Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Decembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Cautare
16 ani de libertate pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :698
Thursday, 22 December 2005
Romania marcheaza in fiecare an 22 decembrie Revolutia Romana, data ramanand pentru posteritate in istoria tarii ca momentul in care regimul dictatorial al familiei Ceausescu a fost inlaturat si romanii si-au castigat libertatea.

Revolutia-eveniment cum a mai fost ea denumita, fiind primul act de acest gen care a fost televizat si care a fost vazut de publicul din intreaga lume, a lasat in urma morti nevinovati, familii destramate si mistere nerezolvate. Prin sacrificiul tinerilor, dupa 45 de ani de comunism Romania a devenit o tara libera, in care democratia a inceput sa fie prezenta chiar incepand cu ziua de Craciun a anului 1989, in care familia Ceausescu a fost judecata si condamnata la moarte.

 
Institut pentru investigarea crimelor comuniste in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :691
Thursday, 22 December 2005
Guvernul Romaniei a hotarat miercuri, 21 decembrie, infiintarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, prin HG.

Noua institutie va investiga si identifica crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania si va sesiza organele indreptatite sa ia masuri in acest caz."Cred ca este momentul sa ne debarasam de teama de a discuta despre tema investigarii crimelor din perioada comunista", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Institutul are urmatoarele atributii principale:

 - analizeaza din punct de vedere insitutional a regimului comunist, sistemul de putere in cadrul acestui regim;

 - evidentiaza natura relatiilor dintre activul de partid si fosta Securitate, dintre aceasta si celelalte verigi ale sistemului represiv din Romania;

- descrie modul de organizare si de functionare al acestor institutii in administrarea actului de politie politica;

- prezinta activistii de partid, ofiterii si magistratii care lucrau in cadrul aparatului de represiune;
- identifica abuzurile si crimele savarsite, ordonate sau inspirate de catre cei de mai sus;
- aduna date, documente si marturii cu privire la toate actiunile care au lezat drepturile si libertatile omului in anii regimului comunist si pe baza acestora sesizeaza organele de cercetare penala, indiferent de timpul si circumstantele in care acestea s-au petrecut;

- identifica responsabilii aparatului de decizie din domeniul propagandei comuniste, responsabilii pentru actele administrative si deciziile economice care au generat manifestari ale represiunii in viata sociala si culturala, de la cartelarea hranei zilnice pana la limitarea accesului la informatie, arta si cultura, prin acte de cenzura;

- aduce la cunostinta opiniei publice crimele, abuzurile, instigarile la crime in numele "luptei de clasa" savarsite de toti acestia.

 
Presedintele Basescu a facut o escala si la militarii romani din AfganistanPDF Print E-mail
Afganistan/Romanian Global News
Accesari :642
Thursday, 22 December 2005
Militarii Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri au primit miercuri, 22 decembrie, vizita presedintelui Traian Basescu, insotit de ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu si de seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan.

Delegatia oficiala romana le-a facut, astfel, o vizita militarilor romani cu ocazia sarbatorilor de iarna, informeaza MApN.

Programul vizitei a inclus intrevederi cu comandantul Brigazii 173 Aeropurtata Bayonet, colonelul american Kevin C. Owens, precum si cu oficialitati ale provinciei Kandahar. Presedintele Basescu i-a decorat pe mai multi lupi cu ordine si medalii, iar membrii delegatiei le-au oferit daruri de sarbatori tuturor militarilor romani si, impreuna cu acestia, au asistat la un program de colinde traditionale, dupa care au luat masa de seara. Totodata, seful statului roman a scris si un scurt mesaj in Cartea de Onoare a Batalionului 151 Infanterie, cu aceasta ocazie: Respect si recunostinta pentru activitatea Lupilor Negri in Afganistan. Va multumesc. La multi ani! Va asteptam pe toti acasa!

 
Timpul de asteptare la granita cu Ungaria va fi redus cu ajutorul Politiei de FrontieraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :694
Thursday, 22 December 2005
Persoanele care vor sa intre in Romania in aceasta perioada isi vor petrece mai putin timp la granita cu Ungraia, ca urmare a masurilor luate de Politia de Frontiera pentru reducerea timpului de asteptare la punctele vamale.

Deoarece in aceasta parte a tarii in ultimele zile afluxul de persoane care se intorc acasa de sarbatori a fost unul extrem de ridicat, Politia s-a gandit sa fluidizeze, astfel, intrarea in tara a romanilor, transmite Rador. Totodata, se lucreaza pentru intrarea in Romania pe patru benzi pentru autoturisme si trei benzi pentru autocare, fiind luate luate si masuri de suplimentare a personalului la controlul documentelor de calatorie pentru persoanele care intra in tara.

 
Inca 12 milioane de euro pentru modernizarea Aerportului Henri CoandaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :635
Thursday, 22 December 2005
Guvernul a aprobat suplimentarea cu 12 milioane euro a finantarii lucrarilor la Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, suma care va fi contractata de pe piata interna.

Datorita unor conditii legate de structura si evolutia traficului aerian, au fost operate unele modificari in planurile initiale de lucrari din faza a II-a a proiectului de investitii la Aeroportul International Henri Coanda, inceput inca din 1991. Totodata, pe fondul cresterii amenintarii teroriste si a adoptarii unor masuri sporite de securitate, s-a impus suplimentarea mijloacelor de supraveghere si necesitatea achizitionarii unor echipamente de ultima generatie, informeaza Prompt Media.

 
Consultanta pentru implementarea Sistemului integrat pentru securitatea frontierei de statPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :663
Thursday, 22 December 2005
Guvernul a autorizat Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, sa achizitioneze servicii de consultanta pentru realizarea si implementarea Sistemului integrat pentru securitatea frontierei de stat a Romaniei. Solutiile propuse de firma de consultanta vor avea in vedere inclusiv compatibilizarea cu sistemele de securizare a frontierelor existente in cadrul Ministerului Apararii Nationale. Serviciile de consultanta vor fi achizitionate in conformitate cu reglementarile privind achizitiile publice, informeaza Prompt Media. Sumele necesare pentru plata serviciilor de consultanta se asigura din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor. Contractarea unor servicii de consultanta pentru realizarea si implementarea Sistemului integrat pentru securitatea frontierei de stat este recomandata de expertii spanioli si finlandezi care contribuie la realizarea unor Programe PHARE pentru autoritatile romane. Realizarea si implementarea Sistemului integrat pentru securizarea frontierei de stat reprezinta un angajament asumat de Romania in negocierile de aderarea la Uniunea Europeana. Ministerul Administratiei si Internelor, desemnat integrator si responsabil pentru organizarea si  desfasurarea procesului de implementare a Strategiei nationale de management integrat al frontierei de stat, a incheiat un contract cadru pentru realizarea si implementarea acestui sistem cu firma EADS GmbH Germania. Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat este un sistem complex, iar realizarea lui presupune mai multe faze, prevazute in contractul cadru. Prima faza a proiectului este in suma de 240 de milioane de euro.  In octombrie 2004 s-a semnat prima Anexa detaliata aferenta contractului cadru semnat anterior. Pentru supravegherea traficului naval, gestionarea datelor referitoare la echipajele navelor, realizarea unui schimb permanent de date si informatii, combaterea infractionalitatii transfrontaliere, determinarea factorilor de risc interni si externi, este necesara implementarea sistemului de supraveghere a frontierei la Marea Neagra. Avand in vedere complexitatea si importanta acestui sistem este necesara achizitionarea unor servicii de consultanta specializate, practica uzitata pe plan international pentru proiecte de asemenea amploare.

 
Trofeul Om Bun merge la Alina ZahariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :780
Thursday, 22 December 2005
Festivalul national-concurs de muzica folk "Om Bun, care s-a desfasurat in perioada 19-21 decembrie in sala Teatrului Ion Creanga din capitala, si-a desemnat miercuri, 21 decembrie, castigatorii, trofeul revenind Alinei Zaharia din Pitesti.

Aceasta a primit premiul de la Fundatia Phoenix din Bucuresti, care ii va edita un album, informeaza TVR. Premiul I i-a revenit Elisabetei Pirosca, din Braila, care a primit prin intermediul Societatii Romane de Radiodifuziune 20 de ore de inregistrari intr-un studio, premiul al doilea a fost obtinut de Iulia Gusatu din Galati, iar premiul III a mers la Florin Camen, din Lupeni.

Premiul "Vali Sterian" a fost obtinut de grupul "Fortele de munca", din Ramnicu Sarat, Cosmin Filip din Bucuresti a primit Premiul Special al Juriului, iar, pentru contributia la promovarea muzicii folk de-a lungul anilor, juriul a atribuit la aceasta editie a Festivalului "Premiul de excelenta pentru intreaga activitate" grupului "Ecoul" din Reghin. Juriul celei de-a XV-a editii a festivalului Om Bun a fost prezidat de Titus Andrei. Manifestarea s-a terminat cu recitalurile sustinute de Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Vasile Seicaru, Florian Pitis, Marius Batu, Doru Stanculescu, Florin Chilian si Raluca Ciocarlan.

 
Laureatii de la Hariclea Darclee canta colinde la BrailaPDF Print E-mail
Braila, Romania/Romanian Global News
Accesari :744
Thursday, 22 December 2005
Castigatorii Festivalului si Concursului International de Canto "Hariclea Darclee" si soprana Mariana Nicolesco vor sustine joi, 22 decembrie, in Sala Mare a Teatrului Maria Filotti din Braila, un concert special de sarbatori.

La eveniment sunt asteptati toti brailenii, intrarea fiind libera, informeaza TVR.

Concursul International de Canto "Hariclea Darclee" a fost lansat in urma cu zece ani la Braila, de insasi soprana Mariana Nicolesco. Editia din acest an a fost una deosebita, prilejuita atat de jubileul festivalului, cat si de faptul ca in 2005 s-au implinit 145 de ani de la nasterea Haricleei Darclee.

 
Lucian Bute boxerul anului 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :680
Thursday, 22 December 2005

Unul dintre cei mai titrati boxeri romani ai anului 2005, Lucian Bute a castigat premiul pentru cel mai bun boxer al anului 2005, la Gala Boxului Romanesc.

Cel mai bun atrenor din boxul romanesc a fost desemnat Titi Tudor, cel care l-a facut celebru pe Bute.

 
Conform Freedom House Basarabia este un stat partial liberPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :731
Thursday, 22 December 2005
Republica Moldova si-a mentinut in 2005 statutul de stat partial liber, potrivit raportului Fundatiei americane Freedom House privind libertatea in lume.

Potrivit raportului, Basarabia nu a obtinut progrese substantiale in stabilirea democratiei, asa cum a fost inregistrate in statele vecine din Vest. Autorii raportului mentioneaza ca schimbarea frecventa a liderilor politici a impiedicat considerabil elaborarea unor politici consistente si efective. Un factor negativ il constituie, potrivit Freedom House, rata inalta a somerilor - aproximativ 80 la suta din populatie are venituri mai mici decat minimumul necesar stabilit, iar economia tenebra constituie intre 30 si 70 la suta din intreaga activitate economica a tarii. Conditiile economice aspre au determinat o parte considerabila a populatiei sa emigreze.

In contextul libertatilor politice, expertii Freedom House apreciaza faptul ca majoritatea cetatenilor Republicii Moldova pot sa-si schimbe conducerea in mod democratic, exceptie facand populatia din stanga Nistrului, care este impiedicata constant de regimul separatist de la Tiraspol sa participe la alegerile desfasurate in plan national.    

Coruptia constituie o mare ingrijorare pentru Republica Moldova. Eforturile anticoruptie sufera esec. Desi exista legi privind promovarea transparentei guvernamentale, accesul la informatia oficiala ramane limitat, iar conform indicelui transparentei coruptiei, elaborat de Transparency International, Republica Moldova a fost plasata pe locul 114 din 146, se arata in rapor.

Desi Constitutia prevede independenta judiciara si garanteaza egalitatea in fata legii si prezumptia nevinovatiei, exista cazuri cand procurorii, judecatorii si reprezentantii fortelor de ordine accepta mita si constituie subiectul presiunii oficiale de catre figurile din conducere. De asemenea, sunt cazuri de torturare a suspectilor si detinutilor de catre politie, insa acestea nu sunt investigate. Drept flagel este descrisa violenta fata de femei si traficul de femei in alte tari in scopul practicarii benevole sau fortate a prostitutiei. Desi Constitutia garanteaza libertatea de expresie si a presei, libertatea presei in Republica Moldova este oarecum restrictionata. Desi Constitutia tarii garanteaza libertatea confesionala, exista impedimente legale pentru functionarea diferitor grupuri religioase si secte, se mai arata in raportul Freedom House.

 
Negocierile pentru regiunea transnistreana au fost o pierdere de timp pana in 2002PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :654
Thursday, 22 December 2005

Regimul separatist de la Tiraspol a fost instaurat si consolidat prin intermediul unui proces de negocieri steril si fara perspectiva, intrerupt in vara anului 2002 si reluat anul curent cu includerea SUA si a Uniunii Europene, a declarat miercuri presei la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin.

El a afirmat ca negocierile privind solutionarea problemei transnistrene au fost, pana in vara anului 2002, o pierdere de timp. Negocierile din trecut nu pot fi comparate cu actualele, la care participa SUA si UE. Actualul proces este unul mai dinamic, mai constructiv si mai concret. Pe ordinea de zi nu mai sunt incluse probleme ce tin de anumite negocieri intre parti. Sunt incluse probleme concrete privind demilitarizarea, democratizarea, misiunea de pacificare, prezenta militara rusa etc. Consider ca nici aceste probleme nu trebuie sa fie discutate in cadrul negocierilor. Cred ca acesta ar trebui sa fie dedicat numai discutiilor pe marginea statutului autonomiei transnistrene, altfel el va fi intentionat tergiversat pana la infinit, a declarat Voronin, adaugand ca nu exista posibilitatea ca Republica Moldova sa renunte la procesul de negocieri, deoarece acest lucru ar fi egal cu cedarea Transnistriei.

Referindu-se la operatiunea de pacificare, Voronin a subliniat ca actualele forte de pacificare sunt incalificabile. Acestea nu au reactionat atunci cand a aparut conflictul cu detinatorii de terenuri in raionul Dubasari, nici atunci cand a aparut conflictul scolilor, nici conflictul de la Gara de la Tighina, nici in cazul ocuparii fortate a sediului politiei din Tighina si nici in alte conflicte aparute in zona de securitate. Pacificatorii nu au nici un rol, a declarat el.

In contextul afirmatiilor ministrului rus de Externe, Serghei lavrov, potrivit caruia Republica Moldova ar trebui sa renunte la Legea privind statutul Transnistriei, Voronin a declarat ca Moldova are scopurile sale majore si interesul sau national si, in pofida oricaror declaratii, va merge consecvent spre realizarea acestora.

Intrebat daca in Republica Moldova exista o adevarata opozitie fata de putere, Voronin a raspuns: Dintre toti liderii de partide care se declara in opozitie, numai presedintele PPCD Iurie Rosca a demonstrat capacitati inalte de constientizare a situatiei, luand decizia crearii unei coalitii parlamentare pro-europene, pentru a promova integrarea europeana. Ceilalti lideri politici considera ca Parlamentul este o baza de odihna, in care se vor odihni patru ani. De exemplu, liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, vorbeste mai putin despre problemele democratizarii, decat despre relatiile dintre partide. In opinia lui Voronin, o activitate de opozitie adevarata este demonstrata doar de PPCD. Restul nu au o intelegere si o conceptie privind activitatea de opozitie. Multi care se declara drept parte a opozitiei dau dovada de o activitate impotriva statului. Cunoasteti ca 80 la suta din banii pentru finantarea publicatiei Kommersant Plus, care apare la Chisinau, vin prin banca Transnistriei. Aceasta publicatie situata in centrul capitalei activeaza impotriva integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a conchis Vladimir Voronin.

 
La Chisinau au fost desemnati cei mai influenti 50 de oameniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :721
Thursday, 22 December 2005
Prima editie a anuarului 50 cei mai influenti moldoveni a fost lansata marti seara la Chisinau.

Editia include personalitati politice si de afaceri, dar si zece manageri straini ai unor companii ce activeaza in Republica Moldova, informeaza Monitor Media. Anuarul este, mai degraba, o carte de vizita a Moldovei si nu neaparat un top, afirma in prefata publicatiei, directorul editiei Sergiu Gavrilita. Publicatia contine 50 de oameni de succes: iubiti, detestati, contestati, dar care, in opinia noastra, au fost cei mai influenti in 2005, sustine Gavrilita. 

Cele 50 de personalitati au fost selectate in baza a trei criterii: influenta politica, puterea financiara si notorietatea. Anuarul, care este o editie de lux, a fost editat cu un tiraj de 15 mii de exemplare. Un exemplar costa 79 lei (circa 5 Euro). Editorii revistei au anuntat ca in anul 2006 vor continua editarea anuarului, intentionand sa includa o suta de personalitati basarabene influente. 

 
Al treilea maraton oratoric de la Chisinau a primit aprobare de la primariePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1135
Thursday, 22 December 2005
Cea de-a treia editie a maratonului oratoric pe care il va organzia asociatia basarabeana Hyde Park duminica, 25 decembrie, in prima zi de Craciun pe stil nou, a primit autorizatie de desfasurare de la primaria locala.

Cum intalnirea publica a fost, astfel, legalizata, initiatorii proiectului oratoric ii asteapta pe toti locuitorii din Chisinau care au ceva de spus sa vina in Gradina publica Stefan cel Mare, pe Aleea Clasicilor, in fata microfonului liber, anunta Hyde Park.

Prin aceasta actiune intitulata Maraton Oratoric, ONG-ul basarabean si-a propus sa ofere cetatenilor din capitala si oaspetilor o tribuna libera la care sa se poata exprima oricine in orice subiect. Primele doua editii ale evenimentului s-au desfasurat in acest an si nu au cunoscut nici un fel de tabuuri in ceea ce priveste tematica subiectelor dezbatute. Singura cerinta din partea organizatorilor a fost ca vorbitorii sa manifeste o decenta a limbajului si sa faca dovada de respect si toleranta fata de ceilalti vorbitori, de opiniile lor si fata de felul de a le exprima.

Oratorii ad-hoc vor primi din partea Hyde-Park premii care constau in carti si harti, dar organizatia accepta cu placere si sponsorizari de la cei care considera necesar sa sustina o astfel de initiativa. De altfel, ONG-ul va face si o cheta publica pe Alee, iar banii colectati vor fi imparti celor care vor avea cele mai convingatoare discursuri.

 
Din decembrie Carpatair opereaza curse catre VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :707
Thursday, 22 December 2005
Incepand cu data de 19 decembrie, compania Carpatair si-a mutat zborurile de pe aeroportul italian Treviso pe aeroportul Marco Polo din Venetia

Decizia a fost luata ca urmare a conditiilor mai bune de operare pe perioada de iarna pe Aeroportul Venetia, dar si datorita facilitatilor oferite pasagerilor in ceea ce priveste conexiunile cu alte companii aeriene, atat pentru destinatii interne cat si pentru destinatii externe. Cursele Timisoara-Venetia vor zbura de luni pana sambata, in intervalul orar 09.30 10.10, iar Venetia-Timisoara 11.35 14.05. Zborurile sunt conectate la reteaua celor 9 destinatii operate de Carpatair: Oradea, Cluj, Sibiu, Targu Mures, Bacau, Iasi, Bucuresti, Constanta si Chisinau, existand astfel posibilitatea calatoriilor de oriunde din Romania catre Venetia.

Carpatair mai organizeaza, aditional, doua zboruri Timisoara-Venetia, Venetia-Timisoara, in intervalul orar 16.00-16.30 si Venetia-Timisoara 17.30-19.30.

 
Imigrantii din Italia nu renunta la dreptul la votPDF Print E-mail
Modena, Italia/Romanian Global News
Accesari :635
Thursday, 22 December 2005

La zece ani de la numirea primului consilier comunal adjunct pentru imigranti la Nonantola, numarul masurilor dedicat imigrantilor din regiunea Emilia-Romagna a crescut simtitor, la fel ca si numarul organelor reprezentative pentru straini.

Incepand cu anul 1995, pentru a oferi cetatenilor non-comunitari reprezentanta in raport cu institutiile au fost desemnati o serie de consilieri comunali adjuncti. Prima experinta de acest gen a fost aceea a Nonatola, in provincia Modena. In decursul anilor experiente similare, infatisate sub diverse forme, au fost infiintate in intreaga regiune Emilia-Romagna, ajungandu-se ca, in prezent, sa existe un numar de 20 de astfel de centre de consultanta, cate unul in fiecare provincie.

Recent, cu ocazia primei conventii a imigrantilor din regiunea Emilia-Romagna, organizata in cadrul Aza Mataotra, targul dedcat imigratiei, interculturalitatii si comunitatilor straine, ce se desfasoara zilele acestea la Modena, a fost luata in discutie si problema acestor centre. Centrul de Consultanta al cetatenilor straini din Modena, activ din 1996, ajuns deja la cea de-a treia sesiune de alegeri, a invitat aici si reprezentantii celorlalte centre de consultanta regionale  si au inaugurat, in acest fel, o dezbatere pe marginea rolului pe care il au aceste organe elective particulare. As spune ca intalnirea a mers bine, avand in vedere ca este prima conventie a spus presedintele Consulta di Modena, Reginald Ihebom. Fiecare si-a povestit propria sa experienta si am scos in evidenta impreuna aspectele pozitive si pe cele negative din cadrul fiecarui organism. Ce a reiesit? Ca reprezentantii, fie ca sunt consultanti sau consilieri adjuncti, au cu totii un rol determinant, conteaza mult, a mai spus Ihebom, care a adaugat insa ca initiativele de acest gen nu trebuie sa se opreasca aici, ci este, mai mult decat atat, nevoie sa se lupte pentru obtinerea dreptului la vot. Obiectivul nostru este si ramane acela de a ajunge la dreptul de vot pentru cetatenii sraini a subliniat presedintele Consulta di Modena.

 
Maternitatea imigrantelor motiv de discriminare in IsraelPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :706
Thursday, 22 December 2005
Membrii a cinci asociatii care militeaza pentru apararea drepturile omului au inaintat o petitie la Inalta Curte de Justitie in care solicita modificarea legii prin care muncitoarele straine sunt expulzate din Israel inainte sau imediat dupa ce au nascut.

Conform procedurii instituite de Biroul de Inregistrare a Populatiei, femeile cu cetatenie straina carora li s-a permis sa lucreze in Israel, sunt rugate sa paraseasca tara in decurs de trei luni de la nastere, informeaza Actualitatea Romaneasca. In petitia semnata de cele cinci organizatii pentru drepturile omului, se cere procurorilor sa le permita femeilor straine sa ramana in Israel pana la incetarea contractelor de munca, alaturi de copii lor. Perioada maxima ar fi astfel de cinci ani si trei luni.

 
Icoane romanesti, in expozitie in OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :758
Thursday, 22 December 2005
Ana Maria Andron, studenta la Institutul de teologie ortodoxa romana ''Dumitru Staniloae" din Iasi, isi va prezenta in perioada 24-26 decembrie, in biserica catolica "Hart van Jezus din Olanda, o serie de icoane bizantine pictate personal. 

Evenimentul se va desfasura sambata, 24 decembrie, intre orele 23:00-24:00, duminica, 25 decembrie, in intervalul orar 15:00-17:00, si luni, 26 decembrie, de la ora 10:00 la ora 12:00, informeaza portalul romanilor din Olanda, romanians.nl, care poate fi contactat si pentru alte informatii referitoare la aceasta actiune.

 
Craciun romanesc pe meleaguri californienePDF Print E-mail
Sacramento, SUA/Romanian Global News
Accesari :674
Thursday, 22 December 2005
Consiliul parohial al misiunii ortodoxe romane "Invierea Domnului" din Sacramento ii invita pe toti enoriasii sai sa ia parte duminica, 25 decembrie, la serbarea Craciunului.

Aceasta va avea loc dupa oficierea liturghiei de dimineata, anunta biserica romana. Mosul va aduce daruri tuturor copiilor prezenti, in acordul cantecelor de Craciun interpretate de corul tinerilor din parohie, momentul fiind urmat de o agapa frateasca, cu mancaruri specifice sezonului. Parintii care doresc sa ofere copiilor lor si alte cadouri decat cele oferite de catre consiliul parohial sunt rugati sa ia legatura cu Alain Ionescu, la telefonul 916 9445090.

Biseirica romaneasca, pastorita de parintele Gheroghe Naghi, va incepe, odata cu prima zi de Craciun,  slujbele regulate, cu binecuvantarea IPS Nicolae, Arhiepscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada.

 
Tinerii catolici romani din Roma au cantat colinde de CraciunPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :700
Thursday, 22 December 2005
Tinerii romani ai comunitatii romano-catolice din Roma au sustinut duminica, 18 decembrie, la  bisericile "Santa Maria in Campitelli", sub conducerea parintelui Eduard Soare, si la Santa Maria Causa Noastrae Letitiae, sub indrumarea dascalului Leopold, doua concerte de colinde.

Pe langa traditionalele cantari de Craciun interpretate de cele doua coruri, romanii au mai putut sa asculte si cateva poezii recitate de copii, iar colinda parintelui Iacovici, dedicata mamelor ce-si asteapta copiii de sarbatori acasa, a adus lacrimile in ochii publicului, informeaza portalul comunitatii romanesti romano-catolice din Cetatea Eterna.

La reusita concertelor au contribuit in mare masura parintele Soare Eduard, intr-o comunitate, si dascalul Leopold, intr-o alta comunitate, care si-au daruit din talentul si timpul lor pentru a indruma corurile la repetitii.

 

 
Parohia romaneasca Sf. Mihail si Gavriil din Lyon, loc de intalnire pentru sarbatoriPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :648
Thursday, 22 December 2005
Sarbatoarea Craciunului va fi celebrata si de parohia ortodoxa romana Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Lyon, pastorita de parintele Catalin Cordos, care isi asteapta enoriasii la biserica atat in Ajun, cat si in prima zi oficiala de Craciun.

Astfel, sambata, 24 decembrie, romanii pot sa ia parte de la ora 17:00 la o slujba speciala de Vecernie pentru Craciun, urmand ca duminica, 25 decembrie, incepand cu ora 09:00, sa aiba loc Utrenia, iar de la ora 10:15 sa se desfasoare Sfanta Liturghie, anunta parohia romaneasca. La finalul serviciului religios de Craciun, toti enoriasii sunt poftiti la o agapa frateasca sub forma de bufet, care va avea loc tot la biserica. Cei care vor sa fie alaturi de alti conationali ai lor de sarbatori, dar nu stiu unde se afla parohia romaneasca, o pot gasi la adresa 15 rue Saint Maurice, 69008 Lyon.

 
Romanii din Nancy asteapta colindatorii de CraciunPDF Print E-mail
Nancy, Franta/Romanian Global News
Accesari :688
Thursday, 22 December 2005
Parohia ortodoxa franco-romana din Metz si Nancy va organiza cu prilejul sarbatorilor de iarna o serie de activitati in biserica de la Nancy, la care sunt asteptati toti romanii din zona.

Actiunile de Craciun vor incepe sambata, 24 decembrie, cand la sediul bisericii va avea loc la ora 19:00 o intalnire a cetelor de colindatori, urmata de o mica repetitie in vederea plecarii de la ora 20:00 cu colindul spre casele romanilor din localitate. Romanii care vor sa fie colindati in Ajunul Craciunului sunt rugati sa ia legatura cu biserica, ca sa isi anunte aceasta dorinta. Prima zi de Craciun, duminica, 25 decembrie, va incepe cu traditionala Sfanta Liturghie, de la ora 10:30, urmata la ora 12:30 de venirea lui Mos Craciun cu daruri pentru toti copiii din parohie, anunta biserica franco-romana. Imediat dupa terminarea slujbei religioase, toata lumea este invitata la o masa festiva de Craciun. Biserica isi oficiaza slujbele in capela bisericii catolice Saint Pierre, care se afla la adresa 57 Avenue Marechal de Lattre de Tassigny 54000 Nancy, persoana de contact fiind parintele George Zuba, telefon 03.88.41.12.20.

 
Romanii din Italia participa la campionatul de fobal inter-etnicPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :669
Thursday, 22 December 2005
Douazeci de echipe de pe cinci continente se intalnesc in aceasta perioada in campionatul multietnic de fotbal din Italia.

Competitia, ce se desfasoara la Roma, langa Tevere Lazio, a inceput intr-o atmosfera de sarbatoare, fara sa lipseasca drapelele nationale, banerele, imnurile de stat ale tarilor din care provin echipele. Este cea de-a saptea editie a Campionatului etnic de fotbal, organizat de Forumul Comunitatilor Straine, sub patronajul Travelex. Vor fi reprezentate in cadrul acestei competitii toate cele cinci continente, in aceste zile la Roma fiind prezente echipe din America Latina, Asia, Africa sau Europa de Est. Partidele din cadrul campionatului se vor desfasura pana la data de 15 ianuarie.

Echipele sunt formate din jucatori din toate tarile, imigranti din Italia, a caror varsta difera. Ocupatia acestora este, de asemenea, foarte variata, multi dintre fotbalisti cunoscandu-se chiar de la locurile de munca, iar unii direct de pe gazon. In medie, jucatorii au varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, iar majoritatea lor lucreaza ca muncitori necalificati. Nota discordanta, aici, fac jucatorii iranieni, care lucreza majoritatea la ambasada tarii lor la Roma.

Echipa Romaniei este inscrisa pentru prima oara la turneul de fotbal. Jucatorii nostri sunt majoritatea angajati in domeniul constructiilor. Portarul Romaniei, Aurelian, are 31 de ani, este zidar si pare a fi cel mai hotarat dintre jucatorii romani. Este primul nostru campionat, dar vrem sa-l castigam.

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions