Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Iunie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
Basarabia are un äprosperö nou ministru al apararii Imprimare E-mail
marţi, 04 ianuarie 2005

Fostul deputat "independent" Valeriu Plesca, numit recent prin decret prezidential in functia de Ministru al Apararii, a depus miercuri juramantul constitutional. Presedintele Voronin (Comandantul Suprem al Fortelor Armate) l-a prezentat pe Plesca efectivului de comanda al Armatei Nationale,  informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

Voronin sustine ca numirea unei persoane civile in functia de ministru al Apararii se inscrie in contextul aspiratiilor de integrare europeana a Republicii Moldova. "Conducerea tarii a sustinut si va sustine in continuare Ministerul apararii in procesul de modernizare si corelare la standardele internationale in domeniu. Pe plan intern raman valabile sarcinile privind consolidarea disciplinei militare, instruirea calitativa a corpului de militari in termen, executarea  planurilor de activitate, elaborate de Marele Stat Major, asigurarea unui control strict asupra patrimoniului, aflat in dotarea Armatei Nationale. Patrimoniul Armatei Nationale, precum si mijloacele repartizate Ministerului Apararii sunt ale statului, de aceea este de datoria conducerii de a-i gestiona in mod chibzuit si cu mult spirit gospodaresc", a spus Voronin.

El a staruit asupra necesitatii intensificarii gradului de responsabilitate pentru asigurarea integritatii echipamentului si tehnicii militare si neadmiterii pe viitor a cazurilor de sustragere a armamentului si munitiilor din dotarea  Armatei Nationala.

Voronin i-a dorit noului ministru mult succes in realizarea sarcinilor sale.

Reamintim ca Valeriu Plesca a devenit deputat in actualul Parlament pe listele Blocului "Alianta Braghis". La scurt timp, a abandonat grupul respectiv parlamentar, insistand asupra faptului ca este "deputat independent". In Legislativul anterior a intrat pe listele formatiunii conduse de Dumitru Diacov, fiind sustinut de Petru Lucinschi.

In 1999, cand Vladimir Voronin aspira la functia de premier, Plesca figura pe listele de candidati la functia de ministru, inclusiv al Economiei, demonstrandu-si, astfel, adeziunea fata de Voronin.

In 2003, Plesca, in calitate de lider al formatiunii politice "Forta Noua", a fost printre cei 10 lideri de partid (Dumitru Diacov, Victor Morev, Gheorghe Sima, Ion Lipciu si altii ) care formasera un bloc cu Partidul Comunistilor.

In 2002, Plesca, fiind peste hotare, sustine o conferinta de presa, in cadrul careia afirma ca va cere azil politic, "daca regimul comunist nu-l va lasa in pace". Declaratia survenea dupa ce, la Chisinau, Voronin a ordonat "verificarea" afacerilor lui Valeriu Plesca.

Actualul ministru al Apararii este cunoscut drept un prosper businessman, fiind si sef al unei firme de distribuire a cognacurilor "Kvint" la Chisinau.

In ultima sa perioada de activitate legislativa, Plesca a condus comisia speciala parlamentara de ancheta a "cazului Rosca", liderul PPCD fiind acuzat de faptul ca detine o functie remunerata, concomitent cu cea de parlamentar. Opozitia crestin-democrata sustine ca, acceptand aceasta "misiune", Plesca a platit tribut lui Voronin pentru a fi lasat sa-si desfasoare nestingherit afacerile. Mai mult, crestin-democratii au declarat ca dispun de informatii, potrivit carora, afacerile lui Plesca nu sunt perfect legale.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions