestorului Elisabeta Lipa - director adjunct al Directiei Informare si Relatii Publice din M.A.I. - pentru performante sportive, prin prestatia sa facand sa rasune la nivel olimpic si mondial, de peste 32 de ori, imnul tarii noastre, informeaza Prompt Media.

 

 
Copiii defavorizati din Romania, chemati la Craciunul CopiilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :580
Tuesday, 20 December 2005
Patriarhia Romana, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizeaza marti, 20 decembrie, la Palatul Patriarhiei, cu ocazia apropierii sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos, programul socio-caritativ intitulat Craciunul Copiilor, destinat copiilor proveniti din familii sarace, cu venituri mici si cu risc social ridicat.

Programul se adreseaza unui numar de 700 de beneficiari dintre care 500 provin din localitati care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din vara acestui an (Barbulesti-IL, Plosca si Peretu-TR, Cernatesti-BZ, Vadu-Rosca-VN si Gornetu-PH), in timp ce restul beneficiarilor au fost alesi din cartierele sarace ale capitalei precum si din asezaminte aflate sub obladuirea Patriarhiei. Copii din Barbulesti si imprejurimi vor primi pachetele cu cadouri miercuri, 21 decembrie 2005, in localitate, in cadrul unei serbari organizate de Episcopia Sloboziei si Calarasilor.Pachetele cu cadouri contin articole de imbracaminte, rechizite, articole igienico-sanitare, dulciuri, fructe sau alte articole de stricta necesitate, valoarea estimativa a fiecarui pachet fiind de aproximativ 95 RON/pachet, informeaza Patriarhia Romana.

 
Spectacol umanitar la Opera din TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :630
Tuesday, 20 December 2005
Opera Nationala Romana Timisoara, in colaborare cu Directia pentru asistenta sociala si protectie a copilului, din Timis, organizeaza vineri, 23 decembrie, un spectacol umanitar dedicat copiilor institutionalizati din judet.

Spectacolul, intitulat Vine Mos Craciun, va incepe de la ora 15.00 si va fi un eveniment dedicat in totalitate celor mici, care vor avea parte de unele dintre cele mai frumoase surprize din partea Mosului: fragmente din baletul "Spargatorul de nuci" de P.I. Ceaikovski, prezenta lui Mos Craciun si multe dulciuri pentru toti copiii din sala.

Organizatorii evenimentului, Opera din Timisoara, precizeaza ca acest spectacol nu este cu intrare pentru publicul larg si este gratuit pentru copiii institutionalizati din judetul Timis.

 
Lucescu antreneaza in Meciul Prietenilor Ronaldo si ZidanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :550
Tuesday, 20 December 2005
Doi dintre cei mai celebri fotbalisti ai Planetei, Ronaldo si Zidane, vor organiza joi, 22 decembrie, un nou meci de binefacere pentru victimele saraciei.

Cei doi galactici se intalnesc luna aceasta pentru a treia oara intr-un astfel de meci, sub egida Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.  Meciul se va desfasura joi, de la ora 20.15 pe LTU Arena din Dusseldorf si va pune fata in fata echipa Prietenilor lui Zidane si cea a Prietenilor lui Ronaldo.

Cel care ii va antrena pe Prietenii lui Zidane va fi nimeni altul decat cel mai celebru si iubit antrenor roman, Mircea Lucescu, alaturi de selectionerul Ungariei, Lothar Matthaus. Il Luce l-a chemat in efectivul lui Zidane si pe atacantul roman de la Rapid, Marius Maldarasanu, de altfel singurul roman invitat la o astfel de gala. Un cadou mai frumos nu se putea. Va fi ceva extraordinar sa fiu in acelasi vestiar cu Ronaldo si Zidane. Va fi o experienta foarte frumoasa, de povestit la nepoti, spune Maldarasanu, emotionat de alegerea lui Lucescu. Timp de 90 de minute, atacantul din Giulesti va alerga pe acelasi gazon cu unii dintre cei mai buni fotbalisti ai lumii, printre care Patrick Kluivert, RuiCosta, Milan Baros, fara sa-i mai punem la socoteala pe Zidane si Ronaldo.

Cel care va arbitra aceasta partida dedicata luptei impotriva saraciei este controversatul Pierluigi Colina, cel care a fost de acord sa iasa din nou pe gazon, dar numai pentru aceasta partida, cunoscut fiind faptul ca italianul s-a retras din arbitaj.

 
Marian Dragulescu si Mihai Covaliu, sportivii dinamovisti ai anului 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :578
Tuesday, 20 December 2005
Gimnastul Marian Dragulescu si scrimerul Mihai Covaliu au primit din partea Ministerului Administratiei si Internelor titlul de Sportivul anului 2005, in cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, 19 decembrie, la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti.

Laureatii anului 2005 sunt Ioan Suciu Gimnastica; Simona Strimbeschi, Georgeta Craciun, Ioana Papuc, Camelia Lupascu, Rodica Anghel si Ana-Maria Apachitei Canotaj; Elena Jigau Haltere; Marian Oprea - Atletism; Viorel Simion Box; Claudiu Nitu Karate; Ionut Anghel, Marian Servici si Ioana Aluas Kaiac-canoe, care au fost recompensati  pentru rezultatele obtinute cu diplome si cupe, se arata intr-un comunicat de presa emis de MAI.

Tot in cadrul aceleiasi ceremonii cei mai buni juniori ai anului au fost desemnati Ninel Miculescu Haltere si Carmen Bogdan Judo, iar Gabriel Tamas a primit titlul de Cel mai bun fotbalist dinamovist al anului 2005.

La evenimentul in care s-au premiat cei mai buni sportivi dinamovisti ai anului in curs a luat parte si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, reprezentanti ai conducerii ministerului, sportivi si jurnalisti. 

 
Basescu premiat in capitala celui de-al doilea stat romanescPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :606
Tuesday, 20 December 2005
Presedintele Romaniei Traian Basescu a fost desemnat drept unul dintre laureatii premiului Inima de Aur, editia 2005, in cadrul unei gale organizate sambata, 17 decembrie, de catre Fundatia pentru Democratie Crestina.

Prestigiosul trofeu i-a fost inmanat sefului statului roman de catre vicepresedintele Legislativului de la Chisinau Iurie Rosca, presedintele PPCD, care l-a caracterizat pe Basescu drept un politician dinamic, jovial, glumet, mereu dornic sa lanseze vorbe de duh, uneori socante, intotdeauna extrem de inspirate. Este curajos, este un luptator exemplar, este un democrat prin excelenta. Este un  aliat sigur si redutabil al americanilor si englezilor in regiune. Este un arhitect de exceptie al spatiului de securitate in bazinul Marii Negre. Este un prieten si al lui Bush, si al lui Blair, si al lui Saakasvili, si al lui Iuscenko. Dar uite ca si al lui Vladimir Voronin, a spus Rosca.

Potrivit lui, Basescu are un talent politic de exceptie, pentru ca este un imblanzitor al dogmaticilor, un spargator de tipare anchilozate, un imblanzitor al promotorilor de pana mai ieri ai moldovenismului vulgar si agresiv. El este omul care a pus un inceput bun dezghetului in relatiile dintre Republica Moldova si Romania. El este obiectul admiratiilor si aprecierilor firesti, de care se bucura din partea romanilor din Republica  Moldova. El este liderul politic al Romaniei de azi, a mai spus Iurie Rosca.

 
Maica Tereza, pe jumatate romancaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :625
Tuesday, 20 December 2005
Celebra Maica Tereza s-a nascut la 26 august 1910 in Skopje, Macedonia, fiind botezata cu numele Agnes Boiagiu, nume romanesc des intalnit la familiile de oieri aromani care se ocupau cu vopsitul lanii.

Parintii sai, Nicolae si Roza Boiagiu locuiau pe Ulita Vlahilor, in apropiere de biserica aromaneasca "Constantin si Elena". Tatal ei apartinea comunitatii aromane din Albania. Fiind originar din Moscopole. Mama sa, Roza Boiagiu, era albaneza catolica. Dupa moartea sotului ei Roza o trece pe micuta Agnes la catolicism astfel incepand periplul religios al celei care avea sa fie recunoscuta de o lume intreaga ca fiind "Slujitoare a Saracilor"In interviurile din mass media, la intrebarea referitoare la limbile pe care le vorbeste, Maica Tereza raspundea mai intai ca aromana, pe care o vorbea din familie. (fragment din lucrarea "Crestinismul aromanilor din Balcani", Tanase Bujduveanu, Ed. Cartea Aromana, Constanta, 2005, 430 pag.)

 
Romanian Christmas Radio primul radio ortodox digital in lumePDF Print E-mail
Chicago, USA/Romanian Global News
Accesari :666
Tuesday, 20 December 2005
Primul post de radio ortodox pe cale digitala din lume, Romanian Christmas Radio a luat nastere in urma cu trei ani, ca o initiativa a tinerilor enoriasi ai celor trei biserici ortodoxe romanesti din Chicago.

Programul de colinde romanesti transmis pe aceasta cale, in fiecare an de sfanta sarbatoare a Nasterii Domnului, dar si cantecele liturgice difuzate in fiecare duminica de peste an, au facut ca Romanian Christmas Radio sa aiba un numar tot mai mare de ascultatori, ajungand chiar pana la 10.000.

Pentru a veni in sprijinul continuarii acestui proiect atat de iubit de romanii ortodocsi din America, dar nu numai, unul dintre enoriasii Bisericii Ortodoxe Nasterea Domnului, din Chicago, a scris un mesaj pe adresa redactiei prin care ii roaga pe toti romanii, pe toti fratii credinciosi sa ii ajute cu materiale audio de invatatura sau arta religioasa cu specific ortodox pentru ca biblioteca audio a Romanian Christmas Radio sa poata fi inzestrata si pentru a continua, dezvolta si imbunatati proiectul nostru, proiect care, cu mandrie o spunem, a fost si prima incercare de transmitere a unui radio ortodox pe cale digitala in lume.

 
Regiunea Friuli Venezia Giulia o destinatie preferata pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Friuli, Italia/Romanian Global News
Accesari :597
Tuesday, 20 December 2005
Numarul de imigranti inregistrati, in prezent, in Friuli Venezia Giulia, este de 69.000, iar pana in 2010 aceasta cifra se va dubla, iar acestia vor deveni tot mai indispensabili pentru dezvoltarea econonomiei si pentru cresterea demografica in regiune.

Aceasta este concluzia Anuarului statistic al imigratiei, prezentat saptamana trecuta la Trieste si citat de publicatia italiana Il Passaporto. Conform cercetarii, realizata de Regiunea Friuli Venezia Giulia si de IRES (Institutul de Cercetari Economice si Sociale), numarul strainilor rezidenti a crecut de la 60.000, cati erau la finele anului trecut, pana la 69.000, cati sunt la finele lui 2005. Din Anuarul 2004 reiese un tablou al unei imigratii mai stabile, dupa cum au observat specialistii de la IRES. Mai exact, la data de 31 decembrie 2004, strainii din regiune inregistrau un numar de 59.188, cu o crestere de 14.3% fata de anul anterior. Acesta este, de altfel, un fenomen in crestere: imigrantii rezidenti erau mai putini de 20.000 in 1996 si, daca tendinta va fi confirmata in anii urmatori, in cativa ani se va dubla cifra actuala a imigratiei, ajungandu-se la aproximativ 120.000. Provincia cu cel mai mare numar de imigranti este Udine, unde sunt inregistrati 21.695 de straini, insa cea mai mare crestere fata de anul trecut se inregistreaza la Pordenone, cu 18.3%. In principiu, incidenta imigrantilor in randul populatiei regionale a ajuns anul acesta la 4.9%.

Studiul idica faptul ca, in randul imigratiei, procentul celor care au o ocupatie este foarte mare. Este vorba, de fapt, de persoane care traiesc, produc si platesc taxe in regiune, a spus consilierul regional pe probleme de imigratie, Roberto Antonaz. Nu trebuie uitat a mai spus Antonaz ca nu cu multi ani in urma Friuli era o zona a emigratiei: friulani, giulani si sloveni din regiune plecau in intreaga lume pentru a cauta de lucru, din aceleasi motive care ii atrag astazi pe imigranti catre noi. Circumstantele ne permit acum sa rasplatim ospitalitatea de care emigrantii nostri au beneficiat in lume.

Friuli Venezia Giulia atrage, cu precadere, persoane ce provin din zona balcanica si din fosta Iugoslavie. Comunitatea cea mai numeroasa este cea din Albania (9.488 de rezidenti 16% din total), urmata de cea din Serbia-Muntenegru (7.406 12.5%). Romania se afla pe locul al treilea ca numar de rezidenti in Friuli, numarand 5.704 de persoane, ceea ce reprezinta 9.6% din populatia straina din regiune. In regiune se mai afla croati, africani, urcaineni, polonezi si moldoveni, acestia din urma fiind in numar de 600.

In ceea ce priveste munca, rata strainilor este mai mare decat cea a italienilor: 61.3% fata de 47.5%. Studiul intreprins mai indica un numar de 62.000 de straini inscrisi la serviciile medicale, dintre care un procent semnificativ de minori 21.9%, ceea ce vine ca o confirmare a stabilitatii lor in regiune. Aceste date sunt confirmate si de numarul mare de elevi si studenti straini in institutiile de invatamant din regiune. Astfel, vorbim despre 8.848 de elevi, cu o concentratie deosebita pe segmentul de scoala primara (38.1%). 

In concluzie, conform spuselor aceluiasi consilier Antonaz, studiul este dovada clara ca imigratia nu reprezinta o problema, ci o ocazie de dezvoltare, care nu va creea dificultati. Mai mult decat atat, Friuli Venezia Giulia a fost a doua regiune, dupa Emilia Romagna, unde a fost adoptata o lege regionala pentru imigratie. Pana la finele acestui an, la Trieste va fi publicat un Ghid al acestei noi legi, aprobata in martie 2005. 

 
Eroii Revolutiei din 1989, comemorati de romanii din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :580
Tuesday, 20 December 2005
In fiecare an, la biserica ortodoxa romana din Milano este consacrat un moment special, de amintire si de comemorare pentru cei care, prin sacrificiul si jertfa lor, au adus libertatea intregului popor roman.

Duminica, 18 decembrie in organizarea Asociatiei Romanii in Italia, din care fac parte si participanti la Revolutia din decembrie 1989, s-a tinut un parastas al eroilor Revolutiei din decembrie 1989. In prezenta sutelor de credinciosi pr. vicar Traian Valdman parohul bisericii ortodoxe din Milano - a vorbit, ca in fiecare an, despre semnificatia acestui mare moment istoric in viata poporului roman, urmand ca apoi sa fie rostita o poezie in amintirea eroilor cazuti, de catre ing. Stelian Ionescu, participant la revolutie. Parastasul oferit credinciosilor a fost organizat si pregatit de catre vicepresedintele ARI, ing. Romulus Popescu.  In biserica au fost prezenti si alti participanti la Revolutia din Decembrie, printre care Maria Ciobanu si Adrian Ciuca.

(Pentru Romanian Global News de la Milano Violeta Popescu)

 
Ziarul romanilor din Marea Britanie sprijin pentru imigrantiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :488
Tuesday, 20 December 2005
La final de an 2005, cand tot romanul, fie ca se afla in tara, fie ca traieste in afara granitelor acesteia, tinde sa realizeze un bilant a lucrurilor dorite, traite, implinite, sau a proiectelor pe care le are de pus in practica, comunitatea romanilor din UK se lauda cu o noua realizare: aparitia ziarului Roman in UK, o publicatie lunara a romanilor din Marea Britanie.

Echipa redactionala care lucreaza la aceasta publicatie semneaza un editorial in care prezinta noua publicatie, considerentele care au stat la baza crearii sale, dar si obiectivele pe care ea si le propune. Redam si noi, in cele ce urmeaza, editorialul Roman in UK, in speranta ca informatiile ce vor aparea in paginile acestei noi publicatii vor reprezenta, cu adevarat, un sprijin pentru toti romanii din Marea Britianie.

 

Ne indreptam cu pasi repezi catre sfarsitul anului 2005, catre feeria sarbatorilor de iarna, lasand in urma inca un an petrecut departe de locurile natale. Fiecare dintre noi se gandeste la realizarile avute in acest an, sacrificiile implicate, piedicile care i-au fost puse si pe care a fost nevoit sa le depaseasca pentru a ajunge aici.

Pe intreg cuprinsul Angliei traiesc circa 50.000 de romani. Fiecare are visurile lui, aspiratiile lui, necazurile si bucuriile lui. Dar toti apartinem aceleiasi familii largite care este comunitatea romaneasca aflata intre granitele UK. Era de dorit deci sa avem si un ziar al nostru. Si astfel a aparut acum ziarul Roman in UK.

Din dorinta de a crea o stransa comunitate a romanilor in UK, de a indeparta barierele ridicate de cele mai multe ori in calea realizarii romanului aici si a construi un loc pe care sa-l putem numi acasa s-a nascut  la finele acestui an ziarul Roman In UK.

Noi, cei care realizam ziarul ''Roman In UK''  suntem un grup de romani de buna credinta, stabiliti in  UK si care au parcurs in urma cu ceva timp lungul si anevoiosul drum al integrarii in societatea britanica. Tocmai de aceea, stim ce inseamna sa invingi  barierele de  limba, cultura si civilizatie pentru a te integra. Stim ce inseamna sa  lupti cu dorul de acasa sa strangi din dinti si sa mergi mai departe. Stim ce inseamna sa te confrunti cu prejudecatile unora sau altora sau sa simti nevoia unui sfat competent. Ne vom stradui sa netezim drumul celor nou veniti pentru a le fi mai usor sa se integreze, inlaturand piedicile cu care ne-am confruntat noi la inceput. Ne propunem ca acest ziar sa fie un prieten  pe care sa va puteti bizui atunci cand va este greu si cu care sa impartasiti necazurile si bucuriile. Dorim ca ziarul sa fie un mijloc prin care romanii din UK sa se cunoasca mai bine, sa comunice unii cu altii. Ne propunem, de asemenea, ca ziarul sa fie un  sprijin real pentru romanii  nou veniti in UK in demersurile pe care le fac pentru a se integra in societatea britanica, oferindu-le informatii utile, variate si de larg interes  despre legislatie, educatie, religie, politica sociala, asistenta juridica si consulara, despre piata fortei de munca si afaceri.

Pe langa dorul apasator de casa care ne cuprinde de nenumarate ori, ne confruntam cu prejudecati pe care multi le au despre Romania, care ne infraneaza adesea visele si idealurile spre care tindem. Prin informatiile oferite speram sa va insotim pe drumul spre reusita, creand in acelasi timp o punte de legatura cu Romania.

Stimate cititorule, nu ezita sa ne cauti, sa ne scrii, sa ne faci sugestii sau sa ne pui intrebari. 

 

 
Aparitii editoriale - "Crestinismul aromanilor din Balcani"PDF Print E-mail
Constanta, Constanta/Romanian Global News
Accesari :535
Tuesday, 20 December 2005
La Editura Cartea Aromana din Constanta a aparut, sub semnatura deja cunoscutului Tanase Bujduveanu, o carte de exceptie pentru tot ce inseamna viata crestina aromana in Balcani - "Crestinismul aromanilor din Balcani".

Cartea este structurata in doua parti: Viata religioasa a aromanilor din Balcani si Ierarhi aromani din Balcani, cea de-a doua atragand atentia cititorului prin lista de ierarhi aromani, unii cunoscuti altii mai putin cunoscuti, care au apartinut comunitatilor aromane din Balcani si care au facut cinste neamului romanesc, precum Mitropolitul Andrei Saguna al Transilvaniei, Mitropolitul Bartolomeu al Atenei, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, Patriarhul Eftimie al Tarnovei sau Parintele Papacioc de la Techirghiol. Sunt mentionate in lucrare momente importante din istoria si viata religioasa a aromanilor, lupta lor pentru pastrarea credintei stramosesti dar si sprijinul romanilor pentru construirea bisericilor si introducerea liturghiei in aromana si in limba romana literara. "Crestinismul aromanilor din Balcani" este a doua lucrare a lui Tanase Bujduveanu pe anul 2005, ambele bucurandu-se de traduceri in engleza si franceza fiind accesibile atat cunoscatorilor dar si celor care doresc sa afle mai multe despre viata si trairea religioasa a romanilor din Peninsula Balcanica.

 
Institut Cultural Roman la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global Nws
Accesari :559
Tuesday, 20 December 2005
In cadrul planului de actiune al Institutului Cultural Roman si al Ministerului Afacerilor Externe, ce vizeaza extinderea retelei de institute culturale romanesti in strainatate, autoritatile romane pregatesc pentru anul viitor doua noi institute: la Madrid si la Stockholm.

Procedurile de organizare au fost deja demarate, au fost gasite sediile necesare, iar ceea ce urmeaza este desemnarea unor echipe de conducere pentru cele doua noi institutii romanesti destinate promovarii culturii noastre in capitalele lumii. Propunerea ICR pentru functia de director al ICR Madrid este Horia Barna, cel care deocamdata se va ocupa de organizarea institutului.

 
Un profesor roman din Amsterdam releva taina Mona LiseiPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :563
Tuesday, 20 December 2005
Profesorul roman Nicu Sebe, de la Universitatea din Amsterdam pare sa fi descifrat, de curand, enigmaticul suras al Mona Lisei.

Romanul spune ca a analizat indelung celebra capodopera a lui Leonardo da Vinci cu un soft special care recunoaste emotiile umane. Cercetarile intreprinse de Sebe arata ca zambetul Mona Lisei exprima in proportie de 83% fericire, 9% dispret, 6 % teama si 2% manie. Profesorul roman Nicu Sebe si-a prezentat rezultatele cercetarii, efectuate in colaborare cu profesorul Tom Huang de la Universitatea din Illinois, in fata unui grup de cercetatori de la Universitatea din Amsterdam.

Despre studiul realizat de roman a scris si celebra publicatie britanica New Scientist, explicand ca programul folosit este un soft destinat recunoasterii emotiilor plecand de la fotografii sau de la alt tip de imagini, pentru a stabili anumite afectiuni psihice.

Desi de-a lungul timpului au aparut variate ipoteze legate de zambetul Mona Lisei si de provenienta acestuia, plecand de la ipoteze ca modelul ar fi fost insarcinat si pana la aceea ca cel mai celebru portret din lume ar fi de fapt un autoportret, se pare ca abia acum exista o explicatie a semnificatiei celui mai celebru zambet din lume.

 
Film romanesc la un post de televiziune din OntarioPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :507
Tuesday, 20 December 2005
Postul de televiziune canadian TFO din Ontario va difuza miercuri, 28 decembrie, de la ora 20:00, si joi, 29 decembrie, de la ora 13:00, scurt-metrajul Point de fuite", realizat de romanca Oana Suteu.

Televiziunea Franco-Ontariana va transmite pentru 47 de minute, durata filmului, un scurt-metraj inedit care este o incursiune in universul interior al coregrafului Ginette Laurin, directorul companiei "O'Vertigo". Filmul este produs de Amerimage-Spectra, beneficiind de muzica lui Peter Scherer. Varianta in limba engleza a peliculei va fi difuzata de canalul de televiziune Bravo, informeaza portalul romanesc adhoc-roumanie.com.

 
Muzicieni romani in concert la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :589
Tuesday, 20 December 2005
Muzeul Calestilor din Lisabona a gazduit duminica, 18 decembrie, un concert de gala care a incheiat seria de evenimente muzicale desfasurate pe parcursul intregului an 2005, organizate cu prilejul comemorarii centenarului acestui muzeu.

Mentionam ca trei dintre muzicienii care compun orchestra de camera Belle Epoque sunt de origine romana (Laurentiu Ivan-Coca, Ceciliu Isfan, Vasile Stanescu), intiativa apartinand, de altfel, sefului grupului, prim-violonistul Laurentiu Ivan Coca. Piesele interpretate au constituit un periplu prin Europa inceputului de secol XX, reluand, simbolic, parcursul efectuat de celebrul Orient Express, realizand o punte culturala plina de farmec si imaginatie intre Vestul si Estul continentului. Au fost interpretate lucrari ale compozitorilor J. Gade, J. Offenbach, P. Linke, J. Strauss, Fr. Liehar, J. Brahms, V. Monti, G. Dinicu, G. Boulanger, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona.

Atat prezentarea deosebit de calduroasa facuta Romaniei de L.I.Coca, cat si piesele interpretate din repertoriul national romanesc s-au bucurat de o apreciere entuziasta, publicul aplaudandu-le si ovationandu-le indelung. Laurentiu Coca a tinut sa reliefeze faptul ca acest concert a fost dedicat Zilei Internationale a Migratiei, multumind pentru participare atat Inaltului Comisar pentru Migratii cat si ambasadorilor prezenti in sala, exprimandu-si totodata intentia de a continua acest proiect ingenios care isi propune mai buna cunoastere si valorificare a unei bogate si variate traditii culturale europene.

 
Micuta Sabina Campeanu ii colinda pe romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :608
Tuesday, 20 December 2005
{mosimage}Fetita Sabina Ioana Campeanu, care a fost ajutata de romanii de pretutindeni sa treaca cu bine de o forma rara de cancer la ficat si sa fie operata, s-a gandit in preajma sarbatorilor sa le multumeasca celor care au fost alaturi de ea printr-un cadou postat pe site-ul personal al ei.

{mosimage}Micuta care nu a implinit inca un an ii va colinda pe toti romanii din tara si din strainatate, prin intermediul parintilor ei care au postat pe portalul personal al fetitei o urare de sarbatori, ce poate fi citita la adresa http://sabinac.netfirms.com/craciun_fericit.htm, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. Totodata, accesand site-ul Sabinei romanii vor putea sa gaseasca acolo si un cuvant de multumire din partea familiei Campeanu, la link-ul http://sabinac.netfirms.com/ro.htm.

"Asa mica si incercata
Si datorita VOUA (cu bine) operata,
Vin si eu cu trei urari
In ajun de sarbatori:

Sa va fie casa casa
Si bucatele pe masa,
Sa-i aveti pe langa voi
Pe cei dragi si nu nevoi!

Necazurile sa va ocoleasca,
Dumnezeu sa va ocroteasca!
Va multumim c-ati fost aproape,
Ingerii nostri de departe.

Sa fiti milosi ca pana acum
C-aveti un suflet foarte bun!
Din familia noastra faceti parte
Si sa aveti si sanatate!"

 
Colinde romanesti in regiunea italiana Lazio PDF Print E-mail
Lazio, Italia/Romanian Global News
Accesari :572
Tuesday, 20 December 2005
{mosimage}Romanii din zona Zagarollo, Valle Martella, au sarbatorit si ei Craciunul cu colinde si traditii romanesti.

{mosimage}Asociatia Studentilor Romani din Italia a sustinut duminica, 18 decembrie, un concert de colinde traditionale romanesti, specifice Nasterii Domnului, precum si o expozitie de design romanesc si costume traditionale romanesti. Sarbatoarea s-a incheiat cu o degustare de vinuri din podgoriile de acasa, sarmalute si mezeluri specific romanesti produse de laboratorul magazinului Roma-nia, primul de acest gen.

Sarbatoarea romaneasca, organizata cu multa daruiere de avocata Geta Lupu, o persoana extrem de implicata in sudarea comunitatii romanesti  din zona, dar si in promovarea culturii si traditiilor romanesti, a adunat, pe langa invitatii romani, si un numar impresionant de italieni care au participat cu placere la un Craciun asa cum se sarbatoreste el in Romania.

 
Revelion romanesc la Porto RecanatiPDF Print E-mail
Macerata, Italia/Romanian Global News
Accesari :508
Tuesday, 20 December 2005
Restaurantul italienesc Fatatis, din localitatea Porto Recanati, provincia Macerata, ii invita pe romanii din aceasta regiune, sa petreaca un Revelion 2006 ca acasa.

Muzica romaneasca, traditiile romanesti, mediul traditional, la fel ca si focurile de artificii nu vor lipsi din aceasta seara de sarbatoare care ii va face, poate, pe romani sa se simta mai aproape de casa. Mai multe informatii despre petrecerea de Revelion se pot obtine la numarul de telefon 071 9799366 sau la numarul de mobil 338 3910754.

 
Sarbatori pline de evenimente pentru biserica romana Nasterea Domnului din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :609
Tuesday, 20 December 2005
Sfarsitul lunii decembrie reprezinta pentru enoriasii bisericii ortodoxe romane Nasterea Domnului din Chicago un bun prilej de a lua parte la evenimentele religioase si sociale care au loc in organizarea acestei parohii.

In Ajunul Craciunului, pe langa Slujba Vecerniei care va avea loc incepand cu ora 17:00, tineretul de la biserica va pleca la colindat, cei care doresc sa se alature grupului de vestitori ai Nasterii lui Iisus fiind rugati sa sune la oficiul parohial, telefon 773.878.0873, informeaza biserica romaneasca.  Prima zi de Craciun, duminica, 25 decembrie, ii va aduce pe romani la biserica, pentru a lua parte la traditionala slujba religioasa, care se va incheia cu un mini-recital de colinde si cu sceneta de Craciun. Slujbele religioase se vor repeta si luni, 26 decembrie, dar si marti, 27 decembrie, urmand ca finele anului 2005 sa le ofere enoriasilor acestei biserici posibilitatea de a lua parte la petrecerea de Revelion care se va desfasura sambata, 31 decembrie, in sala sociala a bisericii. Revelionul va fi animat de orchestra lui Nelu Achim si de cantareata Nicoleta Petrin, dar va contine si un meniu bogat cu preparate de sezon. Biletele de Revelion s-au pus in vanzare la biserica, persoanele care se ocupa de distribuirea lor fiind Ioan Plescan si Vasile Gheorghian.

 
Craciun romanesc la parohia Sfantul Gheorghe din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :577
Tuesday, 20 December 2005
Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe din Toronto, pastorita de parintele Ioan Bunea, ii va aduce impreuna pe romanii care locuiesc in acest oras cu ocazia sarbatorii Craciunului.

Acestia sunt asteptati sa ia parte la slujba specifica de duminica, 25 decembrie, prima zi de Craciun, care va incepe la ora 09:30, cu Utrenia, urmata de Sfanta Liturghie, informeaza parohia romaneasca. Dupa ce serviciul religios se va incheia, romanii vor avea parte si de o surpriza, un concert de colinde care va incepe la ora 12:00 si se va desfasura in aceeasi biserica.

 
Lazarescu poposeste intr-un cinematograf vienezPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 20 December 2005
Fenomenul cinematografic al anului 2005, pelicula "Moartea Domnului Lazarescu", regizata de Cristi Puiu, va putea fi vizionat in aceasta saptamana de romanii si de austriecii din Viena, la cinematograful Stadtkino din oras.

Filmul va rula in intervalul 19-22 decembrie, de la orele 18:00 si 20:45, informeaza portalul romanilor din Austria, www.ro-at.org. Cinematograful se afla la adresa Schwarzenbergplatz 7-8, 1030 Wien, iar pretul unui bilet este de 6, 5 euro.

 
Schimbare de locatie pentru petrecerea de Craciun a studentilor romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :532
Tuesday, 20 December 2005
Clubul Studentilor Romani de la Universtatea din Toronto a schimbat locul in care urmeaza sa se desfasoare vineri, 23 decembrie, petrecerea de Craciun, aceasta fiind programata sa aiba loc in Club Distrikt, in loc de Budo Liquid Theatre.

Petrecerea este organizata in colaborare cu studentii romani de la Universitatea York, incepe la ora 21:00 si se vrea a fi o adevarata intalnire romaneasca si cel mai reusit eveniment al anului 2005. Biletul de intrare costa 10 dolari, fetele care vin mai deverne de ora 22:00 platind doar jumatate din pret, informeaza clubul romanesc din Toronto. La petrecere sunt asteptati doar tinerii care au implinit deja 19 ani si care sunt invitati sa faca dedicatii muzicale chiar de pe-acum, accesand portalul www.romanianstudentsclub.com.

 
Craciunul si Revelionul se sarbatoresc si la biserica Sfanta Maria din BostonPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 20 December 2005
Parohia ortodoxa romana Sfanta Maria din orasul american Boston a pregatit doua actiuni de Craciun si de Revelion, destinate enoriasilor sai, dar si altor romani care se afla in localitate.

Prima activitate de sarbatori va avea loc duminica, 25 decembrie, in prima zi de Craciun, cand, dupa incheierea serviciului religios, la sediul bisericii din 8 Addison St, Chelsea MA 02150, va avea loc o agapa oferita de doamnele din cadrul parohiei. Acestea vor pregati pentru cei prezenti traditionalele sarmale, carnaciori de casa si cozonac, anunta parohia Sfanta Maria. Cel de-al doilea eveniment, petrecerea de Revelion, se va desfasura sambata, 31 decembrie, la Marine Corps League, aflat la adresa 215 MT. Auburn Street, Watertown, MA, 02472. Petrecerea va incepe la ora 20:00, iar pretul unui bilet este de 30 de dolari de persoana, copiii intrand gratuit. Pentru detalii despre aceasta manifestare, dar si referitoare la bilete, se poate lua legatura cu Constantin Zakarian, la numarul de telefon (617) 953-0640.

 
Serghei Covalciuc-cel mai bun fotbalist basarabean din ultimii trei aniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :577
Tuesday, 20 December 2005
Fotbalistul Serghei Covalciuc, titular al echipei Spartak Moscova si al selectionatei nationale a Republicii Moldova, a fost desemnat cel mai bun fotbalist basarabean al anului 2005.

Decizia a fost luata de specialistii care activeaza in fotbalul autohton, fiind facuta publica in cadrul traditionalei gale a laureatilor fotbalului basarabean, care s-a desfasurat la finele saptamanii trecute la Chisinau. Este pentru a treia oara consecutiv cand sportivul basarabean primeste distinctia respectiva, informeaza Moldpres. Federatia Moldoveneasca de Fotbal a mai acordat si alte premii, pentru cel mai bun portar, Serghei Pascenco de la Sheriff Tiraspol, cel mai bun fundas-Alexandru Iepureanu, tot de la Sheriff, cel mai bun mijlocas-Maxim Frantuz de la Zimbru Chisinau, sau cel mai bun atacant-internationalul roman Razvan Cocis de la aceeasi echipa Sheriff. Antrenorul anului a fost desemnat Boris Tropanet, care a pregatit echipa basarabeana de tineret, cel mai bun arbitru a fost declarat chisinauianul Ghenadie Orlic, iar cea mai buna echipa a fost recunoscuta selectionata de juniori in varsta de 17 ani, calificata de antrenorul Ilie Vieru in faza secunda a Campionatului European. La eveniment a mai participat si prim-ministrul Vasile Tarlev, care i-a salutat pe toti cei prezenti la gala laureatilor fotbalului basarabean.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions